Skocz do zawartości

Chlebek
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

jak by co problemy rozwiązane. Dziękuję wszystkim za pomoc. Temat do zamknięcia.

Dokładnie. Jak trwoga to do Boga, nawet bez przywitania, a potem to paru zdań mu się nie chce napisać co rozwiązało problem. Weź się chłopie już tu lepiej nie pokazuj, takich nam nie trzeba.

No i co z tego??? Nieprawdę napisałem?? Bandziora mam od dwóch tygodni (podobnie jak obecność na forum) więc trudno o zalanie forum postami, najlepiej jeszcze bardzo wartościowymi. Ale wiem do czego służy forum więc jak już zgłoszę jakiś problem i go finalnie rozwiąże to napiszę o co chodziło. Choć z tego co widzę po podejściu moderatora to może nie warto. Szydzić najprościej.

Edytowane przez marcel79

marcel nie o to chodziło Qnerkowi... po prostu sam masz na razie kilka postów czyli praktycznie 0 staż na forum a rzucasz się na innych (co nie znaczy, że twoja uwaga nie jest słuszna) ale po prostu przy takim stażu jak Twój to trochę to nie pasuje.... Pozdro :)

PS Sorry za offtop.

Dokładnie. Jak trwoga to do Boga, nawet bez przywitania, a potem to paru zdań mu się nie chce napisać co rozwiązało problem. Weź się chłopie już tu lepiej nie pokazuj, takich nam nie trzeba.

Przywitałem się tylko po założeniu tematu no cóż mój błąd. Musicie mi wybaczyć nie sądziłem że będziecie nalegać na rozwiązanie problemu, sami musicie przyznać ze b4 jest już nie docenianym odepchniętym na bok "motorkiem". Ale zrozumiałem ze skoro sam nie mogłem znaleźć informacji to spróbuję je stworzyć. Jutro wy edytuję posta z rozwiązaniem, gdyż jutro odbieram Suzi od mechanik. Pozdrawiam.

P.S. Sorry za długą nieobecność

Edit. Rozwiązanie było proste ogólna regulacja - gaźniki, zawory przepatrzenie instalacji elektrycznej, dokładniej mogę powiedzieć ze jeden gaźnik był grzebany i beznadziejnie ustawiony i na wolnych obrotach mogło to sprawiać problemy. Ale Suzi pracuje teraz pięknie. Pozostało sprzęgło, łożysko w kole z przodu.

Edytowane przez Micu

Mnie to się wydaje że od tego jest forum, żeby pisać o problemach i ich rozwiązaniach. Nastepni potem mają łatwiej i tworzy się jakaś tam baza wiedzy i pomocy dla każdego modelu. Faktycznie B4 jest gdzieś tam w cieniu choć uważam że niesłusznie bo to bardzo fajny sprzęt i alternatywa choćby dla oklepanej GS-y. Ja miałem problem z odpalaniem na ciepłym. Na zimnym palił na dotyk, na ciepłym chechłał i nic, jak przestygnął z 30 minut to odpalał, a jak chciałem koniecznie na gorącym zapalić to tylko na pych. Wymieniłem świece (były CR9EK, a serwisówka podaje jako standard CR8EK - takie wsadziłem). Testuję już trzeci dzień i wygląda na to że problem z głowy - odpala na ciepłym na dotyk.

Z wolnymi obrotami też mam trochę lipy. Tzn motocykl szybko schodzi z obrotów do jakichś 2,5 tyś, a potem wlecze się powoli do 1500 obr/min. Czasem przy mocniejszym odkręceniu przydławia się. Mam go ze dwa tygodnie. Nie pytam narazie co to może być, jak zrobię full serwis gaźniki, zawory, filtry to pewnie się poprawi jak u Ciebie, a jak nie to wtedy będę pytał.

Pzdr!

weźcie też pod uwagę, że B4, ze względu na swoje latka to najbardziej "przelatany" sprzęt z całej Bandyckiej rodziny.

Często też problemy z wolnymi obrotami oraz inne spowodowane są też brakiem kompresji na piecyku na jednym lub kilku garnkach.

Dlatego zanim zabierzemy go na regulacje gazioro-zaworowe to warto sprawdzić "czy to jeszcze ma kompresję" zanim utopimy kasę w regulacje które przy jej braku g.. nam dadzą..

marcel - masz za ubogo, wykręć składy o 0,5 obrotu

ja właśnie miałem kompresje mierzoną i wynosiła ok. 10 bar na cylindrach inny problem to pobór oleju ale to już wiadomo ze jak się do 12tyś. pałuje to olej spije swoje lata ma jak to Jack powiedział.

Witam, jak już wspomniałem w moim powitaniu jestem szczęśliwym posiadaczem Bandita 600N z 2001r. Mam z min jednak mały problem który jako świeżo upieczony motocyklista nie dostrzegłem przy kupnie motocykla a mianowicie: gdy chce nagle przyśpieszyć moto ma jakby chwile zamułki a dopiero po wejściu na wyższe obroty przyśpiesza lepiej. Myślałem że to wina zimnego motocykla bo ostatnimi czasy pogoda nie pozwalała na dalszą jazdę i pożądne nagrzanie maszyny, jednak po odpowiednim rozgrzaniu motocykla jest troszke lepiej ale nie do końca. Mam porównanie z takim samym motocyklem który przyśpiesza dużo płynniej niż mój. Nie wiem czy to wina źle wyregulowanych gaźników czy świec czy jeszcze czegoś innego - dodam iż na wolnych obrotach motocykl chodzi idealnie i nawet nie "szatkuje" kiedy jest zimny. Dodam również że mam wymieniony filtr powietrza na nowy. Aha i zauważyłem że gdy motocykl chodzi na włączonym ssaniu w moim przypadku, dużo lepiej przyśpiesza :)

Nie chce niepotrzebnie tracić kaski na zbędne przeglądy, dlatego wolałem zapytać najpierw na forum, może ktoś miał podobny przypadek, z góry dzięki ... :)

Czyli regulacja zaworów, synchronizacja gaźników i nowe świece. Jeśli chcesz strasznie po kosztach to same nowe świece powinny wystarczyć (na jakiś czas)

Szczeże mówiąc ja nie robiłem żadnego przeglądu ani serwisu, filtr też sprzedawca wymienił i szczerze mówiąc to nie wiem jakiej jest firmy mówił tylko że jest do tego modelu :P

Czyli regulacja zaworów, synchronizacja gaźników i nowe świece. Jeśli chcesz strasznie po kosztach to same nowe świece powinny wystarczyć (na jakiś czas)

Nie chodziło mi o żeby nie inwestować w moto, tylko żeby nie wydawać niepotrzebnie kasy na zbędne rzeczy, jeśli potrzebna będzie regulacja to ją zrobie, chciałem tylko znać waszą opinie ...

Ja miałem takie objawy jak wymieniłem filtr powietrza na K&N, po regulacji zaworów, synchro gaźników i świece załatwiły sprawę :driving_moto:

Pamiętaj, że jeśli na czymś zaoszczędzisz to później może przerodzić się w kilkukrotnie razy większy koszt. Na serwisie motocykla raczej nie zaoszczędzisz jeśli chcesz śmigać ze spokojną głową. A nowy sprzedawca albo wymienił albo i nie... Zrób to co napisałem i na pewno będzie dobrze. Dodatkowo looknij do filtra powietrza. Osobiście jak kupuję coś od kogoś to filtr oleju i olej to pierwsza czynność i tobie też radzę się nad tym zastanowić. Taka moja rada :)

Duniu - Conor dobrze mowi. To jest tak jak z czlowiekiem; Jak sie nie umyjesz rano i ubierzesz w brudne i pogniecione ubranie i bez sniadania wyjdziesz na ulice to niby idziesz do przodu ale jakos tak niemrawo . Takze umyj sie , uczesz , obetnij paznokcie, wyprasuj ubranie, walnij kawe z rana i jazda na miasto z podniesiona glowa ;)

pożądne, Szczeże, zrobie, opinie ...

<SOJPiPJ - interwencja>

poRZądnie

szczeRZe

zrobiĘ

opiniĘ

<SOJPiPJ - interwencja>

Poza tym posty edytujemy, a nie piszemy jeden pod drugim.

Tapnięte z tableta

• Upvote 1

<SOJPiPJ - interwencja>

poRZądnie

szczeRZe

zrobiĘ

opiniĘ

<SOJPiPJ - interwencja>

Tapnięte z tableta

Jak to na wyspach powiadają..."Good man" :usmiech:

<SOJPiPJ - interwencja>

poRZądnie

szczeRZe

zrobiĘ

opiniĘ

<SOJPiPJ - interwencja>

Tapnięte z tableta

Dziekuję za cene rady. Następnym razem postaram się poRZądnie napisać posta, aby lepiej poznać wasze szczeRZe wyrażone opiniĘ. Tak właśnie zrobiĘ :zeby:

Dziekuję za cene rady. Następnym razem postaram się poRZądnie napisać posta, aby lepiej poznać wasze szczeRZe wyrażone opiniĘ. Tak właśnie zrobiĘ :zeby:

cenNe

wyrażam opiniĘ - l. poj., wyrażone opiniE - l. mn.

Wasze też wypadałoby z wielkiej litery napisać.

Podsumowując - prawie Ci się udało, ale jak wiadomo, prawie robi różnicę...

cenNe

wyrażam opiniĘ - l. poj., wyrażone opiniE - l. mn.

Wasze też wypadałoby z wielkiej litery napisać.

Podsumowując - prawie Ci się udało, ale jak wiadomo, prawie robi różnicę...

Już nie przesadzaj ... to forum motoryzacyjne, a nie miłośników poprawnej polszczyzny :krzywy:

Wracając do tematu, umówiłem sie już z mechanikiem na czyszczenie i regulacje gaźników i pewnie zrobie od razu regulacje zaworów żeby moto było gotowe na nowy sezon, zamówiłem też świece NGK CR9NK dedykowane do Bandita, myśle że po tych usprawnieniach i małych modyfikacjach moto będzie płynnie chodził i przyśpieszał :)

Edytowane przez Duniu