Skocz do zawartości

Chlebek
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Coś mi mówi, że wszyscy się mylicie. Owszem pełny serwis po zakupie trzeba by zrobić, ale duniu pisze, że na ssaniu mu idzie lepiej niż bez.

Przyczyna jest prosta - za mało paliwa w mieszance. Od miesiąca pojawiają się takie posty (o chwilowym zastanowieniu po dodaniu gazu) i sam osobiście temat przerobilem jak tylko zrobiło się zimno!

Zimne powietrze jest gęstsze i więcej go dostaje przez co skład się zmienia.

W moim wypadku wystarczyło podkręcić skład o 0,5 obr i zrobić synchro. Póki co spokój. Zobaczymy co będzie jak spadnie do 5C :)

Coś mi mówi, że wszyscy się mylicie. Owszem pełny serwis po zakupie trzeba by zrobić, ale duniu pisze, że na ssaniu mu idzie lepiej niż bez.

Przyczyna jest prosta - za mało paliwa w mieszance. Od miesiąca pojawiają się takie posty (o chwilowym zastanowieniu po dodaniu gazu) i sam osobiście temat przerobilem jak tylko zrobiło się zimno!

Zimne powietrze jest gęstsze i więcej go dostaje przez co skład się zmienia.

W moim wypadku wystarczyło podkręcić skład o 0,5 obr i zrobić synchro. Póki co spokój. Zobaczymy co będzie jak spadnie do 5C :)

jedyną różnica przy zimnym powietrzu może być co najwyżej szybsze wkręcanie się na obroty, gdyby było tak jak mówisz to kazdy by musiał przeserwisowąć moto na pore jesienną no i przede wszystkim u każdego by to występowało. Ja tam zrobił bym na miejscu kolegi kompletny serwis jak nie chce mieć jeszcze wiecej niespodzianek w nast sezonie bo teraz to jest wróżenie z fusów.

Edytowane przez Cirus

jedyną różnica przy zimnym powietrzu może być co najwyżej szybsze wkręcanie się na obroty, gdyby było tak jak mówisz to kazdy by musiał przeserwisowąć moto na pore jesienną no i przede wszystkim u każdego by to występowało. Ja tam zrobił bym na miejscu kolegi kompletny serwis jak nie chce mieć jeszcze wiecej niespodzianek w nast sezonie bo teraz to jest wróżenie z fusów.

Nie prawda. Po prostu wcześniej już miał dość uboga mieszankę, ale jeszcze dawało radę. Nadeszło zimne powietrze i objaw wyszedł na jaw. Ale masz rację, że w dobrze wyregulowanym moto nie ma prawa tak się stać.

U mnie w zeszłą jesień było dobrze na seryjnym wydechu. Na wiosnę zmieniłem na przelot, zrobiłem zawory, czyszczenie gaźników i synchro. Było dobrze, ale objaw ujawnił się jak temperatura spadła. Mała korekta składu + synchro i po kłopocie.

Najlepszym przykladem na takie zachowanie w lecie i zimie był mój KX 125. Moto wysilone czułe na wszystkie zmiany. Ustawienie gaźnika dobre do jazdy przy 5C zupełnie nie nadawalo się do jazdy przy 25C. To tak jako ciekawostka podaję. Bandzior ma być ustawiony raz a dobrze a u kolegi faktycznie nie jest.

Już nie przesadzaj ... to forum motoryzacyjne, a nie miłośników poprawnej polszczyzny :krzywy:

Co nie zmienia faktu, że mówimy tu o wiedzy na poziomie 6. klasy podstawówki.

Mimo wszystko plus za starania, postaraj się pisać tak, żebym nie musiał się czepiać, to nie będę. ;)

Koniec OT.

VooR lepiej byś rzucił cenną radę jak pomóc koledze, a nie czepiał się ortografii....

Jaka pisownia, taka rada. Popieram Voora

Po części racja, ale weźcie pod uwagę, że nie każdy jest orłem w tej dziedzinie:)

VooR, a polskich obrazków to już nie ma?! :P

Ja też jestem za poprawną pisownią, ale każda przesada jest niedobra.. tak więc polecam te poprawki z głową. Gdy faktycznie ktoś prosi o radę, a zostanie tylko poprawiony i to x razy (a wcale takich błędów nie robił strasznych, mógł gorsze, oj mógł) no to trochę jednak się to kłóci, bo to forum motocyklowe.

marcel - masz za ubogo, wykręć składy o 0,5 obrotu

Zrobiłem jak piszesz i poprawiło się - ładnie i równomiernie szybko schodzi do 1,5 tyś. Choć z tym szybko to pojęcie względne, zależy co wg kogo jest szybko. Na YT widziałem jakiś filmik z B4 gdzie schodził wyraźnie szybciej. Na wiosnę zrobię full serwis gaziorów i zaworów, teraz już nie będę mieszał, wtedy się zobaczy.

Edytowane przez marcel79

Witam wszystkich, po odebraniu mojego Bandita od mechanika bandit nie spisuje się do końca dobrze, a mianowicie jadąc na nim dziwnie wkręca się na obroty robi to troszke na "raty", wskaźnik obrotomierza nie porusza się płynnie tylko tak jakby się troszke zacinał. Moje pytanie brzmi czy możliwe że jest źle przeprowadzona synchronizacjia?( Dodam że mechanik zrobił czyszczenie gaźników, synchronizacje, wymiane świec). Przy odpalaniu odnosze dziwne wrażenie że jedna z rur kolektora wylotowego nagrzewa się wolniej niż pozostałe.

PS. Aha mechanik twierdzi że druga linka od gazu (zwrotna) jest nie potrzebna i zostawił tylko jedną przez co jest większy luz na manetce gazu! Czy to uleprza jakoś działanie motocykla? Bo mnie to trosszkę irytuje.

Albo zła synchronizacja, albo łapie lewe powietrze. Druga linka zapasowa :) hehe ...a tak serio to muszą być obie linki !!!

Pierwsza i chyba najbardziej słuszna rada - zmień mechanika..

Po stwierdzeniu, że druga linka jest niepotrzebna już drugi raz bym mu nie zaufał. Jeśli nie zna się na banałach, to jak ma zrobić dobrze coś poważniejszego?

A luzu na gazie ma nie być w ogóle.

Jeśli podłączył tylko jedną to coś spitolił (urwała mu się, śrubkę zgubił albo jeszcze coś innego).

Dopisuję się do kolegi - Zmień mechanika.

Edytowane przez Kruk

PS. Aha mechanik twierdzi że druga linka od gazu (zwrotna) jest nie potrzebna i zostawił tylko jedną przez co jest większy luz na manetce gazu! Czy to uleprza jakoś działanie motocykla? Bo mnie to trosszkę irytuje.

Zaraz ci powie, że druga tarcza hamulcowa nie jest potrzebna. Przecież na jednej też hamuje, a motocykl lżejszy :)

Można po tym wywnioskować, że to nie mechanik tylko drucuarz i podobną zasadą kierował się kiedy robił gaźniki.

czyszczenie gaznikow i wymiana swiec to nie jest remont tylko serwis .

motocykl zle sie sprawowal , ze zleciles czyszczenie ?

jak motocykl pali? jach pracuje na wolnych obrotach ?

A może wywalił trzy iglice bo przecież w komarku była jedna i chodził i to może być problemem ?

Z takimi objawami to jeszcze raz synchro, ale juz z obiema linkami no i wcześniej regulacja zaworów, nowy filtr powietrza jak nie był zmieniany i motocykl powinien się wkręcać na obroty jak wściekły.

Spróbuj jeszcze wyciągnąć konkretne info co tam ten "mechanik" u Ciebie robił. Czy tykał się takich rzeczy jak TPS itp...

zmień mechanika

jak masz kfit od niego to zobacz co on tam konkretnie przy nim robił i podaj adres co by inni do niego nie jeździli,a ja bym go jeszcze do sądu podał bo następnemu ABS wyłączy bo nie potrzebny

taka moja sugestia

czyszczenie gaznikow i wymiana swiec to nie jest remont tylko serwis .

motocykl zle sie sprawowal , ze zleciles czyszczenie ?

jak motocykl pali? jach pracuje na wolnych obrotach ?

Źle się sprawował ponieważ powyżej 7 tys obrotów go muliło, aż w końcu wogóle nie chciał palić. W tym momęcie motocykl jak jest zimny pali na ssaniu, ale pod warunkiem że musze mieć pociągniętą manetke gazu ;/ z początku tak jak pisałem wcześniej wolniej nagrzewa się jedna z rur kolektora wylotowego. Jak jest ciepły pracuje wmiare równo! ale jeśli chodzi o zbieranie się to robi to na "raty" troszkę;/ tzn tak delikatnie ale da się to odczuć skacze na wyższe obroty a nie wchodzi płynnie!

nie mów że powiedział to na serio :D

Tak, znaczy tak stwierdził że zrobił wszystko i że nie ma nic do roboty więcej w tym motocyklu. Aha i zaprosił mnie na wiosne na mały przegląd!