Skocz do zawartości

Chlebek
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Witam kolegów.

Mam problem z banditem 600 2002r.. Mianowicie kolega sprowadzając samochód zakupił dziora za grosze rozbitego tzn. ze skrzywionymi lagami. Miał być na części do jego 600 którą jeździ jednak w między czasie postanowił kupić lagi i nim pobrykać. Niestety po ok 300km (ogólnie a nie po jednej trasie 300km) moto zaczęło odwalać. Jak jest zimny zapala normalnie jednak po ok 10 minutach moto słabnie, obroty zaczynają powoli zwalniać aż moto zgaśnie i nie zapali dopóki nie ostygnie. Jako, że mamy do dyspozycji jeszcze bandziora 1200 i drugą 600 wymienialiśmy co się da.

Był podmieniony bak, cewki z przewodami, moduł, świece, czujnik położenia wału. Gaźniki zostały wyczyszczone. Zawory ustawione. Nie wiem gdzie już szukać przyczyny tego, że tak się zachowuje. Chłodny kręci się ładnie do 11 tysięcy po nagrzaniu kaplica. Jest jeszcze coś co może powodować takie zachowanie prócz takiej, że silnik nadaje się na złom? Z góry dzięki za pomoc.

Piotrek

Strasznie dziwna sprawa. Ja obstawiałem kable WN albo zawory, ale już je robiliście więc raczej odpadają, a jakie luzy na wydechu zrobiliście ? Poziom oleju ma w normie ?

Mam takie pytanie jeszcze, czy po tym wypadku kolektory wydechowe nie są znacząco pogięte ?

Edytowane przez Kondzio

W aucie Mitshubishi-diesel, miałem bardzo dawno temu podobny problem. Z ta różnica, że dopóki silnik pracował było ok,a jak zgasl to już musial osiągnąć. Przyczyną był pękniętą tłok. Tak sobie głośno myślę, może u Ciebie jest coś podobnego związanego z pojawianie się np szczelin przy wysokiej temperaturze i utrata kompresji...hmm.

Miałem kiedyś podobnie w moim crossie KX125. Objaw był taki, że po zagrzaniu dostawał muła i zaczynał zdychać. Pierwsze co pomyślałem, że tłok puchnie i się coś przyciera.

Wszystko posprawdzałem i...... wyszło że jakaś trefna świeca. Dałem nową i sprzęt się naprawił :)

Czasem przekopujemy pół moto, a przyczyna może być banalna.

Od świec należy zawsze zaczynać :) Metal dobrze gada :)

Ale kolega pisał, że wymieniał świece, zbiornik i cewki z kablami od innego b6, wiec to raczej coś w serduchu siedzi.

W moim drugim moto taki sam objaw dawał padnięty regler, z tym że jeszcze strzelało w tłumik. Jak regler ostygł to odpalał i chodził normalnie

odpal dryndę i zostaw niech sobie na stopce popyrka.

Z tego co mówisz powinna się nagrzać a potem grzecznie sobie zdechnąć.

Masz filtr paliwa ? Ile czasu trwa i jak wygląda to "nagrzewanie" ?

Czy i jak rozrusznik kręci jak zdechnie?

W trosce o regler możnaby też wtedy (jak zdycha) sprawdzić napięcie na klemach, żeby zobaczyć czy ładuje.

Jeśli rozrusznik kręci to na (gorąco/niepaląco) sprawdź czy ma iskrę na każdej świecy. Może akurat cewa poszła ?

Świece wymienialiście na nowe czy inne stare ?

Otwórz korek wlewu paliwa jak zdechnie, może jak kolega pisze wyżej - "zapowietrza się"

Jak masz inną 600 podmień całe gaziory z tamtej co chodzi i zobaczcie.

Mierzyłeś kompresję na garnkach ?

• 1 month later...

Mam do kupienia Bandita od kolegi tylko jest z nim mały problem ;/ A mianowicie jadąc sobie normalnie bandit zaczyna przerywac na trzecim cylindrze. Czasem dzieje się to po 10 kilometrach jazdy a czasem po 100 albo i wiecej. Po wykręceniu świecy i zamianie na inną, lub wkręceniu tej samej motocykl zaczyna normalnie jechać. Świece są nowe i po ich wymianie dłuższy czas niebyło problemu z tym, ale potem znowu sie zaczęło. I do tego jak zacznie przerywać to dużo pali. Przewody i fajki wydają się być w dobrym stanie. Sprężanie mierzone było i jest w normie, najmniejsze własłśnie na 3 cyl. Miał może ktoś z Was podobny problem? Proszę o pomoc ;)

Edytowane przez Krzysztof

Po pierwsze wziąłbym się za wymianę fajek i przewodów WN, bo mimo że wyglądają dobrze mogą już takie nie być. Później ewentualnie pobawić się w zamianę cewek zapłonowych od innego B6, na próbę jeśli wymiana instalacji WN nie pomoże.

A prycha w gaźnik? Najlepiej zrób to co napisał casper92 a jak nie pomoże to spróbuj wyregulować zawory. Komuś na forum wyleczyło to dziora.

Postaram sie to ogarnąć. Dzięki za pomoc ;)

kolega miał zasyfione gaźniki w GS 500 i tez podobne objawy były

najprostsza i podstawowa rzecz. PAPIEROWY FILTEREK PALIWA :) Jest taki na przewodzie?

Możesz mieć zły skład mieszanki (albo brak jakiegoś elementu) na tym 3 gaźniku, dlatego przepala bądź zalewa świece( za bogata lub za uboga mieszanka). Jeśli pali na innych cylindrach to układ zapłonowy raczej nie ma z tym nic wspólnego. Długotrwała jazda z takim defektem mogła spowodować szybsze zużycie 3 cylindra, stąd spadek ciśnienia sprężania.

robiłem raz gsx-r 1100 (olejak) który mial takie objawy. Przwody wraz z fajkam nowe, świece nowe, zawory w porządku, cewki również, winom okazały sie gaźniki, po rozbiurce okazało się ze 3 gażnik nadawał się do regeneracji. Potem synchro i "dziadzio" znowu mógł płacić młodszych kolegów:)

prawdopodobnie zapchana dysza w gaźnikach bo pewnie nigdy nie czyszczone. Jc wbijaj do mnie na garaz bo widze ze z Białej jestes

Ogarne to wszystko jak się troche ociepli. Gadałem z gościem to mówił, że gaźników nieczyścił i niesynchronizował przez jakies 3-4 lata... ;/ a kolega z Białej odwiedzał czasem północną? bo może kojarzę ;)

• 2 weeks later...

witam w moim b12 sprawa wygląda tak ze pali na dotyk pracuje równo lecz podczasz jazdy po przekreceniu manetki na full

silnik tak jak by ochryp reakcja na gaz jest opuzniona nie wkreca sie tak jak powinien

prosze o pomoc

Filtr powietrza srawdzałeś? Miałem podobnie i po wymianie wszystko wróciło do normy. Spalanie tez spadło.

Też to miałem i okazało się że Filtr powietrza .

Jeżeli nie to pewnie synchro gaźników cię czeka .

pozdro