Skocz do zawartości

Chlebek
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

A może zdechła mysz w tłumiku ? :P

Ja też miałem podobny problem i pisałem o tym na forum.

I tu pytanie do ciebie kiedy moto miał robiony porządny przegląd/serwis ???

Jeśli bardzo dawno lub nie wiesz czy miał (jak w moim przypadku) to radzę:

- wymiana oleju

- wymiana filtra oleju

- wymiana filtra powietrza

- regulacja zaworów

- czyszczenie oraz synchronizacja gaźników

W moim przypadku również wymieniłem świece - i moto hula jak szalony !!! :P

A tak poza tematem widocznym w opisie, to wypadałoby się najpierw przywitać hmmmm.... ??? :P

Edytowane przez Duniu

mam podobny problem.

u mnie silnik tez dziwnie pracuje po przekroczeniu 2tys obr.

nawet go nie wkrecalem na wysokie obroty bo strach. taki jakis zachrypniety, zakaslany i wydaje metaliczne odglosy. odglosy to pewnie tak musza byc, bo na scigacz.pl wyczytalem, ze te silniki tak maja. ja tam nie wiem, ale wierze im.

prezesiunio5: a jaki masz filtr powietrza? ja mam jakies takie owalne filtry jak od MZ. moze to przez to u mnie tak szwankuje...

Edytowane przez krynio

zamkniety temat na chwile obecna...

• 3 weeks later...

Witam,

przeczytałem podobne tematy, jednak chciałem założyć osobny temat, żeby w pełni dotyczył tego problemu, wybaczcie.

mam taki problem, zauważyłem to już pod koniec minionego sezonu mianowicie, rano standardowo wyjeżdzam bandziorem przed garaż i zanim się ubiore, pozapinam, zamknę garaż i brame to minie pare minut, w tym czasie motor sobie pyrka nagrzewa się ( teoretycznie powinien być gotowy do jazdy). Niestety miał miejsce taki problem, wrzucam 1 bieg spokojnie ruszam, wbijam dwójeczke i chce przyspieszyć (i tu bez przesady, tylko żeby go rozpędzić) i na około 5tys sie zatrzymuje i nie chce się przebić dalej, rozpędzam go na tych 5tys, wbijam trójke i jest to samo. Dopiero po jakiejś chwili jazdy zaczyna to normalnie funkcjonować i obroty już wbijają normalnie.

Dzisiaj chciałem go odpalić po zimie i znowu był ten problem, z tym że pogłębił sie mianowicie, odpaliłem bandyte (za 3,4 kręceniach odpalił) i dałem mu troche czasu żeby się nagrzał, pyrkał sobie pyrkał, po jakis jakiś 5 minutach troszke gazu mu dałem, znowu odczekałem kolejne 5 i chciałem rozkręcić na wyższe obroty, ale nie dało rady. najpierw pierdział na jakiś 4tys, później dochodził do 6tys ale tak ledwo ledwo.

Podejżewam, że przyczyna w obu przypadkach jest ta sama i teraz chciałem się poradzić kolegów co to może być, nie chce go oddawać do serwisu z byle jakiej przyczyny. Filtr paliwa jest czysty, filtra powietrza jescze nie sprawdzałem, czy to może być gaźnik? ale to by wtedy po chwili jazdy nie wracał do normy, a może iskre gdzieś gubi? pomiędzy cewką a świecą?

To tylko moje sugestie, bardzo proszę o jakieś podpowiedzi

Z góry dzięki!

Pozdrawiam,

Marcin

Edytowane przez Krzysztof
Przeniesienie tematu.

Dzisiaj chciałem go odpalić po zimie

:takaemotka: :takaemotka:

powiedział w lutym...nie witając się.

Przepal, przegazuj, dobrze wypal świece i rozgrzej silnik

ot np jak tu poniżej

jak problem nie ustanie to to tak na poważnie wymień filtr powietrza, regulacja zaworów, czyszczenie gaźników, synchronizacja i będzie jak nowy :)

ew. jak się nie znasz na mechanice i nie masz możliwości to oddaj do warsztatu na kompleksowy przegląd i regulację, czyli zrób normalny serwis swojego motocykla :)

Edytowane przez lelon

filtr powietrza jestem w stanie sam wyczyscic/wymienic. reszta tak srednio, ale ktos mi podpowiedział że to bardzo prawdopodobnie gubienie iskry gdzieś pomiedzy cewką a świecą i chciałem to info sprawdzić tu na forum.

filtr powietrza jestem w stanie sam wyczyscic/wymienic. reszta tak srednio, ale ktos mi podpowiedział że to bardzo prawdopodobnie gubienie iskry gdzieś pomiedzy cewką a świecą i chciałem to info sprawdzić tu na forum.

Filtru powierza się nie czyści, chyba że masz K&N to wtedy trzeba wyprać i nasączyć przeznaczonym do tego specyfikiem.

Przejrzyj ten temat (o ile jeszcze tego nie zrobiłeś): http://polishbanditc...ody-i-czujniki/ , może coś podejdzie do Twojego problemu.

Jak napisał Lelon przed sezonem i tak powinieneś zrobić podstawowy serwis.

P.S. wydaje mi się, że podobny problem już był na forum ale nie mogę znaleźć tego tematu...

Edytowane przez zoozka

A robiłeś w motocyklu jakiś serwis? Wymieniałeś coś?

Jeśli nie, to ja obstawiam świece (miałem tak w olejaku) i wygrzewanie ich nic Ci nie pomoże. Jedynie nówki. Dodatkowo jest luty, może jeszcze wbijesz się w kolejkę na marzec-kwiecień do czyszczenia/regulacji/synchronizacji gaźników.

• 2 weeks later...

Czasem mój bandit trochę wolniej przyśpiesza jak był by troszkę zdławiony. (tak jak by zmieniał się jego moment obrotowy)

Jakieś czas temu było tak że zaczynał nie równo chodzić i spadek mocy był gigantyczny. Wtedy wyjmowałem wężyk podciśnienia który idzie w gaźniki i znów nabierał mocy ale wiadomo trochę nie równo chodził z powodu odłączonego przewodu. Po ponownym wsunięciu go na miejsce znów było normalnie.

Ale te problemy ustały w takim stopniu spadków mocy już nie ma. Ale nadal czasem ma lekkie zdławienie "(tak jak by zmieniał się jego moment obrotowy)" i tak może się utrzymywać przez ok. 100-200 km jazdy przy tym chodzi równo i nie gaśnie. Ale czasem jest normalnie i rwie do przodu jak szalony. Zauważyłem jakiś czas temu że sporo lepiej chodzi i częściej ma te swoje "lepsze dni" gdy kranik mam w stanie rezerwy. Ale nie zawsze to pomaga.

Co już robiłem:

-Czyszczenie gaźników

-Czyszczenie baku i kranika

-Wymiana świec

-Wymiana jednej fajki

-Wymiana Filtra powietrza

Co mam zamiar zrobić:

-Kupić zestaw naprawczy kranika (http://allegro.pl/ir...3082416674.html)

Pomyślałem że to podciśnienie zależy w pewnym stopniu od kranika i wymiana membran i uszczelek może naprawi ten problem.

Ale to już będzie kolejna 100zł które wkładam w pokonanie tego problemu (delikatnych okresowych zmuł)

Może macie jakiś pomysły co to może być a może ktoś już miał takie problemy jak ja...

Edytowane przez Krzysztof
Przeniesienie tematu.

jest różnica czy ciepły czy zimny silnik ?

może spróbuj dokładnie obejrzeć te membrany czy nie są w którymś miejscu uszkodzone zamiast od razu wymieniać, może problem jest gdzieś indziej.

Nie dostaje odpowiedniej ilości paliwa.

Masz filtr założony?

Wizualnie wyglądają raczej ok ale są trochę twardawe już. Sugeruje się tym że po przełączeniu na rezerwę czasem wracało mu kopyto (nie zawsze) . Więc i może serwisów-ka mu pomoże.

snapback.pngUżytkownik jab2 dnia 10 marzec 2013 - 14:34 napisał

Masz filtr założony?

Nie pamiętam czy jest sitko w baku ale na przewodzie paliwowym filtra nie mam i nie miałem.

Edytowane przez vsiwy

Masz filtr założony?

Nie pamiętam czy jest sitko w baku ale na przewodzie paliwowym filtra nie mam i nie miałem.

chodziło mi o taki na przewodzie, bo często powodują problemy. Sprawdź jak się moto zachowuje jadąc na PRI. Jak się zacznie dusić to go przełącz.

chodziło mi o taki na przewodzie, bo często powodują problemy. Sprawdź jak się moto zachowuje jadąc na PRI. Jak się zacznie dusić to go przełącz.

Czyli poprzeczne położenie kranika (zalewanie gaźników) ? Tego nie sprawdzałem ;)

I niestety sprawdzę dopiero w przyszły weekend jak wrócę do Tomaszowa (tam mam bandita) na 2 dni. Będzie to pierwsza jazda po zimowaniu o ile nie będzie śniegu i ujemnych temp.

Czyli poprzeczne położenie kranika (zalewanie gaźników) ? Tego nie sprawdzałem ;)

I niestety sprawdzę dopiero w przyszły weekend jak wrócę do Tomaszowa (tam mam bandita) na 2 dni. Będzie to pierwsza jazda po zimowaniu o ile nie będzie śniegu i ujemnych temp.

Tak, o to mi chodzi. Pozwoli to wykluczyć lub potwierdzić brak podciśnienia na kraniku. Tylko pamiętaj, że w momencie gdy zgasisz silnik kranik na ON żeby nie zalało silnika.

Tak, o to mi chodzi. Pozwoli to wykluczyć lub potwierdzić brak podciśnienia na kraniku. Tylko pamiętaj, że w momencie gdy zgasisz silnik kranik na ON żeby nie zalało silnika.

Czyli jakie objawy będą jeżeli będzie to brak podciśnienia w kranie? W pozycji zalewania powinien zacząć się dusić? Oznaczać to będzie że to nie wina podciśnienia?