Skocz do zawartości

Chlebek
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Czyli jakie objawy będą jeżeli będzie to brak podciśnienia w kranie? W pozycji zalewania powinien zacząć się dusić? Oznaczać to będzie że to nie wina podciśnienia?

Nie, jak nie ma podciśnienia tzn. że kranik się zamyka.

W momencie przełączenia na PRI paliwo leci nie ważne czy jest podciśnienie czy nie.

W pozycji PRI powinien przestać się dusić. Jak przestanie to winne jest podciśnienie w kraniku a jak nie przestanie to problem jest gdzie indziej ;)

Edytowane przez jab2

Nie, jak nie ma podciśnienia tzn. że kranik się zamyka.

W momencie przełączenia na PRI paliwo leci nie ważne czy jest podciśnienie czy nie.

W pozycji PRI powinien przestać się dusić. Jak przestanie to winne jest podciśnienie w kraniku a jak nie przestanie to problem jest gdzie indziej ;)

Dziękuję za radę sprawdzę to przy najbliższej okazji (mam nadzieje że okaże się to wina kranika bo to by była szybka, łatwa i nie droga opcja pozbycia się tego problemu)

podpowiedzcie mi proszę bo też mam problem. Po zimie postanowiłem go jakoś odpalić przy +6 stopniach. Wykręciłem świece i przeczyściłem, nalałem świeżego paliwka no i próbuję.... dopiero za 3 razem chyba odpalił lub nawet 4. Problem w tym że po odpaleniu nie trzyma obrotów tylko spadają tak poniżej 1tyś i gaśnie. pomyślałem, że to możę dlatego iż jest zimny filnik więc trzymałem lekko gaz i tak manewrowałem 2-3tyś obrotów. Ale nawet po rozgrzaniu spadają obroty i gaśnie...

Miałem podobne problemy kiedyś po długim postoju. Ale wystarczyło przejechać parę km na włączonej dźwigni ssania i nabierał chęci do normalnej równej pracy może jak i ty pośmigasz to się rozbuja. Wiadome ja mam 600cc więc mam dźwignie ssania więc mogłem mu tak pomóc ale nie jestem pewien czy 650 też ma. A może już tego próbowałeś ;)

wiesz co próbowałem nim troszke pośmigać po podwórku ale jak gwałtownie dodawałem gazu to gasł. Miałem też problemy z ruszaniem bo potrafił gasnąć. może wymienię filtr paliwa i świece bo chyba nie były dawno wymieniane.

a podpowiedzcie mi jeszcze bo poruszyłem pokrętło od obrótów silnika i nie pamiętam jak je ustawić prawidłowo. jak kręciłem ze wskzówkami zegara to zwiększały się obroty?czy odwrotnie?

chyba łatwo ustawić obroty ustawiając je tym pokrętłem i obserwując obrotomierz.. jak po pokręceniu niema szybkiej reakcji to leciutko dodaj gazu - u mnie pomaga :)

No właśnie w tym problem, że jak kręciłem w lewo czy w prawo ni było reakcji. Silnik cały czas gasł na wolnych obrotach. Pamiętacie w którą stronę się zwiększało te obroty? zgodnie ze wskazówkami zegara?

Witam a więc robiłem trochę przy bandicie i mam problem niezależnie od założonego filtra powietrza zwykłego czy K&n, chciałem zrobić synchro. Okazało się że śruby od mieszanki były wykręcone ponad 3 obroty i mieszanka byłą za bogata zrobiłem na razie 2 1/4 obrotu ale jest problem ponieważ jak chce ustawić wolne obroty to mi nie trzyma albo są za niskie i gaśnie ale ładnie zchodzi z obrotów po przegazówce albo jak mu podwyższę te obroty to nie chce z nich schodzić i trzyma sam nawet koło 3 tys i nie wiem co może być przyczyną tego zjawiska. Poza tym moto faluje na obrotach ale to z braku synchro.

Może na lince gazu podciągnięte :P

btw. Dobrze, że tych moderatorów mamy :):oki:

Edytowane przez Conorian

znam przypadek dzodzola i wydaje mi się że to nie linka,śrubka od wolnych obrotów po do kręceniu o pół obrotu powoduje że obroty o wiele wolniej spadają i zatrzymują się na 3 tys. a jak zmniejszymy na śrubce o jakiejś pół obrotu to ładnie schodzi tylko że za nisko i gaśnie,linka nigdzie się nie zaczepia a manetka odbija do końca

Edytowane przez mati2388

Linki mi się też nie wydaje ładnie pracowały, nie widziałem żeby jakoś się zacinały.

Cześć wszystkim, jako że dzisiaj jest pogoda jako taka postanowiłem trochę przepalić sprząta, i co zauważam? Moto od ok 3 do 8 tyś obr strasznie przerywa jak mu odwijam manete do końca, muli się, szarpie dziwnie chodzi jak komarek :D Natomiast od 8 tys ciągnie lepiej nież sasha grey :)

Zauważyłem taką rzecz, że przed odpaleniem wyjąłem fajke z czwartego cylindra i było przebicie przy cewce natomiast gdy wyjąłem kabel z pierwszego cylindra przebicie było na fajce. Domyślam się że muszę wymienić najlepiej komplet przewodów i fajek tylko jakie, coś poradzicie? Pozdro :D

Bardzo dużo informacji jest tu napisane, co mi podpowiada bym sprawdził cewki i kable wysokiego napięcia mam wrażenie że w połowie gazu jak by brakuje iskry na świecach bo jeśli z gaźnikami było by coś nie tak to by nie jechał na wysokich obrotach. A takie pytanie z mojej strony mam możliwość ustawienia kranika w trzech pozycjach rezerwa on i coś jeszcze chyba, czy jest odczucie innej pracy silnika w poszczególnych pozycjach ustawienia kranika?

to możliwe, że kranik do regeneracji.

• 2 weeks later...

Piszę do was jeszcze raz prosząc o pomoc, poniważ Wymiana świec i filtra nic nie pomogło. Motocykl odpalił z problemem,a pożniej na początku nierówno pracuje. Jak się nagrzał to postanowaiłem go troszke przedmuchać,a tu pojawiły się problemy, bo nierówno pracuje i potrafi mi zgasnąć przy ruszaniu. Dodatkowo kompletnie nie reaguje na odkręcanie manetki gazu. Przejechałem się nim 15km i maksymalną predkość jaką mogłem rozwinąc to 118km/h i nie więcej przy manetce rozkręconej na MAX. Kompletnie nie wchodzi na obroty nawet po nagrzaniu. Nie reaguje na ręczną regulację obrotów. Panowie podpowiedzcie mi co można jeszcze zrobić? w czym może być problem? może ktoś miał coś podobnego?

A i dzwięki wydobywają się podobne jak u Lolo z tłumika (pryka) :) A jak dodawałem gazu podczas jazdy to jak by się dławił i tak prykał.... Natomiast jak jest na luzie to normalnie wchodzi ładnie na obroty.

Edytowane przez Krzysztof
Połączenie postów. Edytuj, zamiast pisać kolejny: http://polishbanditcrew.pl/topic/17330-tematy-nazewnictwo-popularne-tagi-edytuj-szukaj-i-porzadek-na-forum/

A i dzwięki wydobywają się podobne jak u Lolo z tłumika (pryka) :) A jak dodawałem gazu podczas jazdy to jak by się dławił i tak prykał.... Natomiast jak jest na luzie to normalnie wchodzi ładnie na obroty.

Moim zdaniem masz gaźniki do czyszczenia + synchro i będzie latał jak prawdziwy Bandit :vroom: a nie komarek :p:

Znalazłem u nas na forum coś co pasuje do moich objawów:

2. Silnik odpala, ale nierówno chodzi, nie wkręca się na obroty, gaśnie:

-objawy: Silnik odpala a po dodaniu gazu gaśnie.

-diagnozowanie: Sprawdzić iskrę na świecach. Sprawdzić szybkość dochodzenia paliwa do gaźników. Sprawdzić czy nie łapie "lewego powietrza". Sprawdzić w jakim stanie jest filtr powietrza. Sprawdzić paliwo.

-leczenie:Iskrę sprawdzamy przykładając fajkę do korpusu silnika i włączając rozruch (UWAGA! może bardzo mocno kopnąć). Paliwo sprawdzamy jak wyżej: kranik, filtr węże. Może lecieć ale zbyt mała ilość. Lewe powietrze pojawia się przy króćcach ssących. Możliwe, że opaski są poluzowane lub któryś z króćców pękł. Filtr powietrza jak jest brudny może w ogóle nie przepuszczać powietrza co doprowadzi do zalewania świec. Jeśli przed awarią tankowaliśmy paliwo na nieznanej stacji to prawdopodobnie jest chrzczone.

3. Silnik odpala, ale nierówno chodzi:

-objawy:Silnik odpala, wkręca się na obroty, nierówno chodzi, muli.

-diagnozowanie:Sprawdzić filtr powietrza. Sprawdzić czy nie łapie lewego powietrza. Sprawdzić czy kolektory wydechowe rozgrzewają się równomiernie. Sprawdzić iskrę. Sprawdzić świece. Sprawdzić jakość paliwa. Sprawdzić kiedy był ostatni serwis motocykla.

-leczenie:Jeśli jest potrzeba wymienić filtr powietrza. Łapanie lewego powietrza powoduje nierówną pracę. Możliwe, że opaski są poluzowane lub któryś z króćców pękł. Filtr powietrza jak jest brudny może w ogóle nie przepuszczać powietrza co doprowadzi do zalewania świec. Jeśli któryś z kolektorów wydechowych nie nagrzewa się tak samo szybko jak pozostałe to nie pali na ten cylinder. Sprawdzenie iskry opisane wyżej. Jeśli problem pojawił się "nagle" po ostatnim tankowaniu prawdopodobnie winne jest paliwo. Jeśli ostatnio przeprowadzony serwis był więcej niż 12tys. km należy go wykonać, czyli sprawdzamy luzy zaworowe, czyścimy gaźniki, ustawiamy poziom paliwa w komorach pływakowych, skład mieszanki a na koniec synchro.

Jeśli nic nie pomaga, dostaje paliwo i ma iskrę możliwe, że poszła uszczelka pod głowicą, jednak taki problem jest rzadko spotykany.

A teraz moje pytanie brzmi:

czy to właśnie jest filtr paliwa i jak go sprawdzić czy przepuszcza odpowiednia ilość paliwa? Bo w moim modelu nie ma już zmiany pozycji na kraniku, więc może to coś z filtrem paliwa?

ihost_1331032043__trybr.jpg

Hej

mam pytanko, czy źle ustawiony skład mieszanki ( synchro ok - sprawdzaliśmy ) może powodować falowanie na wolnych obrotach ( 1200-1400obr/min ). Motocykl w czasie jazdy pracuje ok, nie przerywa, nie dusi się - ciągnie jak powinien. Obroty falują zarówno na ssaniu jak i na ciepłym piecu. Kolor świecy wyglądał ok brak większego okopcenia itd. Nie mogę sobie poradzić z wolnymi obrotami moto ciągle faluje ( zawory robione 2 tyś temu, czyszczenie gaźników też ). Pozdrawiam.

Dodam tylko, że świece mają już trochę za sobą, kupiłem już nowe, ale póki co jeszcze nie wkręciłem :)

Edytowane przez korytarz4

lewe powietrze ? ja bym to sprawdził skoro mówisz, że na ssaniu też. Wg mnie jak byś miał złą mieszankę to jak byś ssanie dodawał to albo by się pogarszało albo poprawiało. Mogę się mylić ale ja to bym sprawdził najpierw w takiej sytuacji.