Skocz do zawartości

Chlebek
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

hmm póki co istotne... Leć spisz nam symbol tylnej opony bo może to wada fabryczna (tkzw. serwisówka)

dzięki jutro sprawdzę i dam znać co i jak. a myślicie , że przyczyną może być zasyfiony filtr paliwa w pompie(może nie pozwala jej nabrać odpowiednio duzą ilość paliwa co skutkuje wyświetleniem FI)? co sądzicie? ;)

Ja sie na tym nie znam :D Ale czasami trzeba poszukac informacji o swoim motocyklu :)

Tak tobie podpowiedzia wysłałem

A propos Masz tutaj zdjęcie jednej kostki :P (Posprawdzaj je sobie czy sa dobrze wciśnięte, dodam że temat jest na forum więc troche poszukaj :D )

02.png

podociskaj wszystkie kabelki, które wchodzą do komputera (pod siedzeniem) U mnie też FI się świeciło błąd wyświetlało a okazało się że tylko przewód trza było ruszyć :D

Edytowane przez MARCIN 650S

Wydaje mi się, że sam sobie odpowiedziałeś na wstępie. Po pierwsze wymień filtr skoro jest zasyfiały bo być może pompa ma problem z zassaniem ;) Po drugie ciesz się, że kontrolka póki co tylko się świeci bo jak zacznie Ci migać to zapomni, że odpalisz moto.

C14 - THROTTLE POSITION SENSOR

C15 - ENGINE COOLANT TEMPERATURE SENSOR

C21 - INTAKE AIR TEMPERATURE SENSOR

C22 - ATMOSPHERIC PRESSURE SENSOR

C23 - TIPOVER SENSOR

C24 - IGNITION SIGNAL #1

C25 - IGNITION SIGNAL #2

C26 - IGNITION SIGNAL #3

C27 - IGNITION SIGNAL #4

C28 - SECONDARY THROTTLE VALVE ACTUATOR

C29 - SECONDARY THROTTLE POSITION SENSOR

C30 - SECONDARY THROTTLE CONTROL UNIT

C31 - GEAR POSITION SENSOR

C32 - INJCTOR SIGNAL #1

C33 - INJECTOR SIGNAL #2

C34 - INJECTOR SIGNAL #3

C35 - INJECTOR SIGNAL #4

C41 - FUEL PUMP CONTROL SYSTEM

C42 - INGNITIO SWITCH SIGNAL

C46 - EXHAUST CONTROL VALVE ACTUATOR (1000 ONLY)

• Upvote 1

Elo. Weźcie coś poradźcie.

Chodzi o falowanie i przygasanie silnika na wolnych obrotach.

W tamtym sezonie też tak było.

Na początku tego zmieniłem olej filtr powietrza i oleju, sprawdzenie zaworów, śruby składu mieszanki wg serwisówki, gaźniki wyczyszczone i zsynchronizowane dzisiaj waku zegarowym. Obroty nadal falują. Pośmigałem dzisiaj tak z 50 km i sprawdziłęm też świece to kolorek ok, kawa z mlekiem. Nie przegrzewa się.

Na ssaniu jak rozgrzewam to nie falują. Ciągnie równo na każdym biegu. Wydaje mi się, że z obrotów deczko za wolno schodzi. A i jak podkręcę mu obroty śrubą od wolnych to tylko po odwinięciu manety obroty wyraźniej wolniej spadają w okolicy 2 tysięcy.

Czy mój model już tak ma czy poradzi ktoś coś?

Dodam, że mam tłumik przerobiony na przelot forumowym sposobem

Edytowane przez warunek

Ja bym spróbował podmienić/wymienić kable wysokiego napiecia. Prawdopodobnie masz gdzieś przebicie .

Kabel ten nie jest drogi , kupujesz na metry. Bierz silikonowy.

sprawdziłeś zawory?

sprawdzenie zaworów

edit. Już wszystko ok. Zwiększyłem dawkę paliwa na wolnych i zrobiłem ponownie synchro i jest malina. A ibak przeczyściłem razem z kranikiem

podziekowania za cenne wskazówki dla benywariat

Edytowane przez warunek

Witam! Mam delikatny problem z Bandem 400 i skończyły mi się pomysły, co może się dziać, a na kilku poprzednich stronach nie mogę się niczego podobnego doszukać. Mianowicie jest to mój świeży sprzęt z Włoch i przed sezonem były problemy z paleniem. Skończyło się czyszczeniem baku i kranika, który był zatkany przez rdzę.

Przez 300 km latał jak zły, na każdym biegu od samego dołu i dziś przy normalnej słonecznej pogodzie na światłach nagle coś zaczął przerywać na wolnych. Jadąc dalej zauważyłem, że dzieje się tak tylko do 4 tysięcy na 1szym i 2gim biegu, a potem moto normalnie leci. Myślałem, że może świece, ale przeczyściłem mimo że wyglądały elegancko i nic nie pomogło. Miał ktoś podobną sytuację albo jest w stanie ktoś coś doradzić? Jestem jeszcze przed synchro, ale zastanawia mnie to, że na wyższych obrotach Band pracuje bez zarzutów..

Z góry dzięki za wszelką pomoc

wyglądać to on sobie może

Nie wydaje Ci się, że zły filtr powietrza od razu dały się we znaki, a nie w jednym momencie? Możliwe, że po czyszczeniu znów dostał się gdzieś jakiś syf..? Mam w planach i tak go zmienić do tygodnia, gdyby to było to, dam znać!

Witam

Od miesiąca mam dziorka i systematycznie porobiłem mu większość rzeczy które myśle powinienem... (rok 2002 600N)

- nowy filtr powietrza Hiflo

- nowy filtr paliwa

- nowy olej + filtr

- nowe świeczniki NGK

- czyszczenie gaźników pierwszy raz

- sprawdzone zawory

- sprawdzone ciśnienie w cylindrach

- czyszczenie gaźników drugi raz (zaciął się zaworek iglicowy i wyrzucał paliwo, dodatkowo w 3 gaźniku zapchała się delikatnie dysza od świństwa jakiegoś)

- regulacja gaźników (ostatecznie śruby wykręcone na 1,75 obrotu)

- synchro

Po takich zabiegach moto na postoju zachowywało się idealnie, trzyma 1200 obrotów, manetka reaguje od razu i ładnie podnosi obroty, spadają też książkowo.

Po małej wycieczce wnioski są następujące:

- po konkretnym rozgrzaniu obroty na postoju delikatnie spadły na 1000 obr

- między 2 - 4 tys obrotów czuć ewidentne przerywanie/szarpanie i małą utrate mocy - jak przejdzie poza 4 tys obrotów to jest dzikus

- świeca w 3 cylindrze jest okopcona - czarna, reszta idealne - kawa z mlekiem bez osadów

Wykręciłęm śruby w gaziorach o 1/4 obrotu i ostatecznie wykręcone były na 2 obroty - po wycieczce wniosek: przerywa na niskich jeszcze bardziej.

Wkręciłem śruby w gaziorach o 1/2 - teraz są w sumie są teraz na 1,5 obrotu wykręcone i również przerywa - podobnie jak przed kręceniem.

Nie chcę dalej grzebać żeby nie narobić jakiegoś bigosu.

Jeszcze jedno... przełożyłem świece miejscami - po wycieczne odkręciłęm je i wynik taki sam... na 3 cylindrze jaką świecę bym nie włożył robi się czarna - okopcona, reszta jest super.

Pytanie do specjalistów... o co tutaj chodzi :) dalej jakiś syf w dyszy 3 gaźnika ??

Dodam jeszcze że wszystkie 4 kolektory rozgrzewają się równomiernie.

Edytowane przez mathew16

Pytanie do specjalistów... o co tutaj chodzi :) dalej jakiś syf w dyszy 3 gaźnika ??

Dodam jeszcze że wszystkie 4 kolektory rozgrzewają się równomiernie.

ten zaworek iglicowy nie zaciął ci się właśnie na 3 gaźniku?

Może być też tak, że coś źle poskładane i jednak na trzecim puszcza delikatnie, dla tego dostaje więcej paliwa i zarzyguje świece. Jak puści bardziej, to ją zaleje i przestanie chodzić 3 cyl.