Skocz do zawartości

Chlebek
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Witam :) Mój bandziorek 2007r 650 wtrysk + woda został polakierowany po poskładaniu go do kupy moto strasznie muli w czasie jazdy nie można przekroczyć 7 tys ;/ na luzie przy powolnym odkręcaniu manetki można dojść do odcięcia .przy redukowaniu biegami moto potrafi zgasnąć, sprawdzałem filtr powietrza jest czysty po wyjęciu go dzieje się to samo. Co może mu dolegać :(

no i poza tym, po co zakładać nowy temat, kiedy już taki jest w dziale technika.

Witam wszystkich, miałem problem z moim bandytą na niskich obrotach było wszystko ok, ale nie chciał się wkręcać na obroty powyżej 6500 - 7500 (zależne od temperatury na zew.). Przy serwisie tegorocznym zgłosiłem również ten problem, obiecali że się zajmą. Mijały tygodnie a chłopaki wciąż walczyli z problemem. Już się zacząłem martwić, że mam jakąś ukrytą wadę, a pod koniec maja miałem zaplanowany wyjazd na pł. Europy. Chłopaki z serwisu sprawdzili i przeczyścili gaźniki, ale wszystko było ok. Sprawdzili cała elektrykę przekładając poszczególne podzespoły z innego bandita - też nic. Już zacząłem szukać innych rozwiązań - nowe gaźniki, silnik. 1,5 tyg. temu telefon z serwisu - zrobione, ale nie chcieli przez telefon powiedzieć co było. Urwałem się z pracy - lecę po motor. Co się okazało. Faktycznie wszystkie podzespoły, ustawienia były jak z fabryki, ale obok airboxa idzie wiązka elektryczna i obok wlotu powietrza do airboxa jest duża wtyczka. Podczas jazdy (tylko) airbox wciągał tyle powietrza, miał taki ciąg, że wciągał do środka ta duża wtyczkę i zatykał cały dolot. Po zabezpieczeniu kabli i wtyczki - hula jak marzenie. Nie wiem jak to namierzyli - ale udało się. Trochę wstyd, ze nie udało się takiej pierdoły wcześniej namierzyć, ale najważniejsze że jest OK.

Edytowane przez Krzysztof
Przeniesienie i połączenie tematów.
  • Upvote 1

Niepotrzebnie rozpocząłeś nowy temat - przeniosłem go to tego wątku.

PS: poza tym jeśli problem jest już rozwiązany, to tym bardziej zakładanie nowego tematu nie miało żadnego sensu, no chyba, żeby się pochwalić, że "bandit pali". Tak więc gratuluję :D

Opisuje problem, że ustrzec innych. Ze czasami błahe rozwiązania, występują przy poważnych problemach. Za resztę sorrki

• Upvote 1

Witam. Jestem świeżym nabywcą Bandziora 600 - konkretnie od 2 tygodni. Rzuca mi się tak jakby dziwne lekko zachowanie Bandyty podczas przyspieszania. W ogóle w granicach 4 tys. łapie lekki dół mocy i potem dalej idzie. Podobno to jest normalne przy zimnym silniku ale czy przy ciepłym też coś może takiego występować? Po za tym wydaje mi się jak go kręcę już od tych 4k, to jakby momentami lekko przerywał? O co chodzi?

Dodam, że poprzedni właściciel robił w nim 2 latka temu synchro zaworów i gaźników. Przed zimą wymieniane były wszystkie płyny i filtry. Rocznie robił około 1 tys. km, gdyż nie miał czasu na jazdę, więc teoretycznie motocykl większość czasu stał.

Panowie jak z tym moim problemem. Przepraszam, ale nie mogę się doszukać na forum jakichś informacji.

zrób chłopie regulacje tj. zawory, gaźnikii, synchro, wymień filtr powietrza i wtedy będziesz wiedział czy jest jakiś problem czy nie.....

masz pisemne oświadczenie że poprzedni właściciel jeździł tylko 1 tyś rocznie??? olej też przez 3 lata nie był wymieniany bo nie był jeżdżony?????

Edytowane przez lelon

Panowie jak z tym moim problemem. Przepraszam, ale nie mogę się doszukać na forum jakichś informacji.

Bo źle szukasz, albo nie szukasz wcale.

Masz 60 Stron do przejrzenia - odpowiedź gdzieś tu jest.

Ja też zacytuję samego siebie, z małą edycją - stron jest już 65. Wystarczy przejrzeć, kliknąć w napis [strona X z Y] i swobodnie przeskakiwać między stronami - bo rozwiązanie na pewno gdzieś tu jest.

Poza tym jest jeszcze wiele tematów do przejrzenia - kliknij tagi, np. zawory, gaźniki, a znajdziesz to, czego Ci potrzeba.

Witam

Czy ktoś z posiadaczy B6,5 na wtryskach może mi powiedzieć czy moto podczas zwalniania na luzie czasem może jakby nierówno pracować?

Mam takie wrażenie, że czasem moto jak by nie pracowało na wszystkich garach podczas zwalniania. Dodam, że pali za 1 razem zawsze, na postoju pracuje równo i nie ma problemu z wkręcaniem się na obroty. Niby miał robione synchro itp(serwis Suzuki) w zimie 2011/2012 ale czy faktycznie było zrobione co trzeba nikt nie wie. Wydaje mi się, że spala normalnie bo przy prędkościach rzędu 150km/h na trasie wychodzi koło 6-7 litrów.

Czy coś jest nie halo czy tylko mi się wydaje?

• 2 weeks later...

Potrzebuję porady.

Wymieniłem świece w mojej maszynie, przed wymianą świeca na 3 cylindrze była w opłakanym stanie, a moto potrafiło co jakiś czas, najczęściej na zimnym silniku pracować na 3 garach.

Po wymianie przez 50 km wszystko było ok. Nagle obroty w motocyklu zaczęły wariować. Po odpaleniu i odpuszczeniu ssania mam jakieś 1200 obr., wciskam sprzęgło i bieg i nagle obroty spadają

do 700, próbuję ruszyć a motocykl dławi się i szarpie. Jak mu dodam ssania, to jedzie ok. Słyszałem, że nie powinno się jeździć na ssaniu, a tutaj trzeba by dobre 4 km przez miasto tak jechać, żeby nie było niespodzianek.

Jak go rozgrzeję, to jest ok. I tutaj pytanie: z czym to jest związane? Przed wymianą świec tego nie było. Miał problemy na zimnym ale nie było takiego spadku obrotów po wrzuceniu biegu (nawet z wciśniętym sprzęgłem)

• 2 weeks later...

Witam Przepraszam jesli ten temat juz sie pojawil ale niestety nie mam wogole czsu na poszukiwania odpowiedniego watku wiec bede bardzo wdzieczny za pomoc.

Dzis lecialem na autostradzie do oporu i w pewnym momencie pojawil sie problem bandit niedomagal zaczal szarpac przy odkreceniu manetki przerywa a brzmi jak Ducati monster. W czym tkwi problem?

Z góry dziekuje za pomoc

GSF650 z 2006r

może Ci świecę wystrzeliło ?:P

Sprawdź czy nie wydmuchało uszczelki spod kolektora.

:nie-1:

fajka wibruje

nie masz czasu to daj do serwisu

zapłącisz i Ci zrobio :hahaha:

• 3 weeks later...

Na samym początku zaznaczę, że właśnie zakończyłem lekturę wszystkich 67 zakładek w tym temacie – znalazłem wiele wpisów, które z grubsza odpowiadają mojemu problemowi z motocyklem, ale chciałbym się jeszcze upewnić (wybaczcie – mechanik ze mnie żaden).

Generalnie zauważyłem dzisiaj, że kiedy wskazówka obrotomierza osiąga ok. 6 tysięcy obrotów (do tego momentu wszystko działa dobrze – fajnie przyspiesza i ogólnie zero problemów) silnik jakby wpada w jakąś pustkę. Motocykl mimo dalszego przekręcania manetki nie przyspiesza, za to wskazówka obrotomierza, do tej pory spokojnie obracająca się w górę, momentalnie ląduje na 8, 9 tysiącach. Oczywiście te wskazania nie mają żadnego przełożenia na zachowanie bandyty. Sytuacja miała miejsce podczas wyprzedzania na 5 biegu, wrzuciłem więc 6, udało mi się go trochę bardziej rozpędzić ale później, kiedy obroty znów wzrosły do 6 tys. sytuacja się powtórzyła. Silnik był już dość dobrze rozgrzany.

Wcześniej takie sytuacje nie miały miejsca – wszystko chodziło cacy. W zeszły weekend w ciągu dwóch dni zrobiłem ponad 800 km i motocykl sprawował się świetnie. Na początku sezonu robione były wszystkie podstawowe czynności serwisowe za wyjątkiem wymiany filtra powietrza – w serwisie, po jego obejrzeniu, uznali, że nie ma takiej potrzeby.

Koledzy wcześniej pisali o „dławieniu się” lub o „nie wkręcaniu się na obroty” – sorry za głupie być może pytanie – ale czy w moim przypadku właśnie o to chodzi? Jeśli tak, to w tym temacie wiele już zaproponowano rozwiązań i będę próbował na ich podstawie coś kombinować (filtr powietrza, paliwa…).

Będę wdzięczny za opinie/wskazówki.

Edytowane przez Protagonista

silnik jakby wpada w jakąś pustkę. Motocykl mimo dalszego przekręcania manetki nie przyspiesza, za to wskazówka obrotomierza, do tej pory spokojnie obracająca się w górę, momentalnie ląduje na 8, 9 tysiącach. Oczywiście te wskazania nie mają żadnego przełożenia na zachowanie bandyty. Sytuacja miała miejsce podczas wyprzedzania na 5 biegu, wrzuciłem więc 6, udało mi się go trochę bardziej rozpędzić ale później,

Sprzęgło ci się ślizga.

Albo regulacja, albo wymiana.

Wielkie dzięki za odpowiedź! W sumie to właśnie zacząłem przeglądać temat o sprzęgle...;)

Choć to wątek nie ten - jeszcze jedno pytanie - czy przyczyną może być fakt, że kilka tygodni temu mechanik wymieniał mi ten ślimak od linki sprzęgła (ta część, która łączy linkę z właściwym sprzęgłem przy silniku)? Czy mogli coś rozregulować?

Wielkie dzięki za odpowiedź! W sumie to właśnie zacząłem przeglądać temat o sprzęgle... ;)

Choć to wątek nie ten - jeszcze jedno pytanie - czy przyczyną może być fakt, że kilka tygodni temu mechanik wymieniał mi ten ślimak od linki sprzęgła (ta część, która łączy linkę z właściwym sprzęgłem przy silniku)? Czy mogli coś rozregulować?

Tak, to może być przyczyna. Widać związek między wymianą a ślizganiem sprzęgła.

Zobacz czy masz luz na klamce sprzęgła. Ok. 1cm luzu, zanim zacznie ciągnąć. I nie jeździj zanim tego nie zrobisz, bo spalisz tarczki.

Jeszcze raz wielkie dzięki Metal. Chciałbym jeszcze kontynuować ten temat, ale przeniosę się do wątku o sprzęgle, żeby nie bałaganić. Daję plusa.

A ja bym obstawiał filtr powietrza, ja kiedyś miałem podobna sytuację, dzień wcześniej 300km bez problem, na drugi dzien małą traska, powrót do domu i w czasie wyprzedzania bandzior zdechł i wiecej niż 7-8 tys go nie mogłem wykręcić, po wymianie filtra ustąpiło.

• 2 months later...

Mam pewien problem. Gdy kupowałem Motocykl to na zimnym silniku bardzo sie dławił jak sie tylko rozgrzał chodził prawie  idealnie;p i jeszcze dzisiaj zauwazyłem ze na jałowym biegu strasznie skacza obroty. Powiedzieli Mi zebym zrobil regulacje gaźników i zaworów...wiec tak zrobilem. Odebrałem motocykl od mechanika (koszt 800 zł) i co?! i Sprzęt zachowuje sie tak samo...wiec gdzie jest problem....;/ bo juz nie mam sil...icon_e_sad.gif z gory dziekuje za pomoc....fakt , ze to mój pierwszy motocykl

Motocykl - Suzuki Bndit 600 S 2003 r.

800zł ???? piszesz poważnie???

oddaj do mechanika niech Ci zrobi jeszcze raz regulacje  :takaemotka: :takaemotka: :takaemotka:

p.s. tylko za ten drugi raz mu nie płać :P

Edytowane przez lelon

Ale jaja,przez 3 lata nie dałem zarobic zadnemu mechanikowi motocyklowemu,a robiło sie i wymieniało to i owo,a wszystko dzieki godzinom sleczenia w forumowych tematach i pomoca znajomych. :)

Całe szczęście, że Ci bandit pali...

Po pierwsze, primo - popraw przywitanie

Po drugie, primo - za 800 PLN to byś sobie porządny zestaw narzędzi sprawił i sam serwis zrobił.

Po trzecie, primo ultimo - kto kupuje motocykl, który po odpaleniu się dławi ?