Skocz do zawartości

Chlebek
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli chodzi o rechotanie łożyska, to nawet i na postoju, poza tym muszę dokręcić łącznik kolektora z dolotem do puszki, wykombinować co zrobić z przekręconym gwintem wkrętu mocującego klosz lampy z tyłu oraz dokręcić tabliczkę poniżej zegarów. Przewidywałem wymianę łożyska, czekam jedynie na napływ $$$ by odstawić go na serwis. Centralkę mam ściągniętą, więc w ten sposób nic nie sprawdzę.. Najwyraźniej wycie słychać przy dużym obciążeniu tj. niskie obroty na długim przełożeniu np. 5 czy 6 bieg. Przy jednostajnej jeździe na wcześniej wymienionych przełożeniach podobnie. 

Siemanko. Dziś troszkę pojeździłem z koleżanką... Zdarzyło się coś niepokojącego mnie, nie dającego spokoju. Otóż wyjeżdżając spod świateł, troszkę Bandziorowi odwinąłem, przebiłem na drugi bieg, trzeci, w okolicach ośmiu tysięcy obrotów na minutę. Nagle jakby ktoś na sekundę, czy dwie odciął zapłon. Bandziorem szarpnęło, i zaczął jechać normalnie... Niepokoi mnie dźwięk dochodzący od strony pokrywy sprzęgła, niezależnie od wbitego biegu, czy trzymania na sprzęgle słychać jakby wyeksploatowane łożysko... Poza tym trochę zaczął wyć... Jakieś sugestię? Z góry dzięki za odpowiedź.

Słuchaj, jak będę gdzieś latał w weekend to się ustawimy, posłucham, pomacam, może się przejadę (jak dasz się karnąć) i może coś się wymyśli

oczywiście jeśli do tej pory nie znajdziesz rozwiązania swoich problemów/wątpliwości :)

Na panewki mi to nie brzmi... Łańcuszek, napinacz, zajechane ślizgi?

Edit.

Przewiozłem się po mieście, zagrzałem delikatnie silnik, później trochę podzidowałem... Chyba jestem przewrażliwiony... Chodził tak samo, jak do tej pory. 

Edytowane przez Easy

W trakcie oglądania filmu też o tym pomyślałem "chyba jakiś przewrażliwiony" :P Na filmie nic nie słychać, dźwięk też nie jest zbyt dobrej jakości. 

Lubię mieć wszystko dopięte na ostatni guzik, pod względem mechanicznym na tip top... Może to stąd? :) Jak już kiedyś wspominałem, nigdy nie chciałem mieć Bandita, kupiłem go, ponieważ był jedynym rozsądnym (pod względem stanu technicznego) sprzętem w mojej okolicy. Plułem sobie w brodę, przez dwa tygodnie - chodząc dookoła niego, wytykając ile rzeczy mi w nim nieodpowiada, słysząc dźwięki, występujące w każdym sprawnym motocyklu jak np. cykanie przy hamowaniu przednim hamulcem - że kupiłem właśnie Bandita. Teraz nie oddałbym go za żaden inny sprzęt, wygodny, wystarczająco szybki, pokazujący pazur gdy tylko dźgnie się go szpilką w rollgaz. Po prostu zakochałem się w nim - taki mój osobisty promyk szczęścia i nadziei. Jest jak kobieta, warczy i zrzędzi kiedy mu odpowiada, na zimno, zaraz po odpaleniu lubi przerywać... Zobaczymy jak będzie pracował po serwisie ;) Calutki rozrząd, prosto z ASO, czeka na półeczce na mały napływ $$$. Dobry olej i filtr, oraz nowiutkie tarczki sprzęgła. Suma sumarum, chyba nic mu nie dolega... :)

Edytowane przez Easy

Prędzej to chyba Tobie :D

szerokości

Conorian, zlokalizowałem skąd dochodzą denerwujące mnie dźwięki. Otóż winowajcą, a raczej winowajcami są gaźniki. To od nich dochodzi dźwięk klepania... Szybkie guglowanie po internetach i niestety ten typ mikuni ma to w standardzie ;) Jak się wkur...zę to zakupię zestawik kehinów i będzie po kłopocie haha. Idealnie dopełnią wałki Yoshimury, które już mam upatrzone.

Ktoś poleci jakiś dobry filtr paliwa do b6 II gen. 

Mam założony nowy filtr oleju, powietrza to jeszcze pasuje paliwa, są jeszcze gdzieś jakieś filtry ? W kraniku jest coś zamontowane co można by profilaktycznie przeczyścić ?

Na rurce kranik jest siatka. Idź do sklepu motoryzacyjnego i powiedz, że chcesz filtr siatkowy do benzyny taki przelotowy. Gość powinien pokazać Ci kilka rozmiarów. Dobierasz sobie taki żeby przewód paliwowy na niego pasował, zakładasz i ogień :)

• Upvote 1

tylko metalowy nie żadne papierowe badziewie

Na rurce kranik jest siatka. Idź do sklepu motoryzacyjnego i powiedz, że chcesz filtr siatkowy do benzyny taki przelotowy. Gość powinien pokazać Ci kilka rozmiarów. Dobierasz sobie taki żeby przewód paliwowy na niego pasował, zakładasz i ogień :)

Czyli muszę zdemontować stary i go zabrać ze sobą, nie da się kupić jakiegoś nowego po oznaczeniach ?

tylko metalowy nie żadne papierowe badziewie

oczywista oczywistość :)

Musisz wiedzieć jaka jest średnica przewodu paliwowego. Demontaż to 4 min max :)

Edytowane przez Conorian

Witam,

Czy ma ktoś dostęp do wymaganych wartości rezystancji czujnika położenia przepustnicy? Ustawiłem swój teoretycznie według tego co mówi serwisówka (pierwszy pin ok 5kohm, drugi między 3.09 a 4.6 kohm na otwartej przepustnicy) i niestety nie jest tak jak powinno być - dusi się na niektórych wartościach obrotowych. Poniżej zdjęcie z serwisówki, którego używałem:

http://postimg.org/image/7fe8zsvz3/

Zauważyłem też pewną rzecz - rezystancja pierwszego pinu nie zmienia się w ogóle podczas kręcenia samym czujnikiem. Tak ma być?

Witam,

Czy ma ktoś dostęp do wymaganych wartości rezystancji czujnika położenia przepustnicy? Ustawiłem swój teoretycznie według tego co mówi serwisówka (pierwszy pin ok 5kohm, drugi między 3.09 a 4.6 kohm na otwartej przepustnicy) i niestety nie jest tak jak powinno być - dusi się na niektórych wartościach obrotowych. Poniżej zdjęcie z serwisówki, którego używałem:

http://postimg.org/image/7fe8zsvz3/

Zauważyłem też pewną rzecz - rezystancja pierwszego pinu nie zmienia się w ogóle podczas kręcenia samym czujnikiem. Tak ma być?

Wg Haynes'a wartości rezystancji sa takie same.

Na starym forum był temat czujnika TPS i porada, żeby w razie problemów z działaniem potraktować go benzyna ekstrakcyjna: http://polishbanditcrew.pun.pl/viewtopic.php?id=3293

Co do ostatniego pytania to nie wiem czy tak ma być.

Edytowane przez zoozka

• 2 weeks later...

Kurna, pierwsza porządniejsza trasa nawinięta i niestety klops. Problem pojawił się pod koniec tamtego roku, myślałem że synchro+czyszczenie gaźników + zrobienie zaworów rozwiąże problem, ale jednak dupa zbita. 

Opis problemu: Bandit schodzi z obrotów podczas jazdy (chyba gaśnie całkowicie) na jakieś 2-3 sekundy. Problem pojawia się powyżej 100-120 km/h i prawie na pewno podczas odpuszczania manety.

Wygląda to tak, że np. przy redukcji i zabieraniu się do wyprzedzania obroty spadły całkowicie do zera (zapewne silnik zgasł, ale ciężko to w czasie jazdy jednoznacznie stwierdzić), przez około 2-3 sekundy jedzie jakbym go wyłączył kill-switchem, i potem wraca do normalności.

Na trasie 50km, zrobiło mi się to 4 razy więc nie wszystko zdążyłem zaobserwować, ale: jak nie dotykam manetki (przepustnica jest zamknięta) to wraca na obroty 'łagodnie', jak zacznę wachlować rollgazem to przy powrocie na obroty szarpie i jest strzał z tłumika (zapewne logiczne). 

Jak mówię, problem pojawił się pod koniec tamtego roku, ale po serwisie myślałem że będzie okej. Niestety.

Z istotnych szczegółów, które wydają się dla mnie-amatora-znaczące: założony filtr paliwa metalowy z siatką (wcześniej na tym filtrze jeździł normalnie, oczywiście nie zapchany). 

Zauważyłem małe pęknięcia na plastikowym elemencie między gaźnikiem a cylindrem, pęknięcie nie wydaję się 'głębokie' ale może jednak łapie jakieś lewe powietrze?

Plack lub samostart w dłoń, psiukasz po króćcach ssących (tych plastikowych elementach) i jeśli obroty zaczynają wzrastać to masz nieszczelność. Kiedy wymieniałeś świece?  

jak dla mnie nieszczelność na króćcach albo gubi iskre

co do nieszczelności to tak jak kolega wyzej napisał popryskaj po króćcach

a co do iskry ( właściciwe przewodów bo świece chyba miałes świeże ostatnio ) to bym je wymienił w ciemno bo koszt żadena a byś miał wyeliminowany temat elektryki

j/w. Moja nowa świeca, którą kupiłem do xt działała całe 10 min :D

Witam, dzisiaj wracając z rozpoczęcia sezonu w Tarnowie zauwazyłem w moim B6 99r dziwny spadek mocy. Na początku dawałem rade koledze na Hornecie, a nagle na 4, 5, 6 biegu nie mogł sie wkrecic do konca. Maksymalnie wyciągnął 140 i wskazówki zatrzymaly się. Dodam że na poczatkowych biegach wkreca sie normalnie, przynajmniej tak Mi sie wydaje.
Przed wyjazdem zatankowałem na Orlenie.
Czy moze miec na to wplyw jakas zła jakość paliwa?
Czy może ma ktos jakies inne pomysły.
Z góry dziekuje za odpowiedzi.:)
Pozdrawiam

Aaaa, to na pewno poluzowana nakrętka nr 710

A tak na serio, potrzeba więcej info.

1. Czy na wolnych obrotach pracuje normalnie? Równo, nie gaśnie?

2. Czy odczuwasz tylko brak mocy, czy może pojawiają się jakieś przerwania w ciągu (szarpanie moto)

3. Na postoju na luzie dasz radę przeprowadzać moto?

4. Czy obroty nie idą do góry, a jedynie prędkości nie możesz osiągnąć?

5. Moto odpala bez problemu?

Paliwo może być przyczyną, choć raczej wątkpię w kiepską jakość. Natomiast z pewnością sprawdziłbym filtr paliwa oraz filtr powietrza. 

1 Na wolnych pracuje normalnie- oczywiscie jak Się rozgrzeje. Nie ukrywam ze pasuje Mi zrobic synchro, ale narazie Mi tak schodzi... 
2 Tylko brak mocy- odkrecam manetke a tu nic. 
3 Bez poblemu 
4 Obroty idą w gore i zatrzymuja sie jakos przy 9-10 tys
5 Tak, bez problemu 

To Paliwo Mnie ciekawi bo w sumie zrobilem moze 20 km po zatankowaniu i tak Się stalo.
Gdyby to było na kazdym biegu , stawiał bym na synchro , ale to tylko na tych wysokich. W dodatku stalo sie tak nagle

Paliwo raczej nie mialo wplywu chyba ze diesla zalales. Tak jak Kondzio stawiam na filtr

Najlepiej nie kupować K&N, tylko zwykły.

No chyba, że planujesz oddawać moto na regulacje ;)