Skocz do zawartości

Chlebek
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam problem z bandziorem, mianowicie podczas jazdy, a takze na postoju, kiedy odkrece mu pelna manete to przy ok 7-8k zamula go totalnie, . Na wolnych chodzi równo, odpala od strzała, do tych 7-8k wkreca sie prawidłowo. Zdarza sie ze kiedy go zgasze i po 1-2 min odpale wkreca sie bez problemu do odcinki. Filtr powietrza sprawdzałem i był tylko lekko zakurzony. Dodam, że kiedy odkrece na maxa i zmniejsze gaz to wchodzi wyzej na obroty, ale tak niechetnie.

Film poglądowy jak to wygląda:

https://www.youtube.com/watch?v=C0E1JSZr0bk

Nie mam pojecia o co moze chodzić. Filtr paliwa przy pompce, sama pompka moze niedomaga? A może go zalewa? Świece mają już chyba troche najechane (nie wiem kiedy byly zmieniane, poprzedni wlasciciel nic nie mowil), ale kiedy je wykrecilem wszystkie miały kolor kawy z mlekiem i rowne odstepy.

Niby wodniak z nanobotami, ale jednak są problemy ;/

Prosze o pomoc bardziej doswiadczonych.

Czyli zapchany filtr ten herbaciany lub siateczkowy w srodku moze dawać takie objawy? Kabelek od agresywniejszej mapy byl uciety chyba przez poprzedniego wlasciciela, ale to raczej nie przez to, bo zachowywałby sie tak caly czas, a nie po jakims okresie.

Edytowane przez Dragonas36

• 2 weeks later...

Witam, szukalem podobnego tematu ale nie znalazlem, a więc wczoraj moj bandit 650 zaczął dziwnie pracować.

Jadąc np na 6 biegu przy 4tys strasznie sie dlawil i nierowno pracował, przy wyzszych obrotach w miare normalnie, na wolnych tez słabo.

A więc sprawdzilem swiece i 2 są cale czarne (2 cylindry obok siebie prawa strona), a 2 normalne.

Dodam ze swiece wymienialem jakies 600km temu filtr powietrza tez nowy 2tys. Co polecacie sprawdzic? Na moje to albo syf w gazniku,

tylko dziwne ze w 2 gaznikach lub moze cos z cewką. Z gory dzieki.

foto swiec:

http://zapodaj.net/1d27dcf1a4cdc.jpg.html

Witam,

mam mały problem z silnikiem,

przy 4 5 biegu i ok. 5 tys obrotów kiedy  odkręcam manetke obroty skaczą do 7 tys moto nie przyspiesza po czym spadaja do 5tys i jest odejscie

wszystko zajmuje ok 2s jakby turbodziura

Witam,

mam mały problem z silnikiem,
przy 4 5 biegu i ok. 5 tys obrotów kiedy  odkręcam manetke obroty skaczą do 7 tys moto nie przyspiesza po czym spadaja do 5tys i jest odejscie
wszystko zajmuje ok 2s jakby turbodziura

Sprzęgło ci się ślizga.

A czy jest normalne ze na zimnym silniku sprzeglo sie slizga?jak ujade pare km i piec sie rozgrzeje jest juz ok,sprzeglo wymienialem niedawno

Edytowane przez mlody250

A czy jest normalne ze na zimnym silniku sprzeglo sie slizga?jak ujade pare km i piec sie rozgrzeje jest juz ok,sprzeglo wymienialem niedawno

Tak. Na zimnym bardziej odczuwasz, bo olej jeszcze nie osiągnął swoich parametrów pracy. Poza tym kto pałuje zimnego olejaka??!!

• 2 months later...

Mam problem.

Motocykl zabrałem na regulacje zaworów.Przy przy wyciąganiu cewek pojawił się problem. Nie mogli jednej wyciągnąć. Na moje ryzyko wyciągnęli ją na siłę.

Wyszła choć musieli użyć siły. Złożyli motocykl i podłączyli pod komputer. Nie wyświetliło błędów.

Po paru tygodniach dziś moto zabrałem na wycieczkę i dzieje mu się tak ok 0:20 sekundy.

Gdy jechałem do występowało to przy 90km. Dodam że dzieje się tak na 6 biegu i gdy gwałtowniej odkręcę manetkę i gdy dostanie wyraźnie więcej gazu przy większym obciążeniu (niskie obroty i wyższy bieg). Zdarza się to również na innych biegach choć rzadziej w środkowym zakresie. Częściej też na 1 przy ruszaniu. Czy to objaw uszkodzonej cewki?

Motocykl na wolnych obrotach pracuje równo. Jak odwinę mu do odcinki wraca na właściwe obroty.

W związku że problem został rozpoznany i rozwiązany umieszczam info co i jak.

Okazało się że uszkodzenie cewki polegało na zniszczeniu jej otuliny w środkowej części.

Gdy dotarłem do niej po demontażu zbiornika gumowa opaska w górnej części, która zabezpiecza cewkę w pokrywie zaworów zsunęła się w dół

Cewka w pokrywie była luźna. Gdy silnik przy takich obrotach generował delikatne drgania pojawiały się objawy jak na filmie.

Przebicia raczej bym nie podejrzewał choć otulina była raczej plastikowa a pod nią jest element metalowy i tu raczej powinien się wypowiedzieć elektryk. Na pewno uszczelka zsuwa się swobodnie w dół.

W serwisie powiedzieli mi że tu kłania się harmonogram przeglądów i regulacji. Nie należy zwlekać ani przedłużać tych okresów ponieważ części jak śruby, uszczelki (u mnie cewka) i etc powinny być rozkręcane by nie zaśniedzieć, zapiec itd. To czy należy to robić czy nie to już indywidualna opinie.

Dołączam foty:

ihost_1450909711__cewka_bandit_1250_spra

ihost_1450909645__cewka_bandit_1250_uszk

Edytowane przez Neonkin

W Ostrołęce jest zakład który naprawia cewki Elserwis

Adres: Wiktora Gomulickiego 4, Ostrołęka
Telefon:29 764 28 67

uzywka koszt ok 40zl niewiem czy warto naprawiac,mialem ten sam problem

W związku że problem został rozpoznany i rozwiązany umieszczam info co i jak.

Okazało się że uszkodzenie cewki polegało na zniszczeniu jej otuliny w środkowej części.

Gdy dotarłem do niej po demontażu zbiornika gumowa opaska w górnej części, która zabezpiecza cewkę w pokrywie zaworów zsunęła się w dół

Cewka w pokrywie była luźna. Gdy silnik przy takich obrotach generował delikatne drgania pojawiały się objawy jak na filmie.

Przebicia raczej bym nie podejrzewał choć otulina była raczej plastikowa a pod nią jest element metalowy i tu raczej powinien się wypowiedzieć elektryk. Na pewno uszczelka zsuwa się swobodnie w dół.

W serwisie powiedzieli mi że tu kłania się harmonogram przeglądów i regulacji. Nie należy zwlekać ani przedłużać tych okresów ponieważ części jak śruby, uszczelki (u mnie cewka) i etc powinny być rozkręcane by nie zaśniedzieć, zapiec itd. To czy należy to robić czy nie to już indywidualna opinie.

Dołączam foty:

ihost_1450909711__cewka_bandit_1250_spra

ihost_1450909645__cewka_bandit_1250_uszk

ale w tych serwisach to pirdo...ą.regularne??znalezli sie szpece i fachury...do tych;serwisow; to moge im taczke zaprowadzic.kupilem quada dla syna ktory był;serwisowany;.to co oni tam zrobili to rece do boga zlozyc.nikomu nie dam lapek wsadzwc do moich sprzetow!!!!!a poprzedni wlasciciel zachwalal....:PANIE JAKI TO DOBRY SERWIS:to sa wyciagacze pieniedzy...jedno naprawiaja, dwie inne rzeczy psuja........czyli wedlug ich myslenia powinienem skrecac i rozkrecac.??czyli odstawic im motor on se postoi, a oni wpisza czego to sie nie narozkrecali..hahaaa.Bandit to prosta konstrukcja nie ma tam co rozkrecac.naprawiac na bierzaco i tyle...takie cewku czy inne pierdolki to se w niedziwle przy piwie mozna zrobic...ZA DARMO!!!!

Edytowane przez Maryusz

Hej,

Przed zimą robiłem synchro, czyszczenie i regulację gaźników, ponieważ motocykl zaczął więcej palić oraz "zalewał się" przy ok. 5-6 tys. obr./min. i przez to przerywał. Musiałem odjąć trochę gazu, aby szedł dalej. W papierach do motocykla od poprzedniego właściciela dostałem kartki z warsztatu, gdzie gość miał ten sam objaw i regulacja pomogła. Przy okazji regulacji wymienione zostały świece. Stan licznika 45k km.

Po regulacji wystąpił problem, że motocykl w ogóle nie jechał, dusił się, brak reakcji na gaz. Pojechałem z reklamacją i gość wymienił mi jeszcze filtr powietrza i znowu ustawił gaźniki, ale nadal nie było to co przed "awarią". Pojechałem do innego speca (przy okazji wymienił mi łożysko główki ramy, bo miało wręcz dziury w bieżni, chociaż 1. warsztat mówił, że jest ok...) i trochę poprawił to co 1. spec spartaczył.

Teraz mam tak, że na zimnym na niskich obrotach motocykl czuć jak zamula (jeśli jadę bez ssania). Gdy "włącze" ssanie, motocykl chodzi normalnie. Gdy się przejadę juz kilka km i moto się rozgrzeje jeździ normalnie (czuć lekkie poszarpywanie jedynie przy niskich obrotach przy stałej prędkości). 2 spec mówi, że ustawione jest wszystko zgodnie ze wskazaniami wakuometru, a jak jest zimny to te kilka km mogę jechać na ssaniu.

Wiem, że to trochę wróżenie z fusów, ale może ktoś coś poradzić ? Czy tak faktycznie jest/powinno być? Czy może dłużej rozgrzewać motocykl na ssaniu przed jazdą?

Dodam, że mam tłumik przelotowy firmy GPR.

Proszę o rady bardziej doświadczonych w tej materii :)

Dodam, że zawory robione ok 6-7k km temu.

Edytowane przez Turos

• 2 weeks later...

nie masz filtra dodatkowego paliwa?? jak masz wywal go.zdejmij rurke z kranika zobacz jak leci na pri.sprawdz wezyk podcisnienia.. i paliwowy.czy nie jest zagiety lub splaszczony,moze memranka w gazniku slaba juz.jesli na pri chodzil by dobrze.ewidentnie ma za uboga mieszanke. dlatego poszarpuje.za wolno napelniaja sie komory plywakowe.albo na ubogo zregulowal gazniki

Edytowane przez Maryusz

Wg. mnie gaźniki nadal są źle ustawione. Możesz też sprawdź jak silnik zachowuje się w pozycji kranika PRI. Sprawdź również czy nie łapie gdzieś lewego powietrza na króćcach ssących. Kiedyś ktoś miał podobnie i przyczyną była uszkodzona membrana gaźnika z tego co pamiętam.

Edytowane przez Conorian

Proszę o małą podpowiedź gdzie znajdę kranik :)

Jak wówczas powinien się zachowywać jeśli jest prawidłowo?

Co jeśli membrana jest uszkodzona?

Proszę o małą podpowiedź gdzie znajdę kranik :)

Jak wówczas powinien się zachowywać jeśli jest prawidłowo?

Co jeśli membrana jest uszkodzona?

hmmmm oddaj moto do mechanika, to będzie lepsze dla Ciebie i dla moto :)

a kranik znajdziesz pod bakiem, takie czarne pokrętełko :)

jak gaziory masz sprawne to na PRI zaworki iglicowe powinny odcinać dopływ paliwa kiedy to gaźniki są pełne

jak membrana jest uszkodzona to trzeba ją wymienić na taka szczelną, żeby wszystkie iglice w gaźnikach podnosiły się równocześnie podczas powstawania podciśnienia wywołanego otwarciem przepustnic

ale i tak skorzystaj z tego pierwszego :)

Edytowane przez lelon

A czy jeśli membrana jest uszkodzona to czy po rozgrzaniu nie powinno też być jakiś objawów typu duszenie brak mocy itp? Bo tego nie ma. Moto normalnie się wkręca i schodzi z obrotów.

Oddałem jednemu i drugiemu i obaj twierdzą, że wszystko jest ok.

Po raz trzeci wydawać kasę... Najlepiej byłoby to samemu zrobić, no ale niestety, akurat ta dziedzina to nie mój konik ;)

A czy jeśli membrana jest uszkodzona to czy po rozgrzaniu nie powinno też być jakiś objawów typu duszenie brak mocy itp? Bo tego nie ma. Moto normalnie się wkręca i schodzi z obrotów.

Oddałem jednemu i drugiemu i obaj twierdzą, że wszystko jest ok.

Po raz trzeci wydawać kasę... Najlepiej byłoby to samemu zrobić, no ale niestety, akurat ta dziedzina to nie mój konik ;)

Trafiłeś na dwóch "paproków" którzy widocznie szukali tylko jak wydrzeć kasę:/

trzeba - dobrze sprawdzić luzy zaworowe, dolot i ustawić gaźniki i zrobić im przegląd

Niestety nie jest to proste i małe szanse żebyś "jako zielony" to sam ogarnął.

Do Cirusa masz spory kawałek drogi, ale czasem warto się przejechać i zrobić raz a dobrze (a nikt na forum nie pisał, żeby były jakieś zastrzeżenia do jego pracy :) )

ps. jeśli membrana jest uszkodzona to jeden gar nie domaga, czy to na zimnym czy na ciepłym ( nie miałem takiej sytuacji, wiec nie powiem jakie są objawy)

Jeśli membrana kranika jest niesprawna to w pozycji PRI wszystko powinno działać jak należy. Jeśli na PRI nie będzie poprawy, szukaj dalej.