Skocz do zawartości

Odcinka Bandit 600/1200

Gość Zami
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Burnout?

Kto tobie to naopowiadal, ze trzeba krecic do konca?

To co opisujesz w punkcie perwszym nie oznacza, ze gazniki sa ok.

Zle ustawione plywaki i juz dupa. Nie jestem specjalista od b6 ale jedno wiem, b6 to nie potwor.

Sorry ale, z gu...a bicza nie ukrecisz.

Zgadzam się z Tobą, nie rozkręcałem gaźników do końca, jedynie zdjąłem kopułkę trzeciego gaźnika i sprawdziłem go, i tylko na bazie tego jednego oceniłem stan silnika i pozostałych gaźników. Staram się zdiagnozować problem wykluczając po kolei  wszystkie możliwe scenariusze, ale z tego co widzę nie ominie mnie demontaż gaźników i ich czyszczenie, a skoro już tak głęboko będę to czemu by nie zabezpieczyć się na ewentualność wymiany dysz (o których pisze kolega Benywariat) 

Wyczyść je zobacz dysze czy są takie jak powinny byc ustaw poziomy paliwa wyreguluj mieszankę na wolnych zrób synchro i wtedy daj znać czy pomogło będziemy szukać dalej . Tu dysze powinny pasować nie pamiętam jakich rozmiarów m jest dysza ale przy tej cenie to nie gra roli http://allegro.pl/listing/listing.php?order=m&string=DYSZA+GAŹNIKA&bmatch=base-relevance-aut-1-3-0913

Edytowane przez benywariat
  • Upvote 1

Wyczyść je zobacz dysze czy są takie jak powinny byc ustaw poziomy paliwa wyreguluj mieszankę na wolnych zrób synchro i wtedy daj znać czy pomogło będziemy szukać dalej . Tu dysze powinny pasować nie pamiętam jakich rozmiarów m jest dysza ale przy tej cenie to nie gra roli http://allegro.pl/listing/listing.php?order=m&string=DYSZA+GAŹNIKA&bmatch=base-relevance-aut-1-3-0913

Dzięki za pomoc, przyszły Weekend rezerwuję sobie na dłubanie w gaźnikach :) 

O efektach niezwłocznie poinformuję.

Pozdrawiam.

Edytowane przez R3ks1o

Tylko nie rozbieraj wszystich za jednym razem a jak juz to odloz czesci jednego osobno od drugiego.

Uwazaj takze co by przy rozbieraniu ich nie pogubic.   :)

Edytowane przez pioter

Nie wytrzymałem!. Gaźniki rozebrane i wyczyszczone dzisiaj. Wokół przepustnicy motylkowej (ta okrągła) nazbierał się kożuch jakby ze spalonego oleju. carburetor cleaner  rozpuścił ten osad spod którego wyłoniły się 3 malutkie otworki, 2 po jednej stronie przepustnicy i jeden po drugiej. Z uwagi na brak czasu montaż zostawiłem sobie na jutro. Zobaczymy co to dało... Okazało się również że proces czyszczenia tych gaźników przeprowadzałem chyba jako pierwszy, od czasu produkcji tego motocykla. Na śrubach synchronizacyjnych żółte markery, żadna ze śrub nie nosi oznak "ześliźnięcia się" wkrętaka, wszystkie w stanie idealnym.

Pytanie techniczne do osób które już robiły czyszczenie: czy po tym procesie, przed synchronizacją, powinienem uzyskać poszukiwaną "odcinkę" ?

Ok Gaziory wyczyszczone, założone i pełen nadziei zagrzewam silnik.... chwila prawdy, manetka na maxa i....  dupa. Nadal jest tak jak było :( 

Efekt prezentuję na filmie poniżej:

https://youtu.be/3_kfPJvfx9o

przyszło mi coś do głowy... a może ja mam źle linki gazu zamontowane, tzn otwierająca jest za długa? jutro sprawdzę ;] 

jaki masz Vmax?, sprawdzałeś to? oczywiście na niemieckiej Autostradzie 

Weź sprawdź jeszcze jedną rzecz, tak jak pokazywałeś na filmiku spróbuj uzyskać maksymalne obroty, ale zdejmij filtr powietrza i w dolot w przy maks obrotach psiknij np. samostartu, tylko nie dużo, jak obroty pójdą w górę tzn, że dalej masz problemy paliwowo-powietrzne a jak nic się nie zmieni to znaczy że elektryka i  tym sposobem chociaż będziesz wiedział gdzie dalej szukać

Edytowane przez lelon
  • Upvote 1

co do dysz, to nie znalazłem na nich żadnych oznaczeń odnośnie wielkości. Wartość uniesienia iglicy z przysłoną sprawdzę jutro.

Co do psiukania autostartem... przy max obrotach po psiknięciu, silnik się nie wkręca, tylko dławi  :niepewny:  czyżby układ zapłonowy niedomagał? Co prawda przed synchro jeszcze jestem ( strzela mi przez to przy 4 000 rpm w  filtr powietrza) ale  w tym wypadku gaźniki już chyba nie biorą udziału w dalszej krucjacie w poszukiwaniu zaginionych obrotów... 

Jakieś sugestie co dalej? iść w koszta i kupować cewki ? 

sam już nie wiem... :rozpacz:

Co do psiukania autostartem... przy max obrotach po psiknięciu, silnik się nie wkręca, tylko dławi  :niepewny:  czyżby układ zapłonowy niedomagał? Co prawda przed synchro jeszcze jestem ( strzela mi przez to przy 4 000 rpm w  filtr powietrza) ale  w tym wypadku gaźniki już chyba nie biorą udziału w dalszej krucjacie w poszukiwaniu zaginionych obrotów... 

Jakieś sugestie co dalej? iść w koszta i kupować cewki ? 

sam już nie wiem... :rozpacz:

synchro tu nie ma nic do rzeczy, sprawdzałeś to o czym pisał Beny? blokada na przepustnicy, iglice idę do końca? nie masz zwężki na dolotach?

jak go dusi/dławi to znaczy że już za bogato, czyli bez dodatku ma mieszankę ok,  wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują, że masz zblokowane moto.... 

nie masz czasem zwężek na dolocie? jesli króćce dolotowe nie mają zwężęk to przy innej dyszy głównej czy innej blokadzie wydaje mi się ze obroty przy autostarcie powinny pójść wyżej, chyba, że jest zweżka na dolocie i to co wpada do gaźników dodatkowo, zaburza ich pracę 

Edytowane przez lelon

Może masz założone węższe króćce niż normalnie tak właśnie się dławi.nie powinno być żadnego progu miedzy króćcem a glowica. Zobacz te przepustnice czy się Maks unosza.

Dzięki. Ma kolega może jakieś namiary gdzie i jak takie dysze zdobyć? (zależałoby mi na nowych) Alle*ro milczy, Google kieruje do nieaktualnych pozycji, jednym słowem rozpacz...

Dysze do wyboru do koloru w Larssonie są, w zeszłym roku większe kupowałem po zmianie filtra powietrza na K&N.

synchro tu nie ma nic do rzeczy, sprawdzałeś to o czym pisał Beny? blokada na przepustnicy, iglice idę do końca? nie masz zwężki na dolotach?

jak go dusi/dławi to znaczy że już za bogato, czyli bez dodatku ma mieszankę ok,  wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują, że masz zblokowane moto.... 

nie masz czasem zwężek na dolocie? jesli króćce dolotowe nie mają zwężęk to przy innej dyszy głównej czy innej blokadzie wydaje mi się ze obroty przy autostarcie powinny pójść wyżej, chyba, że jest zweżka na dolocie i to co wpada do gaźników dodatkowo, zaburza ich pracę 

- czy zwężka na dolocie to takie kółeczko z dziurką? jeżeli tak, to nie mam czegoś takiego.

- iglic nie zdołałem podejrzeć dzisiaj, za dużo rozbierania a czasu mało pomiędzy pracami (tak, to jest Polska właśnie i trzeba mieć dwie prace aby na wszystko starczało :/ )

- jak pisałem wcześniej zanim zdjąłem gaźniki, po otwarciu przepustnic widziałem zawory ssące poprzez gardziel gaźnika (tak, wcześniej wyjąłem iglicę z membraną i w ogóle tym całym szajsem)

idą 4 dni wolnego, więc chyba rozbiorę jeszcze raz gaźniki na czynniki pierwsze, sfotografuję (zrobi się galeria ;] ) i po prostu od razu wymienię wszystkie dysze na nowe ( ktoś pisał wcześniej że jedna ma mieć rozmiar 98 a druga 100 - zapamiętałem  :usmiech: )

I jeszcze jedno. W akcie desperacji zacząłem czytać i doczytałem się, co jest napisane w serwisówce HAYNES'a :

(Haynes_servis_man_suzuki_gsf600&1200_1995-2001_English.pdf)

Strona 131

- IGNITION TIMING

...

...

...

Ignition Rev Limiter

600 models           12 000 rpm

1200 models         10 900 rpm

Czyżby moje poszukiwania były podyktowane jakimś wyimaginowanym zjawiskiem, którego doszukuję się w sprzęcie który go nie posiada?.

Jak dotąd Dziękuję wszystkim za zaangażowanie w moją sprawę...

P.S. 

Zapomniałem dodać, iż dzisiaj na chwilę (naprawdę momencik), wskazówka obrotomierza poszybowała w  kierunku 12 500 rpm. Stało się to zaraz po tym, jak zdjąłem filtr powietrza szykując motocykl do tego, aby psiuknać autostartem.. Niestety później już to się nie powtórzyło i wskazówka jak przyklejona stała na max 11 500 rpm.

bennywariat - jutro postaram się obejrzeć co i jak z tymi przepustnicami, czy sie na max unoszą. Zawczasu zapytam o zwężkę. Czy zwężką nazywamy jakiś mocno wyczuwalny fartuch gumowy tudzież próg wewnątrz króćca przykręconego do cylindra? Jeżeli nie, to jaka średnicę powinien ten nieblokowany króciec posiadać?

weź porób zdjęcia wtedy będzie wszystko jasne :) bo pewne pojęcia są względne i każdy może inaczej interpretowac :)

No dobra. Oto zdjęcia. Jak dla mnie to od tej chwili zaczynamy wróżyć z fusów...

króćce od strony cylindrów:

krócce na airboxie

przepustnica motylkowa

iglica
post-11332-0-23088200-1477563646_thumb.jpgpost-11332-0-07932600-1477563703_thumb.jpgpost-11332-0-71558100-1477563742_thumb.jpgpost-11332-0-15088500-1477563833_thumb.jpg

Jakieś sugestie ?

Wiem, wiem, powinienem zedytować poprzedni wpis, ale tam już nie mogę dodać zdjęcia.

jeżeli to coś pomoże, to cewka 2-4 ma takie oznaczenie.
post-11332-0-37454700-1477567229_thumb.jpg

trzeba kliknąć zdjęcie na dole " Załączone miniatury"

post-11332-0-23088200-1477563646_thumb.jpg

post-11332-0-07932600-1477563703_thumb.jpg

post-11332-0-71558100-1477563742_thumb.jpg

post-11332-0-15088500-1477563833_thumb.jpg

post-11332-0-37454700-1477567229_thumb.jpg

Edytowane przez Tomek