Skocz do zawartości

Odcinka Bandit 600/1200

Gość Zami
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

chwilowo świecę sobie odpuszczę, jak pisałem zajmę się sprawdzeniem zaworów i tymi podkładkami na iglicach. po wszystkim sprawdzę kolor świec i jeżeli okaże się że nadal ma coś nie tak ze spalaniem to odezwę się w sprawie colortuna ( świece irydowe miałem po wykręceniu osmalone i okopcone, ale to mogło być przez odpalanie i rozgrzewanie moto w zimie na ssaniu i przy ustawieniu mieszanki na 2.5 obrotu) obecnie mieszanka w gaźnikach jest na 2 obroty, zrobię pierwsze kilometry i napiszę co i jak ze świecami. 

Pozdrawiam.

jako że dłubanie przy moto wiąże się z spotkaniami towarzyskimi i znaczną ilością wypitego piwa, dzisiaj udało mi się tylko odkręcić pokrywę impulsatora i stwierdzić iż znajduje się pod nią olej, jak również czujnik ciśnienia oleju. Pytanie jest takie: czy impulsator powinien pracować namaczany olejem czy na sucho? (wnioskuję że namaczany, po tym, iż pod deklem zastosowana jest uszczelka).

• 4 weeks later...

Jako że sprawdzone zostało już wszystko, następnym moim krokiem będzie odmiana ECU na inny. Ma ktoś jakieś niepotrzebne w garażu? Z pojedynczą wtyczką modele do 2003.

Ok jak co to daj znac

Wygląda na to, że ustawienie tlenu w gaźnikach jest odpowiednie, więc dzięki

Reksio u Fida jest grill może tam będę , podjedź zobaczymy co tam u Ciebie jest , nie pamiętam czy sprawdzałeś szczelność airboxa z gaznikami?

Reksio u Fida jest grill może tam będę , podjedź zobaczymy co tam u Ciebie jest , nie pamiętam czy sprawdzałeś szczelność airboxa z gaznikami?

ode mnie do Fida jest 577km... AŻ tak bardzo mi nie zależy na poszukiwaniach tych zaginionych obrotów :)  Taniej mnie wyjdzie zamówić ECU na Alle..o za 80 cebulionów i podmienić na próbę :) jakby wydarzenie było w okolicach Wrocławia lub Poznania to jeszcze bym się skusił, ale nie po drugiej stronie mapy :) Ale dzięki za zapkę i dało mi to do myślenia, czy aby czegoś podobnego z biwakowaniem połączonego i ognichem nie zorganizować u siebie w mieście :) Mamy ku temu wyśmienite warunki miejscowe, tylko musiałbym popytać u urzędasów czy i w jakiej formie mogłoby się to odbyć :) Airbox, gaziory i króćce we wzorowej kondycji, żadnych pęknięć ani możliwości zasysania lewego luftu. Pozdrawiam. 

• 1 month later...

Witam ponownie po przerwie. Problem nadal występuje :)

ECU zakupione drugie i założone do motocykla daje takie same rezultaty co oryginalne, czyli 11k do 11,5k RPM. i ni huhu więcej. V-max to 170km/h i też nie idzie więcej. Kolejny element układanki wypada z obiegu. Już prawie pól motocykla wymieniłem a on dalej nie chce się rozbujać tak jak powinien.
Pomysłów brak...

Jako że dorobiłem sięw międzyczasie kamery, jutro jadę na autostradę i nagram co sie dzieje przy maksymalnych obrotach na każdym z biegów. (ostatnio nieciekawa sytuacja przy wyprzedzaniu, 4 bieg rolgaz odwinięty a on mi w połowie kolumny aut zaczyna się krztusić, i dopiero jak wbiłem  5ty bieg dokończyłem wyprzedzanie)

Edytowane przez R3ks1o

• 1 year later...

Pytanie:
Czy znany jest przypadek, żeby Suzuki dławiła silnik za pomocą niższych krzywek wałków rozrządu?

Pytanie:

Czy znany jest przypadek, żeby Suzuki dławiła silnik za pomocą niższych krzywek wałków rozrządu?

Wg. mojego mechanika - tak. Mam B6 K4 fabrycznie zablokowaną do 25 kW. Mechanik, sprawdzając po VINie znalazł, że wałki rozrządu są inne w wersji zablokowanej i inne w odblokowanej. Dodatkowo, dysze zostały wstawione mniejsze. Jestem w trakcie odblokowywania, wałki mam już kupione i czekają w rodzinnym mieście, lecz pewnie dopiero za 2-3 tygodnie będę w stanie ruszyć na podkarpacie i odblokować. Mogę dać znać, czy po tych wymianach moc wzrośnie.

Ukryta moc w szescsetce?

Hmmm, a ja se 1200 kupil.

Jaki ja glupi!  ;)

Tak szczerze to do tej pory na forum przez te kilka lat jak dobrze pamietam i czegoś nie przeoczyłem, jedyna blokadę jaką znaleźliśmy w Bandycie olejaku to kopułki gaźników. Ale może i wałki zmieniają. Ale po co ?

No to zabiłeś mi klina Tomek. Jutro skontaktuję się z serwisem i mam nadzieję, że podadzą informację, jak motocykl został zablokowany. O ile 25 kW jest znośne w mieście, o tyle w trasie jest bieda podczas wyprzedzania.

Możliwe, że mi się trafił egzemplarz zablokowany inaczej niż inne. Pochodzi z Francji i data pierwszej rejestracji to 11.06.2004.

Czy istnieje jakiś sposób, żeby sprawdzić, czy kopułki są zmienione? Mechanik serwisował gaźniki i nie zauważył niczego niepokojącego poza innym rozmiarem dysz i innym numerem części dla wałków rozrządu pomiędzy zablokowaną a odblokowaną wersją.

Poczytaj forum jest o tym tematy chodzi o to że kopułki mają blokadę uniemożliwiającą podniesienie całkowicie do gory przepustnic podcisnieniowych

Edytowane przez benywariat

Jeśli chodzi o fabryczne ograniczanie mocy ze względów homologacji w niektórych krajach, to suzuki stosowalo takie patenty.

Kiedyś miałem GS550E sprowadzane z Kanady i on też był skastrowany do 35KM za pomocą niższych krzywek.

Edytowane przez fido-dido

Dzwoniłem do serwisu i nic się od nich nie dowiedziałem. Po przyszłym weekendzie będę wiedział, czy to wałek i dysze są winne zmniejszeniu mocy. Jak się dowiem, to zostawię ślad dla potomnych.