Skocz do zawartości

Lampa Bi-Xenonowa Ze Światłami Do Jazdy Dziennej

Gość dlugi12
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

a prezentacja jak świeci? :)

wygląda fajnie :) opisz coś więcej - jak wygląda ustawienie lampy, czy rysuje taki zarys na drodze jak powinna (szerzej prawą stroną) , jaka różnica w nocy? sam to modyfikowałeś czy jakaś kupiona?

Ach więc tak drogi kolego, wiesz jak jest z bandziorami i ta jedna soczewka widoczność w nocy tragiczna . Lampa została zrobiona w firmie która sie zajmuje wkładaniem bixenonów do lamp motocyklowych . Widoczność świateł do jazdy dziennej w dzień rewelka xenoxy maja odciecie także nie jakis wiejski tuning co swieci kierowcom po oczch widoczność w nocy rewelka . Jazda nocna stała się przyjemnością. Tak z prawej strony swieci szerzej .Koszt modyfikacji wyniusł mnie 1200 zł ale z biegiem czasu uświadamiam sb ze to bardzo dobrze wydane pieniądze :)

zycze aby ta kombinacja byla widoczna na drodze bo wiekszosc kierowcow to slepcy

Dzięki staram sie być wydoczny ale niestety większość kierowców i tak ma nas w dupie i jak bedzie chciała to ci wymusi nawet jak byś miał halogen z przodu:)

Trochę wydałeś. A jak się sprawy mają z homologacją?

Lampa jest orginalny zmieniony został wkład od ok dwuch lat lampy bixenonowe zaczeły być produkowanie równiez w motocyklach takze nie ma z tym problemu miałem zamontowanie fabrycznie soczewki które średnio obcinały swiatło i przy optymalnym ustawieniu zaczynaja oswietlac kierowców a tu problemu nie ma:)

A to nie ma wymogu spryskiwaczy reflektora i automatycznej regulacji wysokości świecenia?

Przeróbka oryginalnej lampy homologowanej jako oświetlenie halogenowe to utrata tejże homologacji, a w związku z tym również ważności badań technicznych i dopuszczenia pojazdu do ruchu.

Każdy robi to na własną odpowiedzialność, ponieważ taka przeróbka jest nielegalna. Dlatego nie pisz, że nie ma z tym problemu, bo problem jest. Za granice nie masz co wjeżdżać z takim oświetleniem, a w razie wypadku ubezpieczyciel będzie szukał wszelkiej możliwości, aby umyć ręce od odpowiedzialności. 

Lampa jest orginalny zmieniony został wkład od ok dwuch lat lampy bixenonowe zaczeły być produkowanie równiez w motocyklach takze nie ma z tym problemu miałem zamontowanie fabrycznie soczewki które średnio obcinały swiatło i przy optymalnym ustawieniu zaczynaja oswietlac kierowców a tu problemu nie ma:)

to że wkład jest z oryginałów jakiś tam , nie zmienia faktu że klosz masz z bandita i i homologację na coś innego. Wiec jest problem. Ja nie pouczam bo, sam mam ksenonam, ale żarówkę HB4 pod siedzeniem jak wjeżdżam na Czechy to zmieniam bo tam najczęściej bywam.

Witam jak się podoba lampa w moim bandziorze .

To chyba bardziej w offtop/melina powinno się znaleźć niż w dziale technika...

Obi, to najpierw było w Tuningu... Już przenoszę.

1200zł to kupa kasy za takie coś, ja sam swoją lampę przerobiłem na bi-xenon/bi-halogen i zamknęło się to w 250zł :usmiech:

Nie wiem co oni tam zrobili że aż 1200zł wyrwali.

U mnie to wygląda tak:

https://lh3.googleusercontent.com/-l7jyJLXzyEI/VO2Plo5xUFI/AAAAAAAAGQc/8X61ImXbQlIr9WoYUZsh7L1LgeRRYceGgCCo/s1600-Ic42/20150225_084014.jpg

https://lh3.googleusercontent.com/-DiyKgLZ4zsA/VO2PkwM6eNI/AAAAAAAAGQU/SEoTerv9hUQkisT2Bbf6IiDH3kEre_oewCCo/s1600-Ic42/20150224_144747.jpg

i film:

PS. Xenon i halogen mają osobne przekaźniki i bezpieczniki.

Panowie kurcze nawet nie wiedziałem ze będzie taki odzew co do tego posta przecież ja tylko chciałem to zamiescic i pokazać a tu odpowiedzi o tym czy to dozwolone czy nie ze przepłaciłem i tak dalej. Każdy ma swoje gusta i rozum jeden robi przelot inny oświetlenie ,więc troszkę tego nie rozumie. Jesteśmy motocyklistami a tu odpowiedzi typu jak by go dojechać czy pokazać ,że jest debilem widzę ze pisanie postów na tym forum mija się z celem. Pozdrawiam

Ringów nie wsadzałem bo to nie BMW ;)

jak jest xenon i halogen to źle by to wyglądało jak by świeciły dwa na raz, po za tym nie chciałem mieć w dwóch soczewkach xenona a ringi i ledy też są zbędne.

Przy takich przeróbkach jest żeby wyglądało na oryginał a tu z kilometra widać że modzone .

ciekawe jakiej produkcji są soczewki u Ciebie ?

Ja też przerabiałem lampy na 2x bixenon. Wcześniej był chiński zestaw xenon w 1 soczewce. Różnica jest powalająca.

Oryginalne soczewki Helli z przetwornicami i palnikami kosztowały 200zł. Czas potrzebny na taką przeróbkę to 3-4h. Uchwyty pasują prawie idealnie. Trzeba tylko dodatkowe otwory powiercić. 

Wiadomo, że jest to nielegalne, jednak ani diagności ani policja się nie czepiała bo wygląda to jak oryginał i świeci tam gdzie powinno. 

Co do spryskiwaczy to są one wymagane dla strumienia świetlnego wyższego niż 2000lm. Dla większości lamp nieosiągalne mimo, że producenci podają inaczej. Taki strumień może być w nowej dobrej lampie a nie byle soczewce. 

Samo poziomowanie też jest błędnie interpretowane, bo nigdzie w ustawie nie ma takiego zapisu.  Jest zapis o automatycznej regulacji, która musi umożliwić ustawienie świateł oraz powrót do położenia początkowego.