Skocz do zawartości

Jazda Po Torze W Poznaniu

Gość Mati
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Nigdzie takiego tematu nie widziałem, a bardzo jestem ciekaw czy ktoś próbował już śmigać swoim bandziorem po torze w Poznaniu? Czy motocykl musi być jakoś szczególnie przygotowany? Chetnie bym się wybrał pojeżdzić po torze, zobaczyć jak to jest :D Na stronie Automobilklubu Wielkopolskiego są już terminy i zasady udziału ale podam część tekstu do zapoznania:

"Popularne od lat jazdy wolne po Torze „Poznań”, w których udział może wziąć każdy motocyklista amator od tego roku przyjmują nazwę MOTO-POPOŁUDNIA i będą odbywały się w wybrane PONIEDZIAŁKI w godzinach od 15:00 do 18:00

Nowością w 2010 r. jest konieczność jednorazowego zaliczenia egzaminu na Moto Kartę AW (forma certyfikatu), który pozwala nam zweryfikować znajomość podstawowych zasad poruszania się po torze. Zagadnienia do ww. testu znajdują się na stronie klubowej. Koszt egzaminu to 25zł.

Dla osób które jeszcze nie zdały egzaminu będzie taka możliwość na 1,5h przed każdymi zajęciami - o 13:30 w dużej sali na tyłach pawilonu dyrekcji Toru.

Informujemy jednocześnie że osoby które do 13:45 nie stawią się na egzamin nie będą miały możliwości jego zdawania w danym dniu, ani udziału w danej edycji M.Popołudnia.

By usprawnić procedury na bramie wjazdowej, gdzie zwykły tworzyć się kolejki chętnych, każdy kto zaliczy egzamin otrzyma specjalną Moto Kartę AW ze zdjęciem, w formacie karty kredytowej.

Po zczytaniu karty w kasie na bramie, nie będzie już potrzeby wypisywania oświadczeń. Uczestnik uiści opłatę, otrzyma naklejkę identyfikacyjną grupy i będzie mógł udać się pod wieżę Toru Poznań skąd wjeżdża się na nitkę toru.

Podsumowując - do udziału w Moto-Popołudniach zapraszamy wszystkich motocyklistów posiadających sprawne technicznie motocykle oraz pełny strój, w tym kombinezon wykonany z materiałów trudnościeralnych. Oprócz motocykla i stroju wymagane jest posiadanie Moto Karty AW.

Informujemy także, że nie prowadzimy zapisów na Moto-Popołudnia."

Terminy 2010 (poniedziałki w godz. 15:00 do 18:00)

10 maja

17 maja

24 maja

21 czerwca

28 czerwca

29 czerwca - nowy dodatkowy termin

05 lipca - nowy termin

06 lipca - nowy dodatkowy termin

19 lipca

02 sierpnia

16 sierpnia

23 sierpnia

13 września

04 października

Cena dla członków to 50 zł, dla innych 100 zł + jednorazowe wydanie moto karty AW 25 zł.

Może jakieś stare wygi podzielą się doświadczeniami ;)

temat zaraz znowu wybuchnie ale oni sa p*****ni....

mierzą poziom głośności na torze debile.

także jezeli ktoś nie ma dbKillera to nie wjedzie. Chyba że na seryjnym wydechu koniokradzie.

Czyli co, niechby fabryka się pomyliła, albo urządzenie miało kaca to mnie nie wpuszczą? Gdzie mogę sobie głośność sprawdzić?  dry.gif

na torze nie jeździłem, ale czytałem że nie powinno się jechać motocyklem na tor tylko przywieźć go na lawecie, bo jak się coś rozpierdzieli to wracamy pieszo do chaty, a do tego przyjdzie nam zapłacić za parking. Chyba że ktoś jest z Poznania i zadzwoni po kobietę żeby przyjechała :D

Denzel:

Ja jadę pierwszy raz w najbliższy poniedziałek

Ja na pewno też podjade ale tylko rozejrzeć się i popytać co i jak.

a ja proponuje sie zebrac w pare osob z WLKP ustalic termin kiedy co i jak i na ta 13.30 podjechac.:)) JA chetnie sobie taka karte wyrobie i posmigam.

Byłem, widziałem, popytałem i mam średnie odczucia. Przed wjazdem na teren toru obowiązkowy pomiar głośności(dla mniejszego bandziora przy 7 tys. obr/min). Tak jak się można było spodziewać większość maszyn to były sporty, mniej lub bardziej przerobione na tor. To była własnie przyczyna mojej frustracji bo o ile nie chodzi mi o to by wykręcać rekordowe czasu na torze to niechciałbym być po prostu "zdmuchnięty" przez innych. O ile na prostej mogą spokojnie mnie brać o tyle na zakręcie to już jest bardziej ryzykowne bo nie wiem jaki jest optymalny tor jazdy, a przez to nie mam pojęcia jak mam jechać żeby nie przeszkadzać innym. Humor troche polepszył mi widok pucharowej CBR-ki na paddocku z tym, że gostek miał już obeznanie w jeżdzie po poznańskim torze także sami widzicie. Nie mówie, że się przez to przestraszyłem i nie wjade na tor ale niemniej mam pewne obawy. Denzel jeździłeś wczoraj po torze, możesz opisać jak to wyglądało, czy nie było takich problem jak wyżej opisałem?

• 4 years later...

http://www.scigacz.pl/Madrosci,prezydenta,Jaskowiaka,na,temat,Toru,Poznan,25937.html

Co za kurwa debil?!

"Miasto ma służyć głównie do mieszkania, a nie realizowania hobby mieszkańców innych rejonów."

Co za skurwysyny, zamknijcie wszystkie tory kurwa, sportowe maszyny na drogi, ludzi do piachu, a tych co przeżyją do paki. 

http://www.scigacz.pl/Madrosci,prezydenta,Jaskowiaka,na,temat,Toru,Poznan,25937.html

Co za kurwa debil?!

"Miasto ma służyć głównie do mieszkania, a nie realizowania hobby mieszkańców innych rejonów."

Co za skurwysyny, zamknijcie wszystkie tory kurwa, sportowe maszyny na drogi, ludzi do piachu, a tych co przeżyją do paki. 

Też krew mnie zalewa na takich pajaców i ich tok myślenia.

To w końcu gdzie mamy się wyżyć jak nie na torze?A później żale że

po ulicy za....ją.Polska , kraj rządzony przez debili,brak słów.

W mojej okolicy był mały tor w Lublinie ,zlikwidowany. W Biłgoraju jeszcze jest ,ale

też pewnie w niedługim czasie jakiś supermarket na jego miejscu wybudują.

Gdzie w takim razie będziemy jeździć?Jedni po ulicach inni może po bieszczadzkich winklach, narażając

siebie i innych uczestników ruchu.

Ciekawy jestem gdzie w tym kraju będą się szkolić młodzi kierowcy wyścigowi? Zlikwidujmy tory i zbudujmy kolejne biedronki, lidle, albo jeszcze lepiej - kościoły!

Edytowane przez cubeque

Ciekawy jestem gdzie w tym kraju będą się szkolić młodzi kierowcy wyścigowi? Zlikwidujmy tory i zbudujmy kolejne biedronki, lidle, albo jeszcze lepiej - kościoły!

Chyba przesadzasz. Jestem jak najbardziej za rozwijaniem motosportu, ale Twoja wypowiedź zakrawa o czyste pieniactwo.

Edytowane przez elSlavo

To się chyba ociera o pkt 11. regulaminu.

Trochę racji burmistrz ma. Bo mówi że należy wybudować tor w innym miejscu. Tylko żeby zrobili najpierw nowy, potem zamknęli stary.

Ogromnie mnie śmieszą słowa: "on nie chce by Poznań miał unikatowe miejsca ... realizowania hobby mieszkańców innych regionów". Normalnie ekonomista to raz, a po drugie to według jego gadki to jak ktoś przyjedzie przykładowo na Kaszuby z innego regionu polski sobie pożeglować lub połazić po lasach to ma sobie stąd znikać bo to jest dla mieszkańców regionu? Tzn może zostać ale nie jest mile widziany. Taki trochę regionalny nacjonalizm. :)

Edytowane przez Neonkin

To nie pieniactwo, to frustracja :)

To się chyba ociera o pkt 11. regulaminu.

Trochę racji burmistrz ma. Bo mówi że należy wybudować tor w innym miejscu. Tylko żeby zrobili najpierw nowy, potem zamknęli stary.

Kiedy tor w Przeźmierowie był budowany pod koniec lat 70, to było to "inne miejsce", czyli takie poznańskie zadupie. Większość zabudowy mieszkalnej powstała już po wybudowaniu toru. Co do budowy w Polsce nowego toru z prawdziwego zdarzenia, to mówi się o tym od lat, ze szczególnym nasileniem w okresie startów Kubicy w F1 i na gadaniu, jak dotąd, się kończyło.

Tak na marginesie, od kwietnia ma nastąpić zamknięcie dla imprez motoryzacyjnych toru w Gostyniu :-(:

http://www.motogen.pl/Tor-w-Gostyniu-zostanie-zlikwidowany,22427.html

Tytuł artykułu w Motogenie może być mylący, ale przejęcie przez OSiR toru od Automobilklubu spowodowane jest ponoć skargami mieszkańców na hałas.

na drodze nie wolno, ano torze ni huhu -  najlepiej upalać w domu po swoim dywanie :P

klasyczny przykład socjalizmu, dobudowaliśmy miasto do toru to wyp...lać

mlodzi kierowcy wyścigowi - proszę Was -  co mówił Kubica - NIE W POLSCE

Edytowane przez pavlacos

To nie pieniactwo, to frustracja :)

Tor wyścigowy powstaje ze względu na potrzeby ludzi. Tak samo jest z budynkami handlowymi i obiektami sakralnymi. Jest potrzeba, więc buduje się dany obiekt. Nikt w sposób nieprzemyślany, bez wcześniejszych badań vel zaciągnięcia opinii lokalesow i określenia zapotrzebowania nie rozpocznie budowy.

Jednak wątpię, że zlikwiduja Tor Poznań, pewnie zrygoryzuja zasady działania, ale liczne speed day i cała seria klas wyścigowych nie pozwolą na zakonczenie działalności.

Może ta idąca w złą strone dla motoryzacji sprawa spowoduje, że miedziana góra się rozwinie albo ruszy 3miejski projekt toru i zaplecza szkoleniowego.

Edytowane przez elSlavo

Tor wyścigowy powstaje ze względu na potrzeby ludzi. Tak samo jest z budynkami handlowymi i obiektami sakralnymi. Jest potrzeba, więc buduje się dany obiekt. Nikt w sposób nieprzemyślany, bez wcześniejszych badań vel zaciągnięcia opinii lokalesow i określenia zapotrzebowania nie rozpocznie budowy.

Tutaj się z Tobą nie zgodzę, ponieważ u mnie w mieście, dyskont Aldi powstał pomimo protestów mieszkańców.

Mniejsza o to. Po prostu szkoda, że torów wyścigowych u nas jak na lekarstwo a jeszcze ma ubywać.

Największym paradoksem jest to,że najpierw był tor,póżniej powstały domy.

Podobnie jest z zabudową na terenach zalewowych.

Ludzie kupują za grosze działki na łąkach,póżniej z pomocą urzędników (powinni wisieć za to na latarniach)

przekształcają te łąki w działki budowlane,a potem jak jest powódż to jest płacz i zgrzytanie zębami.

A oni (w jednej i drugiej sytuacji )przecież zrobili to ŚWIADOMIE!!!!!!!!!!!!!!!

Tutaj się z Tobą nie zgodzę, ponieważ u mnie w mieście, dyskont Aldi powstał pomimo protestów mieszkańców.

Mniejsza o to. Po prostu szkoda, że torów wyścigowych u nas jak na lekarstwo a jeszcze ma ubywać.

I co w Aldi teraz są pustki? Zwijają interes? Bo część mieszkańców była przeciw. Jest popyt, znajdzie się podaż.

A w jakim stanie jest wogóle Tor Poznań? Wymaga restrukturyzacji, wielkich nakładów na remont? Czy jest rentowny? Sam chętnie bym się wybrał na Speed days ale wymogi co do stroju kombi są dla mnie nie do przeskoczenia, chociaż zapewne uzasadnione.

Edytowane przez elSlavo

Jeżeli chodzi o strój to nie ma prawie żadnych wymogów, aktualnie aby wziąć udział w speed day'u trzeba mieć ubranie tekstylne z ochraniaczami lub kombinezon skórzany. A żeby wziąć udział w wyścigu to już trzeba mieć kombinezon skórzany jednoczęściowy. Ja osobiście jestem zdania że lepiej na tor jechać w kombi skórzanym z porządnymi ochraniaczami bo wiadomo jakie prędkości tam się osiąga. W tym roku właśnie się na tory szykuję zobaczymy jakie będą tego efekty

Ja będę na torze 5 maja na California Superbike School, potem 7,8,9 czerwca Speed Day, i jakoś w sierpniu, 4-5 i 24.08 CSS.... i wszystko na bandziorze ;)

o limicie do 96 dB słyszałeś?