Skocz do zawartości

Wosk Do Polerki Lakieru - Jaki ?

Mapet
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Nie znalazłem podobnego tematu, który mnie nurtuje od pewnego czasu.
Od pewnego czasu jestem szczęśliwym posiadaczem wypolerowanych na nowo owiewek plus malowanie baku.
Jak nigdy dotąd chciałbym teraz zadbać o lakier przy swoim bandycie. Stąd pytanie,
Panowie jaki wosk a konkretnie chodzi o firmę moglibyście mi polecić ? Czy ktoś z was miał z czymś dobrym do czynienia i mógłby się publicznie o tym pochwalić a przy okazji pomóc :-P ? Każda sugestia bardzo mile widziana :-).

Pozdrawiam

Z tych które ja stosowałem mogę polecić Formuła 1 Carnauba albo Car Balsam Mac BRITE's. Szczególnie ten drugi przypadł mi do gustu.

A czy jest taki środek, który maskuje głębokie rysy?  Było coś takiego tylko nie pamiętam jak się nazywa. 
Chodzi mi o takie rysy aż do podkładu. To jest środek pod konkretny kolor. Używał ktoś?

Edytowane przez PiotrekBe

Uzywałem coś takiego chyba turtle wax się nazywało. Jak kolor tego wosku bardzo zbliżony do lakieru to nawet nieźle maskuje rysy. Tylko zmywa sie po kilku praniach:) głębokie rysy polecam uzupełnić lakierem lub bazą w przypadku lakierów metalicznych, następnie przesxlifować papierem 2500 i wypolerować. Wtedy mamy trwały i zadowalający efekt.

TurtleWax to chemia marketowa i do pierwszego mycia.

Ja przed lakierowaniem sprobowalbym zrobilc korekte lakieru tymi pastamI (po zmienia pasty przemywamy IPA):

8ac51327bcfb8473b30cd0e3025485bd.jpg

Sam uzywam tych past i sa swietne. Mialem stare rysy do usuniecia i wszystko zeszlo.

Teraz ale dałeś do pieca...

Ja bym swojej Halinie tego nie zrobił :)

Tapnięte z telefonu.

Z tych które ja stosowałem mogę polecić Formuła 1 Carnauba albo Car Balsam Mac BRITE's. Szczególnie ten drugi przypadł mi do gustu.

Tak patrzę na opinie o użytkuwników i każdy, kto go używał bardzo go poleca więc coś w tym jest :P. A przyzwoitość idzie jeszcze w parze z ceną.

Zdecyduję się na niego :).

Powinieneś być zadowolony :) do kupienia na stacjach Shell jak coś ;) pasty i mleczko które poleca szycha to już górna półka. Menzerna to wyrób do profesjonalnej polerki podobnie jak mleczka 3M. Zależy kto czego oczekuje :) ja podrzuciłem te ogólnodostępne, tańsze i testowane przeze mnie :)

Edytowane przez Kamil24E

Zwyczjne k2. 7 pln.tubka styknie na caly motur.

Teraz ale dałeś do pieca...

Ja bym swojej Halinie tego nie zrobił :)

Tapnięte z telefonu.

@szycha.  Ja do tego środka nie mogę mieć zarzutów.  Co prawda stosowanie po każdym myciu, ale efekty w pełni zadowalające.  Poleruje drobne rysy, pogłębia  kolor lakieru, po dobrym spolerowaniu  flanelą  na baku masz lusterko, a ponadto kurz spierdala  od razu jak ujrzy motora (potwierdzone info gdyż czasami trzymam Suzi w stodole gdzie ciągle się coś kurzy i po woskowaniu do następnego mycia czysto).  Minusem jest to, że      jeśli się dotknie spoconą ręką lakieru, to musowo  wytrzeć do sucha i poprawić woskiem.  

Oczywiście to taka moja subiektywna opinia produktu który kosztuje tyle ile kosztuje.    

Na trwałe pozbycie się problemu drobnych rys polecam mleczka i pasty polerskie np. TENZI  lecz wymagana szlifiera z regulacją obrotów i cały osprzęt barankowo tarczowy.  Na sam motocykl się nie opłaca, ale np przy okazji odnowy lakierów samochodów warto wydać 300-400 zł  i sprzęty jak z salonu. U mnie to miało rację bytu przy 2 motorach i 5 samochodach  po  litrze każdej pasty poszło.

Jeżeli chodzi o wosk to polecam Collinite No. 476S. Zrobiłem nim samochód koło września to wosk wytrzymał kilkanaście myć i zimę. Teraz na wiosnę będę myślał o ponownym położeniu wosku :)

Witam

Nie znalazłem podobnego tematu, który mnie nurtuje od pewnego czasu.

Od pewnego czasu jestem szczęśliwym posiadaczem wypolerowanych na nowo owiewek plus malowanie baku.

Jak nigdy dotąd chciałbym teraz zadbać o lakier przy swoim bandycie. Stąd pytanie,

Panowie jaki wosk a konkretnie chodzi o firmę moglibyście mi polecić ? Czy ktoś z was miał z czymś dobrym do czynienia i mógłby się publicznie o tym pochwalić a przy okazji pomóc :-P ? Każda sugestia bardzo mile widziana :-).

Pozdrawiam

Mapet - skoro masz nowo pomalowany bak to nie jedź go jakąś pastą do maskowania rys etc typu turtle czy tymbardziej Mezerną która służy do korekty lakieru tylko na razie zabezpiecz nowy nie porysowany lakier proponowanym tu woskiem Collinite No. 476S (wcześniej oczywiście powierzchnia musi być czysta czyli przetarta jakimś IPA) i będzie pięknie. Wosk nie jest tani ale zużywa się go znikomą ilość, "nasączonym" aplikatorem to całą puszkę się robi.

Szkoda że nie jesteś z mojej okolicy bo bym Ci użyczył za free taką ilość bo sam to na samochody i moto to nie wiem kiedy zużyję całą puszkę ale może na forum jest ktoś jeszcze kto się zajmuje detailingiem samochodowym alb ma takowy wosk to Ci użyczy.  Każdy nawet najlepszy wosk się zmywa zwłaszcza jak będziesz mył moto agresywną chemią, jak płyn będzie bliższy naturalnemu PH to też wosk się zmyje tylko po dłuższym czasie.

Jak już będziesz miał pierwsze ryski na lakierze to można dopiero wtedy próbować robić jakąś korektę. 

Kopalnię wiedzy pasjonatów detailingu masz na forum kosmetykaaut.pl. Mnie ta lektura pochłonęła na wiele wieczorów :-)

Edytowane przez ask

Mapet - skoro masz nowo pomalowany bak to nie jedź go jakąś pastą do maskowania rys etc typu turtle czy tymbardziej Mezerną która służy do korekty lakieru tylko na razie zabezpiecz nowy nie porysowany lakier proponowanym tu woskiem Collinite No. 476S (wcześniej oczywiście powierzchnia musi być czysta czyli przetarta jakimś IPA) i będzie pięknie. Wosk nie jest tani ale zużywa się go znikomą ilość, "nasączonym" aplikatorem to całą puszkę się robi.

Szkoda że nie jesteś z mojej okolicy bo bym Ci użyczył za free taką ilość bo sam to na samochody i moto to nie wiem kiedy zużyję całą puszkę ale może na forum jest ktoś jeszcze kto się zajmuje detailingiem samochodowym alb ma takowy wosk to Ci użyczy.  Każdy nawet najlepszy wosk się zmywa zwłaszcza jak będziesz mył moto agresywną chemią, jak płyn będzie bliższy naturalnemu PH to też wosk się zmyje tylko po dłuższym czasie.

Jak już będziesz miał pierwsze ryski na lakierze to można dopiero wtedy próbować robić jakąś korektę. 

Kopalnię wiedzy pasjonatów detailingu masz na forum kosmetykaaut.pl. Mnie ta lektura pochłonęła na wiele wieczorów :-)

Oczywiście masz w tym bardzo dużo racji i ja nie zaprzeczam tego co napisałeś bo to sama prawda :). Bak nie zamierzam woskować ponieważ jak wcześniej wspomniałem - malowałem. Natomiast pozostałe części posiadają trochę rys i tam zamierzam zaaplikować wosk. A wersja S jest w nie bogata :P. Tak po za tematem mój znajomy lakiernik nie do końca trafił z granulacją papieru ściernego ponieważ z bliska widać takie jakby długie rysy :/. 

O ile komuś nie chce się bawić glinkami to ja od siebie mogę polecić cleaner ClearKote - http://www.waxparadise.pl/produkt,ClearKote-Vanilla-Hand-Glaze,6319.html - warto raz na kilka woskowań oczyścić lakier.

a potem do woskowania - Duragloss Total Performance Polish #105 - http://www.waxparadise.pl/produkt,Duragloss-Total-Performance-Polish--105,6288.html

A jak już jesteśmy po porządnym woskowaniu i po jakimś czasie przyszło nam umyć zabrudzony sprzęt (czy to moto czy to auto) to na szybko można użyć wosku w sprayu - Duragloss Aquawax #951 - http://www.waxparadise.pl/produkt,Duragloss-Aquawax--951,6359.html

Można tez pokusić się o zakup środków do konserwacji gum i plastików. Fajnych produktów jest sporo. Ceny mogą się wydawać duże, ale starcza tego potem na dość długi czas. Dostępne są też mniejsze opakowania, jeśli potrzebujesz tylko do motocykla. No i oczywiście najlepsze szmatki z mikrofibry.