Skocz do zawartości

Pinlock Problem! (Rozwiązany) - Shark Evo One - Nowy Miejsko/wiejski Garnek

lelon
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj wpadł w moje łapska nowy kask, nowość od Sharka, na sklepowych półkach od kilku tygodni. Takiego na PBC chyba jeszcze nie mamy :)

Shark Evo One - w kolorze black mat, fluo

kilka słów o kasku (zapożyczone ze strony 4motors.pl)

"Całkowicie nowy, przeprojektowany kask szczękowy firmy SHARK - model Evo-One to godny następca modelu EvoLine. Nowa, bardziej aerodynamiczna skorupa, specjalny spoiler zwiększający aerodynamikę i jednoczesnie zmniejszający hałas, większa blenda przeciwsłoneczna,, Pinlock max vision oraz automatyczny system otwierania wizjera. 

- 5 lat gwarancji po zarejestrowaniu karty gwarancyjnej na stronie producenta
- dwa rozmiary skorupy wykonane z wtryskiwanego materiału termoplastycznego
- w zestawie nieparujący PINLOCK Max Vision o dużym polu widzenia
- Automatyczny System Wizjera - automatyczne podnoszenie i opuszczanie szybki podczas otwierania/zamykania szczęki to całkowita nowość Shark Evo-One
- system Autoseal: automatycznie przy domykaniu szybka jest dociskana do uszczelki w celu zmniejszenia hałasu i podwiewania
- nowa blenda przeciwsłoneczna w Shark Evo one jest o 23% większa niż w modelu Evoline
- specjalna osłona przeciwwiatrowa, która jednocześnie eliminuje powstający szum i hałas wpadającego powietrza od spodu
- aerodynamicznie wyprofilowana skorupa ze specjalnym spoilerem SFD zapewnia ogromny spadek oporu powietrza oraz hałasu
- płynne, bezpieczne i dokładne zapięcie mikrometryczne
- system Shark EasyFit dla osób noszących okulary (miejscowo wypinane cześci wyściółki aby zmniejszyć odgniatanie oprawek okularów)
- w pełni wyjmowany środek kasku przystosowany do prania
- przygotowany do bezinwazyjnego zamontowania interkomu Shark SHARKTOOTH
- homologacja kasku szczękowego i otwartego
- waga 1650g"

sam kask wykonany jest precyzyjnie, dokładne malowania, dobry materiał wewnątrz, ogólnie robi dobre wrażenie.

Po upuście zapłaciłem lekko ponad 1400złociszy

Dlaczego ten model? szukałem kasku na upalne lato w mieście oraz szybką turystykę w deszczu i to może być ten właśnie kask :)

kilka fotek:

ihost_1460885950__20160417_105204.jpg

ihost_1460885984__20160417_1052251.jpg

ihost_1460885988__20160417_105233.jpg

ihost_1460886020__20160417_105240.jpg

oraz filmik obrazujący prace całego kasku :)

https://www.youtube.com/watch?v=9VGWPksLyJw

za kilka miesięcy jak będzie po intensywnych testach dam znać jak się sprawuję :)

Edytowane przez lelon
  • Upvote 1

ciekawie się to prezentuje

akurat szukam następcy mojego nolana, który powoli dogorywa :lol:

mam evoline 2 - poza hałasem i parowanie złego słowa nie powiem

jak to poprawili to super

cena jak cena dla jednych mało dla innych dużo

mam evoline 2 - poza hałasem i parowanie złego słowa nie powiem

jak to poprawili to super

cena jak cena dla jednych mało dla innych dużo

pisząc parowanie masz na myśli nieskuteczny pinlock?

Całkiem sprytny kask ten Shark :), ostatnio się nim bawiłem. Niestety jak większość kasków tej firmy ma jeden zasadniczy minus... skorupa, właściwie materiały z których jest zrobiona  :boje_sie: 

za cene 1400 zł to masakra jakaś :zdziwiony:

Edytowane przez korytarz4

@korytarz4 ale co masz na myśli mówiąc że skorupa jest na minus ?

średnio się znam na kaskach i opinia kogoś kto coś ogarnia na wagę złota :)

jak już wspominałem szukam czekać nowego i oprócz tego modelu, szczególnym moim zainteresowaniem cieszy się tylko nolan n44 :(

@korytarz4 ale co masz na myśli mówiąc że skorupa jest na minus ?

średnio się znam na kaskach i opinia kogoś kto coś ogarnia na wagę złota :)

jak już wspominałem szukam czekać nowego i oprócz tego modelu, szczególnym moim zainteresowaniem cieszy się tylko nolan n44 :(

chodzi o materiał z którego jest wykonany kask, niestety termoplastik to materiał który występuje już w najtańszych propozycjach na runku 200-300zł

Inna sprawa, że kask przemyślany i wygodny :)

Edytowane przez korytarz4

pisząc parowanie masz na myśli nieskuteczny pinlock?

a chyba jego brak :)

----

Też dzisiaj miałem w łapkach ten kask, jak i jego poprzednika. Ciekawie rozwiązany i w sumie na mój czerep pasował.

Po weekendzie majowym powiem coś więcej, w sumie nakrecimy koło 2 kkm więc będzie jakiś punkt odniesienia, póki co dopasowuje się do mojej głowy :)

Halas w Evoline mnie tez dobija. napisz jak jest w nowym. I jaka masz owiewke.

Halas w Evoline mnie tez dobija. napisz jak jest w nowym. I jaka masz owiewke.

ten model tez zapewne jest głośny, lecz o hałasie się nie wypowiem, ponieważ mam akcesoryjna szybe oraz deflektor, więc nie wiem co to pęd powietrza na kasku :)

W testach piszą że poprawili wyciszenie. ... a jeździsz z zatyczkami do uszu?

W testach piszą że poprawili wyciszenie. ... a jeździsz z zatyczkami do uszu?

W około komina nie używam, non stop w kasku leci muzyka, na dłuższe trasy stusuje zatyczki albo oryginalne wydechy.

Te testy to sponsorowane? :D

• 2 months later...

Ponad 6 tys na głowie stuknęło i wszystko jasne, nie polecam!

Wiedziałem, że nie będzie cicho... ale to nie problem, mechanizm szczęki działa ok.

Nie spodziewałbym się, że takiej firmie może przydarzyć sie taka wpadka, okazuje się że wadą fabryczną tego kasku jest ocierający pinlock o uszczelkę i górę kasku!

także... tego... co tu pisać.... nie polecam....

jeszcze jak na złość, zawsze paragony odkładam w jedno miejsce i jak na złośc paragonu ka ka ka kasku nie moge znaleźć:/ a znalazłem nawet sprzed kilku lat na inne ciuchy motocyklowe...

jak pech to pech, zobaczcie jak to paskudnie wygląda! jedyny plus jest taki, ze te największe przetarcia są poniżej lini wzroku, ale to w sumie żadne pocieszenie jak dla mnie

jak nie znajdę paragonu to już w ogóle będę w dupie, zakup był za gotówkę i nie brałem faktury na firmę...

a wisienką na torcie jest fakt, że nie ma do niego jeszcze pinlocków, nawet jakbym chciał olać reklamacje i wymienić sam pinlock :)

ihost_1470147496__shark_evo_one_1.jpg

ihost_1470147521__shark_evo_one_3.jpg

ihost_1470147578__shark_evo_one_2.jpg

ihost_1470147519__shark_evo_one_4.jpg

ihost_1470147528__shark_evo_one_5.jpg

ihost_1470147536__shark_evo_one_6.jpg

ihost_1470147548__shark_evo_one_7.jpg

ihost_1470147562__shark_evo_one.jpg

faktycznie - kijowe

sam mam evoline 2

ostatnio blenda mi się porysowała - ale dokładnie po środku więc nie przeszkadza

ale nie narzekam

Pomimo braku paragonu i innych dowodów zakupu, obsługa sklepu dobrze podeszła do reklamacji, pinlock został wymontowany i trafił do reklamacji.

Co ciekawe, Shark pracuje na "zestawem naprawczym" może ta historia nie skończy się tak źle :)

Co ciekawe, Shark pracuje na "zestawem naprawczym" może ta historia nie skończy się tak źle :)

Co ciekawe, że taka firma zaliczyła tak poważną wtopę. To już na etapie projektowania powinni to sprawdzić.

Co ciekawe, że taka firma zaliczyła tak poważną wtopę. To już na etapie projektowania powinni to sprawdzić.

tak to dziwne szczególnie że to jeden z topowych kasków tej firmy i raczej pewne że zrobią wszystko żeby to na nich się nie odbiło, sprzedawca w sklepie mówił, że nie zdziwiłby się gdyby robili zwroty i oddali kasę, bardziej by im sie to opłacało, niż negatywne komentarze w Internetach i spadek sprzedaży

Edytowane przez lelon

W tym  momencie to i tak już "po ptokach" :) Takie rzeczy roznoszą się szybko w sieci, a odbudowanie zaufania i reklamowanie poprawionego produktu to kupa kasy. Dział projektowy albo ma po poremii albo szuka sobie nowej roboty.

W evoline był podobny problem tylko tam nie było pinlocka i rysowała się szyba w kolejnych edycjach poprawili zawias.

a w Evo One dodali Pinlock tylko zapomnieli zrobić na niego miejsce :) ehhhhh te inżyniery w Sharku....

Edytowane przez lelon

• 6 months later...
Napisano (edytowane)

dziś w końcu znalazłem chwilkę i kask trafił do reklamacji, podobno shark poprawił mechanizm podnoszenia szybki i obrotu szczęki, i teraz są dwie drogi:

- naprawa i wymiana w Polsce - dość szybko
- wysyłka do centrali we Francji i naprawa dość długo

Kask dostanie nowy mechanizm i nowy pinlock jeśli nowy mechanizm wymaga innej konstrukcji szybki to i bedzie nowa szybka, niestety osoba zajmująca sie moim tematem szybki ze sklepu przebywa na zwolnieniu a osoba przyjmująca kask nie wiedziała jak finalnie to będzie wyglądać.

pozostaje czekanie..... o finale sprawy dam znać i pewnie wtedy skrobnę odpowiednią recenzję kasku.  mam tylko nadzieje ze udało im się wyeliminować te problemu "wieku dziecięcego"

Edytowane przez lelon

• 2 weeks later...

Kumpel miał taki kask w macie fajnie on wyglądał i ta funkcja zamkniętej szyby przy schowanej szczenie na plus ale miał tą samo wadę z rysowaniem pinlocka i zwrócili mu kaskę.

• 1 month later...

historii ciąg dalszy.... wczoraj miałem odebrać kask z reklamacji, wszystko fajnie, nowy mechanizm, nowa szybka, nowy pinlock, myśle OK, shark ma nowy kredyt zaufania u mnie. Wszystko byłoby pieknie gdyby nie fakt że na szybce nie ma "cycków" do montażu pinlocka. i mnie i sprzedawcy "cycki" opadły....  Oni wcześniej tego nie oglądali bo chłopaki zarobieni... i w poniedziałek będe wiedział co dalej, mija 6ty tydzień reklamacji :)

może zrobili w końcu szybę podwójną niemontowaną na pinloka - bo to piny powodowały potrzebę mocniejszego oddalenia