Skocz do zawartości

lelon
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Temat otwieram, coś czuję że jutro będę potrzebował waszych porad :)  (mam nadzieję, że nie będę pytał - jak wymienić główną wiązkę elektryczna :P )

konstruktywna krytyka zawsze mile widziana :)

Updejt :)

po tym jak złożyłem instalację w motocyklu, podpiałem wszystko na "sucho" i przekonałem się że coś z tego będzie zabrałem się wieczorkiem za stronę techniczną i estetyczną ubioru.

Zacząłem od butów, usunąłem srebrne taśmy izolacyjne, które nie dodawały uroku, ustawiłem takie same długości przewodów, lutowanie, czarna taśma i opaska termo kurczliwa, teraz wygląda to tak:
ihost_1462052732__dsc00358.jpg

wkładki do butów również poprawiłem, metalowe zszywki zastąpiła nic, która zagwarantuje, ze kabel zasilający będzie na swoim miejscu

ihost_1462052740__dsc00356.jpg

buty gotowe, bierzemy się za podpinkę docieplającą w spodniach

kabelki wymierzyłem w taki sposób, aby wszystko było schowane w nogawce od dołu i przy chodzeniu bez butów nie przeszkadzało

ihost_1462052937__dsc00335.jpg

w kroczu zostawiłem nie wielki zapas

ihost_1462052946__dsc00336.jpg

sam kabel przyszywałem w taki sposób aby się nie przesuwał, przebijałem igłę dokładnie przez środek przewodu

ihost_1462052994__dsc00337.jpg

na dole kabel przywiązałem do mocowania podpinki na supełek

ihost_1462053097__dsc00339.jpg

kabelek u samej góry również złapałem nicią aby się nie przesuwał

ihost_1462053149__dsc00340.jpg

Przymiarka, wygląda, że będzie OK

ihost_1462053196__dsc00342.jpg

Rozdzielnię ulokowałem w lewej kieszeni, niektórzy chodzą ze sznurkiem a ja będę chodził z kablami w kieszeni :D
Jak wspominałem na początku, najgorzej u mnie ze stopami, dlatego instalację zrobiłem tak że to kurtka jest odpinana, więc mogą grzać same buty.

Przewód zasilający jest dość długi, spokojnie mogę podejść do kufra centralnego, przewód zasilający do kurtki jest na tyle długi, aby nie krepował ruchów przy rozpiętej kurtce. 

ihost_1462053238__dsc00344.jpg

W podpince kurtki również zrobiłem porządek, kabelek podłaczający ulokowałem na "rozdzielnią" nie dawałem zapasu, tak aby nic nie dyndało spod kurtki po sezonie grzewczym

ihost_1462053420__dsc00343.jpg

Pospinałem wszystko na sucho oraz sprawdziłem na sobie

ihost_1462053539__dsc00348.jpg

ihost_1462053583__dsc00350.jpg

ihost_1462053589__dsc00352.jpg

kabelek w nogawce leży idealnie

ihost_1462053643__dsc00353.jpg

ihost_1462053649__dsc00355.jpg

Moje ciuchy zrobione, wydaje mi się że jest dobrze, zobaczymy co wyjdzie w testach, zostaje tak samo zrobić ciuchy żonki :)

Edytowane przez lelon

Tak z ciekawości: mierzyłeś, jaki jest pobór prądu przez takie maty?

Oczywiście, wszystko jest pod kontrolą lekarza :)

O prądach, kosztach napisze jutro jak już złożę, przetestuje i wyjdzie to co trzeba poprawić :)

Nosisz pończochy :o: .... a nie to pewnie żonka w kadr wejszła..

A tak na poważnie: włączasz przycisk i co? lelon i małżonka grilowani? Jakąś regulację temperatury przemyślałeś (jak np w manetkach jest) czy raczej masz zamiar odległością od rusztu regulować stopień grilowania?

Obserwuję temat.

Sam myślałem i czymś podobnym.

Już mam nawet sterowanie (jedno od Syka, a drugie w woltomierzo-termometro-regulatorze).

Czekam na wyliczenia prądowe.

Ja bym juz rozdzieral odciete kawalki aby obadac jak zostaly polaczone przewody grzewcze z glownym i w razie o ile to mozliwe, podlaczyl te w podpince od nowa. Wyglada, ze podlaczone sa one rownolegle wiec nalezaloby co druga obcieta polaczyc szeregowo aby uzyskac podobny opor.

Edytowane przez pioter
  • Upvote 1

pioter dobrze gada - delikatnie rozciąć i połączyć dwie kolejne ścieżki w szereg (lub może trzy bo lepiej aby łączna długość była większa niż mniejsza od oryginału) do tego wymagany sterownik PWM choćby na głupim potencjometrze, bo on/off to mało

na marginesie - gdzie "zanabyłeś" gumki?

wygląda to nieźle :) Widać Lelon dbasz o małżonkę :D Jak ktoś jest wygodny i nie chce mu się przypinać do moto to są też podgrzewane wkładki do butów ale wtedy przy butach nosisz mały akumulatorek :) Szczerze powiedziawszy to nie wpadł bym chyba na to żeby wykorzystać wkłady do lusterek :) 

Czekamy na 1 testy :) i na pomysł chłodzenia w trakcie upałów :D

nieźle, warto opatentować i na eksport wysyłać. czekam na dalszy ciąg  z cyklu "zrób to sam".

Updejt w drugim poście :) Jutro instalacja w motocyklu, pomiary i końcowe uwagi przed testami :) ---- chyba, że wsiądziemy na moto i pojedziemy przed siebie :P

Ona: mężu - usmażyć Ci jajka

On: tak poproszę

Ona: to włącz ten czerwony przycisk na konsoli

:P

jeden zestaw tj. dwie maty to jest 36W, do tego dochodzi 24 waty na buty, no i to x 2 osoby :)

Nosisz pończochy :o: .... a nie to pewnie żonka w kadr wejszła..

A tak na poważnie: włączasz przycisk i co? lelon i małżonka grilowani? Jakąś regulację temperatury przemyślałeś (jak np w manetkach jest) czy raczej masz zamiar odległością od rusztu regulować stopień grilowania?

,aty maja w zestawie przełącznik dwu stopniowy, opisze to przy pomiarach

Obserwuję temat.

Sam myślałem i czymś podobnym.

Już mam nawet sterowanie (jedno od Syka, a drugie w woltomierzo-termometro-regulatorze).

Czekam na wyliczenia prądowe.

sprawdzę, przeliczę i dam znać

Ja bym juz rozdzieral odciete kawalki aby obadac jak zostaly polaczone przewody grzewcze z glownym i w razie o ile to mozliwe, podlaczyl te w podpince od nowa. Wyglada, ze podlaczone sa one rownolegle wiec nalezaloby co druga obcieta polaczyc szeregowo aby uzyskac podobny opor.

Dziękuję, na pewno sprawdzę, tamtych odcietych kawałków już nie mam ale sprawdzę na podpince

Mam sterownik z grzanych manetek jakbys chcial zaadoptowac :)

nie mówię "nie" :)

o kurczę, sporo miedzi na sobie :D a mnie coś trafiało jak miałem kabelek od mikrofonu na plecach puszczony :P 

żeby Cię tylko nie pokopało :)

Jak jedziecie to pewnie swiecicie :)

No Panie, masz pomysły.

jak będę się zachowywał podobnie jak kolesie na filmie, podczas zsiadania z motocykla na najbliższym zlocie to znaczy, że nastąpiło spięcie z kablami wysokiego napięcia :hahahaha: :hahahaha: :hahahaha:

No to jeszcze kolce na opony i sezon u Ciebie będzie trwał cały rok!  :usmiech:

No to Panowie, olejarki od Syka, kanapy od Owcy a grzejące majty od Lelona i można ruszać na podbój europy... :takaemotka:

Leon przygotuj sobie gaśnicę podczas testów ;) 

a tak poważnie to pomysł ciekawy, podobne rzeczy robili znajomi jak jechali na Elefantentreffen, z tym, że oni jeszcze musieli robić coś z wydmuchiwanym powietrzem bo jak zostawało w kasku to zamarzała szyba w kasku :) 

Leon przygotuj sobie gaśnicę podczas testów ;)

a tak poważnie to pomysł ciekawy, podobne rzeczy robili znajomi jak jechali na Elefantentreffen, z tym, że oni jeszcze musieli robić coś z wydmuchiwanym powietrzem bo jak zostawało w kasku to zamarzała szyba w kasku :)

wszystko już po testach :) jest wręcz idealnie :)

rzadko mi się zdarza robić coś pierwszy raz i to w dziedzinie o której nie wiem za wiele, mam to na myśli prądy, napięcia i stężenia :P żeby coś nie było do poprawy a tu niespodzianka :D

ogarnę ostatnią cześć tematu w wolnej chwili, dziś może jutro :)

Temu kanapę do obszycia oddałeś...pewnie włożyli wkładki indukcyjnie i zasilasz ciuchy, nie musisz się martwić przy schodzeniu z moto :bag: 

Lelon świetna recenzja. Kto wie może i ja się pobawie na koniec sezonu lub jak będzie zima. :oki: