Skocz do zawartości

Zakup Samochodu - Dylematy I Pytania

Owca
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Hej ludziska :)

Jestem na kupnie samochodu. Jakoś z tydzień lub dwa mnie dzieli od tego momentu i mam taki dylemat, a zarazem pytanie do tych z was, którzy mieli coś do czynienia z moimi typami.

Na dzień dzisiejszy bujam się Avensisem T25 2.2 D-4D, który niestety żyga olejem i miał juz uszczelke pod głowicą robioną conajmniej dwa razy. 

Moje typy na kolejne wozidło:

Ford Fiesta: w grę wchodzą dwa silniki 1,4 i 1,6 roczniki 2011 w górę - mają dobre opinie. Eco boosty odpuszczam, bo cenowo nie wyrobię. Minus dla mnie to to, że małe auto a ja mam przyzwyczajenie do większych autek. Nie skreślam.

Ford Focus: tak jak Fiesta 2011 up. Silnik 1,6 125 kucy (eco boosty są dla mnie poza zasięgiem finansowym). Jest kilka egzempalarzy, ale od jakichś Mirków, a ja szukam u dilerów Forda.

I dzisiaj mi zamieszała w głowie Toyota ze swoim Aurisem. Silnik 1,6 132 kuce roczniki 2013 od dilerów Toyoty są w moim zasięgu (nie wiem dlaczego są tak tanie).

Jeżeli chodzi o wersje wyposażenia to w Fordzie Titanium, albo Zetec, ale z tempomatem. Dodatkowo podgrzewana przednia szybka robi robotę - ale nie jest dla mnie priorytetem.

Co do Aurisa to ten tempomatu nie ma niestety i tu jest dla mnie jego jedyny minus. Co mnie dziwi, że Aurisy są tanie u dilerów i są to roczniki 2013 z gwarancją na 5 lat czyli na +

ktoś coś?

Jeżeli fiesta to bierz 1,6. Fajna zabawka ale można zagazować a wtedy tanio. Toyoty nie znam ale jak dla mnie ceny cos mocno niskie. Pewnie przez to że bardzo dużo tych aut w leasingu albo wynajmie długoterminowym.

Jak u mnie widać mam focusa. Po 63kkm powiem tyle, że dzisiaj znowu kupiłbym to auto. A to chyba najlepsza rekomendacja. Według mnie ważne jest to jak ktoś dbał o auto. Wiele dużych firm kupuje auta firmowe a potem jeżdżą aż do końca. Potem nie ma sensu dużego serwisu robić. Sprawdzaj oglądaj porównuj i kup to co tobie się spodoba a nie co my będziemy chwalić.

W dzisiejszych czasach to wszystko jest to samo gowno.

Mam focusa 2 i aurisa, 1,6 pb (100 i 124 KM), oba z salonu. Focus ma przejechane 140 tys., auris 80 tys. Mogę spokojnie polecić, nic dotychczas sie nie działo (w focusie jedynie wypadł zimering na pompie wspomagania i trzeba było zrobić). Auris pali pół litra więcej (średnia 60-70% trasa do 7,5 litra). Z tym, że są to auta do spokojnej jazdy, nie poszalejesz, a wyprzedzanie tira na ruchliwej trasie z duszą na ramieniu (auris lepiej). Wogóle to takie zwykłe jeździdła do przemieszczania się, bez emocji.

Generalnie nigdy nie żałowałem, że kupiłem. Focusa trudniej sprzedać, pełno tego i szybko traci na wartości. 

Z dieslami 2.0 i 2.2 D4D uważaj - miały wadę materiałową bloku - na styku z uszczelką głowicy robią się wżery i nie ma na to lekarstwa, nie da się splanować. 

No właśnie fordowskie silniki nie za bardzo lubią się z gazem, ale ja i tak bym nie gazował - zyje na innym przeliczniku finansowym i jednen bak paliwa starcza mi na miesiąc dojazdów do pracy i na zakupy. Nie mogę za cholerę znaleźć info o tych silnikach 1,6 125 kunia

Auris - tu tylko i wyłącznie 1,6 132 kunie, bo z tego co widzę to te same silniki co w Aurisach I gen, te mniej awaryjne. 

W firmie mamy Fieste 2011r z 1.4 tdci... to nie jedzie...po mieście w miarę ale przyjdzie jechać w Polskę to przy dużych prędkościach pali 9, ciężarówki nie ma czym wyprzedzić ;)

I nie znalazłem w tym samochodzie wskaźnika temperatury silnika bez wchodzenia w tryb serwisowy liczników....

Mam Focusa mk2 2010r i nie polecam,co chwilę coś wyskakuje,zazwyczaj drobnostki ale denerwuje.Aurisy mają bardzo dobrą opinię.

Tez mam focusa mk2 i złego słowa powiedzieć nie mogę.

Polecam w 100%

Tapnięte z telefonu.

No i widzisz, tak jak pisałem. Nie czytaj co piszemy. Zamknij tema, jedź, zobacz, wsiądź, przejedź się i kup co ci się spodoba. Prosta benzyna zawsze jest znacznie mniej problematyczna niż diesel. Co byś nie kupił będziesz zadowolony.

Co byś nie kupił będziesz zadowolony.

Ja bym powiedział, że jeśli kupisz coś co bardziej "czujesz" to będziesz zadowolony ;)

Ja też się rozglądam za autem, a właśnie chodzi mi po głowie Focus mk2 w benzynie. Tylko czasu pojeździć i poszukać brakuje :D

brałbym toyotę z tego co podałeś

focus mk2 w środku to jakaś siermięga, tapicerka i plastiki to jakaś masakra jak z wtryskarki

zawieszenie ok dość sprężyste, ale sedan się prowadzi średnio

auris w środku dużo lepszy

co do fiesty, akurat miałem przyjemność pokonać trasę z wrocka do gdańska tym dieslem i spalanie ok, dynamika też w porządku

to tylko 75 km więc jeździ na tyle ile ma :P

rozważyłbym jeszcze i30 diesel 115KM - miałem i był mega fajny, na pewno leszy niż ford

auris w środku dużo lepszy

Chyba innymi aurisami jeździmy  :zeby:  :zeby:  :zeby:  Plastik jak z odpustu, twardy, trzeszczy, wygina się. Jedynie na drzwiach trochę materiału, bo w focusie nawet tam plastik

Ja nie wiem jakie focusy oglądanie... Moja deska jest z jakiegoś tworzywa co sie ugina pod palcami - coś w stylu pomiędzy skóra a guma.

Tapnięte z telefonu.

Napisano (edytowane)

Poczytałem, porównałem i powiem tak:

Diesel? Nie. Za mało robię kiometrów (mil), żeby się znowu w diesla pchać. Eco boosty i turbiny w benzyniakach odpadają - albo nie w moim budżecie, albo nie potrzebne mi po prostu. Ja berdziej na wygodę się nastawiam. 

Na dzień dzisiejszy i to co udało mi się przetestować to:

1) Focus, roczniki 2011+, 1,6 benzynka 125 kucy i najlepiej wersja Titanium (czyli praktycznie top). Plusiki za wyposarzenie: podgrzewana przednia szyba i tempomat w standardzie. Zawiesznie ++

2) Fiesta 1,6 benzyna - 118 kucy przy tych gabarytach daje radę. Wersja Titanium. Minus za gabaryty - ciężko się przesiąść z dużego samochodu na takie maleństwo. Zawieszenie ++

3) Auris 2013 (czyli poliftowy) 1,6 benzynka 132 kuce. Plus za dośc dobre opinie i całkiem ciekawe wyposażenie (często kamera cofania) i cena w stosunku do rocznika - minus: brak tempomatu (nie znalazłem nawet w nowszych) Zawieszenie +

Dzięki za wasze opinie i uwagi. 

Edytowane przez Owca

Mnie osobiscie rozprasza to podgrzewanie szyby przedniej w fordach, wszystko jest ok do czasu jak sobie przypomne ze ono tam jest- to poznoej caly czas to widze :P

Od strony jakości to jednak Toyota wygrywa,chociaż ostatnio Fordom też trudno coś zarzucić.

Nie wiem jak Toyota ale Focusem jeżdził szwagier i bardzo sobie go chwalił.. Przede wszystkim patrzyłbym na pochodzenie i przebieg.

Edytowane przez wiktoree

No i pozamiatane. 

Focus 1,6 125 kucy - demon prędkości to to nie jest, na moje obecne potrzeby styknie. 

Jeszcze raz dzięki za wasze opinie. 

Mnie osobiscie rozprasza to podgrzewanie szyby przedniej w fordach, wszystko jest ok do czasu jak sobie przypomne ze ono tam jest- to poznoej caly czas to widze :P

Miałem dwa Mondeo, którymi w sumie przelatałem jakieś pięc lat do kupy - nie przeszkadzało mi to. Może przez chwilę zwracałem uwagę na druty w szybie :)

Dziwię się, że inni poducenci samochodów nie dają tego w standardzie - przecież to kosztuje grosze w porównaniu do tego co przycinają na innych dodatkach.

No i pozamiatane. 

Focus 1,6 125 kucy - demon prędkości to to nie jest, na moje obecne potrzeby styknie.

No i gratulacje. Będzie Pan zadowolony :)

Mój następny tez raczej bedzie ford (b-max, c-max). Spoko auta

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Share

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając ze strony akceptujesz regulamin oraz politykę prywatności.Regulamin Polityka prywatnościUmieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.