Skocz do zawartości

Koce Grzewcze Naprawa

michal_b6
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Dostałem od kolegi koce. Niestety jeden jest przepalony w kilku miejscach. Chciałbym wymienić przewód grzewczy w środku koca. Cały przewód chce wymienić. No i tu jest problem. Jaki przewód kupić? A przede wszystkim to gdzie kupić? Zna się ktoś na tym? Są różne przewody. Czy coś takiego będzie dobre:https://www.morsmarket.pl/pl/p/Przewod-grzewczy-CDLx%2C-RS-20%2C-100-W%2C-2-m%2C-CALORFLEX/133

Tak oto wygląda przewód wypruty z koca:

post-997-0-12740000-1463596397_thumb.jpg

Temat dla Pioter i Syku :zeby: zrobią ,naprawią i przerobią fabryka się chowa !

• Upvote 1

Najważniejsza sprawa to wybór tego przewodu. Ale jeżeli ktoś byłby w stanie to zrobić to też by się dogadał. Jeżeli miałbym odpowiedni przewód to we własnym zakresie jestem w stanie to zrobić.

Aby cos z tego wyszlo potrzeba wiecej info.

Najwazniejsza sprawa, ma tochodzic na 230 V?

Jezeli tak, zapomnij. Jak cos sie stanie, kto ma odpowiadac?

12 albo 24 V? To by bylo juz co innego. Tu musialbys podac ile Watt ma taki koc i jak dlugi jest oryginalny przewod.

Reszte mozna sobie obliczyc. Ten przewod z twojego linku mozesz zapomniec. 100 W na dwoch metrach upiecze cie.

Mozesz takze zmierzyc opor sprawnego koca i obliczyc sobie moc. 

• Upvote 1

dobrze pioter gada

po pierwsze ustal moc pobieraną przez dobry koc - wtedy pogadamy

Kup nowy koc bo pioter i Syku Cię zameczą

Nie boj zaby!   :D

Edit

Dla ulatwienia sprawy, tu masz kolo z formulami. Jest po niemiecku ale wewnatrz pisze takze co jest co a to rozumie kazdy.

FormelradElektronik.gif

Edytowane przez pioter

Napisano (edytowane)

Oczywiście, że na 230V. Koc ma w  sobie termostat. Co do mocy to nie mam pojęcia. Bo nie ma żadnej informacji na kocach. Jedynie znalazłem na allegro, że koc ma moc 400W przedni a tylny 650W. Ale to pewnie zależne od producenta i modelu koca.

Edytowane przez michal_b6

I tu sie sprawa komplikuje.

jezeli na przewody idzie 230 to nie chcialbym miec slaby pecherz i na tym lezec albo, do czego sluza one.

Tobie nie pozostaje nic innego jak pomiar napiecia zaraz na wyjsciu z regulatora, pomiar oporu (rezystencji) przewodu grzewczego i pomiar dlugosci przewodu. Mozna by takze mierzyc natezenie pradu ale to jest bardziej komplikujace od wyzej wspomnianych (nalezaloby odlaczyc jeden koniec przewodu od regulatora/termostatu). Bez tych info nie zrobisz nic a przy 230 Voltach robisz naturalnie wszystko na wlasna odpowiedzialnosc bo to juz nie zarty. Moje wypowiedzi nalezy traktowac jako porady ogolne nie zwiazane z tym konkretnym problemem bo jak komus fiuta usmazy, to nie chce byc odpowiedzialny.

Edit

Cos mi sie wydaje, ze to koce przemyslowe do podgrzewania jakis zbiornikow a moze opon?

Edytowane przez pioter

Ale ja piszę o kocach grzewczych do opon. 

Ale ja piszę o kocach grzewczych do opon. 

Nie napisałeś tego od razu - ja byłem przekonany że mowa o jakiś kocach przed kominek na zimowe wieczory :P

Oczywiście, że na 230V. Koc ma w  sobie termostat. Co do mocy to nie mam pojęcia. Bo nie ma żadnej informacji na kocach. Jedynie znalazłem na allegro, że koc ma moc 400W przedni a tylny 650W. Ale to pewnie zależne od producenta i modelu koca.

No i to jest jakaś informacja

załóżmy że zajmiemy się takim układem aby moc miała 400W (bo chodzi o wytworzone ciepło)

Energia w drucie grzewczym zamieniana jest tylko na ciepło - i jedyne co może być wątpliwe to ile tego ciepła trafia na oponę a ile na zewnątrz.

Zakładam jednak że koce są izolowane aby max szło na oponę.

1. 400W to przy napięciu 24V niecałe 20A, przy 12V masz 40A

2. 650W to przy 24V niecałe 30A, przy 12V masz 60A

Im większe prądy tym grubsze kable zasilające potrzebne :( - no ale praw fizyki nie przeskoczy (nadprzewodników nie wstawimy)

Zacznij więc od szukania zasilacza (może być sam transformator) który wytrzyma takie parametry.

Zastosowanie bezpośredniego napięcia 230V, w połączeniu z płynami motocykla, możliwością porażenia etc powoduje że ja odpadam.

Jak znajdziesz i nie powali Cię cenowo to możemy wrócić do rozmowy.

sory, że od razu nie napisałem, że chodzi o koce do opon. Ale na forum gixa jak tak napisałem to każdy od razu wiedział, że chodzi o takie koce.

Fabrycznie wszystkie koce są na 230V. Więc czy jest sens zmieniać to na 12/24V? Najlepszym rozwiązaniem byłoby znaleźć taki sam lub bardzo podobny przewód. Myślałem, że ktoś jest co orientuje się w tej dziedzinie. Może ktoś miał do czynienia z kocami lub naprawiał je. Problem w tym, że za cholerę nie mogę znaleźć info o takich przewodach. W razie czego mogę rozpruć ten przewód bo i tak jest przepalony w kilku miejscach. Jeżeli ktoś chce zobaczyć jak on wygląda w środku. Dodam, że na otulinie nie ma nic, żadnych parametrów tego przewodu.

gdzieś pisałem o rękawicach z drutem oporowym. Wydaje mi się że tam dawałem namiar na kabel w osłonie. Poszukam

Ja juz napisalem, 230V to nie zabawa.

Moge tobie podpowiedziec ogolnie jak to dziala i zasady sa identyczne przy wszystkich napieciac.

Co ty z ta informacja zrobisz to juz wylacznie twoja prywatna sprawa.

Moim zdaniem w obu kocach uzyto ten sam przewod grzewczy a roznica w mocy rezultuje wylacznie z dlugosci uzytego kabla. Mozesz kombinowac jak kon pod gore ale, jak chcesz miec zblizone wartosci do oryginalu, to nie obejdzie sie bez pomiaru. Pod jakie napiecie dostosowany jest ten koc juz znasz. Do obliczenia potrzebnego przewodu koniecznie musisz miec jeszcze inna wartosc. Moze to byc natezenie pradu w Amperach(I) i tego nie masz. Moze byc tez opor ( R ) przewodu. Tu musisz poprostu wymierzyc bezposrednio na przewodzie ale sie upewnic, ze nie mierzysz w odwrotna strone, czyli przez regulator. Jezeli jest w nim jakis obwod zamkniety (termostat przerywa ten obwod) to pomiar moze isc przez niego bo prad jak woda, idzie droga jak najmniejszego oporu i moze sfalszowac cala sprawe. W najgorszym wapadku musisz jeden koniec przewodu jakos rozlaczyc od pozostalosci. Wynik dzielisz przez uzyte w sprawnym kocu metry przewodu i masz dokladna wartosc, ktora potrzebujesz. Mozesz takze, bo i tak musisz wyciagnac, wymierzyc najdluzszy odcinek przewodu w uszkodzonej macie i przeliczyc opor na metr. Jezeli chcesz teraz miec przewod odpowiedni do przedniego koca czyli te 400 W to patrzysz na rysunek i tam masz napisane w jaki sposob wyliczyc za pomoca znanych wartosci. Moc w Wattach (P) to napiecie w Voltach (U) do kwadratu dzielone przez rezystencje w Ohmach( R )

czyli P=U*U/R. Mozesz takze obliczyc rezystencje calego przewodu i tak kozystasz ze wzoru R=U*U/P

Wynik dzielisz przez dlugosc wszystkich kawalkow w uszkodzonej macie i masz czego szukac.

Wszystko jasne? Proste jak budowa cepa. :D

Edit

Nie wiedzialem, ze piszac R w nawiasach bez odstepu, system pokazuje to jako R w kolku, czyli znak rejestrowanego towaru ®. Ku... dobry numer. Musze zapamietac. :D

Edytowane przez pioter

© a tu masz c w nawiasach :D

Edytowane przez Owca

Dzięki Pioter i Syku za podpowiedzi :) ALe nie rozumiem waszej obawy co do zasilania tego prądem 230V. Przecież wszystkie koce są tak zasilane. Przecież kocy nie będę trzymał w garażu podłączonych, tylko na torze będę zakładał je jak moto będzie czekało na start. Każdy kto używa kocy ma takie na 230V. Nikt normalny nie podłączy koca i nie pójdzie w pi...du. Zawsze moto jest w tym momencie na oku.

Jeszcze takie sprostowanie w tym przewodzie nie może być drut tylko linka. Bo to musi być elastyczne. Jeżeli chcecie mogę zrobić zdjęcie przekroju tego przewodu.

zrozumiesz za 15-20 lat :)

pojęcie drut bardziej pochodzi od potocznej nazwy "drut grzejny"

te co podałem mają żyłę grzewczą

Jak linka to jeszcze lepiej, kupujesz cienki drut wysokoohmowy, skrecasz w linke przez co spada rezystencja i z tego powodu mozesz zrobic mnogo metrow, wpychasz w waz sylikonowy, oddajesz krawcowej do wszycia i masz koc malina.

;):D

Edit

Co do napiecia 230 V. Tak jak juz pisalismy, to nie zarty.

Wystarczy maly blad w konstrukcji i mozesz kielbaski wyciagac.

My po prostu nie chcemy byc odpowiedzialni za cos, czego sami nie sknocimy.

Ja na przyklad jak maluje sufit to pradu nie wylaczam. Lapie za przewody fazowe pod napieciem a zona az cierpnie. OK, ja wiem jak to robic aby nie spasc z drabiny ale jezeli ty sie pytasz o takie rzeczy to jest to dla nas sygnalem, ze z elektryktrikiem nie jestes na "ty".

Edytowane przez pioter
  • Upvote 1

(...)kupujesz cienki drut wysokoohmowy(...).

już nie przesadzaj. kto będzie to skręcał i pojęcie "wysokoohmowy" zależy od punku widzenia

jeden weźmie 1 ohm/m inny 10 ohm/m a efekt bardzo różny,

kupi kabel grzewczy to chociaż izolację będzie miał dobrą, jak to jeszcze poskręca polutuje i termokurczliwe koszulki podwójnie wstawi (wewnętrzne bez kleju zewnętrze z klejem to może być ok.

Edytowane przez syku

A zapomnialem takie cos ;) wkleic.

To mial byc zart bo komu chcialoby sie to w waz wciskac. :takaemotka:

Ps.

teoretycznie mozliwe.

Edit

No nie, jest.

Nie zapomnialem.

Skleroza, Alzheimery jakies.

Edytowane przez pioter