Skocz do zawartości

[K] Wał I Panewki Bandit 400

Gruby96
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie. Kupię same panewki (potrzeba mi jedną) bądź komplet z całym wałem.

Ale zdajesz sobie sprawę że są różne selekcje panewek i trzeba wziąć pod uwagę oznaczenia na bloku + oznaczenia na wale i z tego dobrać odpowiednią?

Leży u mnie silnik w którym ktoś "tylko" wymienił. Silnik się nie obraca (za ciasne panewki).

Mam silnik na dawcę, może by coś się udało zrobić.

Edytowane przez domban

Już kupiłem cały wał z panewkami i półksiężycami. Sytuacja ma się tak, że poprzedni właściciel najebał silikonu pod dekle (nie na uszeczelki tylko POD DEKLE) i w końcu pięknego dnia gdzieś przytkało kanały olejowe i jedną panewkę dosłownie zmieliło. Reszta jest w porządku ale mam do tego luzy na wale.

Półksiężyce dorabiam z ojcem w pracy, akurat mam takie możliwości. Cały wał razem z panewkami też będzie dokładnie pomierzony i wszystko cacy. Już kupiłem na allegro komplet za 250zł. Gdybym coś potrzebował to się do Ciebie odezwę. :)

To że kupiłeś wał z panewkami, nie oznacza że będzie to grało (ba, jest małe prawdopodobieństwo).

Musiały by się zgadzać oznaczenia literowe na tyle silnika - jak mówiłem panewki dobiera się na podstawie oznaczeń konkretnego wału+bloku (a panewek jest 4 rodzaje).

Bardziej w tym szukałbym przyczyny zniszczenia panewki.

Chyba że to sprawdziłeś (w co wątpię, bo sprzedawcy najczęściej nawet o tym nie wiedzą i nie sa w stanie tego podać).

Edytowane przez domban

Wydaje mi się, że nie wiesz co mówisz. Bez obrazy. Oznaczenia literowe silnika... myślisz, że banditów nie produkowali masowo? Wszędzie jest wszystko identyczne. To nie jakiś unikat. Panewek są różne rodzaje, ale wystarczy oznaczyć, która gdzie ma być i wszystko gra. Właśnie złożyłem silnik i hula aż miło ;)

A tutaj w 100% pewny nie jestem, ale z tego co się orientuję to kolega ma rację z tymi różnymi rodzajami wałów i panewek zależnie od bloku i oznaczenia. Silnik może wyglądać tak samo a mieć inny rozmiar wału a co za tym idzie panewek ale niech mądrzejsi się wypowiedzą, ja tylko coś gdzieś słyszałem przeczytałem jak rozważałem naprawę swojego poprzedniego silnika ;p

Hmm, no nie wiem. Niech ktoś madrzejszy sie wypowie. Ja zalozylem nowy wal z panewkami i polksiezycami i smiga.

Obyś jeszcze sporo kkm nawinął;) ale ja głównie przez to nie robiłem remontu silnika, bo pisali Ludziska że są minimalne różnice w pasowaniu wału i potrafi być zbyt ciasno albo za luźno i w niedługim czasie jest powtórka z rozrywki.

Mi nie musisz wierzyć, ale zobacz sobie w serwisówce - to jest wiarygodne źródło i jest to dokładnie opisane.

Mam 3 silniki i każdy ma inne oznaczenia wymiarów gniazd na panewki.

W tym jeden taki o którym mówiłem wyżej - wał z panewkami był przeszczepiony na takiej zasadzie jak Ty to zrobiłeś i... jest tak ciasno że obraca się bardzo ciężko (skręcany zgodnie ze sztuką).

Ty mogłeś mieć więcej szczęścia i może tylko jedna się nie zgadzała (albo inne jeszcze się trzymają).

Owszem, nie jest to unikat, jest to masówka. Jednak na którymś etapie następują pomiary i zostają nabite oznaczenia.

Ostatnio zmieniałem panewki a aucie (Honda b-seria) i też zasada doboru jest podobna (tyle że zamiast liter były zdaje się cyfry), więc to nie jest nic nadzwyczajnego w mechanice.

Żeby nie być gołosłownym w załączniku masz wycinek serwisówki.

post-11128-0-24405400-1464383752_thumb.jpg

Edytowane przez domban

Sprawdzilem szczelinomierzem i jest norma tak jak serwisowka podaje.

To nie wiem co mierzyłeś, bo szczelinomierza nawet nie włożysz pod panewkę (a właśnie o ten wymiar chodzi) ;)

• 1 month later...

Mi nie musisz wierzyć, ale zobacz sobie w serwisówce - to jest wiarygodne źródło i jest to dokładnie opisane.

Mam 3 silniki i każdy ma inne oznaczenia wymiarów gniazd na panewki.

W tym jeden taki o którym mówiłem wyżej - wał z panewkami był przeszczepiony na takiej zasadzie jak Ty to zrobiłeś i... jest tak ciasno że obraca się bardzo ciężko (skręcany zgodnie ze sztuką).

Ty mogłeś mieć więcej szczęścia i może tylko jedna się nie zgadzała (albo inne jeszcze się trzymają).

Owszem, nie jest to unikat, jest to masówka. Jednak na którymś etapie następują pomiary i zostają nabite oznaczenia.

Ostatnio zmieniałem panewki a aucie (Honda b-seria) i też zasada doboru jest podobna (tyle że zamiast liter były zdaje się cyfry), więc to nie jest nic nadzwyczajnego w mechanice.

Żeby nie być gołosłownym w załączniku masz wycinek serwisówki.

Witam No masz spora racje co do tych informacji,i dlatego ja mam 2 pytania do ciebie  mam maly klopot z silnikiem z B6 a mianowicie kupilem moto stan tragedia jezeli chodzi o silnik jedna panewka zjedzona, karter od strony sprzegla krzywo pospawany zalatany na chermetik, kupile 2 polowki silnika cale nie popekane i teraz mialem plan zrobic szlif walu ale japonskich walow sie nie szlifoje  zmenia sie tylko panewki,no chyba ze bedzie on podczas szlifowania naweglany ale to i tak nic nie daje,wracajac do tematu jak mam dobrac panewki lub moze lepiej kupic nowy wal korbowy z panewkami jako set??? jak kupowac to gdzie i jaka firme walkai panewek szukam po necie od kilku miesiecy i nic zero info ??? nastepne pytanie  czy ktos ma polska wersje serwisowki????poprosilem o wyslanie mi serwisowki z salonu suzuki ale odmowili... Jezeli wbilem sie nie w temat to sorki wielkie ,  co do serwisowki podam swoj adres moze ktos bedzie tak mily i podesle ,dzeras81@gmail.com. jezeli macie jakies linki strony znacie sklepy nie allegro, podeslijcie. Z gory wielkie dzieki odp i pomoc 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Share

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając ze strony akceptujesz regulamin oraz politykę prywatności.Regulamin Polityka prywatnościUmieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.