Skocz do zawartości

Gość Xink
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Udało mi się jako temat własnej pracy inżynierskiej, zgłosić temat komputera pokładowego do motocykla. Jako że znajdę tutaj bardzo dużo "zapalonych" motocyklistów, potrzebuje kilka porad, wskazówek co by można było umieścić w takim urządzeniu, co i jak będzie najbardziej praktyczne ;)

Wracając do projektu, podstawowe założenia to wyświetlanie:

• aktualnie zapiętego biegu 
  • obrotów lub aktualnego, chwilowego spalania
  • temperatury oleju
  • stanu naładowania akumulatora

EDIT:

• temperatura zewnętrzna
  • dioda shiftera

I tutaj moja pierwsza prośba, dotycząca opcji takiego komputera, co jeszcze było by dobrze widzieć? Myślałem jeszcze nad zintegrowaniem olejarki do łańcucha, ale nie wiem jak się wyrobie czasowo ;P

Myślałem nad tym projektem już jakiś czas, i udało mi się już wykonać sam wyświetlacz który składa się, ze standardowego wyświetlacza HD44780 + 2 kolorowej (czerwono/zielonej) matrycy 8x8 LED, całość wygląda następująco:

post-7132-0-91720400-1464445631_thumb.jpeg

post-7132-0-51417600-1464445769_thumb.jpeg

Niestety zdjęcia przekłamują trochę kolory i jasność matrycy led, problem jest z tym wyświetlaczem po lewej, bo w pełnym słońcu nie jest dobrze widoczny ;(. 

Całość będzie "gadała" z głównym komputerem znajdującym się pod siedzeniem przez RS-485

Tutaj jeszcze demo z aktualnego działania, niestety znowu nie widać kolorów "szóstka" i końcówka paska obrotów jest czerwona, informacje są wysyłane ze zwykłego komputera PC dlatego to trochę nienaturalnie wygląda, ogólnie czytelność tego ostatniego wyświetlacza jest o niebo lepsza ;D

https://www.youtube.com/watch?v=SZQ-CIR59KE&feature=youtu.be

Obudowa ;(

Dużym problemem dla mnie jest obudowa, ponieważ kompletnie się na tym nie znam, gdzieś tam w czeluściach internetu znalazłem coś takiego:

http://noodlefighter.com/osu_keyboard/v2_make/v2.jpg

Na jakiejś maszynie CNC, wycinanie są z pleksi wzorce takie jak te:

http://noodlefighter.com/osu_keyboard/v2_make/shell.jpg

Następnie całość skręcana jest do kupy, jakby gore i dol wyciął z czarnego aluminium z oknami na wyświetlacze, na gore dał bezbarwna pleksi to powinno to ładnie wyglądać, ma ktoś jakieś doświadczenie z tym? A może jest jakiś prostszy sposób?

Z góry dziękuje za zainteresowanie i pomoc, czekam na krytykę i porady bo na razie jestem wstanie wszystko poprawić xD

EDIT:

Aktualne wymiary to ok: 10cm x 4,5cm x 2,5cm wysokosci

Edytowane przez Xink
  • Upvote 3

Myślę że Syku napewno coś doda od siebie ten nasz Mega mózg z lutownica.

z obudowami to pioter sobie ladnie radzi ostatnio przy nawigacjach wiec moze i tutaj cos poradzi...

a odnosnie komputera pokladowego to poszukaj na forum bo juz sie przwinelo to ale nie pamietam kto robil go, wkazdym razie byl troche mnijeszy i chyba  temepratura otoczenia jeszcze byla na nim i oleju.... wejdz wszukajke i znajdziesz temat na pewno

1. temperatura zewnętrzna

2. temperatura oleju/wody

3. godzina (szlag mnie trafia bo suzuki wymyśliło że albo masz przebieg albo godzinę)

4. chwilowe spalanie/średnie spalanie  (no ale tu wtryskówki tylko wchodzą)

5. opcja wyświetlania parametrów w pętli (to też się nie sprawdzi :( - miałem tak w olejarce nr 1 i wyjeb....)

6. obudowa (narzędzie - drukarka 3D)

7. regulacja oświetlenia matrycy LED - w nocy Ci oczy wypali (edit - już zauważyłem fotorezystor)

a teraz szczegóły (co ma być sercem?, dlaczego nie wyświetlacz graficzny? dlaczego magistrala?)

edit któryśtam

jaką to ma wielkość (mnie na oko pasuje jakieś 10cmx5cm)? myślałeś gdzie to wcisnąć?

Edytowane przez syku

Napięcie aktualne mi by się podobało

1. temperatura zewnętrzna

2. temperatura oleju/wody

3. godzina (szlag mnie trafia bo suzuki wymyśliło że albo masz przebieg albo godzinę)

4. chwilowe spalanie/średnie spalanie  (no ale tu wtryskówki tylko wchodzą)

5. opcja wyświetlania parametrów w pętli (to też się nie sprawdzi :( - miałem tak w olejarce nr 1 i wyjeb....)

6. obudowa (narzędzie - drukarka 3D)

7. regulacja oświetlenia matrycy LED - w nocy Ci oczy wypali (edit - już zauważyłem fotorezystor)

a teraz szczegóły (co ma być sercem?, dlaczego nie wyświetlacz graficzny? dlaczego magistrala?)

edit któryśtam

jaką to ma wielkość (mnie na oko pasuje jakieś 10cmx5cm)? myślałeś gdzie to wcisnąć?

Ad.3 Sorry Sylwek ,ale w hajce jest i jedno i drugie.

8.zasięg na paliwie w zbiorniku

• Upvote 1

Ad.3 Sorry Sylwek ,ale w hajce jest i jedno i drugie.

8.zasięg na paliwie w zbiorniku

a w hajce jest zbiornik paliwa?

Dioda do shiftera bedzie?

Mozna by dodac inspekcje, przypominajaca o wymianie oleju itp. po okreslonym czasie/przebiegu.

Spinasz to z elektronika moto zeby przebieg miec?

Na bogato to czujniki cisnienia w oponach bym zrobil, wiele osob dyma na stacje przed wyjazdem a tak temat na bierzaco, w trakcie jazdy:)

MadJaro robil cos takiego - mozesz podpytac

Dzięki za zainteresowanie ;)

Co do konkretów:

Magistrale wymusił na mnie problem miniaturyzacji wyświetlacza, mam bandita w wersji N, chce to opakować w zgrabne pudełko niewiele większe od płytki z elektroniką i umieścić dość wysoko na szybie (mam dodatkowa wysoka szybę). Całego układu na pewno tam bym nie zmieścił, a tym sposobem mam tylko 2 przewody sterujące + 2 przewody zasilania, czyli mniejsza plątaninę kabli, po za tym odciąży to główny układ od multipleksowania wyświetlaczy i etc. Zdaje sobie sprawę ze mogę mieć problem z zakłóceniami od alternatora i może może mi "siać" w transmisje, dlatego zastosowałem prądowa transmisje danych. Co prawda nie przeprowadzałem jeszcze żadnych testów na motocyklu, ale chce wprowadzić jeszcze jakieś proste sumy kontrolne i jestem dobrej myśli. Pewnie sobie  za bardzo to pokomplikowałem, ale w chwile tworzenia, a nawet teraz nie mam lepszego pomysłu ;P

Co do wyświetlacz graficznego, coś tam chwile szukałem, przeglądałem co można dostać w normalnych pieniądzach, i doszedłem do wniosku że nic bardziej wyraźnego i dużego jak ta matryca 8x8 nie znajdę ;) Wyświetlacz HD44780 co prawda, mógłbym podmienić na graficzny, ale znowu nie znalazłem nic o sensownych wymiarach, a nie chciałem za bardzo odbiegać od wymiarów matrycy. Jak są jakieś graficzne wyświetlacze pasujące wymiarowo to bardzo chętnie się dowiem, i może nawet podmienię.

Sercem najprawdopodobniej będzie jakiś drugi AVR (wyświetlacz jest oparty o atmega32), w sumie jeszcze tego do końca nie przemyślałem bo dalej dokładnie nie wiem jakie wszystkie funkcje to będzie realizować.

Na lepsze pomysły naturalnie czekam z entuzjazmem, to mój pierwszy taki duży projekt.

Co do funkcji:

Dodałem shifter i temperaturę zewnętrzną, bo w sumie roboty bardzo mało. Co do zegara to w sumie mogę zrobić ale, ten wyświetlacz to 8x2 znaki, czyli "coś za coś" chcąc widzieć godzinę będziemy musieli klikać, albo nie będziemy widzieć jakieś "ważniejszej funkcji", do tego dochodzi problem z ustawianiem, bo myślałem nad jedno-przyciskowej obsłudze tego komputera, czekam na argumenty za i przeciw ;D

Chodzi o ten temat?

http://polishbanditcrew.pun.pl/viewtopic.php?id=933&p=7

nic innego nie mogę znaleźć.

Ja tu nic nie pomoge. Sa tu koledzy z dojsciem do drukarki 3D, po co komu moje ulepy?

Co do komputera, mozesz tam upchac co dusza zapragnie ale osobiscie, wolalbym aby podczas jazdy (automatyzny powrot do trybu wyswietlanych danych) pokazywalo tylko nieliczne informacje jak, temperatura silnika, napiecie, moze dla Syku zegar i wbity bieg.

Komu potrzebna jest temperatura zewnetrzna na motocyklu? Tu mamy tylko dwa stany, albo pizdzi albo leje sie po szpalcie zada.

Teperature mozna pobrac z czujnika wkreconego w kanal glowny oleju. Gdzies tu juz o tym pisalem.

Edit

Ten wyswietlacz, jest on podswietlany?

Edytowane przez pioter

W trakcie grzebania przy zuku dosc mocno myslelismy o budowie kompa pokladowego - sercem mialo byc raspberry pi, do tego szyna can i w teorii dowolna ilosc czujnikow, zamiast licznika tablet z poziomu ktorego mozna bylby sterowac calym autem wraz z odpalaniem

A moze wyswietlacz zamontowac zamiast jednego z licznikow? Masz wtedy duza wodoszczelna obudowe, zostaje analogowy obrotomierz a predkosc cyfrowo.

próbowałem kiedyś dogadać się z graficznym wyświetlaczem i2c

myślałeś o oledach ?

na alliexpresie kumpel mi takie kiedyś po 3,20 dolców kupił

a i byłbym zapomniał - przejechałem się na przerwaniu zliczającym impulsy z czujnika przebiegu (było ustawione na zbocze opadające)

uratowałem się przerwaniem na "zmianę" i programowa weryfikacja ze stanem poprzednim

Edytowane przez syku

Dzięki za zainteresowanie ;)

Co do konkretów:

Magistrale wymusił na mnie problem miniaturyzacji wyświetlacza, mam bandita w wersji N, chce to opakować w zgrabne pudełko niewiele większe od płytki z elektroniką i umieścić dość wysoko na szybie (mam dodatkowa wysoka szybę). Całego układu na pewno tam bym nie zmieścił, a tym sposobem mam tylko 2 przewody sterujące + 2 przewody zasilania, czyli mniejsza plątaninę kabli, po za tym odciąży to główny układ od multipleksowania wyświetlaczy i etc. Zdaje sobie sprawę ze mogę mieć problem z zakłóceniami od alternatora i może może mi "siać" w transmisje, dlatego zastosowałem prądowa transmisje danych. Co prawda nie przeprowadzałem jeszcze żadnych testów na motocyklu, ale chce wprowadzić jeszcze jakieś proste sumy kontrolne i jestem dobrej myśli. Pewnie sobie  za bardzo to pokomplikowałem, ale w chwile tworzenia, a nawet teraz nie mam lepszego pomysłu ;P

Co do wyświetlacz graficznego, coś tam chwile szukałem, przeglądałem co można dostać w normalnych pieniądzach, i doszedłem do wniosku że nic bardziej wyraźnego i dużego jak ta matryca 8x8 nie znajdę ;) Wyświetlacz HD44780 co prawda, mógłbym podmienić na graficzny, ale znowu nie znalazłem nic o sensownych wymiarach, a nie chciałem za bardzo odbiegać od wymiarów matrycy. Jak są jakieś graficzne wyświetlacze pasujące wymiarowo to bardzo chętnie się dowiem, i może nawet podmienię.

Sercem najprawdopodobniej będzie jakiś drugi AVR (wyświetlacz jest oparty o atmega32), w sumie jeszcze tego do końca nie przemyślałem bo dalej dokładnie nie wiem jakie wszystkie funkcje to będzie realizować.

Na lepsze pomysły naturalnie czekam z entuzjazmem, to mój pierwszy taki duży projekt.

Co do funkcji:

Dodałem shifter i temperaturę zewnętrzną, bo w sumie roboty bardzo mało. Co do zegara to w sumie mogę zrobić ale, ten wyświetlacz to 8x2 znaki, czyli "coś za coś" chcąc widzieć godzinę będziemy musieli klikać, albo nie będziemy widzieć jakieś "ważniejszej funkcji", do tego dochodzi problem z ustawianiem, bo myślałem nad jedno-przyciskowej obsłudze tego komputera, czekam na argumenty za i przeciw ;D

Chodzi o ten temat?

http://polishbanditcrew.pun.pl/viewtopic.php?id=933&p=7

nic innego nie mogę znaleźć.

Nie nie o ten, w linku dalem ci o który chodzi pogadaj z wynalazca tzn z Jaro bo widze że posty powyżej roku nie są widoczne

Jak chcesz mocno multimedialnie to pusc to na raspberry pi z GUI -dodasz nawigacje + panel dotykowy i zintegrowany zestaw informacji -laczniue z dokladna predkoscia w oparciu o GPS. Jesli zrobisz to w ten sposob -bez problemu dodasz G-Sensor (baza pod alarm), nawigacje, odtwarzacz muzy (dla interkomow BT), rejestracje trasy + parametrow, geolokalizacja

Oczywiscie + duzo peryferiow.

Pierdy w stylu: auto odpalanie grzania w manetkach zaleznie od temperatury, opoznienie zalaczania swiatel, detekcja gleby + sms, alarm z sms.

Edytowane przez BAN

• 3 weeks later...

To dobrze bo ciekawie się zapowiada

Wysłane z mojego SM-N920C przy użyciu Tapatalka

Może rasppberry pi to niegłupi pomysł? Upchnąć gdzieś, a wyprowadzić tylko ekran dotykowy ....

Łatwość modyfikacji i rozwoju, standaryzacja, mnóstwo gotowych klocków. To ma sens... 

próbowałem kiedyś dogadać się z graficznym wyświetlaczem i2c

myślałeś o oledach ?

na alliexpresie kumpel mi takie kiedyś po 3,20 dolców kupił

a i byłbym zapomniał - przejechałem się na przerwaniu zliczającym impulsy z czujnika przebiegu (było ustawione na zbocze opadające)

uratowałem się przerwaniem na "zmianę" i programowa weryfikacja ze stanem poprzednim

386008795_3_644x461_suzuki-bandit-650n-k

Tak owy wyświetlacz wyglądał u mnie (wiem za dużo informacji jak na ekran 0,96 cala).

Widoczność w słońcu była słaba ale odczytać na którym aktualnie biegu się jedzie nie było problemu.

Wszystko było oparte na arduino pro mini oraz schield który sam zrobiłem przy pomocy forumowicza "syku".

Wyświetlacz mieścił temperaturę płynu chłodniczego, ustawienie olejarki, wyświetlacz biegów, napięcie na akumulatorze.

Obudowę do wyświetlacza również radził bym zrobić na drukarce 3D. Tylko nie z PLA ze względu na warunki atmosferyczne (pod wpływem ciepła PLA się odkształca). Polecam ABS (można ładnie go wygładzić w kąpieli z acetonu lub PET- bardzo wytrzymały materiał.

To i ja wtrące swoje dwa grosze - może lekka rewolucja, ale co tam.

Komputer pokładowy spoko - bieg, spalanie, zasięg, temperatura itp wszystko ok. Można dodać pierdoły typu horoskop i biorytm tylko jak chcecie te wszystkie informacje rozsądnie wyświetlać? Menu z pierdyliardem ekranów i klikanie pół godziny w guzik menu żeby zobaczyć że pot po dupie płynie mi przy 25 czy 28 stC?

Ja bym się zastanowił czy wyświetlacz jest potrzebny? Że już o dwóch wyświetlaczach nie wspomnę :)

Sposób na info o biegu pokazał Tarru tutaj: https://polishbanditcrew.pl/topic/26805-wska%C5%BAnik-bieg%C3%B3w-do-bandita-w%C5%82asna-konstrukcja/page-5 post #97 <-- prosto i skutecznie - czyli czytelnie :)

Moim zdaniem żaden wyświetlacz nie jest potrzebny tylko komunikacja po BT z telefonem lub navi. Prosta apka pod androida, która zbiera dane i jak coś jest nie tak to pokazuje na ekranie telefonu. I można sobie podglądać logi w wolnej chwili. W ten sposób łatwo o rozbudowę funkcjonalności bo zmiany w sumie głownie w sofcie (albo jakiś shield dołożyć) i nie trzeba rzeźbić w kokpicie motocykla.

Co do platformy to raspberry zero (ostatnio kupiłem za 8 funtów z wysyłką do Polski) albo edison (tutaj trochę drożej, ale ma już BT na pokładzie), ewentualnie inne kombinacje płytek oneboard - wybór jest szeroki.

Edytowane przez wojski

to ma być na "jakąsik" pracę - może ma to być projekt urządzenia a nie oprogramowania

kumpel z pracy dziś dostał przesyłkę z orange.pi - moduł fajny i niedrogi

tylko to już droga tylko w soft - kto co lubi

Samo urządzenie przecież jak najbardziej będzie tylko zamiast programować wyświetlacz można w to miejsce oprogramować BT. Więcej różnic nie ma (poza urządzeniem odbierającym - np prosty soft do androida, który będzie zbierał logi nawet w txt).

Wydaje mi się, że to jest "słuszniejsza" droga a na pewno "mojniejsza" :) Z resztą wszystko zależy od autora tego wątku ja tylko sobie pozwoliłem wyrazić skromną opinię :)

• 2 months later...

Witam

Ja skorzystałem z drogi pomiędzy czystym softem a elektroniką ( + soft ) czyli zakup arduino leonardo + graficzny wyświetlacz LCD 128x64. LCD ponieważ w dużym słońcu doskonale go widać a w nocy będzie podświetlenie jak zegarów. W projekcie ma być wszystko co pojawiało się w temacie + może jeszcze wskaźnik paliwa dla N-kowców. Graficzny wyświelacz daje także mozliwość prezentacji  kilku danych w różnych rozmiarach, trzcionkach oraz dodatkowych grafik.

Pierwszym zadaniem, które sobie postawiłem to wyświeltacz biegów. Znalazłem bardzo fajną dużą trzcionkę (48px) a wyświeltanie biegów mam zamiar realizować poprzez kabelek z przełącznika biegów + matryca kodująca 1 z 7 na NKB 3 bity, potem transoptory i wykorzystanie trzech wejść arduino. Sam wyświetlacz zajmuje parę wyjść, więc oszczędność wejść na przyszłość.

A całość wygląda tak:

02995_3b.jpg

złącze USB w Leonardo jest micro.

Wszelkie uwagi i  sugestie mile widziane.