Skocz do zawartości

Ubezpieczenie A Jazda Na Torze

Hirad
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

A ja mam takie pytanie (jeśli jest taki temat, a ja go nie znalazłem [a słowo, szukałem], to proszę o ogarnięcie).

Sytuacja teoretyczna:

Jazda po torze, z przyczyn ode mnie niezależnych (zawinił inny uczestnik szkolenia) dochodzi do eee... zdarzenia torowego (?), na skutek którego oba motocykle ucierpiały (bardziej / mniej, nieistotne, grunt, że ucierpiał mój)

I teraz pytanie:

Czy ja jako poszkodowany w tym zdarzeniu mogę się normalnie ubiegać o wypłacenie $$$ z ubezpieczenia sprawcy?

Pytanie pewnie jest z natury tych trywialnych, ale wolałbym poznać możliwie dużą liczbę odpowiedzi.

Dzięki za pomoc,

Piontka!

OC jest wazne.

A ja mam takie pytanie (jeśli jest taki temat, a ja go nie znalazłem [a słowo, szukałem], to proszę o ogarnięcie).

Sytuacja teoretyczna:

Jazda po torze, z przyczyn ode mnie niezależnych (zawinił inny uczestnik szkolenia) dochodzi do eee... zdarzenia torowego (?), na skutek którego oba motocykle ucierpiały (bardziej / mniej, nieistotne, grunt, że ucierpiał mój)

I teraz pytanie:

Czy ja jako poszkodowany w tym zdarzeniu mogę się normalnie ubiegać o wypłacenie $$$ z ubezpieczenia sprawcy?

Pytanie pewnie jest z natury tych trywialnych, ale wolałbym poznać możliwie dużą liczbę odpowiedzi.

Dzięki za pomoc,

Piontka!

OC reguluje ustawa, a w ustawie słowa nie ma o torze. Normalnie ubiegasz się o odszkodowanie z OC sprawcy. Oczywiście, jeżeli jego motocykl jest zarejestrowany i ubezpieczony. Do zgłoszenia szkody potrzebujesz  oświadczenia sprawcy kolizji lub notatki od policji. 

OC reguluje ustawa, a w ustawie słowa nie ma o torze. Normalnie ubiegasz się o odszkodowanie z OC sprawcy. Oczywiście, jeżeli jego motocykl jest zarejestrowany i ubezpieczony. Do zgłoszenia szkody potrzebujesz  oświadczenia sprawcy kolizji lub notatki od policji. 

A w takim razie, jeśli ktoś ma moto niezarejestrowane, przeznaczone tylko i wyłącznie do jazdy po torze (znam takie przypadki)? Wtedy sprawa z góry jest przegrana?

Wtedy pozew cywilny i płaci z własnej kieszeni.

Sprawa wygrana.

Jeździłem w Radomiu. Przed wjazdem podpisujesz oświadczenie, tylko teraz nie pamiętam co w nim jest dokładnie. Czy tylko tor się umywa przed odpowiedzialnością czy chodzi o wszystkie zdarzenia.

Byłem świadkiem takiego sporu właśnie na torze. Była rozmowa, żeby opisać zdarzenie na drodze publicznej bo na torze niby nie działa OC, ale sprawca się nie zgodził na żadne rozwiązanie i umywa ręce. Sprawa miała się dalej toczyć w sądzie, ale jak się skończyło to nie wiem.

Jak uda mi się skontaktować z pokrzywdzonym to dam znać jak się dalej sprawy potoczyły

a AC z reguły ma wykluczenia w tym zakresie i niestety nie działa, więc szkody na własnym sprzęcie (z własnej winy) pokrywa się z własnej kasiorki

Mi głównie chodziło o OC.

Bo że AC nie będzie działać, to mógłbym się spodziewać.

Co do AC na torze to trzeba zaznaczyć przy zawieraniu polisy, że pojazd będzie użytkowany na torze do jazdy wyścigowej, wtedy AC kosztuje 2-4 razy tyle i owszem działa.

OC tak samo w 90% wyklucza jazdę wyczynowe bądź sportowe, chyba że zaznaczasz, ale wtedy to inna bajka. Ubezpieczenie się wyprze i zostaje z powództwa cywilnego.

Trzeba dobrze sprawdzić,bo znając życie to ubezpieczyciel

będzie chciał się wykręcić sianem ,o ile znajdzie jakikolwiek haczyk !!!

Polecam lekture warunkow ubezpieczenia, dzial wylaczenia, definicje i ew przedmiot i zakres ubezpieczenia

Pytanie co to znaczy na torze, czy doskonalenie jazdy to juz wyczynowa jazda, czy moze oc ogranicza sie do drog publicznych?

Polecam lekture warunkow ubezpieczenia, dzial wylaczenia, definicje i ew przedmiot i zakres ubezpieczenia

Pytanie co to znaczy na torze, czy doskonalenie jazdy to juz wyczynowa jazda, czy moze oc ogranicza sie do drog publicznych?

No dobra, ale to moje OC. A jeśli ktoś mi uszkodzi moto, to raczej sprawa jego OC tak? Więc raczej czytanie umów w tej sprawie mija się z celem.

Wysłane z mojego Honor 7 i tapatalka :-D

Chyba że masz umowę OC w PZU, a idąc tym tropem. Reklamują się że w razie szkody:

Z naszym OC likwidacja szkody samochodowej, którą wyrządziła Ci inna osoba, będzie bezproblemowa.
Przejmiemy na siebie załatwienie wszystkich formalności z firmą ubezpieczeniową sprawcy, a Tobie wypłacimy odszkodowanie;

Nie wiem jak wygląda takie rozliczanie szkody w rzeczywistości. Ale zawsze można zadzwonić na infolinię lub podejść do jakiegoś punktu i zapytać ;)

czy moze oc ogranicza sie do drog publicznych?

A działa na parkingach przymarketowych, na stacjach benzynowych oraz drogach wewnętrznych? 

No dobra, ale to moje OC. A jeśli ktoś mi uszkodzi moto, to raczej sprawa jego OC tak? Więc raczej czytanie umów w tej sprawie mija się z celem.

Wysłane z mojego Honor 7 i tapatalka :-D

W OC ,niezależnie od ubezpieczyciela,główne zapisy wynikają chyba  z ustawy,

więc teoretycznie powinny być zbliżone.Ale jak to w życiu

ważne są szczegóły.Poza tym,jak ktoś już zauważył,to jest różnica,

czy na torze trwa wyścig czy są jazdy doszkolające .

Edytowane przez mariuszn2

Poza tym,jak ktoś już zauważył,to jest różnica,

czy na torze trwa wyścig czy są jazdy doszkolające .

Cały czas mam na myśli jazdy doszkalające, a nie zorganizowany wyścig.

100% oc nic nie zwraca. Najlepsze wyjście to wywieźć motocykle poza tor na jakąś ścieżkę i wtedy wszystko zgłaszać. Jedyna opcja.

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

No to ja już się trochę gubię.

Gdzieś czytałem, że OC generalnie nie obejmuje zawodów i treningów do tychże.

Powinno (a nie "Obejmuje", bo nie jestem pewien) za to obejmować w przypadku np spotkań doszkalających odbywających się na torze.

100% oc nic nie zwraca. Najlepsze wyjście to wywieźć motocykle poza tor na jakąś ścieżkę i wtedy wszystko zgłaszać. Jedyna opcja.

A w przypadku, gdy sprawca odmówi pójścia 'na rękę', cały czas pozostaje powództwo cywilne?

Niestety,ale tylko taka opcja zostaje.

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

Hm ..., a ja bym właśnie zgłaszał z OC sprawcy, ustawa nie przewiduje takich ograniczeń, że tor itd

teren RP, pojazdy w ruchu = dziękuję

poza tym masz oświadczenie sprawcy, zawsze łatwiej w przypadku sporu

to AC nie obejmuje treningów konkursów na torze etc

Przypomniałem sobie,że w W-wie istnieje jakaś kancelaria adwokacka,

która specjalizuje się w szkodach motocyklowych.Może warto się ich poradzić ?

ja nie wiem co ludzie mają z tymi kancelariami, byle pierdoła i do kancelarii:D

aż mnie czasami śmiech bierze jak czytam te prawnicze strachy na lachy w pismach

pewne rzeczy naprawdę można samemu ogarnąć, trochę czytając i zasięgając porady (wtedy masz też pewność że cie prawnik nie wali) - sąd i egzekucja to wiadomo kancelaria

Panowie, jak się jedzie na tor, to zarówno ograniczenia (np. prędkości) jak i pewne przywileje (choćby OC) już nie obowiązują... Coś za coś.

Hm ..., a ja bym właśnie zgłaszał z OC sprawcy, ustawa nie przewiduje takich ograniczeń, że tor itd

teren RP, pojazdy w ruchu = dziękuję

poza tym masz oświadczenie sprawcy, zawsze łatwiej w przypadku sporu

to AC nie obejmuje treningów konkursów na torze etc

Oczywiscie ze tylko tak,niech TU samo zrobi regres od sprawcy.Pojazd zarejestrowany ma byc ubezpieczony.