Skocz do zawartości

Gość Jamesilius
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Czeka mnie do najechania kilkaset km w nocy i chciałem swojemu bandziorowi sprawić jakieś porządne żarówki. Czytałem, że ksenon jest niepolecany na drogowe ze względu na dłuższy okres rozgrzewania.

Proszę o pomoc jakiej firmy i jaki model byłby najlepszy i jest przez Was sprawdzony.

Dzięki.

Witam,

Czeka mnie do najechania kilkaset km w nocy i chciałem swojemu bandziorowi sprawić jakieś porządne żarówki. Czytałem, że ksenon jest niepolecany na drogowe ze względu na dłuższy okres rozgrzewania.

Proszę o pomoc jakiej firmy i jaki model byłby najlepszy i jest przez Was sprawdzony.

Dzięki.

Nawet nie ze wzgledu na czas, ale ze wzgledu na homologacje, roznice w budowie etc. Juz pomijajac nawet to ze przetwornica itd.

odsylam tu:

https://polishbanditcrew.pl/topic/27389-lampa-bi-xenonowa-ze-światłami-do-jazdy-dziennej/?hl=żarówka#entry424378

https://polishbanditcrew.pl/topic/24229-światła-xenon-za-grosze-w-b12b6-s-ii-generacji-how-to/?hl=żarówka

Ja chce kupic PHILIPS ŻARÓWKI X-TREME VISION +130% - kumpel ma i poleca

Edytowane przez Walle

Nawet nie ze wzgledu na czas, ale ze wzgledu na homologacje, roznice w budowie etc. Juz pomijajac nawet to ze przetwornica itd.

odsylam tu:

https://polishbanditcrew.pl/topic/27389-lampa-bi-xenonowa-ze-światłami-do-jazdy-dziennej/?hl=żarówka#entry424378

https://polishbanditcrew.pl/topic/24229-światła-xenon-za-grosze-w-b12b6-s-ii-generacji-how-to/?hl=żarówka

Ja chce kupic PHILIPS ŻARÓWKI X-TREME VISION +130% - kumpel ma i poleca

Dzięki, wpadłem też na ich test:) dla pewności, wchodzą H4-ki?

Nightbreaker i xtream fajne ale lepiej kupic od razu dwa komplety bo szybko sie koncza

Każda markowa żarówka będzie dobra. Unikaj jak ognia niemarkowych.Trwałość w większym stopniu uwarunkowana jest stanem instalacji w pojeździe, a ułamek procenta jakością wykonania.

Istotne też jest że każda żarówka "+ coś tam" będzie działała krócej niż standard.

Każda markowa żarówka będzie dobra. Unikaj jak ognia niemarkowych.Trwałość w większym stopniu uwarunkowana jest stanem instalacji w pojeździe, a ułamek procenta jakością wykonania.

Istotne też jest że każda żarówka "+ coś tam" będzie działała krócej niż standard.

tak, to prawda, no ale taka żarówka majątku nie kosztuje a to duży komfort jak widać gdzie jedziesz :D Nightbreaker bardzo fajnie świeci, tylko w S II gen są żarówki, które są rzadko kupowane, i jak ktoś je ma na sklepie to najczęściej jakieś standardy. Zostaje zamawiać lub internet. Ksenon odpada - może i lepiej świeci ale świeci też po oczach itp, w razie wypadku trafisz na cwaniaka który będzie znał przepisy i powie że Twoja lampa go oślepiła i z automatu Twoja wina bo masz światło bez homologacji... poza tym kupisz jakiś tani ksenon który nie dość że pewno się zaraz zepsuje to jeszcze słyszałem, że zdarza im się zapalić :/ 

W inter-motors kupiłem Philipsy Blue vision do B6 II gen. bez problemu. Pamiętaj, żeby nie dotykać tych żarówek gołymi dłońmi i posłużą trochę. Ja jestem z nich zadowolony i polecam. Od razu weź sobie postojówki do kompletu bo różnica nawet w barwie jest duża :D

Edytowane przez DaVVidMB

Nie polecam LEDów do przodu, używałem przez kilka miesięcy i wróciłem do Nightbrakerów.

mogę polecić TUNGSRAM H4 MEGALIGHT ULTRA +90%

to chyba najlepsze połączenie ceny i jakości

Popieram Lelona najlepszy kompromis ceny do jakości;)

Nightbreakery H4 służyły mi dosyć długo, H1 w innym samochodzie padały jak muchy...

Nightbreakery H4 służyły mi dosyć długo, H1 w innym samochodzie padały jak muchy...

Dlatego że w puszce miały zapewne gorsze warunki chłodzenia,

a te żarówki o wyższej wydajności wytwarzają więcej ciepła niż standardowe.

Edytowane przez mariuszn2

Dlatego że w puszce miały zapewne miały gorsze warunki chłodzenia,

a te żarówki o wyższej wydajności wytwarzają więcej ciepła niż standardowe.

U mnie, albo jeden samochód jest bardziej destrukcyjny dla żarówek, albo H1 mają dużo mniejszą żywotność niz H4, cały czas mam na myśli nightbreakery osrama

Philips Rally 100/90 h4

Zwykłe żarówki o podwójnej mocy ok 10 pln sztuka świecą jaśniej niż wszystkie "+cośtam"

Żywotność w aucie 1 rok w w jednym Moto świeci już czwarty sezon w drugim trzeci.

Nie łatwo je kupić .

Wcześniej używałem Varta Rally 120/100 ale tych już nigdzie nie mogę znaleźć a były jeszcze tańsze.

Na żywotność żarówek w Moto zasadniczy wpływ mają wibracje a nie instalacja,żarówka zasilana napięciem o 10% niższym niż nominał działa prawie dwa razy dłużej.

Taki patent stosowany jest od dawna w sygnalizatorach świetlnych np na kolei ,czerwony sygnalizator posiada 2 żarówki jedna z nich zasilana jest przez rezystor druga normalnie obie świecą jednocześnie (ta z rezystorem trochę słabiej) w przypadku uszkodzenia tej zasilaniej normalnie ta ciemniejsza świeci nadal

Więc warto zadbać o synchronizację i prawidłowy skład mieszanki w poszczególnych gaźnikach.

Edytowane przez farba

• 1 year later...

Witajcie,
nie chciałbym zakładać nowego tematu, a ten wpasowuje się idealnie w moje zapytanie. Trafiłem kiedyś na test żarówek philips H4 LED na platformie youtube. Zrobiły na mnie pozytywne wrażenie. I tutaj nasuwa się pytanie. Czy ktoś montował takie żarówki w swoim moto i mógłby podzielić się swoją opinią/doświadczeniem? Warto inwestować pieniądze w taką "technologie", a może jednak lepiej będzie kupić porządne nightbreakery ? Nie chodzi mi tutaj o rozwiązanie, które później będzie świecić na wszystkie strony i razić innych. Poniżej przykładowe aukcje:

H4 LED
http://allegro.pl/zarowka-led-h4-diody-philips-6000k-bimota-bmw-bsa-i7233110897.html#thumb/1

NightBreakery

http://allegro.pl/zarowka-samochodowa-osram-night-breaker-h4-gratis-i6997790944.html?bi_s=ads&bi_m=listing%3Adesktop%3Aquery&bi_c=Y2FtcGFpZ24ANDE2MjY5MDQAMTUxNDIzAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=e061635a-e0d5-4671-a52e-a2fcdaf0632a

Zapraszam do dyskusji i z góry dziękuje za każdy post. 

Edytowane przez steku

LEDy jak narazie nie maja  homologacji.

Edit

To nie sa produkty Philipsa! 

Wykorzystano jedynie pojedyncze LEDy Philipsa.

Edytowane przez pioter
  • Upvote 1

Tak z ciekawości. Jak Ty chcesz leda z tym wiatrakiem do lampy w "n-ce" wsadzić ?

Witajcie,

nie chciałbym zakładać nowego tematu, a ten wpasowuje się idealnie w moje zapytanie. Trafiłem kiedyś na test żarówek philips H4 LED na platformie youtube. Zrobiły na mnie pozytywne wrażenie. I tutaj nasuwa się pytanie. Czy ktoś montował takie żarówki w swoim moto i mógłby podzielić się swoją opinią/doświadczeniem? Warto inwestować pieniądze w taką "technologie", a może jednak lepiej będzie kupić porządne nightbreakery ? Nie chodzi mi tutaj o rozwiązanie, które później będzie świecić na wszystkie strony i razić innych. Poniżej przykładowe aukcje:

H4 LED

http://allegro.pl/zarowka-led-h4-diody-philips-6000k-bimota-bmw-bsa-i7233110897.html#thumb/1

NightBreakery

http://allegro.pl/zarowka-samochodowa-osram-night-breaker-h4-gratis-i6997790944.html?bi_s=ads&bi_m=listing%3Adesktop%3Aquery&bi_c=Y2FtcGFpZ24ANDE2MjY5MDQAMTUxNDIzAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=e061635a-e0d5-4671-a52e-a2fcdaf0632a

Zapraszam do dyskusji i z góry dziękuje za każdy post. 

Bierz nightbreaakery - jeździsz spokojnie, światło mają naprawdę dobre i co najwazniejsze nic Ci się nie zapali, nikt się nie przyczepi i nie zabierze dowodu :) LEDy kuszą, ale wydatek dość spory a czasy coraz gorsze - chodzi mi o przeglądy i kontrole. 

http://allegro.pl/2x-zarowki-h4-osram-night-breaker-laser-130-gratis-i6975800335.html - te jeszcze trochę mocniejsze teretycznie. Ja zarówno w moto jak i samochodzie mam nightbreaker unlmited i jak mi się spalą, to kupuje te same bo są sprawdzone. 

Od lat używam osram night breaker i jestem bardzo zadowolony. Czy jest to soczewka czy zwykły reflektor projektorowy świecą mocnym białym światłem. Ładnie wypełniają całe oświetlane pole i mają łagodną linię odcięcia czyli nie masz takiego efektu jak niektóre żarówki, że w świetle reflektorów widzisz pięknie ale tam gdzie oświetlenie się kończy nie widzisz już nic. Nie palą wtyczek i wcale nie wytrzymują tak krótko jak się wydaje. Z tego co pamiętam to tylko Philips dotrzymuje kroku z jakością

Bardzo dziękuje za posty. Kupię nightbreakera :)

Edytowane przez steku

Czy to zestawienie się zgadza? Strona osram pokazuje H7 w książce mam H4 jak z resztą żarówek ?

• 5 months later...

Panowie dwa pytania, w moim moto są 2xh7 ? Nie mogę znaleźć, zastanawiam się nad tym zestawem, ledy pgilipsa są Iza zasięgiem cenowym. Może chinczyki z chipem? Nie wiem czy się w łamie upchnie. Ma ktoś jakieś doświadczenia z takim zestawem? https://m.aliexpress.com/item/32882767390.html?pid=808_0000_0131&spm=a2g0n.search-amp.list.32882767390