Skocz do zawartości

Wtrysk Paliwa - Świeci Się Kontrolka Fi

Gość pavlo
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Turbo bez dużych inwestycji, a to dobre ;)

Turbo bez dużych inwestycji, a to dobre ;)

a jak.. kolega pavlo za pińcet złoty odda mi "wrak bandziora" :) turbinke ze zmienna geo od passka mam wolną.. sterowanie paliwem sobie zrobie w ecu,.. reszta to obsługa dmuchawki.. kaszka z mleczkiem :)

Spokojnie ja motorem cięgle jeżdże ;-) tylko brakuje mu troche mocy, bo te sterowane elektronicznie motylki nie działają .

• 4 months later...

Witam! Dziś rano zapaliła mi się na czerwono kontrolka układu wtryskowego FI po odpaleniu obroty mam na poziomie 4 tys. wcale nie chce zejść na wolne... Wczoraj przyjechałem odstawiłem moto i było ok. Dziś z rana takie coś;/ Może ktoś pomóc co to może być? da sie jakoś samemu ogarnąć czy tylko serwis? Dodam iż moto stało na rezerwie.. możliwe żeby przy niskim stanie paliwa i odpalaniu na nóżce bocznej układ się zapowietrzył albo cóś? Z góry dzięki :)

Raczej się nie zapowietrzył. Najlepiej znajdź złącze serwisowe (biała wtyczka, jest gdzieś pod prawą osłoną airboxą) i odpowiednie piny złącz spinaczem (musisz poszukać na forum, było elegancko opisane jak to zrobić). Następnie przekręcasz kluczyk i na wyświetlaczu wyświetli się kod błędu. Z tym udajesz się do serwisówki i szukasz co się zepsuło.

Jeśli nawet układ by się zapowietrzył (co jest prawie nieosiągalne jeśli w baku jest paliwo) nie odpaliłbyś go w ogóle.

Ja jeszcze popatrzę w serwisówce... jbc dam znać

beztytuuuca.png

O tak o :D Zdjęcie z serwisówki

Na pewno to będzie jakiś czujnik. Ale tak jak pisałem najlepiej sprawdzić nr błędu.

Edytowane przez Conorian
  • Upvote 1

dzięki... jak by ktoś znalazł ten temat jak połączyć te piny proszę o linka, bo sam nie mogę znaleźć

dzięki... jak by ktoś znalazł ten temat jak połączyć te piny proszę o linka, bo sam nie mogę znaleźć

Ale masz pokazane na zdjęciu... Wtyczka wygląda tak jak na zdjęciu nie jest podpięta do żadnego gniazda. Trzymając wtyczkę zamkiem (zatrzaskiem) na górze łączysz 2 piny od prawej.

A tu masz ten temat:

http://polishbanditcrew.pl/topic/5658-prosba-o-ocene-b1250/page__p__74925#entry74925

zrobiłem wyświetla mi się błąd C40.. jakieś wskazówki co dalej?

Odkręciłem ten czujnik wolnych obrotów nic dziwnego nie zauważyłem.. potem odpiąłem kostkę od niego i odpaliłem trzymając manetke chodził:D potem podłączyłem z powrotem i niby działą:D nwm co to za czary:D

Conorian Wielkie dzięki za pomoc! :oki: A mam jeszcze jedno pytanko.. Jak odpaliłem go z odpiętym czujnikiem obok C00 na wyświetlaczu po lewej stronie była taka kreseczka i zależnie od obrotów zmieniała położenie raz na dole raz na środku czy na górze, ma ona wpływ na coś po co wgl jest?

Edytowane przez MARCIN 650S

to jest wyregulowanie TPSa, idealnie jest po środku i odpowiednio gorna/dolna - za wysokie/niskie... nie zepsuje Ci to silnika, to coś jak dobrze zawiązane buty ;)

Powinna być po środku. To jest od czujnika położenia przepustnicy. Jak jest wysoko to jest źle jak nisko też :) Ma być na środku

Dziś rano odpaliłem i znowu to samo 4 tys obrotów.. zgasiłem wyciągnąłem znów ten czujnik wyciągnąłem ten plastik który jest wypychany przy pomocy sprężynki pod nim. nwm co tam może być nie tak.. złożyłem podłączyłem odpaliłem znów to samo.. po którymś z kolei odpaleniu obroty były ok i ruszyłem w droge, lecz długo sie nie nacieszyłem bo przy dojeździe do świateł obroty zniknęły całkowicie i do tej pory nie ma trzeba na gazie trzymać. Rozumiem że pozostaje mi wymiana tego ISC? czy da sie go jakoś bardziej rozebrać i coś wykombinować?

Tzn problem ustał jak wykręciłeś sam czujnik? Zacina się w miejscu łączenia się czujnika z zaworkiem? Bo może czujnik jest dobry a ten cały zaworek się zacina skoro mówisz, że nie mogłeś go odpalić. Jak by nie patrzeć osobiście w naprawy bym się nie bawił. Tylko nie wiem gdzie jest problem. Albo sam czujnik, albo sam zaworek (do którego przymocowany jest czujnik) albo to i to :(

A kurcze miałem kontakt do typa który ma wszystkie czujniki do bandita (wodniaka) i gdzieś podziałem :(

Takie coś znalazłem:

http://moto.allegro.pl/czujnik-suzuki-bandit-1250-gsf-2008-rok-i2596444493.html

Może akurat mają ISC. No chyba, że w serwisie nie będzie taki drogi to wiadomo lepiej brać nówkę.

Edytowane przez Conorian

mogłem odpalić tyle że obroty były albo za wysokie albo nie trzymał ich w ogóle.. rozumiem że mówiąc zaworek chodzi ci o ten plastikowy element wypychany przez sprężynke? Pozostaje mi chyba tylko poszukać innego czujnika i zobaczyć czy to bedzie to czy nie.. Jak byś gdzieś przypadkiem znalazł ten numer to daj znać:)

Chodziło mi o ten zaworek do którego przykręcony jest czujnik:

beztytuuyua.jpg

W serwisie pewnie powiedzą co do czego. Chodzi o to żebyś nie kupił czegoś niepotrzebnie :P Co do tego numeru to znalazłem (PW)

Orientuje się ktoś czy czujnik ISC w Bandicie 1250 jest taki sam jak w 650?

• 2 weeks later...

Nie jest dobrze;/ dostałem takowy używany czujnik od B12,5 jest ten sam. Po zamontowaniu nadal wyświetla się błąd C40 i obroty nadal są wysokie, jednym słowem bez zmian.... Ma ktoś może pojęcie co to może być innego?

• 1 year later...

witam wszystkich posiadam bandita 1250s od zeszłego roku i teraz po zimie zapaliła się kontrolka fi i miga wyświetlacz motorek się w kręca odpala równa praca silnika, wymieniłem filtr paliwa, bez problemu do chodzi do odcinki, powiem tylko ze jak wyjme bezpiecznik zapłonu to do około 4 odpalen sie nie pali i potem znowu czu może ktos mi pomuc czy tylko serwis

Edytowane przez Krzysztof
Post przeniesiony