Skocz do zawartości

Odszkodowania-Przydatne Przepisy I Pisma Odwoławcze

Tomek
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Jako że kilka razy miałem nieprzyjemność przepychać się z ubezpieczycielem zapodaje kilka przepisów i jedno pisemko które może nam ułatwić zwrot kasy za uszkodzone mienie (ubrania, telefon) w przypadku kiedy nie możemy znaleźć rachunku.

Art. 361. § 1. Zobowiązany do odszkodowania ponosi odpowiedzialność tylko za normalne następstwa działania lub zaniechania, z którego szkoda wynikła.
§ 2. W powyższych granicach, w braku odmiennego przepisu ustawy lub postanowienia umowy, naprawienie szkody obejmuje straty, które poszkodowany poniósł, oraz korzyści, które mógłby osiągnąć, gdyby mu szkody nie wyrządzono.
Art. 363. § 1. Naprawienie szkody powinno nastąpić, według wyboru poszkodowanego, bądź przez przywrócenie stanu poprzedniego, bądź przez zapłatę odpowiedniej sumy pieniężnej. Jednakże gdyby przywrócenie stanu poprzedniego było niemożliwe albo gdyby pociągało za sobą dla zobowiązanego nadmierne trudności lub koszty, roszczenie poszkodowanego ogranicza się do świadczenia w pieniądzu.
§ 2. Jeżeli naprawienie szkody ma nastąpić w pieniądzu, wysokość odszkodowania powinna być ustalona według cen z daty ustalenia odszkodowania, chyba że szczególne okoliczności wymagają przyjęcia za podstawę cen istniejących w innej chwili.
Art. 6. Ciężar udowodnienia faktu spoczywa na osobie, która z faktu tego wywodzi skutki prawne

Dyrektywy unijne -Stanowią, że wszystko, co nosimy na sobie w celu ochrony życia i zdrowia (a więc kask czy kombinezon) jest środkiem ochrony indywidualnej i podlega zabezpieczeniu, a w razie zniszczenia – roszczeniom o zwrot środków.

Jeżeli po wycenie ubezpieczycie zażąda dowodów zakupu wysyłamy e-mail z kwotami za nasze rzeczy i linkami do sprzedawców gdzie podane są ceny. W przypadku braku produktu w ofercie prosimy dystrybutora o ostatnią cenę sprzedaży.

Jeżeli to nie pomoże powołując się na Art. 361(najczęściej) To my smarujemy mniej więcej takie pisemko.

Miejscowość data

Imię nazwisko
Adres
kod

XXXXX
Towarzystwo Ubezpieczeń
ulica
Kod

Odwołanie

Numer sprawy:xxxxxx

W odpowiedzi na Państwa pismo z dnia xxxxxr pragnę poinformować iż z zgodnie z Art. 361 Kc oraz 363 Kc przedstawiłem Państwu wartość uszkodzonych rzeczy w dniu zaistnienia szkody.
Zgodnie art. 6 Kc poszkodowany celem udowodnienia może skorzystać z otwartego katalogu czynności prawnych. Ustawodawca nie zastrzega, że ciężar udowodnienia może być zrealizowany wyłącznie poprzez dowód zakupu.
Informacje o cenach zniszczonych rzeczy zamieściłem w e-mailu z dnia xxxxxxxxr. Podałem ceny rynkowe zniszczonych przedmiotów oraz odnośnik do dystrybutorów tych rzeczy. Jako że zniszczone przedmioty oglądał i fotografował rzeczoznawca wysłany przez Państwa w celu likwidacji szkody za nieuzasadnione uznaje żądanie przedstawiania jakichkolwiek dowodów zakupów i powoływanie się na w/w art. Kc które jasno określają

Art. 361. § 1. Zobowiązany do odszkodowania ponosi odpowiedzialność tylko za normalne następstwa działania lub zaniechania, z którego szkoda wynikła.
§ 2. W powyższych granicach, w braku odmiennego przepisu ustawy lub postanowienia umowy, naprawienie szkody obejmuje straty, które poszkodowany poniósł, oraz korzyści, które mógłby osiągnąć, gdyby mu szkody nie wyrządzono.
Art. 363. § 1. Naprawienie szkody powinno nastąpić, według wyboru poszkodowanego, bądź przez przywrócenie stanu poprzedniego, bądź przez zapłatę odpowiedniej sumy pieniężnej. Jednakże gdyby przywrócenie stanu poprzedniego było niemożliwe albo gdyby pociągało za sobą dla zobowiązanego nadmierne trudności lub koszty, roszczenie poszkodowanego ogranicza się do świadczenia w pieniądzu.
§ 2. Jeżeli naprawienie szkody ma nastąpić w pieniądzu, wysokość odszkodowania powinna być ustalona według cen z daty ustalenia odszkodowania, chyba że szczególne okoliczności wymagają przyjęcia za podstawę cen istniejących w innej chwili.

Tym samym zgodnie z tym iż także Dyrektywy unijne stanowią, że wszystko, co nosimy na sobie w celu ochrony życia i zdrowia (a więc kask czy kombinezon) jest środkiem ochrony indywidualnej i podlega zabezpieczeniu, a w razie zniszczenia – roszczeniom o zwrot środków. Tak więc wskazanie ubezpieczyciela, że brak dowodu zakupu uniemożliwia potwierdzenie prawa do odszkodowania jest bezprawne. Poprzez domniemanie faktyczne można stwierdzić, że zniszczony strój brał udział w zdarzeniu.:
Buty xxxxxx - Cena brutto: xxxxx PLN
Rękawice xxxxxxx -Cena brutto: xxxxx PLN
Ochraniacze butówxxxxx -Cena brutto: xxxxx PLN
Kombinezon xxxxxx dwuczęściowyxxxx -Cena brutto: xxxxx PLN
Kask szczękowy xxxxxx -Cena brutto: xxxx PLN

Tym samym wnoszę o zapłatę w terminie 14 dni od doręczenia pisma kwoty xxxxx zł wraz z odsetkami za opóźnienie liczonymi od dnia xxxxxx do dnia zapłaty. Kwota ta nie została podważona przez inna wycenę Państwa rzeczoznawcy, tym samym uznaje się iż Państwo ją zaakceptowali.

Imię Nazwisko           

U mnie dwa razy zadziałało. Mam nadzieje ze pomogłem choć troszkę w tej nierównej walce.

• 6 months later...

Cześć. Ja trochę z innej beczki bo chodzi o ubezpieczenie zdrowotne. 

Kolega ubezpieczyl sie dodatkowo w pewnej bardzo znanej firmie. Niestety doznal urazu kolana (uszkodzenie łąkotki 3st.) na tyle poważnego, że musiał poddać się zabiegowi. Zapłacił za to(zabieg plus jakies rezonanse etc.) z własnej kieszeni (ponieważ przyspieszyło to termin operacji o ok 6 miesiecy :takaemotka: - "prywatnie czy na kase chorych?" :lol: )Z racji, że miał dodatkowe ubezpieczenie to napisał pismo do tego ubezpieczyciela, po którym delikatnie mówiąc został olany z tematem.

Czy są jakieś firmy prowadzące sprawy o zadośćuczynienie w takich przypadkach? 

pozdrowienia!

Edytowane przez WaluÅ›

Podstawa to owu jeśli miał tam operacje to muszą zapłacić jeśli nie nic im nie zrobi. Zgaduje PZU? A i oczywiście musiał minąć termin karencji zazwyczaj 6 miesięcy . Nie ma co gdybać takie ubezpieczenia reguluje OWU a nie ustawa więc wpierw niech poczyta a potem ewentualnie zastanowi się co dalej . W profilu tel niech zadzwoni postaram się pomóc w miarę mozliwosci

Edytowane przez benywariat

• 1 year later...

Miałem mały wypadek na nartach, porwałem więzadła w kolanie. Mam ubezpieczenie w dwóch firmach bo ubezpieczenie narzucone przez organizatora było śmieszne.

Miał ktoś może do czynienia z takim zdarzeniem? O co mogę się ubiegać?

Na chwilę obecną ubezpieczyciel odmówił zapłaty za rezonans magnetyczny, który by dokładnie zdiagnozował uszkodzenia.

Przyjechałem tu autokarem, więc z wyprostowaną nogą byłoby ciężko wracać ponad 20h z Włoch więc zgodzili się na zorganizowanie transportu, gdzie będę mógł wrócić w normalnych warunkach

Czy mogę na przykład żądać odszkodowania za utratę pełnych przychodów?

Na razie bym odpuścił walke a skoncentrował się na zbieraniu dokumentacji i leczeniu.

Ubezpieczyciel tak skonstruował umowę, że leczy tylko to co jest niezbędne na Już, a resztę mam leczyć się sam w kraju na NFZ

Kolejny do kolekcji... Ja dwa tygodnie temu porwałem obręcz barkową na snowboardzie. Z kolanem jest straszna lipa, znajomy z pracy około roku temu miał operację(oczywiście robił prywatnie), teraz jest już git ale operacja + rehabilitacja wyszło mu w granicach 11 koła. Jakbyś czegoś potrzebował to pisz, podpytam.