Skocz do zawartości

Płyn Chłodniczy - Wymiana

Pain
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

faktycznie zaczyna być wesoło, jeden na sucho, drugi na oleju, co będzie kolejne? kokakola?

Prima aprilis coś wcześniej w tym roku? Przecież to niemożliwe żeby nie wiedzieć czy ma się chłodzenie wodne i jeździć na sucho.

Napisano z telefona

Na sucho napewno nie jeździł i ma płyn w układzie. Kiedy wymieniany to już inna historia.

A daliby wy spokoj. W zasadzie ma on racje bo faktycznie, chlodzone jest powietrzem a plyn czy olej to tylko medium, za pomoca ktorego dochodzi do wymiany/oddawania ciepla na zewnatrz. Jezeli uwaza, ze nalezy napelnic system olejem albo wcale nie trzeba nic robic, no dobra, czekam na nowy temat typu "zajechalem silnik". Jego wlasnosc, jego decyzja. ;)

A daliby wy spokoj. W zasadzie ma on racje bo faktycznie, chlodzone jest powietrzem a plyn czy olej to tylko medium, za pomoca ktorego dochodzi do wymiany/oddawania ciepla na zewnatrz. Jezeli uwaza, ze nalezy napelnic system olejem albo wcale nie trzeba nic robic, no dobra, czekam na nowy temat typu "zajechalem silnik". Jego wlasnosc, jego decyzja. ;)

te "fizolof" - jakim powietrzem?

wszystkiemu winna energia którą posiadają atomy składników powietrza, czyli ich poziomy energetyczne

:P

Poddaje sie.

Byli juz przede mna mondrale od wymiany ciepla i ukladow termodynamicznych i nie mam zamiaru pisac tu na ten temat doktoratu bo w razie powodzenia, zmuszony bylbym zmienic piaskownice a wasze mordy jadnak fajne sa. :P:D

• Upvote 1

• 3 weeks later...

dobra - zrobiłem

wnioski: nie kupujcie płynu Prestone zwłaszcza do gsx1250fa

to gówno (nie mówię nic o jakości) ma kolor seledynowego moczu

za cholerę nie widać w okienku ile go jest

Edytowane przez syku

Motul, ten standardowy, ma żółty kolor o też ciężko go zobaczyć w zbiorniczku.

Syku prestone jest ok i nigdy z nim nie ma problemow a kolor ma krwi ufoludka, wiem bo mi kiedys powiedzial syn sasiada :D

Syku prestone jest ok i nigdy z nim nie ma problemow a kolor ma krwi ufoludka, wiem bo mi kiedys powiedzial syn sasiada :D

o to to - ale młodego ufoludka (jest mniej zielona)

u mnie schłodzić maszynę to i kranówka by dała radę - ale to że muszę pukać w zbiornik aby ruch zobaczyć mnie lekko wcurwia

ale pewno się przyzwyczaję (tzn przestanę sprawdzać)

Edytowane przez syku

Se kulke analną wrzuć niech plywa

Edytowane przez Cirus
  • Upvote 2

Syku jak nie możesz zobaczyć to okulista się kłania :P

bierzesz latarkę od smarfona uruchamiasz świecisz widać.

tak na marginesia Motul jest równie gównowidoczny :)

P.S. Nie, żebym się mondrzył bo nie jestem mechanikiem, ale coś mi się wydaje, że latanie na pustym silniku błyskawicznie wypala uszczelkę pod głowicą, więc wodniak bez wody to lekki mit ;)

chociaż kto wie... przecie to soozoki :)

Edytowane przez pwm

Syku jak nie możesz zobaczyć to okulista się kłania :P

bierzesz latarkę od smarfona uruchamiasz świecisz widać.

(...)

cfaniak - zbiornik pod siedzeniem i widzi

a ja mam w ciemnej du... znaczy w czeluściach owiewek i serio gówno widać

stary był ciemnozielony, a ten jak "siki świętej weroniki"

no to faktycznie została Ci tylko do wyboru kulka analna i to w jakimś kontrastowym kolorze :P

Przepraszam, ta kulka musi być w stanie fabrycznym? Czy po pierwszym użyciu lepiej się sprawdzi? ;)

Prestone świeci w uv co pozwala szybko znaleźć wycieki

• 1 month later...

Jestem po wymianie płynu na Prestone. Sama wymiana banalna, odkręciłem korek od termostatu, korek od zbiorniczka i odpiąlem jeden gumowy wąż, co jest najniżej. Stary płyn zleciał, ze zbiorniczka płyn odessałem, a resztę przedmuchałem powietrzem. Następnie przez wężyk wlałem płyn, spokojnie sobie zleciał, aż pod korek, miętolenie węży nic nie dało. Poluzowałem tę śrubę przy deklu sprzęgła, sporo powietrza wyszło, po czym odpaliłem, zakręciłem korek i wszystko przebiegło pomyślnie. Potem jeszcze raz odpowietrzyłem, trochę dolałem jak silnik ostygł. Nic się nie zsikało. Tylko za cholerę nie widać ile jest tego płynu w zbiorniczku. Świeciłem tym ultrafioletem ale i tak nic nie widać. Jakiś czerwony atrament muszę chyba kupić i kilka kropel wlać, żeby cokolwiek było widać.

Zauważyłem też, że teraz silnik jakby szybciej się nagrzewał i szybciej się włączał wentylator.

Edytowane przez seebst

Serio mowilem zeby cos wrzucic wtedy widac ile go jest. A ze szybciej sie nagrzewa to normalne. Bo duzo szybciej cieplo sie rozchodzi po kanałach.