Skocz do zawartości

Szkocja2016

Waluś
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

24.08.2016

Ostatni dzień wyspiarskiego pobytu. Budzę się dość wcześnie ponieważ ok 7.00 muszę być w Dover.

ihost_1496061692__20160824_055747_hdr_co

Tanken machen na wylotówce z Londynu i but w stronę portu. To tylko 80mil

Wschód słońca, całkiem malowniczy dojazd i ciasne Dover- tak kończy się moja wyspiarska przygoda.

ihost_1496061783__cam00237_copy.jpg

W oczekiwaniu na wjazd na prom (zdjęcia z innego aparatu i na dodatek dziwnie się przekonwertowały rozmiarowo...przepraszam )

ihost_1496061800__cam00238_copy.jpg

Sklepy, fastfoody i toalety w takim oto budynku.

Pogoda robi się piękna. Pełne słońce i kilkanaście stopni o poranku zwiastuje upały w części kontynentalnej... Po spięciu moto pasami lecę wygłodniały do "stołówki" delektuję się english breakfast spoglądając przez promową szybę ;)

ihost_1496061708__20160824_084027_copy.j

Białe klify Dover na pożegnanie.

ihost_1496061726__20160824_104522_copy.j

Tu przygotowania do opuszczenia promu. Za Suzą stoją jacyś Niemcy, którzy przemieszczali się na ciekawym trójkołowcu.

Po uwzględnieniu zmiany czasu wbijam w okolicy jedenastej w bardzo spokojne Calais. Od tego momentu zaczyna się pojedynek z czasem i siłami. Mam zamiar dojechać prosto do domu. 

Dość szybko wyjeżdżam z Francji, całe szczęście bo temperatura skoczyła chyba do miliona st. Celsjusza :lol:. Niestety w Antwerpii wybieram zły Ring (jeden z dwóch hehe) co skutecznie wybija mnie z rytmu i obieram jakąś dziwną drogę przez tunel, później wpadam w inną drogę w Holandii przez co w ostateczności wjeżdżam trochę poniżej planowanej trasy przez Niemcy. Tracę na tych wszystkich wygibasach dobre półtorej godziny ale co tam. Humor jest, pogoda też. 

W okolicy 21:00 jestem na wysokości Berlina. Tu miałem nocować ale jedzie się tak dobrze, że zmieniam wizjer na przeźroczysty i po godzinie przekraczam granicę z Polską. Pojawiają się problemy ze światłami. DL ma takie słabe kostki elektryczne tuż za chłodnicą. Ostatecznie światła gasną na amen ale mam jeszcze halogeny, które dają sporo światła. 

Przed pierwszą wjeżdżam do chałupy. Zmęczony ale zadowolony. Jeśli dobrze pamiętam to dwa dni później zaczął się zlot PBC. Jak dla mnie świetne zakończenie wakacji :drink:

FIN

Edit:

Jeśli ktoś ma jakieś pytania to chętnie odpowiem( na tyle, ile mi pamięć pozwoli). 
Szkocja jest super o ile nie trafisz dupnej pogody. Tamtejszy klimat powoduje, że chmury praktycznie wchodzą z wody na ląd na wysokości morza i jeśli pogoda jest mocno deszczowa, niestety niewiele można zobaczyć. Niestety trafić z pogodą jest trudno gdyż tam wszystko się zmienia jak w kalejdoskopie :).

P.s.: Ociągałem się trochę z zakończeniem relacji z jednego powodu:

W maju udało mi się odbyć kolejną podróż do Szkocji. Tym razem drogą lotniczą. Na miejscu ze znajomymi wynajęliśmy Campervana i to był strzał w dziesiątkę. Tym razem zwiedziłem trochę więcej okolic Edynburga (m. in. muzeum lotnictwa) jak i samego Edynburg. Oczywiście obwiozłem znajomków po Highlands czując się przy tym jak przewodnik hehe. Niestety na daleką północ nie dotarliśmy z braku czasu. Poniżej wstawię kilka zdjęć robionych przez znajomego. Dziękuję i pozdrawiam!

ihost_1496685338___dsc4766.jpg

ihost_1496685374___dsc4744.jpg

ihost_1496685391___dsc4726.jpg

ihost_1496685418___dsc4553.jpg

ihost_1496685431___dsc4487.jpg

ihost_1496685446___dsc4462.jpg

ihost_1496685468___dsc4317.jpg

ihost_1496685493___dsc4233.jpg

ihost_1496685517___dsc4227.jpg

ihost_1496685549___dsc4162.jpg

ihost_1496685590___dsc3961.jpg

ihost_1496685642___dsc3863.jpg

ihost_1496685676___dsc3835.jpg

ihost_1496685693___dsc3802.jpg

ihost_1496685726___dsc3609.jpg

Żegnamy się zdjęciem Concorde'a, który to w całej okazałości stoi w hangarze National museum of flight w North Berwick :lol: Można też wejść do środka ;)

Edytowane przez WaluÅ›
  • Upvote 3

wypożyczasz znajomego na inne wyjazdy???  robi fajne foty :P i dobrze obrabia :)

jakiś filmik będzie? czy też już jest? na fotce widac kamerkę :)

Edytowane przez lelon

Troche filmowalismy motywow z drogi, to fakt. Nie jest tego duzo ale moze cos wykombinuje :spoko:

Waluś brawo Ty. Przepraszam ale zazdroszczę

wypożyczasz znajomego na inne wyjazdy???  robi fajne foty :P i dobrze obrabia :)

jakiś filmik będzie? czy też już jest? na fotce widac kamerkę :)

Lelon ma rację,rewelacyjne foty a i pogoda dopisała !