Skocz do zawartości

Suzuki Bandit 1200 Streetfighter (Kończenie Projektu)

filcu
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Hejo  :usmiech:

Zakładam ten temat gdyż nabyłem, 11/10/2016 Suzuki Bandit 1200 N z 1998r. Nie jest to seryjny motocykl, Zostało w nim dużo przerobione, jest to projekt który należy wykończyć, poprzedni właściciel kupił go od kolegi z nadzieją że zrobi parę rzeczy i będzie latał, do tego nie miał żadnej wiedzy i wszystko zlecał mechanikowi, który miał już dość zajmowania się "dzieckiem" bo motocykli do serwisowania miał ciągle dużo, nie miał czasu na zabawę z Bandziorem, zostało jeszcze dużo pracy żeby motocykl był sprawny technicznie, był bezpieczny, i wyglądał tak jak ja sobie tego życzę, może zacznę od obecnej specyfikacji motocykla.

Rama: Suzuki Bandit 1200 (1998r),

silnik: Suzuki Bandit 1200, 

licznik elektroniczny: KOSO

przednia lampa : Yamaha MT-03 + uchwyty,

przednie zawieszenie: Suzuki GSXR 750 W,

przednie zaciski: Suzuki GSXR 750 W,

tylny zacisk: Honda VFR 750 RC36

mono wahacz + felga : Honda VFR 750 RC36, 

tylny amortyzator: Suzuki Bandit 1200

zadupek: laminat Kawasaki ZX10R 2011r,

to są najważniejsze rzeczy, jest ich oczywiście znacznie więcej, inna kierownica, półki, lusterka, itd

Jeżeli chodzi o obecną sytuację to muszę wykonać w najbliższym czasie następujące rzeczy:

- wymiana miski olejowej ( zamontowana jakaś z GSXR, (kolektory zahaczają o miskę są pod kątem i nie można ich uszczelnić)

- uszczelnienie całego układu wydechowego

- wymiana tylnej opony

- wymiana napędu

- poprawienie podłączenia bak-gaźnik

- wstawienie lampy tylnej

- odpowietrzenie hamulców,

to jeżeli chodzi o priorytety, na pewno znajdzie się masa innych pierdół do zrobienia, no ale po to jest garaż, okres (jesień-zima :dobani: ) i piwko :drunk:   :zeby: , żeby powoli doprowadzać do ładu motocykl.

Jeżeli chodzi o kosmetyczne rzeczy to planuję:

- wykonanie siedzenia

- polerowanie lakieru (straszne zacieki bezbarwnym ktoś porobił)

- jakieś fajne naklejki na zadupek,bak,felgi

- wymiana pompy sprzęgła i hamulca na coś akcesoryjnego

W motocyklu jest jeszcze dużo do zrobienia, wiem że nie będzie łatwo i nie raz będę miał dość, ale jest on marzeniem, które się spełniło, zawsze chorowałem na

streetfightery, chciałem mieć motocykl którego nie ma nikt w takiej konfiguracji. :usmiech:  :usmiech:  :usmiech:  :usmiech: . Postaram się zrobić jak najwięcej i jak najdokładniej, będę informował o postępie prac na projektem ; ) 

bikepics-2794438-984.jpg

Edytowane przez filcu
  • Upvote 3

pierwsze co zrob, to przytnij ten blotnik z przodu (opusc go nizej)

powodzenia!

Juz najgorsza robota zrobiona teraz pozostaly same ozdoby' wrzuc wiecej fot

Obecnie jestem w trakcie robienia  tyłu (światła tylne+stop,kierunki, mocowanie tablicy + podświetlenie) na dniach będzie opona, miska olejowa + uszczelka, jak tylko uporam się z podstawowymi rzeczami, zrobię foto relację co i jak zrobiłem no i będzie więcej fotek już na dworze o ile pozwoli pogoda  :usmiech:  :usmiech:  :usmiech:

No powiem Ci... Tak czytałem z góry na dół, jeszcze zanim zobaczyłem zdjęcie miałem ochotę zje...ć Cię z góry na dół, że taki piękny motocykl psujesz... Efekt jest niezły, na prawdę, jak jestem przeciwnikiem wszelkich Shit-fajterów to Twoja wizja mi się podoba ;) No może poza jednym, małym "Ale" - lampa z MT-03 :) Ale są gusta... :)

A myślałes o tym aby stożkowe filtry powietrza zamontować i cała elektronikę razem z aku do zadupka schować?

Fajny taki biały :) Taki Biały Tygrys :lol:

weź na jakimś lepszym tle zrób te zdjęcia :) 

wydech jaki masz w planie? pasowałby tu taki krótki odsłaniający koło :D

Na dniach dostanę miskę olejową i uszczelkę, bo przez to nie mogę odpalić maszyny, jak tylko ogarnę wszystko do kupy to wyprowadzę go trochę na spacer ;) i będą lepsze fotki w lepszym świetle i tle.  :usmiech:  Jeżeli chodzi o wydech to mam krótki tłumik Ixill'a, fota jest wykonana po jego zdjęciu wraz z kolektorami. 

Mały up, wstawiłem lepsze fotki, tak jak obiecywałem. Dalej czekam na miskę (ostatnio mam pecha do poczty), wiec wydech odkręcony, moto czeka na wymianę miski. Jak na razie zrobiłem:

- oświetlenie tylne (led) (stop+pozycja)

- mocowanie tablicy + podświetlenie

- wymiana tylnej opony i wentyla

- podłączenie licznika (został tylko poziom paliwa do ogarnięcia)

- podłączenie baku do gaźnika 

- lusterka poszły pod kierownice (wizualnie mi się to bardzo podoba, na plus można dodać że jest o wiele lepsza widoczność do tyłu, nie widać ramion, tylko wszystko co się dzieję z tyłu)

- obniżenie przedniego błotnika ( można jeszcze z 5-10mm, ale dla bezpieczeństwa zostawiłem sobie prześwit ok 2 cm)

Do ogarnięcia w najbliższym czasie:

- wymiana miski + uszczelka o ile doczekam się na paczkę :klotnia:

- podłączenie poziomu paliwa

- zamontowanie i uszczelnienie wydechu

- mała zabawa z elektryką

- wymiana napędu

- polerowanie lakieru

- dorobienie sobie owiewek zasłaniających prawą i lewą stronę (trójkąty)

- oklejenie naklejkami baku,zadupka, przedniego błotnika

- oklejenie felg paskami

itd...

wszystko będzie robione na spokojnie, jest na to dużo czasu :)

Pozdrawiam serdecznie  :usmiech:  :usmiech:  :usmiech:  :usmiech:

image_url-11851-1476894097.jpg

image_url-11851-1476894316.jpg

image_url-11851-1476894374.jpg

u mnie za taką lampę to bym został wyrzucony ze stacji jakbym pojechał na przegląd podejrzewam bo pewno homologacji właściwej nie ma? :P Projekt ciekawy, ciekaw jestem końcowego efektu oraz różnicy w jeździe w stosunku do oryginału :)

Myślisz o jakimś błotniku zaraz nad kołem czy zostaje tak jak jest? 

Czerwone zbiorniczki jakoś dziwnie wyglądają. Może zaciski z przodu też na czerwono walnąć?

Lampa z przodu ma homologację, będzie poprawiona, obecne jest ciut za wysoko i nie pasuję trochę do lini, Ogólnie jeżeli chodzi o kolorystykę to na błotniku z przodu będzie flaga Japonii tak samo jak tank pad, paski na kołach czarne z małymi czerwonymi elementami, a naklejki na bak, oraz okleina plastików, będą grafitowe. Kolorystyka będzie Biało, grafitowo, czerwona. :)

chodziło mi o tył i kierunkowskazy :P Ja się dowiedziałem że kierunkowskazy które niby mają homologację tak na prawdę jakąś tam mają, ale nie jako kierunkowskaz :) co prawda przegląd mam podbity ale dostałem taką informację dla mojej wiadomości :P

NIe czepiam się się jakby coś :) większość i tak na to nie zwróci uwagi, a jak trafisz na takiego który musi się doczepić to zawsze coś znajdzie :) a zdaje sobie sprawę jak ciężko tutaj coś bedzie dobrać zeby pasowało :)

Edytowane przez darekb1

kierunki niby mają homologację, gorzej ze światłami mijania i stopu, to już mój wytwór ledowy  :zeby: . I tu może być lipka, będę szukał nie długo czegoś "legalnego". Na razie zrobiłem to tak żeby zobaczyć jak to będzie się wizualnie prezentowało, potem się zobaczy co i jak ;)

Edytowane przez filcu

Zrob cos z tymi zbiorniczkami bo wyglada to przetragicznie ja bym tam dwl jakas pompe brembo na akcesoryjnych malych zbiorniczkach

paski na kołach czarne z małymi czerwonymi elementami,

Na zbiorniczki przyklej jakies male, czarne elementy, bedziesz mial biedronki.  :D

Te czerwone zbiorniczki psują cały efekt. Moto bardzo ładnie się prezentuje  ale zmień kolor tych zbiorniczków.

Chcę zmienić na jakiś zestaw radialny, na aliexpress są niby takie pompy, lecz nie ma żadnych informacji o tłoczku (średnica,skok), boję się kupić w ciemno żeby nie mieć potem problemu z hamowaniem, do tego mam sprzęgło hydrauliczne, a w tych zestawach jest na sprzęgło linę.

https://pl.aliexpress.com/item/Universal-Adjustable-Motorcycle-Brake-Clutch-Levers-Master-Cylinder-Reservoir-Set-For-Honda-Suzuki-Kawasaki-Yamaha-D10/32679389971.html?spm=2114.010108.3.404.rnkgAC&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_1_116_10065_117_10068_114_115_10069_113_10017_10080_10082_10081_10060_10061_10062_10056_10055_10054_10059_10078_10079_10073_10070_421_420_10052_10053_10050_10051,searchweb201603_3&btsid=c48f019c-034e-4722-bb71-9a1588f7c744

ale coś zrobie z tymi zaciskami bo też mi nie leżą ; ) a chce mieć krótkie czarne klamki.

Chcę zmienić na jakiś zestaw radialny, na aliexpress są niby takie pompy, lecz nie ma żadnych informacji o tłoczku (średnica,skok), boję się kupić w ciemno żeby nie mieć potem problemu z hamowaniem, do tego mam sprzęgło hydrauliczne, a w tych zestawach jest na sprzęgło linę.

https://pl.aliexpress.com/item/Universal-Adjustable-Motorcycle-Brake-Clutch-Levers-Master-Cylinder-Reservoir-Set-For-Honda-Suzuki-Kawasaki-Yamaha-D10/32679389971.html?spm=2114.010108.3.404.rnkgAC&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_1_116_10065_117_10068_114_115_10069_113_10017_10080_10082_10081_10060_10061_10062_10056_10055_10054_10059_10078_10079_10073_10070_421_420_10052_10053_10050_10051,searchweb201603_3&btsid=c48f019c-034e-4722-bb71-9a1588f7c744

ale coś zrobie z tymi zaciskami bo też mi nie leżą ; ) a chce mieć krótkie czarne klamki.

Pompa, klamki, zbiorniczki za 16 dolców...cena rewelacja, wyglądają dobrze, ale w działanie (i przede wszystkim niezawodność) wątpię - wystarczy spojrzeć ile kosztują oryginały.

Kup porządne pompy jak radził Cirus, klamki sobie chińskie jakieś później dopasujesz.

to nie sa radialki w tym linku z aliexpress to normalne pompy promieniowe

radialka wyglada tak

https://www.olx.pl/oferta/pompa-hamulcowa-radialna-brembo-motocykl-stunt-supermoto-ktm-honda-CID5-IDh3pnN.html#6a7ee415bf

Edytowane przez benywariat