Skocz do zawartości

Jak Wyjąć Tłoczki Z Zacisków ?

nike166
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć :)

Zabrałem się za kompleksowy przegląd i czyszczenie zacisków. Muszę wyjąć tłoczki z zacisków bo wizualnie zauważyłem, że stan gumek nie jest najlepszy ale za żadne skarby nie mogę wyjąć tłoczków. Próbowałem sprężarką i nic brakuje tchu sprężarce na wybicie tłoczków delikatnie widać jak pod wpływem ciśnienia sie wysuwają ale po odpuszczeniu automatycznie cofają się do poprzedniej pozycji nie wiem czy one są tak zapieczone czy co z nimi jest nie tak ale nie mogę za chiny ich ruszyć. Płynu w układzie nie mam bo bym wypchnął może płynem ale zacisk na stole rozebrany. Macie jakieś pomysły jak te diabelstwo wyjąć ? 

Spróbuj jakimiś kombinerkami lub innym narzędziem wyciągnąć mechanicznie tak rzeby gładzi nie uszkodzić, jeżeli dalej będzie ciężko normalnie podłącz pod przewód zacisk i pompuj pompą powinny wyjść.

Tylko nie mam już płynu w przewodach bo spuściłem... Ile maksymalnie można złapać tłoczek kombinerkami  ? Bo nie wiem czy przy nowych klockach on do 0 się chowa w zacisku czy coś wystaje ? 

Ewentualnie ta sprężarka, ale zrób to bardziej szczelnie, żeby powietrze nie uciekało bokami tylko dmuchało prosto do zacisków.

No i najważniejsze, obłóż ten zacisk jakąś szmatą, bo wystrzeli Ci ten tłoczek...

Ja to robiłem zwykłą pompką ręczną, stojącą. Oczywiście w dwie osoby. Ja trzymałem zacisk w szmacie i wężyk od pompki, a druga osoba pompowała. Była chwila zabawy, ale się udało ;)

Niech Cię ręka boska broni to kombinerkami ruszać. Chyba, że chcesz sobie nowe tłoczki kupić i wsadzić na miejsce starych...

szypce i tyle. kręcisz prawo-lewo i delikatnie wyciągasz.

jak nie idzie to na noc do wd40

A ta gumka co jest wokół tloczkow przeciw pylowa można ją zdjąć bez wyciągania tloczkow czy nie da rady ? Wolę najpierw zapytać żeby jej nie porwać .

Jak słuchałem sprezarka to wszystko było szczelne nic powietrze nie uciekalo na lewo a tloczki tylko minimalnie się ruszaly i wracaly na swoje miejsce , zapieczone muszą być ...

Sprezarke mam małą bo tylko 25L a ciśnienie na max to chyba 8 barów ...

Edytowane przez nike166

podłącz je do przewodu, zalej na szybko płynem układ i bez odpowietrzania też powinieneś je wypchnąć za pomocą klamki..

absolutny zakaz dotykanie ich kombinerkami.

Ale ktoś już kiedyś je kombinerkami musiał potraktować bo tak gdzieś 3mm od brzegu tloczka są głębokie ślady po kombinerkach ...

no to lepiej zeby taki fachowiec sie nie dotykał do maszyny, rozwalisz je kombinerkami założysz nowe klocki zedrzesz uszczelnienia i tyle bedzie zabawy.

Przy nowych klockach tloczek chowa się cały w 100% w zacisku?

zalezy od zacisku i klocków ale w wiekszosci prawie cały

Pierwszy tloczek wypchasz klamka, drugi kompredorem/sprężonym powietrzem. I tak jak Radzior pisze - żadnych kombinerek.

Jeszcze jutro będę próbował sprezarka tylko większą u brata może pójdzie . A jak nie to ta klamka mi pozostaje ale do jakiego momentu w razie co wypychac je klamka ? Żeby płyn mi się nie wylał jak wyskocza tloczki

poszukaj, może znajdziesz jakies szczypce rozporowe. nie muszą być dokładnie do tłoczków.

jak będziesz wypychał sprężarką to uważaj, bo potrafi dobrze strzelić.

nie wiem tylko czy jeśli masz zniszczone ranty tłoczków to i tak pewnie czeka cię ich wymiana.

Włóż ten zacisk do jakiegoś pojemnika ( wiadereczko , miseczka ) , zalej płynem hamulcowym i zostaw na noc.
Rano powinieneś wyciągnąć tłoczek rękoma :) 

Jeszcze teraz byłem u brata i jego sprezarka też nie poszło 8 bar nie pomogło ... zakręcić nimi też się nawet nie da , próbowałem kombinerkami przez gumę. Strasznie stoją ...

Da radę wyjąć te osłony przeciwpylowe bez ich uszkodzeń jeśli tloczki są w zacisku?

Myjka odpada bo nie mam możliwości

Edytowane przez nike166