Skocz do zawartości

Givi Keyless E41 - Łamanie Kodu

kitza
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Razem w V-Stromem dostałem dwa kufry boczne Givi Keyless E41. Problem w tym, że sprzedający nie znał kodu do otwierania górnych zamków. Metodą sprawdzania po kolei kodów od 000 do 999 udało mi się otworzyć oba zamki. Problem w ty, że po ponownym zamknięciu zamków tyle co zdobyte kody już nie działają i trzeba szukanie zaczynać od nowa. 

W pierwszym kufrze otworzyłem kodem 049, po zamknięciu, przekręceniu kółek zamka i ponownym ustawieniu na 049 zamek się nie otworzył. Udało się kodem 039. Kolejne zamknięcie = poszukiwanie kodu od nowa. 
Podobnie drugi kufer. 
Pierwsze otwarcie - kod 164, zamknięcie, przekręcenie kółek w zamku, ustawienie kodu 164 i już nie otwiera. Otwarło 153. Dalej nie sprawdzałem bo mam już bąbla na palcu od wciskania guzika. 
Odkręciłem oba zamki od kufra i chciałbym rozebrać ten mechanizm na części pierwsze, żeby zobaczyć nacięcia na kółkach w obu zamkach. Pytanie tylko, czy się da to zrobić bez uszkodzenia? 
Czy ktoś z Was posiada takie kufry, rozbierał już mechanizm zamka szyfrowego i udało mu sie dostać do kółek zamka?

A może jest możliwość zmiany kodu wedle uznania i ja przypadkiem za każdym razem zmieniałem kod, nie wiedząc o tym?

Od srodka powinien byc taki maly metalowy sowak.

Przy otwartym kufrze przesun go, ustaw nowy kod i przesun z powrotem.

Od srodka powinien byc taki maly metalowy sowak.

Przy otwartym kufrze przesun go, ustaw nowy kod i przesun z powrotem.

Widziałem takie coś na youtubie ale dotyczyło jakiejśtam walizki. Sprawdzę to.

Jezeli za kazdym razem musiales uzywac innego kodu, to prawdopodobnie ten suwak byl w pozycji kodowania.

Musisz sprawdzic.

Ten suwak to jedno, a dwa to to, że czasami szyfr potrafi się sam zmodyfikować. Jedna cyfra może zmienić się do góry lub do dołu.

Byłem w tej samej sytuacji i jeden kufer udało mi się otworzyć. Drugi zamek chyba szlak trafił, bo kilka razy przechodziłem przez wszystkie kombinacje i zmieniałem na nowy. 70-80zl chyba dałem za nowy zamek

Offtopowo: jak sprzedający nie znał kodu? Swój motocykl aby sprzedawał?

Poprzedni sprzedający obiecał mu przesłać kod i zapomniał albo olał sprawę.

Kluczyki są w komplecie więc raczej swoje kufry sprzedawał. A otwierana kodem jest klapka na wierzchu kufra. Takie ułatwienie co by bocznego kufra za każdym otwarciem nie ściągać (jeśli nie widziałeś tego kufra).

Skontaktuj się z Kwinto,w końcu On się zamkami zajmuje na co dzień.

na ostatnim wyjeździe ten jeden zameczek odmówił posłuszeństwa.... kod przestał działać, u mnie kod na jednej cyferce przeskoczył o 2 ząbki...  właśnie w tym dłubię :)

Szczerze to nie miałem w ręku takich kufrów.Prawda  jest taka iż po otwarciu powinien się znajdować mechanizm do ustawienia kodu-szyfru,może być przesuwka może być jakiś przycisk.Nic samo nie powinno się samo przestawiać chyba że jak wyżej napisano cały czas w pozycji do ustawienia .Potrzebowałbym foty od wewnątrz i wtedy byłoby mi łatwiej.

Szczerze to nie miałem w ręku takich kufrów.Prawda  jest taka iż po otwarciu powinien się znajdować mechanizm do ustawienia kodu-szyfru,może być przesuwka może być jakiś przycisk.Nic samo nie powinno się samo przestawiać chyba że jak wyżej napisano cały czas w pozycji do ustawienia .Potrzebowałbym foty od wewnątrz i wtedy byłoby mi łatwiej.

mechanizm jest bardzo prosty, zaraz zrobię foto i będziemy radzic :)

W jednym zamku mechanizm do ustawiania nowego kodu działa i póki co zapamiętuje ustawiony kod. Drugi jest chyba walnięty bo kasuje kod po każdym zamknięciu.

Błędy w pisowni sponsoruje Tapatalk.

Nie mam dobrych wieści :)

popatrzcie jak to wygląda:

ihost_1476731453__dsc02442.jpg

mechanizm działa tak że podnosi i opuszcza blaszkę, która blokuje czerwony przycisk zwalniający zamek

ihost_1476731476__dsc02443.jpg

ihost_1476731485__dsc02444.jpg

sam mechanizm wyglada tak:

ihost_1476731553__dsc02450.jpg

od lewej mamy dzyngiel przesuwający środek - ośkę, jeśli chcemy zmienić kod

wcięcie na bębenku a raczej 3 ustawione wcięcia podnoszą lub opuszczają ten jeden wspólny element metalowy  z przodu

ihost_1476731638__dsc02452.jpg

a oto najsłabszy element układanki...

ihost_1476731753__dsc02456.jpg

plastikowe ząbki w połączeniu z

ihost_1476731775__dsc02457.jpg

plastikowym elementem na ośce, daje takie wyniki współpracy jak opisany temat, po prostu się ścierają.

Niestety Kitza nie ma szans żeby ta zapadka ustalająca - zmieniajaca kod sama się przestawiała, oska jest na sprężycne, po prostu kółka po pewnych czasie się wycierają i przeskakują.....

składam to do kupy, ustalę kod taki jaki miałem i zacznę szukać zamka na olx :P

Edytowane przez lelon
  • Upvote 1

Uprzedziłeś mnie :) Doszedłem dokładnie do tego samego etapu i tak jak piszesz, u mnie też są wytarte te ząbki. Widziałem na alledrogo (chyba) nowe mechanizmy z klapką za 79 zł. Trzeba będzie chyba zaopatrzyć się w jeden.

Ewentualnie skleić na stałe kółeczka z trybikami i odgadnąć kod.

Edytowane przez kitza

Uprzedziłeś mnie :) Doszedłem dokładnie do tego samego etapu i tak jak piszesz, u mnie też są wytarte te ząbki. Widziałem na alledrogo (chyba) nowe mechanizmy z klapką za 79 zł. Trzeba będzie chyba zaopatrzyć się w jeden.

To i tak zmotywowałeś mnie w końcu, żebym zajrzał do tego zamka :) awarie zaliczyłem już na Islandii.... ale zawsze jakoś nie było czasu, żeby to zbadać, a tak to zawsze coś zostanie dla potomnych na forum :)

edit. jedno mi przyszło do głowy, spróbuje zeszlifować ten dzyngiel od ustawiania kodu od zewnętrznej strony, tak zbiorę nie cały milimetr, tak żeby cała ośka przesuneła się w taki sposób że nieco skasuje powstałe luzy, co może spowoduje rzadsze "gubienie" ustawionego kodu :D jednak na weryfikacje tej mojej teorii trzeba bedzie nieco poczekać :)

luz powinien nieco się zmniejszyć, bo kółka zostaja na swoim miejscu a ośka sie nieco przesuwa

Edytowane przez lelon

Na ośce widziałem sprężynkę może ciut mocniejsza nie pozwoli na samoczynną zmiąnę kodu ?

sprężynka jest mocna, nie ma szans na samoczynne przesuniecie

Kitza, sklejenie kółek to może całkiem dobry pomysł :D

Edytowane przez lelon

Kółka sklejone, zamek złożony, dopóki klej nie puści będzie działać :)

Kółka sklejone, zamek złożony, dopóki klej nie puści będzie działać :)

jaki klej poszedł w ruch?

Epoksydowy 2 składnikowy Technicoll (czerwona strzykawka).

Epoksydowy 2 składnikowy Technicoll (czerwona strzykawka).

a robiłeś to na "sucho", poza zamkiem, czy zalałeś i szybko złożyłeś, pytam z ciekawości, bo znając moje szczęście to jak skleje poza zamkiem to jak złoże to na na 101% będzie coś ocierało :P 

Zdjąłem kółka z ośki i po kolei sklejałem je z tymi metalowymi tulejkami. Dopiero gdy miałem pewność, że klej wysechł założyłem kółka na ośkę i zmontowałem zamek.

Znając moje szczęście, to gdybym złożył to zaraz po nałożeniu kleju, na bank albo kółka skleiły by się z ośką albo z obudową. Z resztą, składając to na spokojnie i tak przy pierwszej próbie założyłem kółka odwrotnie :D