Skocz do zawartości

Zmiana Licznikow

GumBal
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Powiem, ze mam ten sam problem z licznikiem. Rocznik 2002r 600n, mianowicie zauważyłem ze cos bylo majstrowane kiedys przy nim. I okazalo sie ze byl Pianka sklejany.... f0e8a736b42acbd2fd2d77c43facc3ec.jpg

Oczywiście również chciałbym go wymienić, niestety ciezko odnaleźć caly licznik razem z oslonami. Moze ktos ma jakieś pomysly.

Dodam iz szukałem na allegro, olx, i klamoty.com

Powiem, ze mam ten sam problem z licznikiem. Rocznik 2002r 600n, mianowicie zauważyłem ze cos bylo majstrowane kiedys przy nim. I okazalo sie ze byl Pianka sklejany.... f0e8a736b42acbd2fd2d77c43facc3ec.jpg

Oczywiście również chciałbym go wymienić, niestety ciezko odnaleźć caly licznik razem z oslonami. Moze ktos ma jakieś pomysly.

Dodam iz szukałem na allegro, olx, i klamoty.com

Moze Lenar cos bedzie mial z oryginalu ;) albo isc na calosc i dac jakies koso ;)

O dzięki bardzo za info. A te koso, ktos moze juz montowal do Bandziora? Jak to wyglada? Sam licznik wyglada fajnie. Ale czy w modelu 2002 chyba wiekszosc funkcji takich jak poziom paliwa, aktualny bieg, temp oleju, nie bedzie pokazywana.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Moje zegary tylko świecą i działają kontrolki na desce. Jestem w trakcie poszukiwań i na Allegro jest kilka zegarów do Banditów ( prędkości w milach podane ) ale holendarnie drogie bo od 700 zł do 1000!!

... holendarnie drogie bo od 700 zł do 1000!!

Miales na mysli horrendalnie albo...

Napisz, ku...o drogie.   :D

O dzięki bardzo za info. A te koso, ktos moze juz montowal do Bandziora? Jak to wyglada? Sam licznik wyglada fajnie. Ale czy w modelu 2002 chyba wiekszosc funkcji takich jak poziom paliwa, aktualny bieg, temp oleju, nie bedzie pokazywana.

Jak sobie porobisz czujniki będzie chodzić wszystko powinny być do niego akcesoryjne

No wtedy wszystko ładnie by działało, tylko taki projekt juz pochłonie ponad 1tys. Jeżeli chodzi o wszystkie czujniki itp, Mysle ze jestem w stanie pomontowac. Ale pytanie czy sam licznik bedzie pasowal do ramy, czy te liczniki Koso maja jakies uniwersalne mocowania?

Ja w swoim dziorze mam koso db-01r. Wszystkie funkcje licznika dzialaja kontrolki kierunkow, swiatel drogowych ,mijania , blenda, wskaznik paliwa, obrotomierz, predkosc. W zestawie byla cala instrukcja i elementy montazowe byl w zestawie uchwyt do zamocowania licznika na kierownicy mi to akurat nie odpowiadalo wiec wyrzezbilem sobie mocowanie z blaszki nierdzewnej ponizej masz 3 zdjecia jak to u mnie wyglada.

http://www.fotosik.pl/zdjecie/30f8c30cbe8287f5

http://www.fotosik.pl/zdjecie/021e86943c6ba8c9

http://www.fotosik.pl/zdjecie/d710d2273d6e3301

A ja chciałem zapytać tak z innej beczki ale o licznikach... Ma ktoś może zamontowane u siebie tarcze Indiglo takie jak te: http://allegro.pl/tarcze-indiglo-do-suzuki-bandit-i5620125099.html ? Myślę czy sobie nie zakupić, tylko chciałbym najpierw podpytać czy warto i czy cena jest adekwatna do jakości. 

Co do tarczy indiglo to właśnie od tego się zaczęło, iz chciałem je montować, i przy rozkręcaniu okazało się iż moje zegary są sklejane na piankę montażowa. A wiec musialem cofnąć swoje zamowienie. Ogolnie trzeba czekac z produkcja ok 10dni najlepiej wyslac im scan Swoich tarczy. I praktycznie mozna Swoj projekt wyslac, co jak ma swiecic jaki napis, wszystko doslownie.

Rozkręcałem zegary i dałem do sprawdzenia . Połączenia są w porządku a diagnoza że elektronika padła i zostaje zakup nowych

a może problem z połączeniem z czujnika przebiegu?

sygnał dochodzący sprawdzałeś?

Edytowane przez syku

Co do elektryki i elektroniki to zdaje się na innych , nie moja branża. Zegary mam porozbijane , wyświetlacz jest tylko na prędkościomierzu a w moim roczniku 2003. powinien być też na obrotościomierzu czyli jakaś podmianka była. Dałem zegary sprawdzić do elektronika co naprawia RTV ,może powinienem dać tam gdzie robią motocykle :-)

jeśli mechanicznie jest on sprawny (niezmasakrowany) - to zacząłbym od odszukania kabelka idącego z czujnika przebiegu do zegarów

ja pod ten czujnik przebiegu podpinałem olejarkę

kabel idzie od zębatki zdawczej do zegarów (dlatego dobierałem się do niego na poziomie wtyczki czujnika na silniku - bo nie chciało mi się ciągnąc kabla do zegarów)

mogę przygotować Ci układ który pokaże na dwóch diodach moment kiedy sygnał ma wartość niską i wysoką.

jak paliłaby się jedna - to nie masz sygnału

jak paliłyby się dwie (podczas ruchu koła) a jedna (przy zatrzymaniu) - to sygnał jest i leżą zegary

Edytowane przez syku
  • Upvote 2

Wpierw kilkanaście razy przeczytałem Twój post a później szukałem u wujka Google gdzie jest czujnik przebiegu i zębatka zdawcza:-) Jasne że mogę chciałbym sprawdzić zegary jeśli masz chęć mi pomóc tylko musisz mi to wytłumaczyć jak krowie przy rowie :-) Zegary są całe ,oświetlenie działa jak i kontrolki. Popękana jest plastikowa obudowa układu ale to nieistotne pewnie.

masz prędkościomierz na lince czy elektroniczny (pierwszy model dziora był na lince)

kolejne wersje miały indukcyjny czujnik przebiegu który był wkręcony w obudowę zębatki zdawczej.

manual 2003 gsf600 jest tutaj https://polishbanditcrew.pl/files/file/22-service-manual-gsf-600-2000-2004-en/

na stronie 258 masz na wtyczce zegarowej sygnał 1: SPEEDOMETER

na następnej jak go sprawdzić (sam czujnik) i gdzie on jest

strona 278 masz schemat gdzie elektryczny gdzie na dole schematu jest SPEED SENSOR (czujnik na zębatce) gdzie przewód sygnałowy B/R (czarny z czerwoną kreską) spięty jest z O/R (pomarańczowy z czerwoną kreską) i dalej idzie do SPEEDOMETER (licznik prędkości) /góra schematu/ kablem O (pomarańczowym)

- to obwód do testowania

paniatno?

Edytowane przez syku

Wczoraj jakaś awaria była u mnie na sieci i nie mogłem ściągnąć pliku z instrukcją. Jest jak na razie komprende to co mówisz bo całkiem wyraźnie jest tam rozpisane. Jeśli zaopatrzę się w Voltomierz to powinienem sobie dać rade żeby pomierzyć te wartości tam rozpisane. Bandzior do stajni i będę rozkręcać .

jeżeli wbijesz się szpilką (taką krawiecką) w kabel sygnałowy i podepniesz pod niego woltomierz do masy to masz widzieć +5V -> 0V -> +5V  -> 0V gdy kręcisz kołem

manualowe 12V może będziesz miał jak zrobisz badanie wg instrukcji

ja bym zaczął od szpilki - bo mniej roboty, a dopiero jakby nie było tych 5V to badałbym zgodnie z manualem