Skocz do zawartości

Zmiana Licznikow

GumBal
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Bandzior już od wczoraj w stajni ale że gira w gipsie więc dopiero pojutrze zabiorę się za rozkręcanie zegarów i robię próby według schematu. Nie bardzo czaje sposób na igłę.. jak pisałem o voltomierzu to miałem na myśli miernik elektryczny z czarnym i czerwonym przewodem :-) I tak zamierzam zakupić zegary bo jak pisałem mam nie od tego rocznika ale jeśli będą sprawne te moje to chętnie komuś z PBC za browarka odstąpie ;-)

aby się podpiąć Voltomierzem do obwodu musisz mieć dostęp do złączek

jak rozepniesz złaczkę to tracisz również zasilanie czujnika

najprostszym rozwiązaniem sprawdzić czy na przewodzie jest napięcie to wbić w niego szpilkę (do szpilki czerwony przewód Voltomierza) - a czarny przewód Voltomierza do minusa akumulatora

Koledzy żeby nie robic następnego tematu napisze tutaj. Dałoby radę wsadzić licznik od B6,5(>2005) do B6 z roczników (2000-2005) ? Robił ktos już taki zabieg ?

• 1 year later...

Cześć. Kombinuję właśnie z nowymi zegarami do Bandita. 

Zastanawiam się czy założyć Koso czy z gsxra, ale składniam się ku gsxrowi

Jakby ktoś wiedział proszę o podpowiedz:

- czy każde zegary od gsxr k1,2,3 podejdą? w sensie zarówno 600, jak 750 i 1000? nie będzie różnik między nimi na chodziażby obrotomierzu? każde jest inaczej wyskalowane.

- czy kostki są takie same i gdzie można je kupić? bo kupić zegary z uciętą wiązką graniczy z cudem

- jak będzie z przebiegiem? nie kumam zupełnie gdzie jest przechowywany i czy nie będzie się kasował za każdym wyłączeniem moto lub odpięciem aku?

- jak nie podłącze wszystkich czujników (np temp cieczy) to czy będzie wywalać błąd?

- u mnie jest prędkościomierz na lince, czy do tych zegarów mogę podłączyć sensor/adapter przekazujący ze ślimaka na kabel z Koso i czy będzie łapać sygnał?

z góry dzięki

Cześć. Kombinuję właśnie z nowymi zegarami do Bandita. 

Zastanawiam się czy założyć Koso czy z gsxra, ale składniam się ku gsxrowi

Jakby ktoś wiedział proszę o podpowiedz:

- czy każde zegary od gsxr k1,2,3 podejdą? w sensie zarówno 600, jak 750 i 1000? nie będzie różnik między nimi na chodziażby obrotomierzu? każde jest inaczej wyskalowane.

- czy kostki są takie same i gdzie można je kupić? bo kupić zegary z uciętą wiązką graniczy z cudem

- jak będzie z przebiegiem? nie kumam zupełnie gdzie jest przechowywany i czy nie będzie się kasował za każdym wyłączeniem moto lub odpięciem aku?

- jak nie podłącze wszystkich czujników (np temp cieczy) to czy będzie wywalać błąd?

- u mnie jest prędkościomierz na lince, czy do tych zegarów mogę podłączyć sensor/adapter przekazujący ze ślimaka na kabel z Koso i czy będzie łapać sygnał?

z góry dzięki

ja mam taki licznik (od 1000) u siebie - wywala ciagle blad przez brak wszystkich czujnikow.   

co do slimaka - nie wiem jakbys chcial ustawic na zegarach wielkosc kola (do przeliczania na predkosc) - koso chyba maja taka funkcje skoro do nich oryginalnie sa adaptery 

kostka - z tego co wiem to byla chwila kombinowania ale sie wszystko da

obrotomierz - inna skala i tyle. wskazania powinny byc podobne (kwestia czujnika znowu chyba)

a jak odlaczych oryginalne zegary lub wyciagniesz akumulator to przebieg sie kasuje? mielibysmy same perelki po 1000km na zegarach.

Dzięki Walle za odp

Co do czujnika ze ślimaka to zastanawiałem się nad tym czy jest ta sama zasada. Przekłamania mogą być raczej z faktu różnicy obrotów między zębatka (gsxr) a kołem (Bandit)

Dane do liczników mogą być tez pobierane z kompa - nie wiem, dlatego pytam

Nie ma opcji obejścia tego błędu? Np łącząc obwody lub po prostu wspinając jakikolwiek czujnik?

Z ta kostka to jak się da, skoro fizycznie jej nie dostałem? :)

https://polishbanditcrew.pl/gallery/image/9562-zegary/?st=10#commentsStart

do II gen da sie ale i tak prędkościomierz przekłamuje -/+ 10% w górę - kwestia innych zębatek - sygnał jest podawany na postawie obrotów zębatki zdawczej 

w I gen podstawowym problemem jest brak czujnika na zębatce zdawczej ( zamiast tego jest ślimak ) 

w II gen pojawia sie problem ze wskaźnikiem rezerwy 

Krynio u siebie też ma zegary gsxr 

gdzieś mam rozpiskę z kablami jak wpadnie mi w ręce to podrzucę - jak nie znajdę to musisz ogarnąć sobie schemat instalacji elektrycznej jednego i drugiego moto i posprawdzać który kabel za co odpowiada   

• 4 months later...

No hej.

Zostałem poproszony przez znajomego o pomoc przy doborze i montażu licznika uniwersalnego w jego świeżo zakupionej kawie ER-5 (2000r). Ten który ma teraz jest od jakiegoś innego modelu i więcej nie działa niż działa. Nie chce oryginalnego bo za całe moto dał 3k a za oryginał wołają po 800zł. Biorąc pod uwagę wartość całego motocykla rozsądnie było by zamknąć się w okolicach 300-400zł max.

No to zacząłem się orientować w temacie i o ile modeli znalazłem dość sporo (acewell, koso) to raz, że dostępność w sklepach jest tragiczna -listują 20 modeli z czego na stanie jeden, a dwa, że opisy ich są albo bardzo lakoniczne albo wręcz nie ma ich wcale i właściwie nie wiadomo co się kupuje ani co jest w komplecie (czujniki prędkości itp).

Także moje pytanie jest takie: ma ktoś jakieś sprawdzone źródło gdzie takowy licznik z potrzebnym osprzętem można nabyć? Z tego co się zorientowałem to chyba najlepiej gdyby to był jakiś model acewell'a. Taki, żeby miał prędkość, obroty i względnie poziom paliwa i przebieg.

Dzięki