Skocz do zawartości

Czujnik Temperatury Cieczy W Wodniakach.

Cirus
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Obiecałem to napisze kilka zdań bo problem jest i dopiero teraz po kilku latach życia wodniaków wychodzą "drobne" kwestie techniczne które mają dosć spore znaczenie w użytkowaniu a zapominanie o nich może skończyć  się tragicznie mianowicie wymianą pieca.

Problem który opisuje to brak wskaźnika temperatury cieczy chłodzacej. Bandit posiada kontrolkę ostrzegawcza temp cieczy ale zanim dojdzie do jej zapalenia jest już po silniku. Jest po prostu źle przemyślana. Dodam jeszcze że nie tylko bandit nie posiada wskażnika ale tez inne nowsze sprzety i równiez sie spotkałem z zarżnieciem silnika.

Przyczyny wywalenia płynu i zarżnięcia silnika:

Zacięcie termostatu

Stary płyn w chłodnicy

Zajechana pompa wody

Padnięty korek chłodnicy

Do tego parę innych czynników ale to są głowne powody. Jak to sie odbywa? Ano jeden z podzepsołów pada i wywala płyn nadmiarem, jak układ ma za mało płynu to zaciąga go ze zbiorniczka, jak już wyciągnie cały płyn to silnik  sie przegrzewa i zaciera. Nie wiem czemu ale w banditach sa bardzo delikatne cylindry i naprawdę niewiele potrzeba żeby zajechać piec. Dlatego warto patrzeć na stan podzespołow które wypisałem wyżej oraz na to jak sie zachowuje płyn, jak zaczyna powoli coś kapać z nadmiaru to warto sie zastanowić o co chodzi. A jak wywali wszystko na raz to mamy pozamiatane.

Jak temu zapobiec? Zainstalować sobie czujnik temp cieczy ze wskaźnikiem. Na rynku jest miliard czujników ze wskaźnikami i kazdy może sobie wybrac coś na własne siły, najprościej bedzie chyba zainstalowac sobie czujnik z jakiegoś motocykla który takowy posiadał bądz pójść trochę z bajerą i zainstalować takie coś

http://allegro.pl/wskaznik-temperatury-wody-cyfrowy-czujnik-solidny-i5674592685.html

Gdyby go troche przerobić to mozna wywalić standardowy czujnik który jest w dziorze i na jego miejscu zainstalować ten wyżej.

Generalnie chodzi o to żeby kontrolowac pracę pieca i wyłaczyć go kiedy zaczyna sie problem. Niektórzy zapytają o wiatrak, ale neistety wiatrak nic nie zrobi jak nie bedzie płynu w układzie.

Na uspokojenie napisze że to nie są sytuacje częste ale czasami sie zdarzaja czy to z niedbalstwa czy to z przypadku.

Edytowane przez Cirus
  • Upvote 3

Dobry temat, dzięki za info. Jak kupiłem Bandita to właśnie zdziwił mnie brak jakiegokolwiek info o temperaturze chłodziwa, nie wiadomo co się dzieje, czy już się nagrzał czy jeszcze nie... chyba pomyślę o zakupie takiego czegoś, bo nie lubię nie znać tego parametru. 

P.S. taki czujnik jak podałeś w linku to gdzie się instaluje, zamiast korka w chłodnicy czy jak? :D

P.S. taki czujnik jak podałeś w linku to gdzie się instaluje, zamiast korka w chłodnicy czy jak? :D

Taki czujnik mozna sobie zamontowac na wezu glownym ewentualnie w miejscu gdzie siedzi czujnik temperatury (dioda na wyswietlaczu) oczywiscie to nie jest dedykowany element i trzeba go bedzie troche przerobic- mowa o tym z linku

cirus - zrobienie układu który odczytuje czujnik (impedancja) - czy jak zwał zmiana oporu - to koszt rzędu 20zł

problem to czujnik i jego umiejscowienie

dyskutowaliśmy o tym chyba ostatniej zimy i "budżetowo" umarło

Najprosciej i najniej to jest ogarnac seryjny czujnik i podczepic do takiego wskaznika ( tylko musi byc wyskalowany do 140) ewentualnie wsadzic byle jaki inny czujnik temp w miejsce seryjnego

http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=6559982864

Syku jak zalatwisz taki wskaznik i wpadniesz w odwiedziny na wschod toogarniemy temat, bo bym musial miec dawce

Edytowane przez Cirus

Czujnik i jego umiejscowienie to nie taki problem jak by sie wam wydawalo.

Juz o tym pisalem, opisujac wyswietlacz biegow w  mojej b6,5.

Cirus tylko pod co podłączyć ten czujnik z twojego linku aby odbierał wiarygodny pomiar temperatury wody?

pisałeś Pioter, pisałeś, ale taniego seryjnego nie znaleźliśmy

Cirus

https://pl.aliexpress.com/item/2-52mm-Electrical-Oil-Temperature-Meter-Gauge-with-Sensor/2004273546.html - 40 złociszy

https://pl.aliexpress.com/item/Black-LCD-Electronic-oil-Tank-Water-Digital-Thermometer-motorcycle-ATV-marine-snowmobile-Temperature-Meter/1000001594638.html - 25 złociszy

ceny pi razy drzwi bo mnożyć ni się nie chciało (kurs dolara 4 zł)

Łukasz no pod czujnik temperatury :) dajcie mi dawce to to ogarne

Syku ten pierwszy nada ale brzydki drugi za krotki bo tylko do 100 tak do 130 bylo by optymalnie, zreszta to zadne pieniadze to mozna w polszy kupic

Edytowane przez Cirus

Cirus tylko pod co podłączyć ten czujnik z twojego linku aby odbierał wiarygodny pomiar temperatury wody?

Ile stopni ma woda nie gra roli.

Miarodajna jest temperatura silnika i tu mozna taki czujnik podlaczyc do glownego kanalu oleju.

Jezeli gwint nie pasuje to mozna dorobic przejsciowki. Mam cos takiego lezec tylko czujnika kupowac sie nie chce

Pioter wróćmy do tematu

ja umieram na poziomie czujnika, ale mam wiedzę i umiejętności jak sygnał oporu przekształcić na efekt wizualny (wyświetlenie temp. aktualnej lub tylko sygnalizacja krytycznej, a może nawet odcięcie kilswitchem)

ja potrzebuję czujnik na biurko i wtedy podpinam do niego kabel, wrzucam do piekarnika i badam co dostaję

do tej pory największy problem to było "tani czujnik wkręcany w kanał olejowy" - dobrze gadam?

Edytowane przez syku

Dlatego wpadnij na wschod ja zalatwie czujnik a Ty sie bedziesz bawil ;)

Pioter temp oliwy to zupelnie inny temat.

Gdzie jest główny kanał olejowy  w b12,5 (mam go 1sezon i niestety nie znam całej budowy)(ale z wyświetlaczem biegów sobie poradziłem) pioter ja się skuszę chyba na ten z pierwszego linku

Kurde to pod co w końcu podłączyć ten czujnik?

https://polishbanditcrew.pl/files/file/15-manual-gsf-1250-2007-2009-eng/

ECT Sensor: Engine Coolant Temperature Sensor (ECTS)

zakładam że o niego chodzi

strona 122 pokazuje pomiar rezystancji czujnika (a poprzednie poziom jego napięcia zasilania)

jak na to patrzę to ten czujnik jest po lewej stronie moto, tylnia strona silnika czyli patrząc od tyłu moto (to w prawym rogu zdjęcia to chyba radiator regulatora napięcia?)

edit:

proszę o potwierdzenie

Edytowane przez syku

Nie moge otworzyc ale to jest to ;) z tego co pamietam biała wtyczka

Awaryjnie masz jeszcze czujnik na chlodnicy po lewej stronie ktory tez mozesz zaadoptowac ale ten z bloku bedzie lepszy tylko gorszy dostep do niego

Edytowane przez Cirus

ja potrzebuję czujnik na biurko i wtedy podpinam do niego kabel, wrzucam do piekarnika i badam co dostaję

do tej pory największy problem to było "tani czujnik wkręcany w kanał olejowy" - dobrze gadam?

Bardzo dobrze. Dlaczego ja jeszcze nie mam? Ze strony "elektronicznej " mam juz wszystko na pokladzie. Brak mi tylko czujnika bo uwazam, ze za drogi.

Pioter temp oliwy to zupelnie inny temat.

Ostatnio bawie sie w kucharza i rzeczywiscie, zauwazylem, ze czesto nie odpowiednia temperatura oliwy jest w stanie spierdzielic cale zarcie.   ;)

Gdzie jest główny kanał olejowy  w b12,5 (mam go 1sezon i niestety nie znam całej budowy)(ale z wyświetlaczem biegów sobie poradziłem) pioter ja się skuszę chyba na ten z pierwszego linku

Po prawej stronie u samego dolu, przedni "rog" silnika.

O to temat w sam raz dla Neonkina,

Jemu ciągle bandit wywala wodę,może dzięki temu rozwiąże swój problem !!!

Cirus - a to po prawej to radiator regulatora napięcia? (bo wiem gdzie ten regulator jest a to zdjęcie to miniatura cholera wie której części)

to ten obszar?

ihost_1477340073___1250_s.jpg

Pioter - podpięcie się pod istniejący czujnik - to brak kosztu czujnika (a chyba o to chodzi)

Edytowane przez syku

Zerkne na to jak bede mial czas. Chwilowo malo, nawet na przeglad nie moge znalesc. Obojetnie, przeciagne troche.

Jak bedzie odpowiednia rezystencja to podlacze i zobaczymy.

Co do twojego pytania, tez mi to wyglada na regulator.

tylko to badanie nie jest proste

CPU podaje napięcie przez "jakiś" rezystor wewnętrzny

czujnik zmieniając swoją rezystację (opór) zbija to napięcie - właśnie na rym rezystorze wewnętrznym

wpięcie pod działający układ ohmomierza zakłóci odczyt napięcia na nim

wpięcie pod wypięty układ da nam tylko rezystancję której nie jesteśmy w stanie mierzyć bezinwazyjnie

jedyny w mojej opinii układ to pomiar napięcia na czujniku gdy mamy zastępczy czujnik wpięty w obwód elektryczny

ale wstawiony do rozgrzanego w piekarniku piasku (bo woda to tylko do 100 stopni)

do piasku termometr badawczy i mamy tabelkę - tyle a tyle stopni to tyle a tyle voltów

edit - na upartego mogę zrobić układ pomiaru tej rezystancji wewnętrznej - symulując rezystancję potencjometrem

Edytowane przez syku

Ciezko mi to potwierdzic lub temu zaprzeczyc. Bede mial ciut czasu to lukne pomimo to.