Skocz do zawartości

Nie Olej Olej ;) Jak Poznać Plamę Oleju?

pwm
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Macie może jakiś patent na szybkie rozpoznanie plamy oleju?

Oczywiście poza glebą na owej plamie ;)

Często gęsto trafiam przeróżne plamy na drodze, raz nawet ładnie zwieracze ściskałem + zadzwoniłem zaraz na psiarnię, żeby strażaki przyleciały i neutralizowały...

No i stąd moje dywagacje, jak poznać, że to olej a nie woda czy płyn chłodniczy itd...

Macie jakiś patent?

Pytam w kontekście jak widzę olej to dzwonię i zgłaszam, raz przyjadą zneutralizują, dwa w razie problemu jak ktoś się glebnie to idzie to z OC drogi a nie z kieszeni.

Takie mamy durne prawo, że jak się wypierdoli na zgłoszonej wcześniej plamie oleju to z OC zarządcy a jak nie to pech...

Nie chcę natomiast robić z siebie idioty albo stawać gdzieś tam i sprawdzać butami co to jest.

;)

Jak cokolwiek tlistego to zglaszaj bo wszystko jest niebezpieczne :D

A to ze sie dostaje odszkodowanie jak ktos wczesniej zglosil to'sciema, jak nie zglosisz to tez dostaniesz

a nie było na forum tematu o tym, że bez wskazania pojazdu z którego był wyciek nici z odszkodowania? coś mi się takiego kojarzy? ktoś u nas tak wyglebił.... chyba, że to zależy od rodzaju drogi ?

ktoś,? coś? pamięta?

Mialem 3 przypadki u siebie w miescie ze ktos wyglebil przez olej, policja opis pozniej zgloszenie do zarzadu, pamietam ze w kazdym przypadku to dluuuugo trwalo ale ludzie dostali odszkodowanie

znalazłem.... ale kolega nie opisał jak wyglądał finał sprawy....

https://polishbanditcrew.pl/topic/26444-ser-na-oleju/

Edytowane przez lelon

Z tą wypłatą odszkodowania od zarządcy drogi to bywa bardzo różnie. 

http://www.lublin112.pl/plac-wolnosci-motocyklisci-przewrocili-sie-plamie-oleju-dwie-osoby-trafily-szpitala-zdjecia/

Niby sprawa jeszcze nie zakończona ale wiem od koleżanki która się wywróciła że raczej nie mają szans na odszkodowanie :( 

Z ciekawości jutro się do niej odezwę i zapytam czy może coś się zmieniło w sprawie. I później napisze co i jak.

Na przykładzie kolegi powiem, że z Krajówki nie chcieli wypłacić, zrzucając na przypadek, zbieg okoliczności, wypadek, i za to nie biorą odpowiedzialności, bo mógł ominąć, jechac wolniej, w ogóle tamtędy nie jechać.

A sama sprawa tyczy się uszkodzenia opony, felgi i zawiasu w dość drogim samochodzie na kawałku deski na drodze krajowej (wyglądało to jak kawałek palety) który spadł z czyjejś niezabezpieczonej naczepy.

Kilka miesięcy pism a w końcu brak odszkodowania - brak sprawcy zdarzenia, a że kumpel zadziorny kolo to wydarł kasę z innego budżetu, bo gminnego, znalazł dużą dziurę na drodzę, podmienił na miejscu koło i zgłosił szkodę.....

przykład może słaby bo inaczej podchodza do dziur w asfalcie a inaczej do czegoś co leży na drodze, ale tak czy siak z Krajówki mu nie chcieli wypłacić odszkodowania. Chociaż jak kawałek deski spadł to i olej mógł się wylać....

Edytowane przez lelon

Trudne pytanie.

Jak jade w sloneczny dzien i widze cos co mogloby byc mokre to w zaleznosci od wielkosci albo unikam albo olewam. Na malej plamie kolo zrobi maly boczny uskok i po sprawie, a na duzej albo na calym pasie, to juz co innego.

Jesienia, przejezdzajac przez zalesione tereny nalezy zwracac szczegolna uwage na stojace na poboczach, parkingach itd. maszyny "rolnicze" typu traktor albo nawet puste przyczepy. Moze to byc znakiem, ze jest w poblizu jakis wyrab a tam zawsze jest jakis syf na drodze. Nie trafilem jeszcze nigdy na szczelne silowniki hydrauliczne takich maszyn. Najlepiej zawsze jeden km/h wolniej jak za szybko.

z tymi plamami to jest różnie, bo jak trafisz na nadgorliwego policjanta to będzie Ci wmawiał że nie dostosowałeś prędkości do warunków panujących na drodze, że zawsze trzeba brać uwagę że coś moze wyskoczyć itp itd i finalnie jeszcze będzie chciał mandat wpisać... pamiętam raz akcję jak na patelniach jechałem i akurat był wypadek moto, ruch wstrzymany, koleś poobijany na noszach i nad nim policjant z kwitkiem za niedostosowanie prędkości ... a za nim grupka krzycząca że plama oleju na drodze ... nie wiem jak się skończyło bo puścili w końcu ruch, wiem że chłopak nie godził się na przyjęcie mandatu, w każdym razie wyglądało jakby dla policjanta w danej chwili ten mandat był najważniejszy...