Skocz do zawartości

Sw-Motech Ion Two Tankbag Quick Lock

pavlacos
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Z racji tego że dla mnie tankbag to podstawa codziennego użytkowania (plecaków nie cierpię), a do pierwszego zeta mało co pasuje (np givi czy kappa) w sensie mocowania nie inwazyjnego dla lakieru typu lock, to po długich poszukiwaniach  w łapy wpadła mi taka oto torba: Sw Motech ion two

Poniżej mini recka, dla potomnych :) Będę się odnosił również do tankaga Kappa RA308, którego miałem poprzednio w Bandziorze

SW-Motech ION Two

Opis:

Pojemność 13-20l

Przeźroczysty mapnik. Wewnętrzne 2 kieszonki z siatki.

W zestawie pasek i pokrowiec.

cena 460zł

post-7541-0-85011600-1478422918_thumb.jpgpost-7541-0-70952400-1478422928_thumb.jpg

Wykonanie:

Porządne, materiał standardowy tj.: poliester.Nie ma nitek nic nie odłazi etc. 

Nawet podpisana jest osoba na metce co wykonywała - nie wiem po kiego ale jest:)

Użytkowanie:

Hm... średnio. Brak jakichkolwiek kieszeni bocznych czy z przodu czy z boku jak to było w kapppie (2 boczne + przednia).

Także pokrowiec lata luźno (i raczej nie będę go wozil), za każdym razem gdy chcesz włożyć klucze, dokumenty trzeba otwierać całego tankbaga.

Podobnie jest z mapnikiem - dostęp też tylko po otwarciu

Nierówne dno tankbaga z racji wytłoczenia na mechaniżm zapinający. Mogli rzucić jakąć podkładkę albo coś(zabrało by minimalnie miejsce)Torba dość szeroka i niska. Można 3 cm podnieść do góry

Sama torba siedzi porządnie na baku. Do przyzwyczajenia się sposób odpinania - linka z przodu.

W kappie rozwiązanie boczne na zatrzask - moim zdaniem lepsze jak ktoś ma mało miejsca koło kierownicy, a w sportach przeważnie jest go mało:P

Lekko sie kolebie na mocowaniu (kilka mm luzu), czego nie słychać podczas jazdy. Dociążenie załatwi sprawę.

Podczas jazdy stabilna. Brak dodatkowego zabezpieczenia tj. paska mocowanego do główki ramy ew. mostka kierownicy.

Widać pewni swojego zapięcia:)

post-7541-0-75880600-1478422720_thumb.jpgpost-7541-0-09922900-1478422890_thumb.jpgpost-7541-0-57004500-1478422901_thumb.jpg

Montaż:

Na bak zakłada się takie u metalowo plastikowe, a do torby sie przykręca uchwyt. (system quick lock)

Na wielką porażkę zaliczam samodzielny montaż uchwytu od spodu - wiercenie w torbie otworów.

Wymaga zaangażowania narzędzi innych niż śrubokręt, mierzenia etc - nie wiem komu to potrzebne.

Kappa rozwiązała to lepiej. Jest po prostu kilka dedykowanych otworków i dopasowujesz położenie do motocykla.

post-7541-0-72817500-1478423005_thumb.jpgpost-7541-0-35052200-1478422939_thumb.jpgpost-7541-0-07906500-1478424182_thumb.jpgpost-7541-0-63408600-1478424188_thumb.jpg

Podsumowanie

Torba porządna, mało kieszeni i zrypany montaż. Mając kappę do wyboru drugi raz bym jej nie kupił, a na pewno nie za tą cenę (460zł w promocji !!!)

Niestety tylko ta pasuje do mojego sprzętu i to jest wielki plus SW Motecha, że pasuje do większości modeli, w tym starych z nietypowymi korkami paliwa.

Uwagi

Porównując inne tankbagi tej firmy miałem wrażenie że ION to jakiś budżetowy model, albo mocno podstawowy.

Inne są wykonane z materiału balistycznego, z kieszonkami bocznymi, są również modele z możliwością podłączenia zasilania przez quick locka. tylko ceny powalają z nóg :)

Mam nadzieję że się przyda, jakby co to pytajcie

• Upvote 3

recenzja fajna (za to plus) ale cena tego tank baga z dupy. właściwie taka saszetka, jeszcze jakby byłą ze skóry albo złota ale 460 zł za absolutnie podstawowy tank bag tyle że przykrecany do baku to uwazam za zdzierstwo. chociaż wiem że taniej sie nie da takich z systemem przytwierdzania do baku. 

thx:)

kappa tańsza ok 380zł (cena bardziej do strawienia) ale nie pasuje, bo nie otwiera się korek :/

cena masakruje i długo się wahałem, ale po prostu będę tego używał więc poszło

ale serio za tą kasę powinno być co najmniej więcej kieszeni, a tu taka bida

no tak ale w twoim przypadku pewnie nick zobowiązywał :-). albo dostałeś zniżkę za wiek ;-)

pavlacos wiesz, cena ceną ale ważne że takie tankbagi cholernie dużo spraw rozwiązują i później ma się święty spokój, także jakość latania po mieście naprawdę się podniesie. 

Edytowane przez ilm

hehe, toż dlatego go kupiłem - bez tego nie czułem się kompletny :P

szycha nie wiem gdzie i kiedy kupowałeś, ale teraz takie ceny - uwierz mi przegrzebałem pół neta jak rasowy cebularz :P

a do I gen zeta coś znajdź - to już kosmos :D

300zł kosztuje ion one - mniejszy deko (5-9l) + oczywiście ring

Popraw linka, bo kieruję tutaj :P

Hm, do bandziora (od 2007r.) to polecam akurat kappę RA308.

Nie wiem jaki wcześniej był korek w B, bo może ten pierścień nie pasować.

Względnie tanie to są zwykłe magnesówki lub na pasie, jakbym nie używał tego codziennie to pewnie bym kupił (Niestety zajeżdżają lakier niemiłosiernie)