Skocz do zawartości

lelon
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Moi drodzy,  dziś trafił w moje łapska wkrętak kątowy do regulacji składu mieszanki biegu jałowego, taka alternatywa tego drogiego zestawu za ok 250zeta.

fotka ze strony sklepu nie powala jakością... w zasadzie kupujesz w ciemno :)

ihost_1478631756__jmp-wkretak-katowy-110

opis ze strony sklepu:

Śrubokręt nadaje się głównie do pracy z gaźnikami (synchronizacja, regulacja składu mieszanki itp).

- długość: 430 mm
- kąt: 110 stopni
- końcówka: płaska 5 mm
- podziałka na rękojeści

a teraz jak to wygląda na żywo

Sam wkrętak sprawia wrażenie wykonanego solidnie

Długość wkrętaka na tle gaźników z B6

ihost_1478631847__dsc02459.jpg

W opisie jest info, że posiada  podziałkę na rękojeści w zasadzie podziałka ograniczona jest do dwóch kresek jedna kreska na obudowie a druga na okrągłym elemencie obrotowym

ihost_1478631893__dsc02463.jpg

Element obrotowy z drugiej strony posiada śrubkę na imbusa żeby można było ustawić podziałkę i zeby nie kręciła się podczas regulacji.

ihost_1478632073__dsc02464.jpg

Końcówka wkrętaka jest tak wyprofilowana, ze możemy zahaczyć wkrętak o obudowę śrubki składu mieszanki

ihost_1478632148__dsc02465.jpg

płaska końcówka jest ruchoma, możemy ja wsuwać i wysuwać

ihost_1478632394__dsc02460.jpg

ihost_1478632418__dsc02462.jpg

ihost_1478632439__dsc02467.jpg

W banditach gdzie dostęp do gaźników od dołu jest spory i wystarczy malutki śrubokręt, czy tez płaski bit + adaptek i suche palce raczej nie  znajdzie zastosowania  ale w innych markach gdzie pod gaźniki dłoni nie da się wsadzić jak najbardziej :)

Wkretak kosztuje 65 zeta + przesyłka

Osoby z małopolski lub śląska zainteresowane pożyczeniem znajdą mój numer w profilu :)

• Upvote 3

pytanie krecimy calym srubokretem czy raczka?

jasne, że rączką :D wysoko by cenili taki wygięty kawałek drutu :P

wewnątrz obudowy jest "żmijka"

przy mocniejszym przytrzymaniu końcówki wyczuwa się ten minimalny luz na tym "elastycznym łączu" - żmijce

Edytowane przez lelon

Ja zapewne delikatnie podegnę końcówkę :) teraz jest 110 stopni, ja zrobię tak koło 100, tez powinno dobrze działać

taki wkrętak to podstawa w synchro tylko prócz tego dobre ucho i trochę wiedzy mechanicznej . fabryczne wykręcanie składu mieszanki jest dobre w nowym moto  ale żeby suzuki równo pracowało to o kant dupy te nastawy

W Bandicie nawet jak Cię użądli pszczoła w łapsko to i tak jesteś w stanie wsadzić rękę pod gaziory, ewentualnie delikatnie się poparzysz :P w innych gaźnikowcach już tak dużo miejsca nie ma :) 

spiralka  to raczej h***we rozwiazanie :D

krecac w kierunku skrecenia spiralki bedzie sie zacieśniała czyli ok ale krecac w druga  bedzie sie rozszerzała i nie bedzie już taka precyzyjna ;) nie ma to jak przekładnia na trybikach :) tak mi sie wydaje nie wiem jak w praktyce

no ale lepsze to niż wyciaganie gaziorów  co chwile ;)

Baldziu kręciłem w obydwie, jest ok, ta spirala jest wystarczająco twarda, dopiero przy większym oporze wyczuwa się ten "luz"  

w pewnych kręgach ten luz nawet może zostać uznany za dobre rozwiązanie, żeby potem nie znajdować łebka od śrubki składu mieszanki wolnych obrotów wewnątrz gaźnika :P ktoś taka fotkę stawiał :D 

Edytowane przez lelon

jak po użyciu mówisz ze jest ok to pewnie bedzie dobrze ;)

jak po użyciu mówisz ze jest ok to pewnie bedzie dobrze ;)

wpadnij w piątek 15 minut wcześniej to pokręcimy razem, zobaczysz jak to działa  :zeby:

jako "niezależny ekspert" wydasz opinie :D

Edytowane przez lelon

15 wczesniej czyli o której ? :)

to ten co Daniel kiedys pokazywal? niezly druciak :)

nie nie, ten Daniela to był inny, ten to wersja ekonomiczna, Daniela to taki lub coś w tym kolorze

http://lantis.pl/towar.2500.%C5%9Brubokr%C4%99t.wkr%C4%99tak.k%C4%85towy..ko%C5%84c%C3%B3wki.zestaw.html

spiralka  to raczej h***we rozwiazanie :D

no ale lepsze to niż wyciaganie gaziorów  co chwile ;)

Może lepiej wodniaka kupić,ha,ha

a gdyby połączyć dwa ustrojstwa rurką

coś w tym stylu (oczywiście nie za taką cenę - widziałem tańsze)

https://www.leroymerlin.pl/elektronarzedzia/wiertla-bity-mieszadla/bity-i-koncowki-do-wkretarki/nasadka-katowa-wb-1-aeg,p13741,l450.html

i jakiś śrubokręt

edit: https://www.castorama.pl/produkty/narzedzia-i-artykuly/auto-i-garaz/samochod/narzedzia-samochodowe/uchwyt-katowy-do-bitow-1-4.html#product

za 30zł

Edytowane przez syku

Raz ze musi być sztywny uchwyt a dwa te z casto czy liroya są za duże i mają zły kąt, mam takie do mebli i próbowałem wsadzić pod gaziory... zrobię foto podczas regulacji to dokładnie zobrazuje dlaczego nie da się zastąpić takiego śrubokręta (przynajmniej u mnie)

Edytowane przez lelon

jasne - ino pomysła ciepłem :)   - się nie da to nie (ja nie mam gażniorów więc się nie znam (a jakbym miał to też bym się nie znał)

To na kiedy wolne terminy na regulacje?:P

Tobie to nigdy nie pasują gotowe rozwiązania zawsze coś musisz ulepszyć :D

Ja ostatnio robiłem regulacje takim małym śrubokręcikiem. Łapy mam dosyć spore, więc z tej batalii wyszedłem z lekkimi poparzeniami oraz zadrapaniami. Oczywiście da się to pewnie zrobić bez urazów i bez męczarni. Ja osobiście bardzo lubię kupować (i czasem używać :)) fajne narzędzia, więc pewnie się skończy na zakupie tego śrubaka od JMP. Se na Święta prezent zrobię czy coś.

Oczywiście da się to pewnie zrobić bez urazów i bez męczarni.

pewnie się da :D

ihost_1478717859__60par-rekawice-robocze

jest wyczucie i urazy zminimalizowane do minimum :)

Edytowane przez lelon

pewnie się da :D

ihost_1478717859__60par-rekawice-robocze

jest wyczucie i urazy zminimalizowane do minimum :)

Ha, ha, ha. Śmieszne, śmieszne. Kiedyś używałem, ale są sytuację, że gdzieniegdzie wolę bez ;) A poza tym, kątowy śrubokręt może kiedy się przyda przy innym moto. 

Ha, ha, ha. Śmieszne, śmieszne. Kiedyś używałem, ale są sytuację, że gdzieniegdzie wolę bez ;) A poza tym, kątowy śrubokręt może kiedy się przyda przy innym moto. 

coś mi się zdaje że jak kupisz innego gaźnikowca to na pewno się przyda :)  a jakbyś najpierw chciał zobaczyć a potem kupić to zapewne na wiosnę będzie u mnie grill :)