Skocz do zawartości

Czujnik Sprzęgła

Bytian
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Znalazłem filmik w którym gość łopatologicznie tłumaczy. Jeśli to nie pomoże, nie dotykaj więcej nic w moto.

Zacznij od 5:50

O widzisz.... super filmik:) Jak ty to znalazłeś. Nawet jest jak sie je łamie:D

Lepiej sie nie da.

Edytowane przez YamTo

Właśnie jadę na jedną z ostatnich przejażdżek w tym roku na początku się tym czujnikiem jeszcze pobawiłem i jest tak jak pisałem w jedną stronę jak go przesunę zakręce i podłącze to w ogóle nie działa a w drugą jak przesunę to działa wtedy jak sprzęgła nie wcisnę. No to tyle wam mogę powiedzieć na teraz nie wiem czy filmik rozwieje wątpliwości bo jeszcze nie oglądałem.

Ja u siebie taki czujnik rozebrałem. Ten przesuwny ma w środku styki, jak ta mała wajcha jest na końcu czujnika gdzie styki są, to wtedy łączy. To jest mega prosty patent. Mnie się wydaje, że jego można bez problemu obrócić i wtedy będzie działał przy puszczonym, bądź wciśniętym sprzęgle. Ja u siebie zauważyłem, że ten suwaczek miał spory luz i pomimo zamknięcia sprzęgła, suwak nie "dochodził" do styku. Jak jest duży luz na lice sprzęgła, to też może go nie dociągnąć do końca. Ja u siebie owinąłem go lekko taśmą izolacyjną (ten cypek) i zafungował.

No chyba, że o to tu właśnie chodzi. No to pozostaje mi się pobawić tylko luzem na klamce  :oczy:

Na wszystko trzeba patrzeć.

Mi po zamontowaniu chińskich klamek b12 nie pali na ustawieniu na pozycji 1. Albo za mało wciska tłoczek(hydrauliczne) albo czujnik. A od 2 do 6 wszystko ok.

Artur nie dociska do konca czujnika i tyle. Jak to rozwiazac? Wywalic czujnik polutowac kable i tyle ;)

Cirus, mi to nie przeszkadza bo normalnie mam klamkę na pozycji 3 ale na zimowych rękawicach(większe i grubsze) chciałem poprawić chwyt i się zdziwiłem. I stanęło na tym że w zimowych przestawiam na 2.

U mnie czujnik po kupnie moto był uszkodzony. Był wciśnięty i ułamany bolec, jak się niedawno dowiedziałem, odkręcając go. A nóżki od czujnika były drutem spięte razem, żeby można było silnik odpalać. Zdziwiło mnie to, że wszyscy do dopalenia silnika muszą wciskać sprzęgło, a ja nie. I się do tego przyzwyczaiłem, było mi z tym nawet wygodnie. Ale niedawno kupiłem nowy czujnik, założyłem i jest tak jak być powinno. A stary może uda mi się jakoś naprawić, dorobić bolec popychający.

Hmm w wodniaku wychodzi na to ze jezdziles cały czas na mapie luzu, odczules jakaś różnice po wstawieniu czujnika?

Że co? :D

Wydawało mi się, że to tylko zabezpieczenie przed odpaleniem. Różnicy żadnej (raczej, chyba) nie zauważyłem, bo też nigdy nie przyszłoby mi na myśl, że to może mieć jakiś związek z mapą ;)

ja u siebie między te konektory na kabelkach małego gwoździa wcisnąłem bo się chciało już jeździć, miało być na kilka dni, a jeździ od roku :D

U mnie po założeniu właśnie tych chińskich klamek też nie działa w oryginalnych wszystko wydaje mi się że właśnie nie przesuwa tego cypelka do końca będę musiał tam zajrzec

Seebst poszukaj temat o mapach zapłonu tam dowiesz się więcej

Tak jak cześć pisze - i ma rację czujnika nie dociąga do końca i nic sie nie dzieje. Akcesoryjne klamki muszą mieć inne wyżłobienie na czujnik i przez to tak się dzieje. Czy ktoś z tu obecnych ma akcesoryjne klamki i sobie z tym poradził, że działa jak należy bez lutowania ? Bo nie wiem czy lut polega na tym aby tylko móc odpalić moto bez sprzęgła i nawet na biegu czy po lucie jest tak jak ma być - czyli na biegu i bez sprzęgła nie odpali. Myślę nad patentem żeby to zrobić tak jak ma być ale nie mogę wymyślić :(

Hm:). Jak ktoś chce, żeby działało tak jak fabryka dała to tylko sprawny switch:). A jak komuś nie zależy a piszecie, że złamał sie "cypelek" to po cholere pchać druty, gwoździe czy coś lutować? Wziąć śrubokręcik, przesunąć zworkę w tą stronę gdzie jest połączone, przykręcić czujnik na miejsce i zapomnieć o nim :D

Bytian. W takiej sytuacji jak go złączysz na stałe, zlutujesz czy tam w inny sposób, Będzie się zachowywał tak jak by go nie było. Moto będzie działało jak większość samochodów z manualną skrzynią biegów. Zapalisz go ze sprzęgłem, bez sprzęgła na biegi i na luzie ze wszystkimi konsekwencjami takich konfiguracji:).

Ja tak do końca nie wiem czy komuś po coś się akurat ten czujnik przydaje, może tak. Dla mnie moglo by go nie być.

Co do patentu to nie wiem , może wentylek albo koszulkę termokurczliwą na ten cypelek naciągnij? może to wystarczy żeby dociągało do końca skoro mówisz, że nie dociąga. 

Edytowane przez YamTo

Bytian, jak zlutujesz to będzie obwód zamknięty czyli będzie oszukiwało że jest wciśniete sprzęgło.

Edytowane przez ar1tur

Tak czytam co tu piszecie i się kurczaku całkiem pogubiłem. Po tych waszych wypowiedziach, ja już tera nie wiem czy dobrze ten czujnik wsadziłem. Zaczęło się u mnie od tego, że pewnego razu na stacji benzynowej po zatankowaniu, moto nie chciało zakręcić rozrusznikiem. Wziąłem go na pych i pojechałem do domu. Tam po krótkiej walce z miernikiem, doszedłem do wniosku, że coś jest nie tak z tym czujnikiem na sprzęgle. Jak we wtyczkę wsadziłem kabelek łączący konektorki to rozrusznik znów kręcił. Więc wyciągnąłem czujnik i go rozebrałem i wyczyściłem. Po wsadzeniu rozrusznik kręcił, ale tylko przy wciśniętym sprzęgle. Stwierdziłem, że zajefajnie że kręci i tak ma być. A teraz wychodzi na to, że mam go odwrotnie. Czy na luzie bez sprzęgła wciśniętego powinien rozrusznik kręcić czy nie?

Tak czytam co tu piszecie i się kurczaku całkiem pogubiłem. Po tych waszych wypowiedziach, ja już tera nie wiem czy dobrze ten czujnik wsadziłem. Zaczęło się u mnie od tego, że pewnego razu na stacji benzynowej po zatankowaniu, moto nie chciało zakręcić rozrusznikiem. Wziąłem go na pych i pojechałem do domu. Tam po krótkiej walce z miernikiem, doszedłem do wniosku, że coś jest nie tak z tym czujnikiem na sprzęgle. Jak we wtyczkę wsadziłem kabelek łączący konektorki to rozrusznik znów kręcił. Więc wyciągnąłem czujnik i go rozebrałem i wyczyściłem. Po wsadzeniu rozrusznik kręcił, ale tylko przy wciśniętym sprzęgle. Stwierdziłem, że zajefajnie że kręci i tak ma być. A teraz wychodzi na to, że mam go odwrotnie. Czy na luzie bez sprzęgła wciśniętego powinien rozrusznik kręcić czy nie?

Zdecydowanie NIE! Do zadziałania rozrusznika klamka sprzęgła musi być wciśnięta.

Jeżeli tak, to dobrze mam go założonego. Tylko mnie nurtuje pytanie, przed czym on zabezpiecza? Przed kręceniem na biegu? Ok, mam zapięty bieg, nie wcisnąłem sprzęgła, nie zakręcę rozrusznikiem. To się trzyma kupy. Ale w takim razie, gdy mam zapięty luz powinno dać się odpalić bez sprzęgła. Chyba, że czujnik ten wyklucza jakąkolwiek możliwość kręcenia rozrusznikiem. Chyba za bardzo w temat próbuję wniknąć.

Ludzie 3 strony na temat czujnika sprzegła ? no bez jaj.

Nic nie stoi na przeszkodzie żeby moto pracowało bez niego, robisz zworke  na przewodach od czujnika i nie ma problemu, nic sie nie stanie, jedynie trzeba pamietac zeby nie zostawiac moto na biegu bo przy odpalaniu szarpnie, nic poza tym.

Ja mam zworke na czujniku juz 6 lat

@Chucky jak "soprzegło" nie zamknie obwodu to nie uruchomisz rozrusznika bo obwód zasilania cewki przekaźnika rozrusznika jest przerwany

i jeszcze wrzucę schemat co i jak żeby było wiadomo:

6931ade843fbf1815609ec29d479b69a.jpeg

Edytowane przez baldhead
  • Upvote 1

No co? 3 strony o czujniku sprzęgła za około 30 zeta, pokazuje tylko, jak bardzo społeczność Banditowców chce osiągnąć perfekcję :) Ja tam doceniam.

Schemacik widziałem już wcześniej, ale jakoś wolałem doświadczyć życiowego potwierdzenia tejże ryciny. No a reasumując cały ten wywód, zostałem uświadomiony, że u mnie jest ok z czujniczkiem. 

Hm:). Jak ktoś chce, żeby działało tak jak fabryka dała to tylko sprawny switch:). A jak komuś nie zależy a piszecie, że złamał sie "cypelek" to po cholere pchać druty, gwoździe czy coś lutować? Wziąć śrubokręcik, przesunąć zworkę w tą stronę gdzie jest połączone, przykręcić czujnik na miejsce i zapomnieć o nim :D

Bytian. W takiej sytuacji jak go złączysz na stałe, zlutujesz czy tam w inny sposób, Będzie się zachowywał tak jak by go nie było. Moto będzie działało jak większość samochodów z manualną skrzynią biegów. Zapalisz go ze sprzęgłem, bez sprzęgła na biegi i na luzie ze wszystkimi konsekwencjami takich konfiguracji:).

Ja tak do końca nie wiem czy komuś po coś się akurat ten czujnik przydaje, może tak. Dla mnie moglo by go nie być.

Co do patentu to nie wiem , może wentylek albo koszulkę termokurczliwą na ten cypelek naciągnij? może to wystarczy żeby dociągało do końca skoro mówisz, że nie dociąga.

No chciałbym tak, chodzi o to że wciskając sprzęgło nasz czujnik wędruje w stronę końca klamki sprzęgła ( w lewo patrząc od góry ) i dociskając sprzęgło do końca nasz czujnik powinien zaskoczyć na styk który puszcza zapłon, a u mnie jak docisnę klamkę do końca to zatrzymuje się 2mm przed :( chyba że jakoś zatkać te 2mm w otworze na czujnik bo cypelek tam jeszcze powinien się zmieścić :P

Tak tak dążę do perfekcji i oryginału bo tak chce mieć zrobione jAK było tak już się przyzwyczaiłem :)

Załóż starą, oryginalną klamkę z tym nowym czujnikiem i zobacz, co będzie.

Jak będzie ok, to wina leży po stronie źle wykonanej klamki, co wydaje się najbardziej prawdopodobne.

Nie ma co sprawdzać nowy czujnik taki sam jak stary oczywiście, że wina leży po stronie klamki otwór musi być minimalnie przesunięty przez co czujnik nie dochodzi do końca tylko co tu teraz zrobić