Skocz do zawartości

Shima St-2/gt-1

nike166
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam dylemat który model wybrać, czy ktoś miał styczność bądź używa aby mi pomóc dokonać wyboru ?

Pozdrowionki :)

Ja mam takie : http://www.motocyklowy.pl/rekawice-motocyklowe-shima-gtr,11155.html#  i polecam, nie mowie sam model (kwestia gustu) ale mialem w nich wypadek i spełniły swoja role, sa wytrzymałe i wygodne. 

przejrzałem wszystkie rękawice z oferty Shimy i do 300 zł te co podałem najbardziej przypały mi do gustu :)

Ja mam gt-1 - po roku jazdy sa cale, jedynie skora id spodu sie troche zmechacila od trzymania kierownicy. Ogolnie dosyc wygodne, nie sa az tak strasznie cieple. Ale jak dla mnie trzeba przymierzyc bo w sumie ten model mi tak w miare lezal na rekach. Inne srednio pasowaly.

Też ma GTR Po 4 sezonach dają radę. Jedynie rzepy już nie trzymają tak jak kiedyś. Trzeba mieć na uwadze że to rękawice na ciepłe dni, mają dosyć spore otwory wentylacyjne i w niższych temperaturach marzną dłonie

Używam ST-2 jeden sezon. Nie mam dużych dłoni jednak rozmiar XL wchodzi na styk. Wygodne i naprawdę przyzwoicie wykonane - solidne rzepy, protektory w tym nadgarstka. Osobiście jestem z nich zadowolony i myślę ,że w tej cenie to dobry zakup. Miedzy palcami mają perforację przez co moim zdaniem idealne są na temperatury 15-30 stopni. Poniżej podczas jazdy doskwiera chłód , a powyżej najlepiej mieć coś na lato. Warto przymierzyć przed zakupem.  

Mam GT WP - są spoko, wygodnie, ciepłe ale przez to grube. Na  zimową jazdę polecam :D

Edytowane przez 10maly

Jazda tylko letnia dlatego nie chciałbym aby łapki się pociły także wentylacja jako taka wskazana :)

To kup Shimy RSy i tyle albo w ogóle krótkie rękawice. Ja latem śmigam po mieście właśnie w krótkich(jakieś tam Furygan Afs 16  ), jest wygodniej i szybciej. W trasy mam RSy, swoją drogą dla mnie są zajebiste.

W budżecie się mieszczą :) i nieźle wyglądają

w tym budżecie to poszukaj coś markowego: held, rst etc

szkoda siana na shime

Też mam GT-1. Po 2 sezonach są całe.

Generalnie bardzo dobre rękawice za tą cenę, pewnie kupił bym jeszcze raz, chociaż ostatnio przymierzałem HELD EVO i pierwsze wrażenie sprawiały dużo lepsze, jednak cena x2.

Odnośnie wentylacji, nie pamiętam żeby mi przeszkadzał brak wentylacji. Jest perforacja pomiędzy palcami i wystarczy rozszerzyć palce żeby poczuć powiew powietrza:)

Kilka razy ręce mi zmarzły, minimalna temperatura jak dla mnie to ~10*C . 

Kuszą mnie te shimy, held touring five jeszcze dość ciekawe ale nie mam gdzie jechać przymierzyć , a tak na czuja kupować trochę lipa.

Nie kupuj na czuja, no chyba, że chce Ci się bawić w ewentualne zwroty... Kupisz za duże będą się ślizgały, kupisz za małe - zdrętwieją ci palce...

Ja mam held touring 5 tex, z membraną i ociepleniem (held touring five nie mają ocieplenia).

Modeki letnie mam rozmiar 11 a te kupiłem na promocji 10/XL (wiekszych nie było) i są lekko przyciasne, mam dwa sezony i myślałem że się trochę ubiją ale dużo w nich nie jeździłem i wyglądają jak nowe.

Jeżdziłem w nich około 0 stopni i przy prędkościach autostradowych łapy trochę drętwieją.

Ja mam held touring 5 tex, z membraną i ociepleniem (held touring five nie mają ocieplenia).

Modeki letnie mam rozmiar 11 a te kupiłem na promocji 10/XL (wiekszych nie było) i są lekko przyciasne, mam dwa sezony i myślałem że się trochę ubiją ale dużo w nich nie jeździłem i wyglądają jak nowe.

Jeżdziłem w nich około 0 stopni i przy prędkościach autostradowych łapy trochę drętwieją.

I jak te Heldy się sprawują ? Ja bym brał bez ocieplenia . Musiałbym też okolo 50km dojechać do najbliższego sklepu w którym je mają żeby przymierzyć . W okolicy bliskiej tylko w salonie hondy mają tą shime nic więcej dlatego tak uparlem się na tą firmę . Ale jeżeli warto wziąć te Heldy to mógłbym podjechać i te 50km abym był zadowolony :)

@nike166 za mało w nich przejeździłem coby pisać jakąś recenzję, może ze 2 tyś. km. Kupiłem bo w moich przy 5 stopniach łapy odpadały a tu była promocja z 279 na 210 to się skusiłem.

Jeżeli szukasz ciepłych to latałem w nich przy 0 z prędkościami do 180 km i po 30 min była zwolniona reakcja łapy na hamowanie, z manetkami grzanymi pewnie byłoby ok.

O przemakalności nic nie powiem bo nie zdarzyło mi się poganiać w mocnym deszczu. Dobrze że mają wycieraczkę na paluchu to nie mymra się po szybce samym paluchem.

Tak jak pisałem po tym przebiegu jak nowe i pachną świeżością. Wyczucie trochę słabsze bo są bułowate.

Jeśli wersja bez ocieplenia to raczej na jazdy w temp pośrednich czyli wiosna,jesień, ze względu na membranę będzie ciepło latem a zimą zimno...

Tak patrzę że jeszcze potrzebuję trzecią parę rękawic... :slash:

Jeśli bez ocieplenia a mają posłużyć w niższych temp. to może trochę luźniejsze żeby rękawiczka termo wlazła?

A jeśli jako całoroczne to ochraniacze lepsze by się przydały a nie miękkie.

Edytowane przez ar1tur

A jeszcze pytanie co do Shimy RS-1 czy zszy mały palec z serdecznym nie jest uciążliwy ? Bo z mojego punktu widzenia to dziwne uczucie może być. Czy jest to na tyle elastyczne, że nie odczuwalne ?

Mam (chyba) ST ale tam też palce są zszyte.

Gdy je założyłem pierwszy raz na rękę to było to dość dziwne uczucie. Ale tylko wtedy. Podczas jazdy kompletnie nie odczuwam tego, że te dwa palce są razem zszyte.

A jeszcze pytanie co do Shimy RS-1 czy zszy mały palec z serdecznym nie jest uciążliwy ? Bo z mojego punktu widzenia to dziwne uczucie może być. Czy jest to na tyle elastyczne, że nie odczuwalne ?

w zasadzie to w ogóle nie przeszkadza - no chyba, że chcesz spróbować celowo ruszyć jednym to fakt, dziwne uczucie :D a złączone są przez kwestie bezpieczeństwa - w razie czego mniejsze szanse na stracenie małego skrajnego palca...

Ok dzięki wszystkim za pomocne słowa :) w weekend pojadę najpierw do sklepu z shimą i zobaczę jak mi leży na ręce. Jak będzie ok to kupię jeśli się zawiodę na marce to więcej jej nie kupię :)