Skocz do zawartości

Problem Złamana Rama

Gość minor20
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Marne szanse na ugranie czegokolwiek. Na szczęście!!!! Bo co niektórym zacierają się granice chciwości ze zdrowym rozsądkiem.

O o o dobrze to ująłeś

1.Zakupic dobry element

2.Zdemontowac nie dobry element

3.Zamontowac dobry element

4.Czekac na wiosnę

5.Ogień na tłoki

6.Zapierdalac

Temat powinien mieć tytuł pęknięta rama, chyba że nie ma geometrii w ogóle :P

Tak z ciekawości ile zapłaciłeś za motocykl jeśli można zapytać? 

Czegoś takiego nie zobaczyć przy kupnie moto ?

Zaślepiony chęcią nabycia tego egzemplarza i zbajerowany przez sprzedawcę :(

Koszt elementu za mały, co by się bujać się  po sądach.

Ugodowo to klient powie - Przyjeba.... to pękło. Może  w transporcie zjeba.... Pewnie pasem transportowym wyje...

Kup ten element, albo dobry spawacz ogarnie i jazda.

Ważne. Dobry spawacz, a nie Jasio sąsiad, co spawarkę ma po dziadku i jakoś tam nasmarkamy. 

Ja tam nie wiem prawnikiem nie jestem, ale aż mnie trzęsie jak słyszę takie teksty "On nie musi się znać na mechanice, ty podpisałeś umowę, że wszystko jest ok. Nawet jeśli wiedział o tym to jest to nie do udowodnienia".

Tzn, że jak podpiszesz umowę to ch...j. Sprzedający może sprzedać coś z wadami, ktorych nie widać (a są), a ty jako kupujacy jak tych ukrytych wad nie zauwazyles to jestes na straconej pozycji, bo nie zauwazyłeś?.  I nie masz żadnych praw bo podpisałeś umowę?:/.Myślę, że nie do końca tak jest. Coś tam kodeks cywilny o takich umowach stanowi:). Mi zdarzyło się kiedyś zwrócić auto i jeszcze Pan od, którego kupiłem auto grzecznie zawiózł mnie do domu, chociaż zdaje sobie sprawę, że nie zawsze ktoś po drugiej stronie musi być normalny i wiedząc, że wpiernicza kogoś na minę potrafi się zreflektować i zwrócić kasę. Trzeba by troche pokopać albo faktycznie porozmawiać z prawnikiem ale takim, ktory zajmuje sie tego typu sprawami. Myślę, że jak byś naprawdę chciał to jest do udowodnienia, że pęknięcie nie powstało wczoraj  itd.  A tak przy okazji to dlaczego chciałeś wymieniać uszczelki kolektorów?  Szpilki proste były?

Wszystko chyba zalezy od tego czy chcesz, masz czas i pewnie kase, żeby sie z gnomem szarpać. Ciężko ocenić co robić. A może to faktycznie fajny motor a to jego jedyne niedomaganie? :)

Weź chlopie najpierw tak jak Ci tu niektórzy piszą, dokładnie z kimś kompetentnym obadaj to moto. Jak jest ok i tylko ten kawałek ramy strzelił, kup wymień, dopieść moto przez zimę i popierdylaj na wiosnę, bo szkoda zdrowia i nerwów.

Ale jak to nie wszystko i więcej jest takich "kwiatków" o których ten Pan i jego prawnik nie wiedzieli a teraz Ci wylezą to nie wiem jak ty ale ja bym nie popuścił. Tak czy tak głupio tak pisać ale nie zazdroszcze CI sytuacji. Może naprawde nie ma o co kopii kruszyć. Irytuje mnie tylko, że koles cwaniaczy. Kurde mogł sie tłumaczyć, że nie wiedzial czy cuś ale chcieć sie dogadać ale jak cwaniaczy to moim zdaniem wiedział. Może nawet tak jak ty na początku nie wiedział, że to wymienny element i dlatego sprzedał.  Tak czy tak pisz nam  tu ładnie wszystko co sie dzieje. Jak miał bandita to w sumie ciekawe czy tu nie zagląda. Może sie odezwie i powie. Panowie ja nie wiedziałem, moto stało rok w garażu a mam myszy... :zdziwiony:

A nawet jeśli...

To w umowie jest jasno napisane, że to umowa kupna-sprzezdaży MOTOCYKLA, a nie 'złomu, który kiedyś był motocyklem, a teraz nie nadaje się do jazdy'.

Więc niezgodność przedmiotu z umową :lol: 

Kolega już zrobił geometrię ramy?

Co wyszło?

Obserwuje temat, tobi sie powoli troche szum i zamieszanie juz... podstawa sprawdzic reszte motocykla. Poza tym sprzedajacy tez jak nie jest handlarzem to moze sie wystraszyl ze ktos go chce w cos zrobic o ile faktycznie o tym nie wiedzial. Do tego pytanie jaka cena na umowie byla. Kolega raz sprzedawal samochod i kupujacy uparl sie zeby wpisac na umowie duzo nizsza cene. Potem zaczal wymyslac ze odda samochod bo cos sie mu nie podobalo (typek ogladal samochod dlugo z kolegami zanim kupil - cena sprzedazy byla ponizej 10k... ) i potem jak zaczal miec pretensje o jakies pierdoly i chcial go oddac powolujac sie na umowe zrozumial ile by stracil jakby odzyskal ta kase co kazal wpisac na umowie - takie ostrzezenie troche zeby pisac umowyw miare rozsadnie...

zgadza się, po drugie nie ma sensu zaniżać na umowie o te parę groszy podatku więcej, w moim US to i tak nie przechodzi bo sprawdzają średnią cene "katalogową" z allegro :D :D  i to nie żart!

zgadza się, po drugie nie ma sensu zaniżać na umowie o te parę groszy podatku więcej, w moim US to i tak nie przechodzi bo sprawdzają średnią cene "katalogową" z allegro :D :D  i to nie żart!

W Krakowie otwierają książkę eurotax i szukają :P 

Można negocjować jak wpiszesz w pcc3 np uszkodzenie powłoki lakierniczej, ale i tak nie zjadą do 2k za auto kupione za 23...bo i takie przypadki spotykałem na umowach.....

Można negocjować jak wpiszesz w pcc3 np uszkodzenie powłoki lakierniczej,

Albo złamana rama...

Sprawa sądowa z prywatną osobą to kopanie się z koniem, najskuteczniej by było wycieczkę do zoo (do lwa na szybko) zafundować sprzedającemu.

Albo złamana rama...

Sprawa sądowa z prywatną osobą to kopanie się z koniem, najskuteczniej by było wycieczkę do zoo (do lwa na szybko) zafundować sprzedającemu.

Klasyka kina akcji ;)

Albo złamana rama...

:D z Krzysiem Jarzyną  :zeby:

Na wyjeździe byłem to nie pisałem. Pismo do "CWANIAKA" wysłałem tak jak mi znajomy prawnik powiedział . Zaznaczyłem że żądam zwrotu pieniędzy na konto w terminie do 7 dni. Geometrii ramy jeszcze nie zdążyłem zrobić dopiero ten element będę mieć w przyszłym tygodniu. Ja nie chce oddawać moto bo na prawde przejrzałem go i jest ok tylko jeszcze sprawdzę geometrię. Czekam teraz 7 dni i zobaczymy. Jak by co będę pisał :D

znaczy się zwrotu kasy za element używany + malowanie? czy zwrotu kasy za moto i anulowanie transakcji?

Przechodziłem ten sam temat. Kupiłem motocykl bardzo ładny "śliczny" Oglądałem z każdej strony. Widziałem trochę rdzy na ramie ale nic nie przykuło mojej uwagi. Poprosiłem znajomego by na chłodno obejrzał ze mną moto.  Jak dla niego było wszystko ok. Kilka dni później postanowiłem dokładnie obejrzeć moto. Pod bakiem na wzmocnieniu zobaczyłem pęknięcie spawu. Lekko się wkur.....m i też dzwonie do gościa i napisałem pismo. Niestety nic nie udał mi się ugrać. Pojechałem do serwisu na sprawdzanie ramy. Wszystko jest ok. Rama prosta a pęknięty spaw został naprawiony. Początkowo borykałem się czy ramę wymieniać jednak uszkodzenie było na tyle małe i w takim miejscu, że nie dyskwalifikowało to ramy z dalszego użytkowania. Teraz moto robię pod siebie. Wszystko dokumentuję by w przyszłości jak będę o sprzedawał kupujący wiedział co i jak. 

znaczy się zwrotu kasy za element używany + malowanie? czy zwrotu kasy za moto i anulowanie transakcji?

Za motocykl i odstąpienie od umowy. Najgorzej że w przyszłym tygodniu mija termin 14 dni złożenia PCC3 i jak się spóźnię z podatkiem to kare zapłacę a on się uprze na nie oddanie kasy. A też byłem z kumplem żeby zimnym spojrzeniem ocenił zakup motocykla a mógł mi się odpłacić i zabronić mi kupywać bo ja mu w zeszłym sezonie tak zrobiłem i do dziś mi dziękuje że raz mu zabroniłem kupywać a zrobiliśmy z 500 km i powiedziałem nie.

Ja nie chce oddawać moto bo na prawde przejrzałem go i jest ok tylko jeszcze sprawdzę geometrię.

Za motocykl i odstąpienie od umowy.

Wybacz ale czegoś nie rozumiem.

Nie chcesz oddawać moto bo jest ok, za chwile piszesz, że chcesz kasę za motocykl i odstąpienie od umowy.

Skoro jest ok to dlaczego nie chcesz wymienić tego elementu i cieszyć się na wiosnę z dobrego sprzęta?

Błędy w pisowni sponsoruje Tapatalk.

Może inaczej . Nie chciałbym go oddawać. Napisałem list bo może gość się opanuje i będzie chciał się dogadać jakoś. A nie zachowuje się jak dziecko 10 letnie. 

No właśnie też tak czytam i nic nie rozumiem, wychodzi na to że chcesz zostawić moto a koleś ma Ci oddać kasę :usmiech:

Za motocykl i odstąpienie od umowy. Najgorzej że w przyszłym tygodniu mija termin 14 dni złożenia PCC3 i jak się spóźnię z podatkiem to kare 

Z tym to nie do końca tak jest:D

Ja  sie spoźniłem, bo autentycznie powaliło mi się że miesiąc na to jest a nie 2 tyg.

Pani w urzędzie kazała mi napisać, qrde "czynny żal" czy cuś takiego. Była miła i nic złego mi się nie stało.

Qrde to nie miliony tylko 2% od ilu ty tam zapłaciłeś:D. Chociaż z drugiej strony, cholera wie inny urząd inna kobitka. W sumie może lepiej nie ryzykować:D. Ale gdyby komuś sie już zdarzyło takie spoznienie to trzeba pisać i oddać razem z deklaracją, pokajać się i prawdopodobnie podarują:D