Skocz do zawartości

Proszę O Pomoc W Doborze Szyby Owiewki

xmann1
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Ja chcialem tylko wiedziec, jak odnosza sie przeglady polskie do takich "kombinacji".

Widze jednak, ze z ciebie bardzo cwany i obcykany gosc a ta stronka to niepodwazalny autorytet.

Powiedz mi z laski swojej, dlaczego oryginalna szyba Bandita 650 k7 posiada oznakowania amerykanskiej homologacji wedlug normy DOT,

ktora jest jeszcze bardziej rygorystyczna od europejskiej normy ECE?

Pytanie ze śrubkami miało być w formie żartu, bez agresji proszę i "kombinactwa" ;)

Ad1. Nie stronka, a ustawa - jest to niepodważalny argument na rozmowę z władzą wykonawczą i panami diagnostami :) Nie obchodzą nas ogólnie znane fakty, a dokładna litera prawa. Stronkę wkleiłem dla przykładu, aby nie być gołosłownym teoretykiem.

Ad2. Widocznie w Stanach Zjednoczonych podczas homologacji pojazdu jest wymagana taka homologacja. Natomiast nas obowiązują zupełnie inne przepisy niż za oceanem.

Po drugie jeśli masz moto zarejestrowane w Polsce i masz ważny przegląd to Panom Policjantom z USA czy Niemiec nic do tego, bo moto spełnia przepisy kraju rejestracji :)

Co innego wyposażenie: jak kamizelki, zapasowe żarówki, czy interkomy. Tutaj musi stosować się do prawa obowiązującego w danym kraju i posiadać na wyposażeniu owe elementy.

PS

Ok, teraz doczytałem że masz w profilu Bremen, co wskazuje na to, że nie robisz przeglądów w Polsce. No chyba, że się mylę? :)

Co innego wyposażenie: jak kamizelki, zapasowe żarówki, czy interkomy. Tutaj musi stosować się do prawa obowiązującego w danym kraju i posiadać na wyposażeniu owe elementy.

Bzdura!

Proszę nie wprowadzać w błąd!

Zgodnie z podpisaną przez Polskę i prawie wszystkie kraje Europy, i mnóstwo krajów reszty świata Konwencją Wiedeńską: https://pl.wikipedia.org/wiki/Konwencja_wiedeńska_o_ruchu_drogowym

pojazd musi posiadać wyposażenie obowiązkowe na terenie kraju, w którym jest zarejestrowany i żadnego innego.

Dopóki poruszamy po krajach, które podpisały konwencję: http://web.archive.org/web/20150520025526/https://treaties.un.org/pages/ViewDetailsIII.aspx?src=TREATY&mtdsg_no=XI-B-19&chapter=11&Temp=mtdsg3&lang=en

Wymagane od nas może być wyłącznie wyposażenie obowiązkowe na terenia naszego kraju.

Trzeba tylko pamiętać że wspomniana konwencja nie dotyczy kamizelek odblaskowych, które nie są traktowane jako wyposażenie pojazdu tylko danego uczestnika ruchu. W tym przypadku nie można powołać się na postanowienia konwencji wiedeńskiej

Ad2. Widocznie w Stanach Zjednoczonych podczas homologacji pojazdu jest wymagana taka homologacja. Natomiast nas obowiązują zupełnie inne przepisy niż za oceanem.

Tu sie mylisz. Bandit i co za tym idzie, takze podzespoly jak szyba, posiadaja homologacje EU wydana w jednym z krajow czlonkowskich.

PL jako czlonek Unni zobowiazana jest przestrzegac te przepisy a co do policji np. niemieckiej, w swiadomosci, ze  przepisy te obowiazuja takze w PL, moga sie dpierdzielic ale jak juz pisalem, nie musza. Czesto przymykaja oko.

Ja przykladowo musialbym, jadac do PL miec gasnice. Tu nie jest to wymogiem a jednak, polska policja przymykajac oko poinformowala mnie ale o tym. Powolywanie sie na wymogi brania ze soba w niektorych krajach kamizelek i twierdzenie, ze to prawo ma prawo bycia a homologacja, to mozna olac bo niby nie jest wspomniane nie jest poprawne. Przypominam, szyby motocyklowe posiadaja homologacje przydana podczas homologacji calej maszyny. Wymieniajac na akcesoryjna naleze zadbac aby i ta takowa miala i tu, cz polska policja, przeglady zwracaja na to uwage, nie odgrywa najmniejszej roli.

Trzeba tylko pamiętać że wspomniana konwencja nie dotyczy kamizelek odblaskowych, które nie są traktowane jako wyposażenie pojazdu tylko danego uczestnika ruchu. W tym przypadku nie można powołać się na postanowienia konwencji wiedeńskiej

I dodatkowo pamiętać, że w niektórych krajach - np. Austrii - posiadanie kamizelki dotyczy kierowców pojazdów wielośladowych, więc nie dotyczy kierowców motocykli i rowerzystów na przykład.

Tu sie mylisz. Bandit i co za tym idzie, takze podzespoly jak szyba, posiadaja homologacje EU wydana w jednym z krajow czlonkowskich.

PL jako czlonek Unni zobowiazana jest przestrzegac te przepisy a co do policji np. niemieckiej, w swiadomosci, ze  przepisy te obowiazuja takze w PL, moga sie dpierdzielic ale jak juz pisalem, nie musza. Czesto przymykaja oko.

Ja przykladowo musialbym, jadac do PL miec gasnice. Tu nie jest to wymogiem a jednak, polska policja przymykajac oko poinformowala mnie ale o tym. Powolywanie sie na wymogi brania ze soba w niektorych krajach kamizelek i twierdzenie, ze to prawo ma prawo bycia a homologacja, to mozna olac bo niby nie jest wspomniane nie jest poprawne. Przypominam, szyby motocyklowe posiadaja homologacje przydana podczas homologacji calej maszyny. Wymieniajac na akcesoryjna naleze zadbac aby i ta takowa miala i tu, cz polska policja, przeglady zwracaja na to uwage, nie odgrywa najmniejszej roli.

Wyżej już Kolega napisał, że nie musisz mieć gaśnicy w Polsce, skoro Twoje auto spełnia wymagania niemieckie. Policjant niedoinformowany i tyle...

To samo z przeglądem - masz ważny przegląd w Polsce, to znaczy, że wszędzie ten przegląd muszą Ci uznać. :)

Wiecie, napisałem do Ministerstwa Infrastruktury i opisałem nasze wątpliwości. Poprosiłem też o wskazanie ustaw i rozporządzeń, które odpowiedzą na nasze pytania. Gdy nadejdzie odpowiedź wkleję ją tutaj :)

Wcześniej pisałem w równych sprawach, m.in o buspasy dla motocyklistów i odpisują z tym, że mają ustawowo chyba 2 tygodnie (lub więcej gdy sprawa jest skomplikowana).

Podkreślam, że to co odpiszą obowiązuje w Polsce :)

Gdyby mialo to tak byc to czekam na odpowiedz.

Dla mnie byloby to wspaniala rzecza i wszelkie przerobki dawalbym wtedy potwierdzic w PL za friko a tu musieliby to uznac bo jak by nie bylo, polska homologacja jest wazna w calej Unni. Obawiam sie jednak, ze do tego nigdy nie dojdzie znaczy, do potwierdzenia zgodnosci z przepisami Unijnymi.

Z tego, co kojarzę, to kwestia buspasów pozostaje w gestii miasta, ale może się mylę :) 

Z tego, co kojarzę, to kwestia buspasów pozostaje w gestii miasta, ale może się mylę :)

Tak,

w tej kwestii decyduje tylko miasto. Jednak i tak sprawę można skomplikować np.: oddając niejako do dyspozycji ZTM. Wówczas jak w Warszawie nie ma możliwości zrobienia buspasów, bo tam jest ktoś, kto uważa, że NIE i koniec tematu.

mały OT się zrobił :P

wracając do tematu:

ktoś coś wie na temat jakiś innych tanich podgrzewanych manetek? OXFORDy miałem dwa razy i dwa razy mi się zepsuły czy to po deszczu czy to po kilku godzinach na słońcu.(zalany sterownik i jakieś przepalone styki i jednak z manetek przestała działać...)