Skocz do zawartości

Uszczelka Czy Planowanie?

Kam
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

Powiedziałem mechaniorowi od głowic, ze mam 1/3 grubości uszczelki pod głowicą. W odpowiedzi powiedział, żebym się jeb.ął w dynię, bo to ma się tak, jakbym zwiększył moc na tylnym kole o 50% i założył bieżnikowane opony - głowice się planuje a nie zmniejsza grubość uszczelki.

Przelatałem wprawdzie cały sezon na cienkiej uszczelce i nic się nie stało, ale zacząłem się zastanawiać.

jakie jest wasze zdanie?

No trochę racji pewnie ma, cieńsza uszczelka to i większą możliwość przedmuchu lub innego jej uszkodzenia Tym bardziej ze nie planowales glowicy Ale niech mądrzejsi się wypowiedzą. Uszczelkę na zamówienie gdzieś robiłeś?

Bez modow to tylko grzebanie w g... Jak ci wywali ta uszczelke to zrobisz planowanie i zalozysz odpowiednia.

jachu, nie robiłem na zamówienie. bierzesz uszczelkę, rozpinasz i zakładasz tylko jeden listek (1 z 3).

cirus, nie wiem o jakich modach piszesz. Przed zmianą uszczelki głowica była sprawdzana, nie była krzywa więc zabielili i tyle. 

na forum wiele jest pisane o cienkich uszczelkach, o planowaniu nie.

no właśnie tak się zastanawiam, czy nie zrobić tego właśnie tak, że splanować i założyć na normalną uszczelkę.

tylko jak stwierdzisz że pod obciążeniem silnik zaczyna (dzwonić) to nic nie wykminisz . wiem po sobie głowica 1 mm w duł uszczelka oryginalna na wyprzedzonym zapłonie ,dół jak dieslu startuje jak sputnik  ale na średnich dzwoni  a na standardowych nastawach zapłonu brak mocy z dołu i to bardzo odczuwalny ale cichy i bezjajeczny  :zniesmaczony: . z tym że mój silnik to składak blok gsf 1200  ,głowica ,wał ,sprzęgło gsxf 1100 , skrzynia gsxr 1100  ,cylindry gsxf 1100 rozwiercone na tłoki bandita (na dotarciu)  i moduł zapłonowy gsxf 1100 . 

sezon się skończył i czeka na dalsze poprawki  zmieniam gaźniki na 38mm  i napęd  bo na tym mam ok 3500 ob przy 100 km/h i się męczy silnik  . co mogę dodać kolegi gsf 1200 ostatni wypust pierwszego modelu głowica 0,2 splanowana wałki od gsxf1100  gaźniki 38 mm od 750w i kolektor od gsxr 1100   jadąc za nim ostatnim wypustem gsxr 1100 olejaka na płytkach do 200 kręciłem do odcięcia żeby nadążyć . 

Kam pisalem ze warto w to sie bawic jak sie robi modyfikacje np takie jak wymienil Karol bo wtedy to przyniesie jakas korzysc, ale jak juz to zrobiles to nic nie ruszaj i jezdzij jak sie nic nie dzieje.

No własnie problem polega na tym, ze ruszyłem już w tamtym sezonie. poza tym jak podniosłem głowicę to i tak muszę wymienić uszczelkę.

po sezonie doszły jeszcze gaźniki 38mm i dyna2000 znalezione przypadkiem u kumpla. ch.. wie czy to coś da, ale jest zima to mi się nudzi.

wałki mam od 750, w dobrym stanie, była niska uszczelka, k&n, kolektory oryginał.

wszystko grało, dałem głowicę do dotarcia zaworów i wymiany uszczelniaczy. przy okazji się wysypałem, ze na cienkiej uszczelce jeżdzę.i mam teraz zagwozdkę.

... kolektor od gsxr 1100   

4w2 ??

Edytowane przez Kam

No to z grubsza tylko wydechu brakuje dobrego z kolektorem bo sporo na nim mozna ugrac. Oczywiscie z tymi gazniorami 38 tez mozna sie fajnie pobawic :)

gaziory leżą już umyte, oringi, zaworki i membrany wymienione. dysze zmienione na 140

trochę mnie zastanawia czy nie dodać powrotnej linki bo oryginalnie ma jedną i zamienić ssanie na linkę przy kierownicy. będzie wygodniej.

z kolektorami może pobawię się na wiosnę. ale już chyba 4w2

Głowica splanowana, odebrana (na zdjęciu jeszcze przed szlifem zaworów i polerką komór)

thumb_ihost_1482948892__20161228_145005_

Edytowane przez Kam

Głowica splanowana, ...

Czym, pilnikiem albo mi sie tylko wydaje, ze powierzchnia nie jest gladka.

kufa, się czepiacie :)

to filtr olejowy. maszyna pracuje w oleju, jak zawiniesz streczem i potem odwiniesz to tak zostaje. 

zrobione jest perfekt.

na foto to wygląda. w skrócie kup pan nową głowicę

może to takie zdjęcie

stara szkoła mówi za każdym razem jak zdejmiesz czapke to trzeba planować

Nie dygajcie to oliwa, tylko teraz zaloz odpowiednia uszczelke i niech to nie bedzie ta najtansza na allegro ;)

Jak bys chcial takie ktore lataja pare lat razem z innymi uszczelkami to wal na pw.

Edytowane przez Cirus

mnie to ciekawi  dyna 2000 jak tym sterować 

nie wiem, jeszcze tego nie oblookałem. wygląda że jest kpl razem z cewkami, impulsatorami i kablami.