Skocz do zawartości

Ukręcona Śruba Gsf 650 2009 Rok

Emwu96
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

ukręciłem gwint w misce olejowej (bez komentarzy proszę) w bandicie 650 2007r.

I teraz moje pytanie, ponieważ chcę kupić nową miskę na allegro - czy żeby ją wymienić trzeba specjalnie wyciągąć-ściągać silnik czy wystarczy sie mocno pochylić ?

czekam na odp, dzięki i pozdr :)

A nie lepiej było przegwintować?

Bez ściągnięcia kolektorów miski nie ruszysz. A jak kolektory, to urwane śruby = kolejny kłopot.

Kup śrubę M16x1.5 magnetyczną, taki sam gwintownik i w pół godziny temat załatwisz. Chyba, że się mylę to niech ktoś mnie poprawi?

Hmmm a dlaczego sciagniete kolektory = urwane sruby?

W wodniakach się jeszcze nie ukręcają :P

Gwintowanie miski na moto to kiepski pomysł. Po pierwsze fakt kiepskiego dojścia co może skutkować krzywym gwintem zwłaszcza jak ktoś nie ma wprawy. Druga rzecz to opiłki które dostaną się do miski po gwintowaniu mogą narobić gnoju w piecu. Przerabiałem temat w moim starym B6.
Zdejmowanie kolektorów to loteria. W B6 nie miałem problemu i wszystkie śruby puściły mi od ręki. W B12 3 sztuki mam zawalone na amen.

Moja rada jest taka, sprawdź czy możesz poluzować wszystkie śruby kolektorów. Jak tak to zamawiaj miskę i wymieniaj. To bardzo prosta operacja. Jeśli nie poluzujesz śrub od kolektorów to decyzja należy do Ciebie w zależności od Twoich umiejętności garażowych. Możesz się zdecydować próbować je ruszyć i ryzykować zerwanie oraz dalszą zabawę w rozwiązywanie nowego problemu lub zapakować moto na przyczepkę/busa i zatargać do mechanika i niech on się martwi. Oczywiście druga opcja wiąże się z $ ;)

a do sciągnięcia kolektorów nie trzeba przypadkiem zdjąć chłodnicy? Ogólnie zabawa w cholerę i szansa na to że jedno naprawi, a 2 rzeczy rozwali...

Ktoś twierdził, że zmieniał michę bez zrzucania kolektorów.

Metal nie wiem jak w wodzie ale w olejakach kolektory ściąga się bez ruszania chłodnicy. Dopiero zdejmując miskę musisz odkręcić 2 przewody olejowe od miski idące bezpośrednio od chłodnicy.

W olejaku nie da się zdemontować miski bez zdjęcia kolektorów. Kolektory zasłaniają na 100% jedną jak nie więcej śrub trzymających miskę i nijak z założonymi kolektorami się do nich nie podejdzie.

Emwu96 sprecyzuj jaki masz piec, olej czy woda bo w 2007 trafiały się jeszcze olejaki.

mam wodniaka - tak jak w avku

generalnie gwintowanie na moto nie wchodzi w gre, poniewaz na sztuke teraz srube mam wklejona na poxipol. Tak więc miske trzeba wymienic. Cholera dalej po głowie chodzą mi te kolektory :/

Śrubę i tak będziesz musiał wywalić co by spuścić oliwę ;)

Leć do garażu, klucz w łapkę i spróbuj poluzować wszystkie śruby kolektorów. Jak puszczą to jesteś w domu :)

Wtedy to już kwestia tego co wolisz czy gwintowanie czy wymiana miski. Ja wymieniałem miskę bo na gwintowaniu się nie znam,

a do tego trafiłem na PBC tanią miskę w super stanie. Sama wymiana w olejaku to banał, myślę że w wodzie też nie będzie problemów.

Śruby kolektorów powinny się gładko odkręcić. Jeśli masz odpowiedni klucz to odkręcisz je bez ruszania chłodnicy ale jeśli chcesz mieć więcej miejsca to musisz ją odkręcić. Nie będzie konieczne odkręcanie przewodów chłodniczych. Nie odkręcaj normalnie tylko stukaj w klucz. Jeśli zobaczysz że nie idzie to nie ciśnij tylko odpuść. Postukaj w śrubę młotkiem i na pewno gładko się odkręci.

Ewentualnie już kupić jakiś preparat penetrujący i zacznij psiukać śruby od kolektorów. Jak okaże się, że jednak bez zdjęcia się nie obejdzie, to może łatwiej puszczą ;)

jest jeszcze wyjscie,sa stacje wymiany oleju gdzie nie odkrecaja sruby z miski tylko wysysaja przez wlew olej jak odkurzaczem taka cienka elastyczna rurka,to bys nie musial ruszac wklejonej sruby.

mam wodniaka - tak jak w avku

generalnie gwintowanie na moto nie wchodzi w gre, poniewaz na sztuke teraz srube mam wklejona na poxipol. Tak więc miske trzeba wymienic. Cholera dalej po głowie chodzą mi te kolektory :/

To dopiero jest rzeźba! Rozwiązanie tymczasowe. Jak tobić to porządnie. Czyli albo gwint, albo nowa micha.

Zdejmij miskę i zawieź do speca od naprawy głowic. Wprasuje ci tuleje z nowym gwintem tak jak w gnieździe na świece. 

ja juz ja wyciagnie to bez problemu zrobi nowy gwint ,tak jak radzil MetalBeast kazdy slusarz mu to zrobi.

Pytanie czy gwintowanie / wstawianie tulei będzie opłacalne? Na allegro znalazłem miskę do B6,5 za niecałe 70zł z przesyłką. A skoro i tak będzie miał zdjętą miskę...

dokładnie tak jak mówi Amefisto nie bede jezdzic i rzezbic z gwintem jesli bedzie sciagnieta, po prostu sie ja zmieni i tyle ;) Na allegro zamawiam i niech lezy. A bede sie martwic przy nast. wymianie oleju - chyba, ze cos pocieknie pod spodu ;)

dzieki za rady  :)

Gorzej jak zamiast pociec po prostu wywali Ci ten korek z poxipolem i wtedy będziesz miał bardzo mało czasu na zgaszenie pieca przed zatarciem. Woda to nie olejak, pancerna nie jest ;) Ja bym z takim druciarstwem nie mógł ganiać. O stratę oliwy się nie martw. Zlejesz do czystego naczynia i możesz później spokojnie zalać z powrotem. To, że olej opuści piec na godzinkę czy dwie, dopóki go nie zanieczyścisz, nie znaczy że straci swoje właściwości. Powodzenia ;)

Gorzej jak zamiast pociec po prostu wywali Ci ten korek z poxipolem i wtedy będziesz miał bardzo mało czasu na zgaszenie pieca przed zatarciem. Woda to nie olejak, pancerna nie jest ;) Ja bym z takim druciarstwem nie mógł ganiać. ;)

generalnie sama śruba trzymać się trzymała dopiero przy mocniejszym dokrecaniu przeskakiwala, takze mysle ze wzmocnienie poxipolem spelni zadanie i bedzie trzymac. Także nie strasz Amefisto bo bede jezdzic obsrany :D Miske juz zamowilem ta z allegro za 5 dyn. Będzie chwila za 6tyś km to się wymieni :)

Edytowane przez Emwu96

generalnie sama śruba trzymać się trzymała dopiero przy mocniejszym dokrecaniu przeskakiwala, takze mysle ze wzmocnienie poxipolem spelni zadanie i bedzie trzymac. Także nie strasz Amefisto bo bede jezdzic obsrany :D Miske juz zamowilem ta z allegro za 5 dyn. Będzie chwila za 6tyś km to się wymieni :)

Twój motocykl, Twoje ryzyko ;) Ja druciarstwa w mojej Lokomotywie nie toleruję ;)

Nie ma co panikować. W moim też była miska lekko przekręcona, o czym się dowiedziałem po tym jak go kupiłem. Przelatałem 2 sezony na silikonie, tak mi poradzono tu na forum i wreszcie dałem do zrobienia. Wstawili tulejkę i jakoś się trzyma.

Drobna rzecz, w zasadzie pierdoła a potrafi krwi napsuć. Poza tym chyba z gównolitu te miski są, albo mam za dużo mocy w łapie.

Nie chce zakładać nowego tematu bo zasadniczo mój problem jest związany z tym. 

Panowie powie mi ktoś jakim kluczem odkręcę taką śrubę ?

ju8eh5.jpg

Edytowane przez speeedo

Na pewno jakiegoś torksa dopasujesz albo ampula. 

A jak nie to:
http://allegro.pl/klucz-kwadrat-do-korka-oleju-rozne-rozmiary-i4046894767.html

W każdym sklepie z kluczami

Edytowane przez Conorian

witam,

ukręciłem gwint w misce olejowej (bez komentarzy proszę) w bandicie 650 2007r.

I teraz moje pytanie, ponieważ chcę kupić nową miskę na allegro - czy żeby ją wymienić trzeba specjalnie wyciągąć-ściągać silnik czy wystarczy sie mocno pochylić ?

czekam na odp, dzięki i pozdr :)

Ja wlasnie uporalem sie z identycznym problemem . Kupilem srube M16 1, 5 oraz odpowiedni gwintownik . Gwintowalem na moto po zakonczeniu zalalem 0, 5 l oleju zeby zlac opilki z grubsza troche tego bylo wiec wlalem jeszcze raz do pelna I spuscilem. Zalalem czystym olejem I smigam juz trzy dni I jest ok. Srube uszczelnilem dodatkowo bodajrze teflonem na sznurku co by nie kapla ani kropelka.

• 4 weeks later...

Koledzy mam problem.
Mianowicie przy poprzedniej wymianie oleju zorientowałem się, że korek spustowy oleju w moim GSF400 jest nadwymiarowy, mianowicie M16, a w miejsce jego była wkręcona zwykła śruba, obcięta gumówką na 3 podkładkach miedzianych (co za druciarstwo...). Olej wymieniłem i wkręciłem to całe ustrojstwo tak jak było, a przy następnej wymianie postanowiłem wymienić śrubę na korek z prawdziwego zdarzenia. Dzisiaj rano wziąłem się za wymianę oleju i filtra i okazało się, że jakiś partacz nagwintował miskę gwintownikiem M16x2 i że teraz nie jestem w stanie kupić na ten wymiar korka, gdyż takie nie istnieją. Są M16, ale ze skokiem gwintu 1,5.

Co teraz zrobić? Gwintować michę na M18x1,5? Bawić się w tulejowanie otworu na mniejszy korek spustowy?

Dzisiaj to mi ręce opadły, że ktoś bez jakiejkolwiek znajomości bierze się za naprawianie czegokolwiek.

Dzięki za rady.