Skocz do zawartości

Ukręcona Śruba Gsf 650 2009 Rok

Emwu96
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

W zeszły weekend postanowiłem zmienić w bandziorku olej , filtr oleju i filtr powietrza. Wszystko fajnie poszło , ale coś mnie podkusiło na mocniejsze dokręcenie nakrętki od spustu oleju. Noi się stało! Zerwałem gwint w pokrywie miski olejowej! W tej sytuacji mam 2 wybory:

1.To rozwiercenie otworu na motocyklu (na kanale , lub motocykl na boku) + gwintowanie ręczne , tylko boje sie że wyjdzie hała , a opiłki dostana się w głąb silnika.

2. Druga mozliwosc to zdjęcie pokrywy miski olejowej (już próbowałem to robic po 2 godz zrezygnowałem) w tym przypadku jest troche ciężej ponieważ musze odkręcić chłodnice , wydech , a dopiero potem męczyc się z dolną pokrywa miski olejowej.

Druga opcja wydaje mi sie bardziej rozsądna , z rozwierceniem , kalibracją i gwintowaniem otworu nie będzie najmniejszego problemu ponieważ zajmuje się tym na codzień.Obawiam sie jedynie z demontażu tych wszystkich części , mieliście juz tak.? Może jakieś wskazówki odnośnie zdjęcia pokrywy miski.? Co Wy o tym wszystkim sądzicie.?

użyj opcji szukaj. było już o tym 

• Upvote 1

Musisz ściągnąć michę jeśli chcesz to zrobić dobrze. Oryginalnie jest gwint M14x1.25, nagwintuj M16x1.5 to łatwo dokupisz korek.

Kolega tak miał w swojej yamasze, tylko u niego pękło wszystko wokół gwintu. Dokręcił, odstawił motor a jak wrócił po pewnym czasie to olej kapał a alu wokół korka spustowego popękało promieniście. Więc, kupił używaną miskę, nową uszczelkę i pobawiliśmy się jakieś 2,5 godziny. Trzeba było zdjąć plastiki, kolektory i wtedy poszła miska. Operacja odbyła się na sankach z tyłu. Na razie lata i nic nie cieknie. Cała naprawa zamknęła się w 80 zł i zgrzewce piwa. Powodzenia.

użyj opcji szukaj. było już o tym

Co racja, to racja.

• 7 months later...

Dopadl mnie rownież problem z tym gwintem. Musial być wczesniej naderwany,gdyż dokręcalem dzis na 24Nm i niestety się zerwał do końca.

Moje pytanie dotyczy samej naprawy.

Robilem kiedyś 8szt gwintów polpanewek i zakupilem caly komplet . Teraz jako ze do zrobienia 1 szt zastanawiam sie nad obniżeniem kosztów.

Z tego co sie orientuję to gwint śruby spustowej to M14x1,25 ?

Spręzynka to maly koszt - można kupić bez calego zestawu. Kwestia teraz samego gwintownika , też pewnie można by kupić osobno lecz trzeba by wiedziec jaki :o .Orientuje sie ktoś może ?

Edytowane przez Krzysztof
Po co zakładać kolejny temat o zerwanym gwincie śruby spustowej?

Poszukaj w moich tematach. Ostatnio naprawiałem miskę. Chyba nawet w zakładce GARAŻ napisałem coś. I tak musisz zrzucić miskę i lepiej przegwintować na większy rozmiar.

Jeśli chodzi o zestawy helicoil, to zarówno wiertło, jak i gwintownik mają specyficzne wymiary i nie są to narzędzia metryczne.

Najlepiej poszukaj kogoś kto ma cały zestaw i pożycz.

Trochę daleko masz do mnie, bo w robocie mam taki komplecik. Co prawda nie helicoil, tylko Bear Coil, ale to to samo.

Nie wiem co to za jakość, ale do jednorazowego użytku może wystarczy:

http://allegro.pl/zestaw-do-naprawy-gwintow-m14x1-25-i4973696753.html

Ewentualnie spróbuj tego:

http://allegro.pl/tulejka-do-naprawy-gwintu-swiecy-m14x1-25-11mm-i4967116385.html

lub tego:

http://allegro.pl/zestaw-do-naprawy-gwintow-swiec-iskrowych-m14x1-25-i4977468567.html

Edytowane przez fido-dido

Jeśli chodzi o zestawy helicoil, to zarówno wiertło, jak i gwintownik mają specyficzne wymiary i nie są to narzędzia metryczne.

Najlepiej poszukaj kogoś kto ma cały zestaw i pożycz.

Trochę daleko masz do mnie, bo w robocie mam taki komplecik. Co prawda nie helicoil, tylko Bear Coil, ale to to samo.

Hmm  to może jakaś wysyłka ? Opłacę wszystko w 2 strony + to co będziesz sobie życzył za 1 tspręzynkę ?  Jak by co mogę użyczyć komplet na dekiel.

Kolektory wywalalem w ostatni sezon,wiec powinny zejsc bez problemu (smarowalem smarem miedziowym).Zostaje tylko odkręcenie samej miski,mam nadzieje ze zejdzie bez bólu.

Jeżeli nie da rady to podaj mi rozmiar wiertełka i rozmiar gwintownika.Coś może znajdę na miejscu i pozniej przyda sie innym na forum.

Edytowane przez Albin

Hmm  to może jakaś wysyłka ? Opłacę wszystko w 2 strony + to co będziesz sobie życzył za 1 tspręzynkę ?  Jak by co mogę użyczyć komplet na dekiel.

Kolektory wywalalem w ostatni sezon,wiec powinny zejsc bez problemu (smarowalem smarem miedziowym).Zostaje tylko odkręcenie samej miski,mam nadzieje ze zejdzie bez bólu.

Jeżeli nie da rady to podaj mi rozmiar wiertełka i rozmiar gwintownika.Coś może znajdę na miejscu i pozniej przyda sie innym na forum.

Miska pójdzie łatwo, tylko weź jakieś dobre nasadki 10. No i standardowo uważaj, żeby nie rozwalić uszczelki. Popatrz też jak masz miedziane pierścienie założone na śrubach od węży olejowych, załóż je tak samo jak są teraz, nie będzie później ciekło.

I tak zamiast zabaw w sprężynki polecam przegwintować na większą śrubę, śrubę sobie łatwo dorobisz, dasz uszczelkę miedzianą i będzie jezdziło.

Edytowane przez MetalBeast

W poniedziałek pogadam z kierownikiem, czy mogę na parę dni wziąć zestaw, bo jest dość często używany (miski w samochodach też mają słabe gwinty :lol-1: ).

Powiem ci że pomogles mi jak cholerka. Nie znalazlem nic poniżej 100zl. A tu za 50zl mozna kupic cos na ten gwint. Dziekuje , nie musisz pytać.Zakupię ten od tego kolesia http://allegro.pl/zestaw-do-naprawy-gwintow-m14x1-25-i4973696753.html . Szkoda ze nie znalazlem tego wczesniej,bo zamowilem juz osobno 2 spręzynki.

Teraz będe mial kompet na pólpanewki i drugi na srubę spustu oleju :) . Uszczelka zamówiona nowa. Dziś wymieniłem wszystkie 3 szt od dekli,wiec nie będę dziadował i zakupilem nową pod miskę.

Dziekuje i pozdrawiam.

Edytowane przez Albin

Wszystko zamowione,wiec pozostaje czekać.

Podkladek pod węże nie ruszam,mam akcesoryjną chłodnicę i mam inaczej rozwiązany temat połączeń. Tak jak w przewodach hydraulicznych środek na stożku i nakrętka od zewnątrz. Ćo do śruby jednak wolę sprężynkę wkleić na jakiś locklite i wiem że wytrzyma więcej niż sam gwint. Kilka zerwań i trzeba by wkręcać śrubę od podkładu kolejowego ;)

Pod śrubę spustu zamowilem nową miedzianą podkładkę , lecz nie 13,8 mm bo takiej nie znalazlem , tylko 14mm o grubości 1mm - mam nadzieje że będzie OK

Miskę odkręciłem dziś w 15 minut. Kolektor byl zdejmowany rok temu , skręcony na pastę Cu , więc zszedł bez bólu. Przy okazji dalem ją dziś koledze do prysnięcia na czarno - piecowo .U mnie jakoś dziwnie piec czarny a miska bez lakieru alu :) . Nie wiem czy tak powinno być ,mnie sie nie podoba.

Jeszcze raz dziękuję.

Edytowane przez Albin

• 1 month later...

Odkopuje :D

Dzisiaj wziąłem się za wymianę miski. Zeszła o dziwo bez większych problemów ale przyszedł czas na montaż i tu rodzi się kilka pytań.

Czym najlepiej zeskrobać pozostałości starej uszczelki aby nie zniszczyć powierzchni między miską a blokiem ?

Czy dla uszczelnienia połączenia wystarczy uszczelka miski z larssona czy smarować ją jakimś sylikonem dla pewności ? 

Czy będzie jakiś problem z kupnem tych miedzianych podkładek uszczelniających węże chłodnicy oleju?

W jakiej kolejności dokręcać sruby przy montażu ?

Z góry dzięki za rozwianie moich wątpliwości.

Oczyścić całą powierzchnię z pozostałości uszczelki.

Tak uszczelka wystarczy. Ja od zawsze tylko smaruje olejem przed założeniem (Tak mnie nauczyli kiedyś za dawnych czasów  :) )

Nie nie będzie. W sklepie motoryzacyjnym, metalowym, hydraulicznym itp.

Zawsze na krzyż. Co by równomiernie siła docisku się rozłożyła.

Tyle moich wypocin

Pozdro

Dzięki :) jutro z rana się za to wezmę musze tylko skoczyć do sklepu po nowe uszczelki węży olejowych i kolektorów wydechowych.

• 2 weeks later...

Szukam i szukam uszczelki pod miske do swojego B6,5 (2007r) i na allegro puchy, sa same do 2006r, max. Faktycznie to jest do dostania tylko przez serwis?

dzwoniłem do serwisu suzuki (moto46 - Szczecin)

i Pani w dziale części, twierdzi, ze nie ma takiej uszczelki do bandita 650 2007r.

Czy może mi to ktoś potwierdzić? Czy tam nie było uszczelki i był sam sylikon czy jak?

Jesli sam sylikon, to moje pytanie jaki kupic do uszczelnienia miski?

Edytowane przez Emwu96

Kup specjalną pastę uszczelniającą do zastosowań w motoryzacji.

Ja w pracy używam loctite quick gasket. Nic lepszego jeszcze nie widziałem.

loctite-quickgasket-5980-szybka-uszczelk

Ale ona tania nie jest...

Edytowane przez fido-dido

• 1 year later...

witam odgrzeje troche kotleta. skad braliście śruby m14x1.25 dłuzsze? nigdzie nie moge tego znaleźć.

• Upvote 1

b6da1ec09a335ea5a52129b84edd44f7.jpg nie wiem jaka długość ma oryginalna a ja kupuje zawsze te z magnesem

no standard to da sie znaleźć, nawet od samochodu ale wszystkie mają praktycznie taką sama długośc gwintu czyli okolo 13mm.

Wymień sobie miskę lub wkręć helicolli zamiast kombinować bo kiedyś się zdziwisz jak Ci olej wywali centralnie pod tylne koło.