Skocz do zawartości

Ukręcona Śruba Gsf 650 2009 Rok

Emwu96
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

spokojnie, kupiłem nową uszczelke dmuchaną i jest ok. ta poprzednia była ciensza. trzyma.

• 2 weeks later...

Witam wszystkich:).

mam podobny problem tylko ze ja zerwałem gwint na jednej srubie od pokrywy sprzęgła. wziołem sie za wymiane uszczelki bo stara lała po ponownym załozeniu tym razem na silikonie dokręcając jedna ze srób delikatnie zerwałem jakimś cudem gwint:(. Jaki sposób moge te sróbe doręcic tak zeby ona dociskała a nie tylko była włozona;(. Czy mozna to na jakimś kleju de zerwanych gwintów czy trzeba to rozwiercać gwintowac:(. Prosze o pomoc.  

Jeżeli ma trzymać, to gwint musi być naprawiony. Żadne kleje.

Najprościej helicoil lub coś podobnego.

(...)A jak kolektory, to urwane śruby = kolejny kłopot.(...)

?????????????

NIGDY nie urwałem śruby przy kolektorach a odkręcałem je i wymieniałem wielokrotnie.

Jeżeli ma trzymać, to gwint musi być naprawiony. Żadne kleje.

Najprościej helicoil lub coś podobnego.

Heli coil to nie naprawa gwintu, tylko doraźne sklecenie. Wymieniaj miskę. Może nawet taką posiadam.

Edytowane przez BAN

Kolektory wystarczy skręcić na paste miedziową i nigdy nie będzie problemu z wykręceniem śrub.

Co do helicoli to powinno być standardowo używane w przypadku gwintów w aluminium. Po wkręceniu sprężynki gwint ma podobną wytrzymałość do tego zrobionego w stali. W pracy zajmuje się wytwarzaniem hydraulicznych systemów mocujących do frezarek i wszystkie połączenia śrubowe w aluminium są tam standardowo robione od razu w helicoli.

• Upvote 1

Dokładnie! My na helicoil naprawiamy nawet zerwane gwinty pod śruby głowicy i są wytrzymalsze niż oryginał.

Tylko trzeba to dobrze zrobić.

Tak patrzylem ocb z tym helicoilem i nie lapie za bardzo idei. Skoro i tak trzeba otwor przegwintowywac to dlaczego nie wsadzic po prostu wiekszej sruby zamiast sprezynki ? Chyba to trwalsze rozwiazanie?

Co do kolektorow, zaraz po zakupie posmarowalem sruby pasta ceramiczna ale w b12 ta gorna drugiego cylindra ani pierdnie.

Pryskanie wd 40 czy innymi cudami i obojetnie czy na goraco czy zimno nie pomaga.

Jak to spece (Ban i fido) robicie? Podgrzac i sprajem do zamrazania?

Akurat sam  teraz jestem na etapie naprawiania gwintu i powiem krótko nie zawsze helicoil sie sprawdza, w moim przypadku sprawdził sie na jakieś 80% (rozwiercanie peknietej śruby)

Przy zerwanym gwincie  spoko jest to chyba najlepsze, najprostsze i najszybsze rozwiązanie, ale gorzej  wygląda sprawa  gdy na przykład śruba się urwie i trzeba rozwiercać   resztki śruby stalowej np. w aluminum, i musimy to robić wiertarką  ręcznie,  bo nie ma możliwości zrobienia tego np. na wiertarce stołowej żeby zachować osiowość i nie powiększyć/rozkalibrować za bardzo otworu.

jak rozkalibrujemy otwór podczas rozwiercania a długosć gwintu jest krótka, to helicoil nie bedzie trzymał  tak dobrze jak w przypadku tylko zerwanego gwintu.

@pioter

Z twoją wiedzą  elektroniczną  może byś ogarnął coś takiego jak podgrzewacz indukcyjny, sam byłem kiedyś  zainteresowaby czymś takim jak  nie mogłem odkręcić kolektórów, ale na szczęscie jakoś sie udało ;)

Edytowane przez baldhead
  • Upvote 1

Tak patrzylem ocb z tym helicoilem i nie lapie za bardzo idei. Skoro i tak trzeba otwor przegwintowywac to dlaczego nie wsadzic po prostu wiekszej sruby zamiast sprezynki ? Chyba to trwalsze rozwiazanie?

Nie zawsze można założyć większą śrubę, poza tym helicoli jest trwalsze od zwykłego gwintu ale faktycznie jeżeli rozkalibruje się otwór to może być problem . Przykładowo pod gwint m6 standardowo stosuje się wiertło 5,2 bądź 5,5 jeżeli gwint jest wygniatany a nie skrawany a pod helicoli m6 idzie wiertło 6.3. Jeżeli otwór będzie większy lub owalny sprężynka może nie chcieć się wkręcić. Ale jeżeli mimo wszystko się uda to na 100 procent będzie trzymać.

U mnie jeszcze nie jest tak zle, przeskakuje tylko przy mocniejszym dokrecaniu, nic nie leci poki co, ale i tak na wszelki wypadek owijam gwint tasma teflonowa. 

Na razie nie zamierzam jeszcze nic z tym robić, chyba że się pogorszy... tfu tfu.

?????????????

NIGDY nie urwałem śruby przy kolektorach a odkręcałem je i wymieniałem wielokrotnie.

Zależy. Ja odkręcałem kilka dni temu i na 8 śrub jedna w połowie została :/

Co do kolektorow, zaraz po zakupie posmarowalem sruby pasta ceramiczna ale w b12 ta gorna drugiego cylindra ani pierdnie.

Pryskanie wd 40 czy innymi cudami i obojetnie czy na goraco czy zimno nie pomaga.

Jak to spece (Ban i fido) robicie? Podgrzac i sprajem do zamrazania?

Nie ma 100 procentowej, niezawodnej metody na zapieczone śruby.

Po prostu kombinujemy, jak każdy.

U mnie też był zerwany gwint w misce. Położyłem moto na bok, przegwintowałem na m16x1,25 i wstawiłem większy korek. Po gwintowaniu przepłukałem silnik kilka razy olejem żeby opiłki wyleciały. Mimo wszystko nie było do końca szczelnie ale wczoraj podwinąłem pakułami, do tego pasta i uszczelka miedziana i nareszcie jest git.

• 2 weeks later...

A mnie dzis niemila niespodzianka spotkala, maly figiel a pisalbym w "ale urwalem" tak mi dupsko mi zatancowalo na drodze. Okazalo sie ze sruby spustowej brak, oczywiscie caly olej na jezdni, wiec 3km pchalem. Wczoraj spawdzalem te srube spustowa, nie byla byla dobrze dokrecona, wiec nalozylem nasadke I reka dokrecilem z wyczuciem coby nie przeskoczyla, tasmy teflonowej tym razem nie dalem, czy to przez to samoistnie sie odkrecila?

A mnie dzis niemila niespodzianka spotkala, maly figiel a pisalbym w "ale urwalem" tak mi dupsko mi zatancowalo na drodze. Okazalo sie ze sruby spustowej brak, oczywiscie caly olej na jezdni, wiec 3km pchalem. Wczoraj spawdzalem te srube spustowa, nie byla byla dobrze dokrecona, wiec nalozylem nasadke I reka dokrecilem z wyczuciem coby nie przeskoczyla, tasmy teflonowej tym razem nie dalem, czy to przez to samoistnie sie odkrecila?

Odwaliłeś fuszerę i teraz szukasz odpowiedzi. Odkręciła się, bo masz przeciągnięty gwint i żadna ilość teflonu, konopi ani innego szuwaksu tego nie naprawi. Zmień michę, albo napraw gwint. Sposobów masz kilka, chociaż by wspomniane helicoile, lub dorobienie nowego, nad wymiarowego korka.

To nie ja odwalilem, taki juz kupilem, nic nie lecialo to nie wnikalem za bardzo w temat. Tak, liczylem na jakas lekka, latwa I przyjemna odpowiedz, ale jak bez borowania sie nie obejdzie to trudno, bede rzezbil. Na jaki popularny gwint to najlepiej teraz przerobic?

Edit: zasiegnalem jezyka i zrobie to jednak na helicoil.

Edytowane przez Bareq

Zależy. Ja odkręcałem kilka dni temu i na 8 śrub jedna w połowie została :/

W tym tkwi szczegół, że Ban odkrecal wiele raz, jak ktoś to robi raz na świętego dygdy to i później są problemy :takaemotka:

To nie ja odwalilem, taki juz kupilem, nic nie lecialo to nie wnikalem za bardzo w temat. Tak, liczylem na jakas lekka, latwa I przyjemna odpowiedz, ale jak bez borowania sie nie obejdzie to trudno, bede rzezbil. Na jaki popularny gwint to najlepiej teraz przerobic?

Edit: zasiegnalem jezyka i zrobie to jednak na helicoil.

Najprościej będzie przejechać gwintownikiem m15x1 i wkręcić taki sam korek. Otwór masz już gotowy. Do większej średnicy/ skoku jest tam ciut za mało materiału.

Ewentualnie wspomniany helicoil.

Przypomniało mi się, że kiedyś w pracy wzmacnialismy gwinty w płycie aluminiowej. I do tego uzywalismy trochę inne heli. Samogwintujace się:

http://www.diytrade.com/china/pd/9303718/self_tapping_helicoil_inserts.html

Tylko nie wiem jak z dostępnością tego dla "Kowalskiego"

Wysłane z mojego D5503 przy użyciu Tapatalka

Najprościej będzie przejechać gwintownikiem m15x1 i wkręcić taki sam korek. Otwór masz już gotowy. Do większej średnicy/ skoku jest tam ciut za mało materiału.

Ewentualnie wspomniany helicoil.

Otwor ma tylko ok 12.5 mm wiec i tak trzeba by go powiekszyc.

Wracajac do helicoila: ile tego miecha tam jest w tej misce? Wystarczy sprezynka 12.4 czy dac dluzsza?

Dawno to robiłem, więc nie pamiętam dokładnie i było to B12. Wiem że nie wiercilem nawet, bo gwintu nie było i otwór pasował akurat.

No to się nie zmieści, braknie materiału. M16 TO BYŁ MAKS jeśli dobrze pamiętam :)

Skad te informacje ze M16 to max? To znaczy ze zwykly helicoil do naprawy gwintu M14 tez odpada?

Edytowane przez Bareq

oryginalnie gwint w misce jest M14x1.25 nie jest to metryczny gwint tyko drobnozwojowy (metryczny jest M14x2)

Te tulejki co wstawiłem są mocniejsze niż helicoile ale maja ten minus ze mają gruba ściankę bo są  samo gwintujące (co widać na zdjęciu), a co za tym idzie gwint zewnętrzny jest o dwa rozmiary( liczac standardowe wymiary M6,M8,M10,M12,M14,M16,M18 itd) większy  wew. M14 a zew M18 więc potrzebują większego otworu bo z M14 musisz przejść na M18 i tak :

-pod te tulejki co wstawiłem wyżej  musisz rozwiercić zerwany gwint w misce pod gwint M18x1.5 czyli wiertłem 16.5mm  do tego dodaj nacięcie materiału gwintem  i ścianka robi się cienka

-natomiast naprawa zerwanego gwintu helicoilem wygląda tak ze rozwiercasz stary zerwany gwint wiertłem tylko 14.3mm i potem gwintujesz gwintownikiem z zestawu ( którego wymiary ciężko znaleźć w sieci wiec Ci nie powiem jaki wymiar) ale otwór 14.3mm to będzie mniej więcej pod gwint M16 tak jak pisał logic czyli tylko jeden  rozmiar większy, a nie jak w przypadku tych tulejek samo gwintujących o 2 rozmiary, także zostaje więcej  materiału i powinno być w tym przypadku trwalsze rozwiązanie.

Tamte tulejki są o wiele lepszym rozwiązaniem ale tylko wtedy gdy jest na nie miejsce, sam teraz chciałem naprawiać jeden gwint tymi tulejkami ale mam za mało miejsca  i zrezygnowałem.

Ja nie naprawiałem gwintu w misce i nie wiem do końca ile tam jest materiału, ale jak logic pisze ze max M16 to bym mu uwierzył  bo sie zna na rzeczy ;) ale zawsze można sprawdzić i sie przekonać :)

Edytowane przez baldhead

To dobrze że helicoil sie zmieści, zastanawiam się tylko czy takie polączenie będzie szczelne czy też trzeba cos dac pomiedzy miske a sprezynke? 

Jesteś pewien że ori rozmiar to 14x1.5? wszędzie trąbią o 14x1.25, choć to w sumie bez znaczenia bo zestawy naprawcze sa i takie i takie. 

Coś takiego znalazlem szukając info o zerwanych gwintach, miskach itd. na pierwszy rzut oka bomba, ciekawe jak sie sprawdza w praktyce.