Skocz do zawartości

Ukręcona Śruba Gsf 650 2009 Rok

Emwu96
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Vcoli to znana firma w narzędziówce

, ale w twoim przypadku i tak użyjesz to tylko raz więc nie ma sensu przepłacać.

Używamy tego w pracy na frezarkach i jest ok.

Edytowane przez luk137

Ukręcaczu, za 170 zł to kupisz używaną miskę do twojego moto i nic nie musisz gwintować tylko zmienić miskę.

Jak masz dostęp do kanału to zrób tak. Postaw go na kanale

na cętralnej stopce. Nie pochylaj i nie kombinuj z kładzeniem na bok. Wiadomo że

w takiej pozycji wygodniej, ale na cętralce pomoże ci grawitacja. Opiłki nie powinny sypać się do miski. Dodatkowo podczas wiercenia i gwimtowania podłącz odkurzacz

coby jeszcze zasysał cały syf. No i obowiązkowo na koniec płukanie.

A jak płyn chłodzący będziesz wymieniał to uważaj bo znowu coś urwiesz ;).

Spoko, klucz dynamometryczny już zamówiłem :P Dzięki wszystkim za konkretne odpowiedzi.

Stanie chyba na tym zestawie trafionym wczoraj na alledrogo -> http://allegro.pl/zestaw-do-naprawy-gwintow-m14x1-25-vcoil-helicoil-i6714534151.html 

A po co to plukac silnik???takie opilki nic nie zrobia silnikowi. Po cos jest filtr oleju.olej .nalej ten co sposcisz. To nie statek apollo. Kuedys ukrecil sie nam gwint na swiece w V8. Opilki zostaly w cylindrze. Silnik pracuje do dzis

A po co to plukac silnik???takie opilki nic nie zrobia silnikowi. Po cos jest filtr oleju.olej .nalej ten co sposcisz. To nie statek apollo. Kuedys ukrecil sie nam gwint na swiece w V8. Opilki zostaly w cylindrze. Silnik pracuje do dzis

w przypadku świecy opiłki nasypały się do cylindra i podczas pracy zostały wydmuchane przez zawór w komin , w misce olejowej jeżeli będą na tyle małe że przejdą przez sitko smoka pompy olejowej jest szansa na zablokowanie regulatora ciśnienia

• Upvote 1

Mnie martwi tylko ten klucz dynamometryczny bo zdecydowana wiekszosc to szrot.

Ci, ktorzy pourywali gwint przykrecajac pokrywe zaworow wiedza o czym mysle.

Rob to lepiej od reki ale tak, jakbys babe macal. Z wyczuciem! ;)

Zaraz wrzucę foty. Jak ktoś mi w takim razie pokaże gdzie jest konkretnie wlew wody w chłodnicy to mu jutro wymieniam olej i sam dokręcam śrubę.

Raczej nikt się nie zdecyduje na taką rekompensatę, ale chęci się liczą :P

Luk biorę opłatek i jadę na ten początek sezonu do Częstochowy. 

Czyli jak baranowi przy płocie, K9 to będzie 2009 rok czyli mój. Instrukcji brak. Ide ten zadupek sprawdzić jeszcze, bo mi cycki opadły. Gdzie ja to kuźwa wyczytałem, że to jest chłodzone tylko olejem... 

I zostaw te biedne baranki w spokoju...

Jak masz dostęp do kanału to zrób tak. Postaw go na kanale

na cętralnej stopce. 

Ciekawy pomysł :takaemotka: Jak się stawia moto na kanale? 

Jakim cudem ty ten dyplom zrobiłeś skoro nie wiesz nawet jak się śruby wymiaruje :/

I na twoim miejscu zleciłbym to mechanikowi jeśli nie robiłeś czegoś takiego wcześniej bo otwór musi być prostopadle do przylgni łba śruby a tam wcale nie ma łatwego dostępu jeśli nie masz kanału albo podnośnika.

Z budowlanki robił i może w konstrukcje stalowe nie szedł tylko w betony :D

@UkrecaczSrub

Na kieleckiej polibudzie studiowałeś? - tak pytam z ciekawości, bo ja też po budowlance, tyle że mnie krakowska polibuda wyleczyła ze studiowania.

dobra, bez obrazy ale jak ty masz dwie lewe ręce do tego, to już widzę jak sobie poradzisz z hexicoilem jeszcze na zamontowanej misce.. 

weź zdejmij tą michę, zawieź do mechaniora albo zakładu co robi głowice i tam za 20zł zrobią ci gwint. wyjdzie ci taniej i na pewno fachowo - 20zeta za gwint, 15zeta za nową podkładkę pod michę, za to nie będziesz płukać silnika (co to za pomysł?)

jak chcesz się nauczyć na przyszłość, to patrz na ręce mechanikowi i będziesz wiedział co robić jak się spierdoli.

Owca wyobraź sobie taką sytuację, jest kanał gdzieś w garażu.Ale żeby do tego kanału nie w....ć się przez przypadek, to ktoś go przykrywa naprzykład deskami

No i właśnie wjeżdżasz po tych deskach na kanał

Potem stawiasz na cętralce, a niepotrzebne deski wyjmujesz.

Jeśli potrafisz to sobie wyobrazić to napewmo jest to do wykonania

Dwie lewe rece...dwie lewe rece...ale za to jakie silne!:D temat sruby ogarniety, proste to jak barszcz. Kupilem teraz klucz dynamometryczny, drugi raz gwintu nie zerwe :-)

A do zrobienia mam w najblizszej przyszłości wymiane napędu :D

Historia jest dluga. Zestaw naprawczy z Intercarsu byl za 120zl. Kupilem tulejki wkrecane z zewnętrznym gwintem, rozwiercilem miske pod m16 1.25, nagwintowalem, wkrecilem tulejke, w to srube i wszystko dziala. Finansowo bylo korzystniej bo tulejka mosiężna 3zl, gwintowniki 48zl. Potem plukanie starym olejem i po temacie.

Pytanie tak na marginesie, w tej serwisowce od gsf1250 jest mowa o dokrecaniu sruby tylniej oski z sila 100nm, w 650 bedzie tak samo? Nie chce tego tez urwac.

Historia jest dluga. Zestaw naprawczy z Intercarsu byl za 120zl. Kupilem tulejki wkrecane z zewnętrznym gwintem, rozwiercilem miske pod m16 1.25, nagwintowalem, wkrecilem tulejke, w to srube i wszystko dziala. Finansowo bylo korzystniej bo tulejka mosiężna 3zl, gwintowniki 48zl. Potem plukanie starym olejem i po temacie.

Pytanie tak na marginesie, w tej serwisowce od gsf1250 jest mowa o dokrecaniu sruby tylniej oski z sila 100nm, w 650 bedzie tak samo? Nie chce tego tez urwac.

Tak samo 100 nm śruba od tylnej ośki :)

Jakim wiertłem wierciłeś? Bo wg rozmiarówki mi wychodzi 14,75 chyba że coś źle policzyłem. Ciężko takie znaleźć. A dochodzi jeszcze problem uchwytu wiertarki więc przydałoby się z redukcją. Ktoś coś?

Zestawy helicoli też mają wiertła bez redukcji, a kupować specjalnie drugą wiertarkę średnio się opłaca.

Edytowane przez slavek

Są specjalne uchwyty kątowe do wiertarki, za nieduże pieniążki można coś takiego kupić. Kiedyś nawet w biedronce takie widziałem. Mi się to w aucie przydało, gdy odkręcając śrubę od czujnika ABS po prostu ją ukręciłem. Ściągać piasty mi się nie chciało, wiec musiałem wiercić. Wiertarka tam by nie podeszła, ale z tym uchwytem dałem radę.

Do wierteł max 10 ale dzięki.

Napisano z telefona

Jeśli chodzi o wiertło można dać tokarzowi żeby ztoczył końcówkę wiertła na np.10mm,pewnie zrobi to za browara

Nie w Warszawie. Tu się cenią :) Ale chyba na tym stanie. Dzięki

Napisano z telefona