Skocz do zawartości

Kurtka Skórzana Problem Białe Przebarwienia /przetarcia?

Destroyed22
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

witam panowie, sezon tuz tuż a tu się robi problem z kurtką, skóra w dobrym stanie ale na rękawach po myciu mydełkiem ujawniły się białe plamy, nie wiem czy to przetarcia, nalot czy zmęczenie materiału..

Czy ktoś miał już z takim czymś styczność ? jakoś to odświeżyć / zamaskować? ponoć w sklepach typu CCC są jakieś środki (do butów skórzanych) ,które mogą sobie z takim czymś poradzić..

ihost_1488358814__2.jpg

ihost_1488358794__1.jpg

Preparaty do ubran skorzanych powinny sobie z tym poradzic. Na pewno dostaniesz takie w kazdym sklepie motocyrkowym :P

Jakieś przykładowe, sprawdzone nazwy? u mnie w sklepie motocyklowym nic do skór nie mają niestety..

Jak niema w motocyklowym to zapytaj w samochodowym :)

Ale czy takie specyfiki nie uwalą mi tej kurki? i czy to w ogóle pokryje te ubytki w kolorze..

ja tam jadę zawsze skóry woskiem do skór z deichmana ew. coś lepciejszego to wosk bufallo

stestuj tym najpierw, nie zaszkodzisz, być może coś odparowało ze skóry zwłaszcza jak przed myciem nie było

ja tam jadę zawsze skóry woskiem do skór z deichmana ew. coś lepciejszego to wosk bufallo

stestuj tym najpierw, nie zaszkodzisz, być może coś odparowało ze skóry zwłaszcza jak przed myciem nie było

W mieście mam CCC, czy taki specyfik do czyszczenia butów skórzanych mógłby się nadać? tak, ewidentnie chyba coś z tej skóry odparowało, "uciekły" czarne kolory..

powinien, tylko nie będzie to trwałe, na stałe to jak koledzy pisali - środki do renowacji

dziwne bo skóra barwiona raczej traci kolor po przetarciu, albo mydło jakieś z dupy chemiczne

na przyszłość: ja czyszczę skóry chusteczkami dla niemowląt, a akurat teraz mam w obiegu :D

jak dupie parzydlaka nie szkodzi to skórze też nie powinno

powinien, tylko nie będzie to trwałe, na stałe to jak koledzy pisali - środki do renowacji

dziwne bo skóra barwiona raczej traci kolor po przetarciu, albo mydło jakieś z dupy chemiczne

na przyszłość: ja czyszczę skóry chusteczkami dla niemowląt, a akurat teraz mam w obiegu :D

jak dupie parzydlaka nie szkodzi to skórze też nie powinno

chusteczki dla niemowlaków też już mam :) to mi kolorów nie przywróci ale jak już czymś to odświeżę to wtedy chusteczki przy sobie :)

Jakieś przykładowe, sprawdzone nazwy? u mnie w sklepie motocyklowym nic do skór nie mają niestety..

Zamów pierwszy lepszy badziew z internetu. Ja kupowałem coś z napisem S100 :P Pryskało się tym skóre, potem przecierało i wyglądała lepiej jak nowa ze sklepu :P

A Tu masz od ścigacza https://sklep.scigacz.pl/nova-bike-leather-cleanerprotect-zestaw-czyszczenia-impregnacji-skorzanej-odziezy-motocyklowej-p-34464.html?cPath=54_2255

Zamów pierwszy lepszy badziew z internetu. Ja kupowałem coś z napisem S100 :P Pryskało się tym skóre, potem przecierało i wyglądała lepiej

jak nowa ze sklepu :P

A Tu masz od ścigacza https://sklep.scigacz.pl/nova-bike-leather-cleanerprotect-zestaw-czyszczenia-impregnacji-skorzanej-odziezy-motocyklowej-p-34464.html?cPath=54_2255

Ten zestaw od ścigacza wart swojej ceny czy lepiej kupić coś tańszego?

Skora tak na. Sie wyciera. Mnie sie to podoba.

Skora tak na. Sie wyciera. Mnie sie to podoba.

W sumie to tez jest jakiś pogląd na to wszystko :) ale chyba chciałbym spróbować to zrobić, a nóż coś mi ją odswiezy

Weś czarną pastę do butów, wetrzyj poczekaj i wypoleruj flanelowa szmatką. Będzie git

Przy przebarwieniu nie pomoże ale jeżeli chodzi o dobre dbanie o skórę (ubrania, meble skórzane) to polecam smar/wosk którego używają ludzie z jeździectwa do pielęgnacji siodła.

Nie płacimy za dopisek motocyklowy. Profesjonalne środki do konserwacji mebli skórzanych takim woskom nie mają nawet szans dorównać. Lepszego stosunku jakość/cena nie znajdziecie :P Używam tego dosłownie do wszystkiego co jest skórzane. Tapicerka w samochodzie, meble w domu, galanteria skórzana, ciuchy motocyklowe. 

Niestety konkretnej marki nie podam, bo z mojego etykieta gdzieś przepadła. Ale płaciłem coś ~50zł za litrowe opakowanie. 

Ja używam tego 

http://www.rossmann.pl/Produkt/Bufalo-Classic-balsam-do-skory-bezbarwny-500-ml,322847,6197

jest w pytkę no i dość tanie. Skóra po tym robi się mięciutka i zaczyna się błyszczeć. Jedyna wada jak dla mnie to że strasznie śliska się robi bo to chyba z jakimś woskiem jest.

Ja używam tego 

http://www.rossmann.pl/Produkt/Bufalo-Classic-balsam-do-skory-bezbarwny-500-ml,322847,6197

jest w pytkę no i dość tanie. Skóra po tym robi się mięciutka i zaczyna się błyszczeć. Jedyna wada jak dla mnie to że strasznie śliska się robi bo to chyba z jakimś woskiem jest.

Hmm myślę że to wypróbuję bo wydaje się to być dobre do pielęgnacji jednak będę mógł to zastosować po tym jak usunę (zamaskuję)przebarwienia ale nadal nie wiem czym to zrobić, pasta do butów nie będzie brudziła ?

Musisz dobrze ją miękka szczoteczką lub szmatką wypolerowac i dać jej czas do wchłonięcia. W wojsku tak zmieniałem kolor pasa i butów z brązowych na czarne :)

próbowałeś samą wodą to umyć? nie jest to przypadkiem nalot po mydle?

Samą wodą próbowałem, nie dało efektu, jakby czarny kolor wypłowiał..

próbowałeś samą wodą to umyć? nie jest to przypadkiem nalot po mydle?

jakby to powiedzieć, czarny kolor zszedł ze skóry...

Spróbuj tym co Ci podałem wyżej, mocno odświeża kolor przynajmniej u mnie na czerwonej skórze.

Spróbuj tym co Ci podałem wyżej, mocno odświeża kolor przynajmniej u mnie na czerwonej skórze.

tak chce tego użyć jednak jeśli to jest bezbarwne to nie sądzę żeby przywróciło ci czarny kolor ponieważ te wyblaknięcia trzeba by pokryć czymś co jest czarne a nie bezbarwne, no chyba że się mylę...

Weś czarną pastę do butów, wetrzyj poczekaj i wypoleruj flanelowa szmatką. Będzie git

Stare sprawdzone metody,minus ,że jednak trochę brudzi .

Mi podobnie wyblakły rękawiczki ,ale komplet skórzany Ixona jeszcze nie zdążył !!!

Można dać kurtkę do renowacji tyle że niewiem ile to kosztuje i czy warto czymś takim zawracać sobie głowę i to na przednowku sezonu :)