Skocz do zawartości

Lakier - Kody Lakierów Suzuki - Dobór Lakieru

Gość Arab
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

yyy to tak, potrzebuje pomalować bak, błotnik przedni, owiewkę pod zegarami oraz te 2 owiewki z siatka pod bakiem.... ile mniej więcej to będzie tej farby aby nie kupować za dużo bez sensu?

i jak dobrać te składniki? bo zielony jestem w temacie ze tak powiem "lakierniczym"

proponuję skonsultować z lakiernikiem z reguły to oni sami dorabiają w swoich mieszalniach już sprawdzonych że tak powiem, kod mu podrzuć tylko.on będzie wiedział ile trzeba. sam nie poradzisz jak nie masz pojęcia o lakierowaniu no i sprzęt potrzebny.

Tomek dzis bylem zamowiłem 300ml tego lepszego, i powiedzieli 191zl....

• 1 month later...

Witam a znacie może jakieś adresy stron internetowych gdzie można zamówić ten kolor ( Metallic Sonic Silver - YD8) ale zależy mi żeby był w spray-u! Pozdrawiam.

• Downvote 1

Ok już ładnie się przywitałem zatem ponowię pytanie.

Znacie może jakieś adresy stron internetowych gdzie można zamówić kolor Metallic Sonic Silver - YD8 ale zależy mi żeby był w spray-u! bo sprężarki nie mam a muszę zrobić dwie małe zaprawki na owiewce. Bo pędzlem to trochę nie bardzo :lol:

Podpinam się pod temat.

Oddałem sąsiadowi wachacz i innych kilka drobiazgów do malowania. Kolor jak powyżej YD8.

Problem jest że jakimś cudem nie potrafi znaleźć odpowiednika - może zbyt bystry nie jest, ale mówi że w kolorach samochodowych tego nie ma. Jak przymiarki robiliśmy do pasków jakie miał, to każdy lekko nie pasuje.

Co doradzicie?

Są zamienniki, czy tylko metoda no oko zostaje?

Znacie może jakieś adresy stron internetowych gdzie można zamówić kolor Metallic Sonic Silver - YD8 ale zależy mi żeby był w spray-u!

Ja do poprzedniego moto, był to jakiś tam żółty kolorek i był to kolor autek. Zamówiłem puszkę 150ml w lokalnym sklepie motoryzacyjnym, bo handlują wszystkim. 3 dni i 12 funtów później - malowanie trwało :)

Edytowane przez Gamer

Wszystko było i jest, tylko wszystko ma swoją kolejność :usmiech:

http://polishbanditc...i-v41-11042010/

Zamiennik jest na 100% z ISUZU jutro jak wyję do garażu spiszę numer. Robił mi kolega zaprawkowy na bazie tego z ISUZU i jest można powiedzieć ideał :usmiech:

Edytowane przez Hunganson

Dzięki - musiałem "dokładnie" przeczytać cały pdf żeby coś znaleźć :czytaj: - masakra no i po niemiecku :(

To co znalazłem to zamienniki są 3

TD8 - ZGX, YUX, YMX

oraz dziwne 2 kolorowe kody:

FT7, NZ2, NY2, KU1, KT8, FP2, FN9, CY9, CT5, CN5, DN5

No to muszę złapać sąsiada i ustalić który najlepszy. Dam znać który wybrany, może się przyda komuś.

EDIT:

Hnganson DZIĘKI :jump:

ISUZU Platinium Silver 892/NO02 - idealnie pasuje, jak w mordę identyk

Edytowane przez Gamer

• 3 months later...

Witam koledzy!

Mam problem ze znalezieniem informacji jaki lakier jest na moim bandziorku. Szukałem przy pomocy colorrite, byłem w sklepie z lakierami, szukaliśmy przy pomocy próbnika, magicznym urządzeniem do rozpoznawania lakieru i dupa z tego wyszła. Lakier śmiem twierdzić iż jest oryginalny ponieważ na każdej owiewce, lusterkach, wahaczu, błotnikach itd. nadrukowane są numery (DAT0171664).

Może znacie jakieś inne źródła gdzie można znaleźć owy lakier lub ktoś miał z takowym już do czynienia, zamieszczam fotkę mojego moto, niestety jeszcze z internetowej aukcji bo nie zdążyłem pstryknąć własnych ;)

post-4669-0-66364300-1339401098_thumb.jpeg

Kobieta wroci to sie jej zapytam, jak dla mnie tez niebieski :P

Turkus, w każdej mieszalni dobiorą bez problemu na podstawie chociażby vinu jeśli to oryginalne malowanie.

Ale ten oryginalny turkus chyba trochę jaśniejszy był.

w suzuki w łodzi powiedzieli mi że po winie nie sprawdzą jaki mam lakier, ba! według nich nawet nie da się dobrać lakieru motocyklowego...

Jak Ty lakier pojechałeś do Suzuki dobierać...

z tego co pokazuje http://www.colorrite.com to w 97' nie było niebieskiego tylko czarny i czerwony natomiast w 98' był coś ala turkus :Marine Bluish-Green pewnie to będzie to ;)

ngxh.jpg

97 rok i chcesz ori lakier?? :) :) :)

pewnie 5 razy malowany a jak nie to i tak po tylu latach farba zmienila odcien...dobre mieszalnie maja skanery i bez problemu dobiora. Po vinie to bez sensu

lakier jak już pisałem jest na 99% oryginalny, przewiń w górę, przeczytaj i będziesz wiedział czemu ;)

mieszalnia którą odwiedziłem jest dobra, ale skaner i katalogi zawiodły, jedyne co się dowiedziałem to że to 3 warstwowy lakier...

Jakby mi się chciało, to bym poszedł i Ci sprawdził, ale to nic nie da, bo nawet jak dam Ci ten numer to nie widzę żeby Ci Twoi specjaliści dali radę go dorobić.

A ktoś Ci już to pomaluje dwuwarstwową perłą to nie chce wiedzieć :D

Skąd w ogóle jesteś?

ja miałem też taki problem :) dokładnie ten sam kolorek miałem ramy i chciałem dobrać taki sam turkus pod plastiki, pojechałem do mieszalni gość podszedł z mirnikiem lakierów motocyklowych i dobierał aż znalazł najbardziej zbliżony do oryginału w jakim była rama :) dorobił a bracki mi prysnął i wyszło dobrze tylko ten dorobiony trochę jest odcieniem jaśniejszy od ramy jak dla mnie jest git :) bo i tak zastanawiam się by nie prysnąć jeszcze raz ale całości na czarno :driving_moto::trzepie:

tak więc poszukaj gdzieś w okolicy u siebie kto dobiera lakiery bo takie szukanie oryginału to raczej zgubne, tak jak przedmówcy pisali na pewno twoje moto było z 5 razy lakierowane a te numery nic nie znaczą bo każdy może takie coś dla picu zrobić :)

Edytowane przez SuzukiMaster

Dobrze się dowiedziałeś, że to 3 warstwowy lakier.

Sprawdź czy masz naklejkę pod zbiornikiem - z lewej strony. Jedną z informacji na naklejce jest kod lakieru.

kodlakierunanaklejce.jpg

dzięki serdeczne za pomoc. naklejka faktycznie była, kod lakieru to Y0V czyli tak jak ktoś wcześniej dał screena z colorrite'a, lakier nazywa się marine bluish-green. na próbce z tej stronki kolor wydawał mi się średnio podobny (jak na moje oko), ale nalepka raczej nie kłamie. wszakże inaczej kolor wygląda na monitorze starego lapka a inaczej na metalu ;)

• krynio unpinned this temat