Skocz do zawartości

Lakier - Kody Lakierów Suzuki - Dobór Lakieru

Gość Arab
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Kolor po 10 latach będzie zupełnie inny niż nówka lakier. Idziesz do mieszalni lakierów, chłopak bierze paski i dobiera Ci odpowiedni kolor.

Nie kombinuj po kodzie, to jeszcze nikomu nigdy nie wyszło.

Kolor po 10 latach będzie zupełnie inny niż nówka lakier. Idziesz do mieszalni lakierów, chłopak bierze paski i dobiera Ci odpowiedni kolor.

Nie kombinuj po kodzie, to jeszcze nikomu nigdy nie wyszło.

Po paskach to możesz dobrać kolor jak masz zwykły lakier (np.: metalic) a nie perłę która nakładana jest warstwami. Żeby uzyskać taki efekt jaki jest na motocyklu trzeba się na tym zajebi*cie znać. Przy nanoszeniu warstw bardzo ważna jest ilość natryśnięć - szczególnie drugiej (2) warstwy, która w tym przypadku będzie wyglądała jak woda wymieszana z atramentem (taki przeźroczysty niebieski). To ta druga warstwa w większości decyduje o tym jak intensywny jest kolor.

Malowałem plastik w B6 i powiem jedno. Nie umiałem urwać tego lakierowanego fragmentu - zawsze było widać łączenie. Dopiero po pomalowaniu całego elementu uzyskałem żądany efekt. A różnicę między elementami było widać tylko w świetle na stacji benzynowej. W słońcu zero różnicy między elementami bo czerwień zmieniała się w pomarańczowy (kolor CANDY FAIRY ORANGE - w roczniku 98 w B6) dobierany w CSV w Ostrowie Wielkopolskim - mają składy poszczególnych lakierów Suzuki do rocznika 2004 (o ile dobrze pamiętam).

Wracając do tematu. Znajdź dobrą mieszalnię - najlepiej taką jak wyżej wymieniona - z dostępem do składów poszczególnych lakierów. I dobrego (naprawdę dobrego a nie jakiegoś grzebka który się będzie uczył na twoim motocyklu) lakiernika.

Edytowane przez Kalisz1980

• 8 months later...

Witam, czy zna ktoś kod czarnego lakieru ramy/wahacza ? Czy jest to lakier dwu składnikowy czy jedno ? Oznaczenie które najbardziej mi pasuje to YAP Matte Shadow Black Metallic, ale z tego co wiem w sklepie z lakierami posługują sie innymi kodami.

ja szukam koloru czarny metalik, drobinki w kolorze niebieskim/granatowym. Co powiedziec w takiej mieszalni farb?

Edytowane przez nikon

Każdy system mieszalniczy ma dla motocykli swoje oznaczenia.Patrząc po roczniku o kolor YAP który wybrałeś jest datowany "od" 2010 rok.

Edytowane przez krzys-68

ja szukam koloru czarny metalik, drobinki w kolorze niebieskim/granatowym. Co powiedziec w takiej mieszalni farb?

Jak powiesz że na taki z rocznika 2010 to będą wiedzieć.Jeden czarny tylko był.

Najlepiej wziąć element i udać się do mieszalni na dobór komputerowy, gdyż istnieje bardzo dużo odmiennych nazw kolorów.

ten czarny z blekitnym metalikiem mialem w B6 01' i w B12 06'. Identyko. No to cos im zatargam, moze rame hmmm.. :P

Kolor się dobiera w pierwszej lepszej mieszalni. Pińćset pasków i porównywać który najlepiej pasuje. Sprytnemu pracownikowi mieszalni zajmuje to pół minuty. Bo kolor się zmienia z czasem i numer to tylko informacja jaki był na początku.

Kolor się dobiera w pierwszej lepszej mieszalni. Pińćset pasków i porównywać który najlepiej pasuje. Sprytnemu pracownikowi mieszalni zajmuje to pół minuty. Bo kolor się zmienia z czasem i numer to tylko informacja jaki był na początku.

Gratuluje Ci dobrego samopoczucia i dyletanctwa w temacie.Nieskromnie stwierdzę że akurat ja " w tym " robię.Bez bazy kolorystycznej dla moto i odpowiednich do tego barwników(samochodowe są inne) można pomarzyć...Ale za to na szczęście nie karają.

• 3 weeks later...

Mój bandzior jest koloru niby niebieskiego. Poszukuje kodu lakieru.

Czy to będzie odpowiedni kod YBA Pearl Deep Blue #2 ???

Bandzior roczki 2003r wersja N oczywiście Anglik :D

Też się chętnie dowiem jaki jest kod lakieru Bandita niebieskiego z 2002r. Anglik

chyba sie nie dowiemy :P

• 2 weeks later...

A ja szukam numeru koloru ewentualnie zamiennik na silnik, srebrny. Dorabiał ktoś może ?

Dobrali Ci z samochodowych fiszek czy na oko mieszali ? Pamiętasz może jaki numer lakieru ?

Na silnik dorobili mi, a z niebieskim na motocykl się poddali ( dwie mieszalnie spies hecker i sikkens ppg) masakra nigdzie nie można znaleźć tego odcieniu.

• 2 weeks later...

Kto szuka, nie błądzi. http://polishbanditcrew.pl/topic/2957-lakier-kody-lakieru-suzuki-dobor-lakieru/page__st__40__p__254144__hl__lakier__fromsearch__1#entry254144

Wpisałem jedno słowo - lakier - w wyszukiwarce.

Po co za każdym razem zakładać nowy temat?

• 1 month later...

Znalezione na niemieckiej stronie - Kody lakieru GSF 1200:

T - Ciemnoczerwony metalik - Dunkelrot Metallic -Candy Academy Maroon - KOD: 22U

T - Czarny - Schwarz - Pearl Novelty Black - KOD: 33J

T - Zielony - Grün - Candy Forest Green - KOD: Y98

V - Ciemnoczerwony metalik - Dunkelrot Metallic - Candy Academy Maroon - KOD: 22U

V - Czarny - Schwarz - Pearl Novelty Black - KOD: 33J

V - Niebieski metalik - Blau Metallic - Candy Dusk Blue - KOD: YON

W - Ciemnoczerwony metalik - Dunkelrot Metallic - Candy Academy Maroon - KOD: 22U

W - Czarny - Schwarz - Pearl Novelty Black - 33J

W - Zielony - Grün - Prime Green - KOD: 1UH

W - Srebrny - Silber - Srebrny - Ecru Silber Metallic - KOD: Y4H

X - Ciemnoczerwony metalik - Dunkelrot Metallic - Candy Academy Maroon -KOD: 22U

X - Czarny - Schwarz - Pearl Novelty Black - KOD: 33J

X - Brązowy - Braun Metallic - Candy Dark Umber Brown - KOD: Y7F

X - Zielony - Grün - Dark British Green Metallic - KOD: Y7G

Y - Czarny - Schwarz - Pearl Novelty Black - KOD: 33J

Y - Szaro-niebieski - Grau Blau - Pearl Steel Blue Grey - KOD: Y9E

K1 - Czarny - Schwarz - Pearl Novelty Black - KOD: 33J

K1 - Czerwony metalik - Rot Metallic - Candy Velvety Red - KOD: YC6

K1 - Ciemnoniebieki - Dunkelblau Metallic - Dark Space Blue Metallic - KOD: Y7H

K2 - Czarny - Schwarz - Pearl Novelty Black - KOD: 33J

K2 - Ciemnoniebieski - Dunkelblau Metallic - Dark Space Blue Metallic KOD: Y7H

K2 - Srebrny - Silber - Sonic Silver Metallic - KOD: YD8

K3 - Ciemnoniebieski - Dunkelblau Metallic - Pearl Deep Sea Blue - KOD: YAR

K3 - Srebrny - Silber - Sonic Silver Metallic - KOD: YD8

K3 - Zielony metalik - Grün Metallic - Sufo Green Metallic - KOD: YV4

K4 - Ciemnoniebieski - Dunkelblau Metallic - Pearl Deep Sea Blue - KOD: YAR

K4 - Srebrny - Silber - Sonic Silver Metallic - KOD: YD8

K4 - Antracytowy - Grau Anthrazit Metallic - Barell Grey Metallic - KOD: YAU

K4 - Niebiesko-biały (dwukolorowy) - Blau Metallic + Weiß - Sondermodell - KOD: LR5

K5 - Niebiesko-biały (dwukolorowy) - Blau Metallic + Weiß - Sondermodell - KOD: LR5

K5 - Czarny - Schwarz - Pearl Novelty Black - KOD: 33J

K5 - Srebrny - Silber - Sonic Silver Metallic - KOD: YD8

K6 - Czarny - Blau Metallic - candy indy blue - KOD: YKZ

K6 - Czarny - Schwarz - Pearl Nebular Black - KOD: YAY

K6 - Czerwony - Rot - Candy Sonoma Red - KOD: YHL

K6 - Ciemnoszaro-czerwony - Dunkelgrau/Rot - Metallic Pfanton Gray - KOD: YHF

• 3 weeks later...

Jak już wspomniałem w dziale "Przywitanie" jestem posiadaczem Bandziora.

Czepiając się wyglądu dopatrzyłem się niewielkich zadrapań na lakierze. Stąd też moje pytanie jak dowiedzieć się jaki ejst kod lakieru do 650 i skąd taki nabyć?

Interesował się ktoś takimi sprawami?

Edytowane przez Krzysztof
Przeniesienie tematu. Wszystko jest na forum, wystarczy wyszukać przez google albo po tagach.

Naucz się używać wyszukiwarki i nie zaśmiecaj działu Tuning - modyfikacje takimi tematami bo poziom agresji wzrasta tak szybko jak erekcja na widok młodej zakonnicy.

Edit.

Prosze:

http://polishbanditcrew.pl/topic/2957-lakier-kody-lakieru-suzuki-dobor-lakieru/

Tu masz duzo pomocnych linkow. Zwroc uwage na ten od Tomka.

Edytowane przez krynio

• 9 months later...

Po długich poszukiwaniach baku i ogona w stanie idealnym, czyt. oryginalny bez uszkodzeń, chyba muszę się poddać. Według numeru vin i kilku serwisów suzuki mój odcień to YBB, którego nie mogę znaleźć w żadnym pdf-ie. Teraz pojawia się pytanie czy wychodził bandzior z 2004 wersja N w takim malowaniu? Na koniec jak mocno różnią się te dwa odcienie YBB-YC2 (czy będzie widać to na motorze), na stronie colorrite niby nie wielka różnica, a wszystkie rzeczy sprzedawane są właśnie w tym malowaniu (YC2).

• krynio unpinned this temat