Skocz do zawartości

Interkom Freedconn T-Com-Sc Ktoś Użytkuje ?

nike166
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Siemka,

Poszukuje opinii na temat w/w interkomu. Z racji iż poszukuję z koleżką jakiegoś taniego środka komunikacji podczas jazdy, a jeżdżę póki co niedużo. Nie chcę wydawać na taki sprzęt nie wiadomo ile stąd chodzi mi tylko o ten model. Pomyślałem, że napiszę na forum może ktoś się pokusił na ten sprzęt i może mi powiedzieć jaki ma rzeczywisty zasięg działania, jak słychać drugą osobę ile wytrzymuję po pełnym naładowaniu. Znalazłem podobny temat na forum ale było tam tylko jak ktoś go używał w pojedynkę na trasie do słuchania radia czy rozmowy przez telefon. \

Pozdrawiam :)

Ja mam od niedawna. Dokładnie ten model

wklejam mój opis z innego forum:

Wczoraj dotarły do mnie interkomy. Zainstalowane w kaskach. Na razie testowane na sucho w warunkach domowych. Łatwość obsługi ok, dwa przyciski i pokrętło. Widziałem na aliexpress inne interkomy, przy których użytkownicy narzekali na zbyt małe przyciski.

Radio FM zbiera porównywalnie to telefonów komórkowych. Czyli w miastach powinno być ok, w trasie nie oczekujmy cudów.

Połączenia telefoniczne - wykonałem kilka telefonów, podobno dobrze mnie było słychać. To jak będzie podczas jazdy to już składowe - jaki kask, jak wysoka szyba, pozycja na motocyklu itp. Zobaczymy czy będzie bardzo zbierał szumy.

Słuchanie muzyki - spotify obsługuje, play/stop/przód/tył

Interkom - w warunkach domowych ok, zobaczymy jak będzie się sprawdzał podczas jazdy. Kupiłem do komunikacji z żoną siedzącą z tyłu. Ale zrobię też test na odległość przy dobrej pogodzie.
Można łączyć 3 zestawy ze sobą. Ale z tego co widzę jednocześnie chyba mogą ze sobą rozmawiać tylko dwie osoby. Do sprawdzenia.

Minus jaki zauważyłem: złącze do ładowania/podłączania słuchawek - nie jest to złącze micro USB. Trzeba zabierać ze sobą kolejny kabelek do ładowania.

Podsumowując - za 390zł zestaw 2 kompletów. Na razie jestem w 100% zadowolony. Zobaczymy jak będzie na wiosnę po testach podczas jazdy.

Na razie nie mogę za wiele powiedzieć o długości działania na baterii. Od pełnego naładowania miałem wycieczkę ok 1,5h połączone w duplex, oraz wycieczkę 2,5h słuchając cały czas muzyki. Pokazuje na tym wyświetlaczu 3/4 baterii. Ale nie wiem jak precyzyjny jest ten wskaźnik.

Z użytkowania:

Rozmowa do 100km/h spokojnie i wyraźnie. Wg rozmówców słychać mnie było bardzo dobrze. Powyżej 100 przeszkodą dla mnie stawał się mój głośny kask i szyba standardowa która pięknie kieruje mi wiatr na głowę. Planuję montaż deflektora, zobaczymy jak to wpłynie.

Z punktu widzenia ergonomii. Są inne interkomy na aliexpres z dużą ilością małych guziczków. W rękawicy to chyba nie tak łatwo to się obsługuje. Tutaj dwa spore guziki, obsługa jak najbardziej ok.

Co do odległości działania, nie wiem. Ja użytkuje z żoną, która siedzi z tyłu.

Nie wiem co jeszcze mogę dopisać. Najlepiej to pytaj o co będziesz chciał :)

Edytowane przez krakus
  • Upvote 4

Dzięki, plusik leci :)

Jaki masz kask ? Mikrofon masz na pałąku czy na kabelku ?

Ja mam IS-17 i zastanawiam się czy nie będzie problemu z zamontowaniem interkomu. Z racji iż mam Nke to też trochę wieje myślisz że to nie będzie przeszkoda w komunikacji ?

schuberth r1. Kask integralny więc mikrofon na kabelku. Jak masz szczękowy, to na pałąku. Fajnie też można dokupić same słuchawki, jeśli masz dwa kaski. Wtedy przerzucasz interkom między garnkami.

Jeśli chodzi o montaż. Zarówno w moim jak i shoei xr800 nie obyło się bez odrobiny dłubania. Ale obydwa kaski nie mają demontowanego całego wnętrza i nie miały zostawionego miejsca na słuchawki. Pół h roboty i zamontowane.

Jak chcesz odnajdę dokładnie aukcje aliexpres gdzie zamawiałem.

Z aukcją to nie problem. U mnie jest wypinana wyściółka ale i tak się zastanawiam czy nie bedę miał problemu z montażem bo kask mam dość dopasowany i ścisły.

jeśli na uszy nie masz luzu to będziesz musiał rozpruć niestety i wydłubać otwór na słuchawki. Na pocieszenie, te boczki materiałowe wcale nie są szyte od drugiej strony, tylko klejone taśmą do wkładów. Więc nic nie trzeba szyć. Dobra taśma i ogarniesz.

Bardzo duże te słuchawki są ? 

@krakus

Można sparować to urządzenie z interkomami innych firm?

jeśli chodzi o grubość to myślę, że z 5mm. nie mierzyłem, dokładnie nie podam.

Parować z innymi urządzeniami nie próbowałem

• Upvote 1

Chyba się na niego skuszę , może jakoś upcham w kasku :)

Chyba się na niego skuszę , może jakoś upcham w kasku :)

Ja też poważnie myślę nad nim, daj znać jak się zdecydujesz i kupisz. Chętnie usłyszę dodatkową opinię.

jeśli macie chęć, można podjechać i pomacać :)

Jak ktoś ma interkom innej firmy, to też możemy również spróbować sparować.

A ja dzisiaj zakupiłem BT-S2 czyli takie coś:

http://www.gearbest.com/motorcycle-parts/pp_264923.html?wid=21

Opinie w necie pozytywne są. Można znaleźć filmiki na YT.

Tak czy siak w tej cenie nie znalazłem nic bardziej interesującego. Jak przyjedzie to napiszę co i jak.

Ja mam od niedawna. Dokładnie ten model

wklejam mój opis z innego forum:

Wczoraj dotarły do mnie interkomy. Zainstalowane w kaskach. Na razie testowane na sucho w warunkach domowych. Łatwość obsługi ok, dwa przyciski i pokrętło. Widziałem na aliexpress inne interkomy, przy których użytkownicy narzekali na zbyt małe przyciski.

Radio FM zbiera porównywalnie to telefonów komórkowych. Czyli w miastach powinno być ok, w trasie nie oczekujmy cudów.

Połączenia telefoniczne - wykonałem kilka telefonów, podobno dobrze mnie było słychać. To jak będzie podczas jazdy to już składowe - jaki kask, jak wysoka szyba, pozycja na motocyklu itp. Zobaczymy czy będzie bardzo zbierał szumy.

Słuchanie muzyki - spotify obsługuje, play/stop/przód/tył

Interkom - w warunkach domowych ok, zobaczymy jak będzie się sprawdzał podczas jazdy. Kupiłem do komunikacji z żoną siedzącą z tyłu. Ale zrobię też test na odległość przy dobrej pogodzie.

Można łączyć 3 zestawy ze sobą. Ale z tego co widzę jednocześnie chyba mogą ze sobą rozmawiać tylko dwie osoby. Do sprawdzenia.

Minus jaki zauważyłem: złącze do ładowania/podłączania słuchawek - nie jest to złącze micro USB. Trzeba zabierać ze sobą kolejny kabelek do ładowania.

Podsumowując - za 390zł zestaw 2 kompletów. Na razie jestem w 100% zadowolony. Zobaczymy jak będzie na wiosnę po testach podczas jazdy.

Na razie nie mogę za wiele powiedzieć o długości działania na baterii. Od pełnego naładowania miałem wycieczkę ok 1,5h połączone w duplex, oraz wycieczkę 2,5h słuchając cały czas muzyki. Pokazuje na tym wyświetlaczu 3/4 baterii. Ale nie wiem jak precyzyjny jest ten wskaźnik.

Z użytkowania:

Rozmowa do 100km/h spokojnie i wyraźnie. Wg rozmówców słychać mnie było bardzo dobrze. Powyżej 100 przeszkodą dla mnie stawał się mój głośny kask i szyba standardowa która pięknie kieruje mi wiatr na głowę. Planuję montaż deflektora, zobaczymy jak to wpłynie.

Z punktu widzenia ergonomii. Są inne interkomy na aliexpres z dużą ilością małych guziczków. W rękawicy to chyba nie tak łatwo to się obsługuje. Tutaj dwa spore guziki, obsługa jak najbardziej ok.

Co do odległości działania, nie wiem. Ja użytkuje z żoną, która siedzi z tyłu.

Nie wiem co jeszcze mogę dopisać. Najlepiej to pytaj o co będziesz chciał :)

Zastanawiałeś się nad tą wersją bez wyświetlacza ??? a jeśli tak to czemu akurat wybrałeś tą z wyświetlaczem - ma więcej funkcji, łatwiej się konfiguruje itp..

Czy kwota 390 zł to gdzieś lokalnie czy Aliexpres ??

Edytowane przez pawcioj

nie pamiętam już dokładnie czym się różniła wersja bez wyświetlacza. nie wiem czy kiedyś nie była bez radia. Aktualnie widzę, już ma.

390zł wyszło mnie na aliexpres zestaw na dwa kaski.

Ja tak samo posiadam zestaw ten z wyświetlaczem. Posiada radio, chyba te nowsze wersje już je mają.

Co do działania, to jeżdżąc z plecakiem jest spoko. Nie używałem tego inaczej, radio gra fajnie, głośniki dość mocne.Mam integralny kask, więc zamówiłem sobie mikro na kablu. Przy większych prędkościach szumi. Przy prędkości ok 100-120 jest ok, ale mam dość wysoką szybę, więc trudno  mi stwierdzić jak będzie na nakedzie. Sądzę, że już przy 80-90 może być słabiej słychać.

Niby cena atrakcyjna, ale trzeba wziąc pod uwagę jeszcze cło. Mnie złapali i chcieli kopię przelewu bankowego.Ale udało mi się ich przechytrzyć ;)

Za tą cenę jak najbardziej na +