Skocz do zawartości

Motocykl Który Stał Przeszło 10 Lat

luckat
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Na początku możesz założyć, jakiś tani uniwersalny. Jak się nie spisze to go wywalisz i tyle. Tylko zwróć uwagę, żeby przewody paliwowe szły jak najkrótszą drogą.

• Upvote 1

Ok, czyszcze jeszcze gazniki, niestety, lewy jest dużo gorszy.Kupilem preparat do czyszczenia gaznikow, dalem 40 zł i jest kiepski, slabo rozpuszcza ten syf.posle.zaraz fotki.Co polecacie do czyszczenia gaźnikow? Może kąpiel w ultradźwiękach?

• Upvote 1

Fotki, tak to wygląda po wstępnym czyszczeniu, na drugim zdjęciu ta malutka dyszka, nie wiem czy to da się wykręcić ale chyba nie

https://photos.google.com/share/AF1QipMDhbatfd1ZBhf1WphbtZkLv5mGoWkcnwaD0xHArGaGrD9LR9uiLcQkK9CBPvawbw?key=encwSWt3eUVia1VaX3VZMWNlNEJBQW03S0c4dXN3

Edytowane przez luckat

Nafta jest dobra na taki syf, wrzuć na noc rozebrane gaźniki do nafty i powinno puścić. Szczerze mówiąc to jeszcze nigdy nie korzystałem z żadnego preparatu do mycia gaźników. Jedynie nafta, benzyna ekstrakcyjna i sprężony gaz do czyszczenia komputerów jak sprężarki pod ręką nie było (propan po odwrócenia opakowania bardzo fajnie wydmuchuje i wypłukuje brudy, tylko uwaga bo uszczelki i membrany możesz tym zniszczyć przez zamrożenie) 

Pierwsze odpalenie po 22 latach. Problem to że zalewa, myślę że może być problem z kranikiem z podciśnieniem, membrana nie trzyma, bo jak pociągnę to benzyna z podciśnienia leci, drugi problem to chyba o-ringi na pływakach w miejscu gdzie się je wciska, poprostu te z zestawu naprawczego są za grubęi nie wiem czy ich nie wyciska 

Jak pociągniesz to ma lecieć, jak puścisz nie powinno lecieć.

• Upvote 1

z tego co czytam na gs forum, nie powinno paliwo tam lecieć w żadnym wypadku

Kranik w gs jest podciśnieniowy, co oznacza ,że w środku jest gumowa membrana, którą otwiera podciśnienie chyba z lewego gaźnika. Gasząc motocykl podciśnienie się nie wytwarza membrana zamyka przepływ.

Głupie pytanie, a nie masz przełącznika źle ustawionego ,że np na blaszce wskazuje Ci ON a w rzeczywistości masz PRI i ciągle Ci leci? Ja miałem dwa zestawy naprawcze z larsona i obydwa poszły na reklamacje, skończyło sie tym ,ze wychytrzyłem inny kranik. Daj zdjęcie skąd Ci leci to paliwo.

Z kranika z wejścia na podciśnienie nie może Ci lecieć paliwo, jak zrozumiałem to właśnie z tego Ci leci. Wymień kranik albo zestaw naprawczy (chociaż różnie bywa z ich jakością niestety). A czasami tych oringów nie porównujesz do starych? Stare zawsze będą bardziej spłaszczone niż nowe i tym się nie przejmuj. Ważne żeby podczas składania nie wyskoczył z rowka i się nie przyciął.

ok, kranik wymieniony, moto pali gitara :D Teraz nowy olej, wymiana uszczelniaczy w lagach, nowy napęd i nowe przewody hamulcowe z płynem i klocki.Następny etap to wymiana kierownicy na turystyczną oraz szybka.

Poleciłbym zrobić pomiar kompresji i powtórzyć go też za jakiś czas (np. za 1000km).
Bo jeśli doszło do korozji cylindrów, to albo już jest kiepska, albo bardzo szybko zacznie spadać.
U mnie po pięciu latach 3 z 4 cylindrów nie nadawały się do dalszej eksploatacji ;)

Sprawdzę, całe szczęście ewentualne naprawy w tym modelu są śmiesznie tanie.