Skocz do zawartości

Łańcuch - Czyszczenie I Smarowanie Łańcucha

Wojtuniunia
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

z tego co przeczytałem wyżej wiem, że nie należy oszczędzać na smarach, ale czy można stosować jakieś inne specyfiki do mycia łańcucha, słyszałem, że nafta z olejem silnikowy jest dobrą kompozycją (1:2), może ktoś to potwierdzić ?

Są dwie szkoły jedni łańcuch myją inni są zdania że się sam oczyszcza, ja dolewam tylko Hipka i czyszczę obręcz.

Mój napęd ma się dobrze ;)

W każdej prawie serwisówce jeśli jakaś firma nie ,,sponsoruje" danej strony jest napisane że do łańcucha najlepszy jest olej przekładniowy.

To z lenistwa ludzie wymyślili psikacze bo olejem smarować trzeba co 200-400 km albo po każdej jeździe w deszczu a wyciągnięcie sprayu i popsikanie jest łatwiejsze niż bawienie się w pędzelek i szmatkę.....

Dlatego też wymyślono tyle wariacji na temat automatycznych smarownic łańcucha. Wynalazek ten ma tą zaletę że załatwia sprawę smarowania za kierowcę a do tego ciągły obieg oleju utrzymuje napęd (ale nie okolice) w czystości co zmniejsza do minimum potrzebę mycia łańcucha.

• Upvote 1

W każdej prawie serwisówce jeśli jakaś firma nie ,,sponsoruje" danej strony jest napisane że do łańcucha najlepszy jest olej przekładniowy.

To z lenistwa ludzie wymyślili psikacze bo olejem smarować trzeba co 200-400 km albo po każdej jeździe w deszczu a wyciągnięcie sprayu i popsikanie jest łatwiejsze niż bawienie się w pędzelek i szmatkę.....

Dlatego też wymyślono tyle wariacji na temat automatycznych smarownic łańcucha. Wynalazek ten ma tą zaletę że załatwia sprawę smarowania za kierowcę a do tego ciągły obieg oleju utrzymuje napęd (ale nie okolice) w czystości co zmniejsza do minimum potrzebę mycia łańcucha.

krotko i mądrze

• 3 months later...

Nie mogłem znaleźć odpowiedzi na pytanie więc założyłem nowy temat.

Czym Mądre głowy polecalibyście czyścić łańcuch w Dziorze, bo wiem, że dość łatwo można uszkodzić O-ringi stosując jakieś niedozwolone preparaty?

Najlepiej czyścić łańcuch naftą lub tez można kupić jakiś środek czyszczący w spreju.

albo specjalne cleanery do łancucha ( nie, nie jest to cleaner z wrocka :D ) albo nafta..nic innego bo szkoda napedu

a ja polecam benzyna ekstrakcyjna w dodatku ona Ci wysusza elegancko i potem olej przekładniowy na starą gąbkę i tylko środek łańcucha smarować te rolki.

nawet kiedyś dokładnie to samo widziałem na TVN Turbo prog. motocyklicznie

• Downvote 4

a ja polecam benzyna ekstrakcyjna w dodatku ona Ci wysusza elegancko i potem olej przekładniowy na starą gąbkę i tylko środek łańcucha smarować te rolki.

Benzyna ekstrakcyjna nie nadaje się. Może uszkodzić oringi! Najlepsza jest nafta!

Benzyna ekstrakcyjna nie nadaje się. Może uszkodzić oringi! Najlepsza jest nafta!

kolego też tak myślałem ale potem tata mnie zawołał i akurat to leciało na TVN turbo i mówił benzyna

każdy ma inne techniki ja akurat zrobiłem z benzyną i wszystko śmiga elegancko

Edytowane przez blazioo
  • Downvote 3

kolego też tak myślałem ale potem tata mnie zawołał i akurat to leciało na TVN turbo i mówił benzyna

W instrukcji obsługi pisze czarno na białym - nie używać benzyny tylko NAFTĘ. Nie wprowadzaj innych w błąd.

Ja używam motul chain cleaner albo naftę.

instrukcje instrukcjami a znawcy wiedzą swoje jak by ktoś patrzył na motocyklicznie to by sam słyszał i widział a zapewne oni tam nie wprowadzają ludzi w błąd.

• Downvote 3

W TVN Turbo różne rzeczy mówią . Nie traktował bym tego programu jak kompendium wiedzy . A z doświadczenia wiem że nafta doskonale się do tego nadaje.

W TVN Turbo różne rzeczy mówią . Nie traktował bym tego programu jak kompendium wiedzy . A z doświadczenia wiem że nafta doskonale się do tego nadaje.

co jak co kolego ale oni tam się trochę lepiej znają na rzeczy, mowa jest o benzynie ekstrakcyjnej nie normalnej jak by ktoś czytał w instrukcji że nie benzyną. A czyszczenie sprayami zazwyczaj kończy się zawaloną felgą co nie jest miłe podczas jazdy ale to chyba te spraye są najskuteczniejsze tyle że często używane

• Downvote 3

NIE OGLĄDAJCIE PROSZĘ TEGO PROGRAMU.

Broń blazioo swojej teorii, zobaczymy ile zrobisz na łańcuchu... ;)

Edytowane przez Kaban

kolego na poprzednim motocyklu jeździłem dwa sezony !! i nie był nowy łańcuch i wszystko było w najlepszym porządku. Gdyby ta benzyna ekstrakcyjna byla tak szkodliwa dla łańcucha to wydaje mi się że nie czyścił by sam łańcucha w tym programie nią, a zawłaszcza by tego sposobu nie polecał na domowe smarowanie.

• Downvote 1

NIE OGLĄDAJCIE PROSZĘ TEGO PROGRAMU.

Broń blazioo swojej teorii, zobaczymy ile zrobisz na łańcuchu... ;)

no i zobaczym ile ten twoj specjalista zarobi na wymianie twojego lancucha:D bandziory to nie motorynki ... jakkolwiek po to moto jest twoje abys robil z nim co chcial - jakkolwiek prosimy o nie udzielanie takich porad forumowiczom;P

ja nie mówie że tak ma być i tyle po prostu ja sam wcześniej tak robiłem i wszystko bylo ok nawet ostatnio sie kłóciłem z ojcem bo powiedział żebym lepiej kupił sobie tego spraya ale sam mnie zawołał jak akurat o tym mówili i właśnie ten koleś tam mówił że benzyna ekstrakcyjna będzie dobra. wcześniej jeździłem nie tylko motorynką tak jak sam mówisz i jezdzilem dodam jeszcze że właśnie napisałem do kumpla co ma VFR i mam czyści benzyną a potem gęstym olejem i powiedział że jak narazie to nic do wymiany nie ma

Boże kupcie sobie spray typowo do tego i gitara a nie się kłucicie czy nafta czy benzyna itp. Każdy niech robi po swojemu i problem z głowy.

"UWAGA! Do czyszczenia łańcucha nie należy stosować benzyny. Jest żrąca w działaniu i może przez to zaatakować pierścienie łańcucha. Łańcuch należy czyścic naftą."

Suzuki Motor Poland, Instrukcja obsługi motocykla GSF 600/S K4

Proponuje zamknąć temat.

• Upvote 1

Boże kupcie sobie spray typowo do tego i gitara a nie się kłucicie czy nafta czy benzyna itp. Każdy niech robi po swojemu i problem z głowy.

powiedziałem że ja tak robiłem i tak słyszałem w programie typowo o motocyklach . i "Grzecznie" pytam jak tu są tacy jasnowidze że są pewni że muszę wymieniać na nowy to pytam kiedy zacznę już zbierać :rolleyes:

powiedziałem że ja tak robiłem i tak słyszałem w programie typowo o motocyklach . i "Grzecznie" pytam jak tu są tacy jasnowidze że są pewni że muszę wymieniać na nowy to pytam kiedy zacznę już zbierać :rolleyes:

Jak dla mnie możesz czyścić nawet wodą utlenioną ale nie wmawiaj innym, którzy będą to czytać, żeby postępowali niezgodnie z instrukcją obsługi. Wszyscy czyszczą naftą albo środkami do tego Ty benzyną (no i oczywiście pan z TVN turbo) - ok twój łańcuch twój motor. Koniec tematu.

Taaa. Ostatnio w motocyklicznie wygadywali głupoty o smarowaniu łańcucha - bodaj że pędzelkiem :D

Z benzyną to już absolutne przegięcie. Szkoda, że nie proszek do prania + szczoteczka + garnek wrzątku...